Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști
Pentru ca o friptură să fie cu adevărat delicioasă are nevoie de o marinadă potrivită. Ingredientele acesteia vor frăgezi carnea și îi vor da un gust extraordinar. Trebuie doar să știi ce trebuie să folosești pentru fiecare tip de carne. Descoperă cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne.
Sarea, piperul și uleiul de măsline sunt ingredientele comune pentru marinade. Ai putea să le folosești doar pe acestea dacă nu ai în casă condimente, însă dacă vrei să faci o friptură fragedă, suculentă și aromată este nevoie de mai mult.
Cele mai bune marinade pentru carnea de pui
Fiecare tip de carne are nevoie de o marinadă specială. Cele mai bune marinade pentru carnea de pui includ ingrediente simple și ușor de folosit. Descoperă mai multe și despre rețeta de pui întreg la cuptor.
Marinadă cu sos de soia
Marinada cu sos de soia este ideală pentru preparatele din carne de pui. Aceasta poate fi folosită de pulpele de pui, dar și pentru rețetele cu piept de pui. Descoperă în cele ce urmează ingredientele și modul de preparare.
Ingrediente
- 70 ml ulei de măsline
- 3 linguri de suc de lămâie
- 3 linguri de sos de soia
- 2 linguri de oțet balsamic
- 25 g zahăr brun
- 1 lingură de sos Worcestershire
- 3 căței de usturoi mărunțiți
- Sare
- Piper
Mod de preparare
Într-un vas se amestecă toate ingredientele. Se înțeapă carnea de pui din loc în loc cu o furculiță și se pune apoi într-o pungă ziplock mare. Deasupra se toarnă marinada. Se lasă la rece minumum 30 de minute, ideal 4-5 ore.
Marinadă cu iaurt
Marinada cu iaurt și lămâie este minunată pentru preparatele din carne de pui. Se prepară rapid și are un gust delicios. Află mai multe despre felul în care marinezi carnea în mod corect.
Ingrediente
- 200 g iaurt grecesc
- 2 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de suc de lămâie
- 1 linguriță de coajă de lămâie
- 3 căței de usturoi mărunțiți
- 1 linguriță de ghimbir ras
- 1 linguriță de chimion
- 1 linguriță de coriandru
- 1 linguriță de paprika
- ¼ linguriță de ardei iute
- ¼ linguriță de scorțișoară pudră
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper măcinat
- 40 g coriandru proaspăt tocat
Mod de preparare
Toate ingredientele se amstecă până se omogenizează. Carnea de pui se scufundă în marinadă astfel încât să fie acoperită integral. Se dă la rece, de preferat peste noapte, chiar pentru 24 de ore.
Cele mai bune marinade pentru carnea de porc
Carnea de porc are la fel de multă nevoie de o marinadă. Aceasta devine mult mai fragedă și mai gustoasă dacă este preparată cu o marinadă potrivită.
Marinadă pentru cotlet
Marinada pentru cotlet se pregătește ușor și nu necesită foarte multe ingrediente. Este ideală pentru o friptură excelentă.
Ingrediente
- 50 ml sos de soia
- 25 ml sake (sau alt alcool din cereale)
- 2 linguri de apă
- 2 linguri de zahăr brun
- 2 linguri de sos chili (mild)
- 2 căței de usturoi mărunțit
- 1 linguriță de ghimbir dat pe răzătoare
- ½ linguriță de piper alb
- Sare
Mod de preparare
Se amestecă toate ingredientele într-un bol până când zahărul se dizolvă. Se pun cotletele și se lasă la marinat la rece între 4 și 12 ore.
Marinadă din muștar și oțet
Marinada din muștar și oțet este ideală pentru preparatele rapide și gustoase. Se pregătește din câteva ingrediente simple.
Ingrediente
- 70 g muștar Dijon
- 50 ml oțet de vin alb
- 1 cățel de usturoi mărunțit
- 1 lingură de salvie uscată
- 3 foi de dafin
- Sare
- Piper
- 50 ml de ulei de măsline
Mod de preparare
Se amestecă muștarul cu oțetul până se încorporează. Se adaugă usturpoiul, salvia, foile de dafin, sarea și piperul. Folosind un tel se încorporează uleiul încet până se obține o emulsie. Se lasă 5-10 minute să se odihnească.
Într-o pungă ziplock se pune carnea de porc, iar peste ea se toarnă marinada. Se lasă la rece timp de 12 ore.
Cele mai bune marinade pentru carnea de vită
Carnea de vită devine mai fragedă atunci când este dată cu marinada potrivită. Mai jos ți-am pregătit câteva variante.
Marinadă clasică pentru friptură de vită
Marinada clasică pentru friptura de vită se prepară în câteva minute. Iată de ce indrediente ai nevoie pentru a o prepara acasă.
Ingrediente
- 50 ml oțet de vin alb
- 2 linguri de sos Worcestershire
- 50 ml ulei de măsline
- 2 lingurișe de oregano proaspăt tocat
- ½ linguriță de piper proaspăt măcinat
- ½ linguriță de cimbru proaspăt tocat
- ¼ linguriță de pudră de ceapă
- 1-2 căței de usturoi tocați
Mod de preparare
Oțetul și sosul Worcestershire se pun într-un bol și se amestecă cu un tel. Când s-au omogenizat se adaugă restul ingredientelor și se amestecă până când se încorporează. Se lasă 5 minute la temperatura camerei, apoi se adaugă carnea. Se lasă la marinat minim 2 ore.
Marinadă cu sos de soia
Marinada cu sos de soia poate să facă friptura de vită mult mai fragedă. Mai jos găsești pașii necesari de preparare.
Ingrediente
- 70 ml sos de soia
- 70 ml zeamă de lămâie
- 70 ml zeamă de lămâie
- 120 ml ulei de măsline
- 50 ml sos Worcestershire
- 3 căței de usturoi mărunțiți
- 2 linguri de condimente italienești
- 1 linguriță de piper
- Sare
Mod de preparare
Într-un vas se amestecă toate ingredientele cu un tel până când se omogenizează. Se adaugă carnea, se acoperă și se dă la rece pentru 2 ore, de preferat peste noapte.