Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Ketchupul, muștarul, wasabi, sosul barbeque sau maioneza sunt sosuri care completează gustul preparatelor tale preparate. Același rol o au și condimentele care sunt folosite în bucătărie de sute de ani. Folosite corect pot fi o binecuvântare, dar dacă le utilizezi greșit poți să strici mâncarea. Descoperă și tu o listă cu greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente. Iată la ce conluzii au ajuns specialiștii

Mai multe sticluțe cu sosuri și condimente care se află în fața unor cârnăciori prăjiți
Unele sosuri și condimente trebuie folosite cu măsură, altele cu curaj / Shutterstock

Sosurile și condimentele au fost întotdeauna un element de bază în gastronomia mondială. Aduc arome, culoare, dar și de texturi noi. De cele mai multe ori eviți să folosești anumite produse pentru că nu știi cum.

Alteori se întâmplă să faci amestecuri care poate sunt nepotrivite. Iată care sunt greșelile pe care le poți face atunci când folosești sosuri și condimente, potrivit Mashed.com.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Maioneza, ketchupul sau muștarul nu lipsesc din aproape nicio casă. Totuși, există mult mai multe poate și mai gustoase. Este timpul să încerci niște sosuri și condimente interesante, mai exotice. Tajín este uimitor, în timp ce yuzu kosho japonez adaugă și o explozie proaspătă de citrice.

Gochujang este un condiment picant fabulos coreean, în timp ce nam jim gai este un sos thailandez dulce cu ardei iute care este foarte potrivit cu pui prăjit. Muștarul de merișoare este acru și puțin iute, ceea ce îl face ideal pentru o masă cu mezeluri.

Nu încerci condimente din alte țări

Ketchup-ul și muștarul se găsesc în orice parte a lumii, dar există multe alte sosuri pe tot globul în diferite bucătării care așteaptă să fie descoperite.

În Spania, sosul de usturoi aioli este servit cu pâine și măsline înainte de masă pentru a crește pofta de mâncare. De asemenea, acompaniază perfect tapas precum calamari și crochete.

Italienii au gremolata clasică cu ierburi, usturoi și lămâie care se potrivește cu ossobuco, paste și pâine.

Nu-ți faci acasă condimentele și sosurile

Sosurile cumpărate din magazin conțin adesea aditivi alimentari, conservanți, zahăr sau alte ingrediente care nu sunt potrivite.

Din fericire, poți să îți faci acasă atât amestecul de condimente, cât și sosurile preferate. Nu doar că vor fi mult mai curate, dar le vei putea personaliza după propriul gust. Poți pune sare în ce cantitate dorești, poți să le faci mai picante sau sau mai dulci.

Nu respecți regulile de igienă când faci sosuri acasă

Dacă pregătești un sos pe care să îl consumi imediat nu prea ai cum să greșești. Totuși, dacă vrei să faci cantități mai mari de sosuri pe care să le consumi peste o perioadă mai lungă de timp, trebuie să ții cont de mai multe reguli de igienă.

Borcanele în care urmează să păstrezi sosurile trebuie să fie bine spălate și sterilizate în cuptorul încins la 100°C timp de 15 minute. Apoi, borcanele cu sos trebuie sterilizate prin fierbere timp de 15 minute și depozitate în locuri întunecate și răcoroase.

Nu folosești condimente și sosuri în rețete

Sosurile sunt folosite de cele mai multe ori alături de preparatul final, însă ele pot fi utilizate și în timpul procesului de gătire.

Ele pot să îmbunătățească felurile de mâncare, să dea mai mult gust și o textură mai plăcută. Ketchupul, de exemplu, poate fi folosit alături de pasta de tomate atunci când faci o tocăniță, iar sosul de soia este foarte bun atunci când prepari feluri de mâncare de inspirație asiatică.

Nu folosești condimente gourmet

Dacă vrei să pregătești o cină decadentă sau la un fel de mâncare gourmet adăugarea unui condiment exotic, a unui strop de ulei de trufe sau a unei linguri de chutney picant poate rafineze preparatele.

Condimentele făcute cu ingrediente speciale pot transforma un fel de mâncare, transformându-l în ceva memorabil. Poți folosi în loc de sarea obișnuită sare de mare Maldon sau sarea roz de Himalaya, în loc de banalul oțet oțet balsamic făcut cu curmale, în locul condimentelor convenționale să pui unele produse în agricultura ecologică.

Nu cauți variante noi ale sosurilor clasice

Ketchup, maioneză sau muștar găsești oriunde și nu este o greșeală să le folosești. Totuși, pentru a sparge rutina din bucătărie poți să folosești și alte variante în locul celor clasice. Fie că au condimente adăugate sau că sunt mai dulci sau mai picante, poți să le dai o șansă.

Combini condimentele și sosurile cu preparatele greșite

Dacă îți place să inovezi în bucătărie cu siguranță ai făcut destul de multe combinații mai puțin reușite până acum.

Adevărul este că nu dacă nu experimentezi nici nu ai cum înveți, așa că nu este chiar o greșeală foarte mare dacă faci combinații la întâmplare.

Totuși, încearcă să prepari cantități mici de mâncare pentru ca în cazul în care lucrurile nu merg bine să nu fie risipa prea mare.

Folosești prea multă maioneză

Maioneza de casă este atât de bună încât ai putea fi tentată să o folosești prea mult. Poate fi un sos delicios, dar nu ar trebui să fie aroma principală a niciunui fel de mâncare. Adaug-o la sandvișul tău preferat cu puțină salată, pune-o lângă o porție de cartofi prăjiți, dar nu este cazul să o pui chiar în orice preparat, oricât de mult ți-ar plăcea.

Maioneza are un conținut relativ ridicat de zahăr, grăsimi și calorii, așa că este de evitat folosirea ei excesivă.

În plus, datorită conținutului mare de grăsimi va copleși cu totul preparatul. Dacă totuși ai adăugat prea multă maioneză la o salată de cartofi sau la alte ingrediente poți să repari lucrurile adăugând puțină zeamă de lămâie sau alte ingrediente care au o textură mai crocantă pentru a echilibra textura maionezei.

Nu te informezi cu privire la valorile nutriționale ale sosurilor și condimentelor

Oricât de gustoase ar fi unele sosuri au un conținut ridicat de sare, grăsimi sau zahăr. În funcție de stilul tău de viață și de afecțiunile pe care le ai acestea s-ar putea să îți provoace probleme de sănătate.

Dacă alegi să cumperi sosurile din magazin este necesar să citești cu atenție atât lista de ingrediente, cât și eticheta nutrițională pentru a opta pentru cea mai echilibrată variantă.

Folosești tot timpul condimente

Uneori este mai bine să mănânci mâncarea așa cum îți este adusă, mai ales dacă iei masa la restaurant. Este posibil ca prin adaosurile pe care vrei să le faci să îi strici gustul pe care bucătarul a vrut să i-l dea.

Dacă un bucătar se gândește mult la o anumită combinație de arome și ingrediente, poți înțelege dacă nu vrea să riște ca preparatul să fie stricat de un client care adaugă o jumătate de sticlă de ketchup.

Nu servești condimentele în mod apetisant

Să vezi niște sticle imense de ketchup, borcane de muștar și de maioneză pe masă nu este tocmai încântător. Poți alege în schimb să le pui în recipiente mai mici, cu o linguriță alături pentru a da cinei un aspect mai rafinat.

Pui prea multă sare

Adăugarea unei cantități prea mari de sare în mâncare este una dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le poți face în ceea ce privește condimentarea.

Sarea nu ar trebui să aromeze alimentele la fel de mult, ci doar să potențeze gusturile. În plus, prea mult sodiu în alimentație poate să ducă la probleme de sănătate a sistemului cardiovascular.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente recomandă ca un adult să nu consume zilnic mai mult de o linguriță de sare.

Nu depozitezi corect condimentele

Orice condiment sau sos ai avea, după deschidere trebuie să ții cont de recomandările pe care producătorul le-a făcut. Unele produse trebuie ținute la rece, altele trebuie consumate într-o perioadă limitată de timp.

În felul acesta, își vor păstra caracteristicile organoleptice și vor fi și sigure de consum. Condimentele uscate păstrate în condiții improprii sau expirate nu vor mai avea nicio aromă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
8 iulie, 05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
EXPERIMENT. În cât timp te programează la acelaşi medic la stat faţă de privat
EXPERIMENT. În cât timp te programează la acelaşi medic la stat faţă de privat
EXPERIMENT. În cât timp te programează la acelaşi medic la stat faţă de privat
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
închide