Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Ketchupul, muștarul, wasabi, sosul barbeque sau maioneza sunt sosuri care completează gustul preparatelor tale preparate. Același rol o au și condimentele care sunt folosite în bucătărie de sute de ani. Folosite corect pot fi o binecuvântare, dar dacă le utilizezi greșit poți să strici mâncarea. Descoperă și tu o listă cu greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente. Iată la ce conluzii au ajuns specialiștii

Mai multe sticluțe cu sosuri și condimente care se află în fața unor cârnăciori prăjiți
Unele sosuri și condimente trebuie folosite cu măsură, altele cu curaj / Shutterstock

Sosurile și condimentele au fost întotdeauna un element de bază în gastronomia mondială. Aduc arome, culoare, dar și de texturi noi. De cele mai multe ori eviți să folosești anumite produse pentru că nu știi cum.

Alteori se întâmplă să faci amestecuri care poate sunt nepotrivite. Iată care sunt greșelile pe care le poți face atunci când folosești sosuri și condimente, potrivit Mashed.com.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Maioneza, ketchupul sau muștarul nu lipsesc din aproape nicio casă. Totuși, există mult mai multe poate și mai gustoase. Este timpul să încerci niște sosuri și condimente interesante, mai exotice. Tajín este uimitor, în timp ce yuzu kosho japonez adaugă și o explozie proaspătă de citrice.

Gochujang este un condiment picant fabulos coreean, în timp ce nam jim gai este un sos thailandez dulce cu ardei iute care este foarte potrivit cu pui prăjit. Muștarul de merișoare este acru și puțin iute, ceea ce îl face ideal pentru o masă cu mezeluri.

Nu încerci condimente din alte țări

Ketchup-ul și muștarul se găsesc în orice parte a lumii, dar există multe alte sosuri pe tot globul în diferite bucătării care așteaptă să fie descoperite.

În Spania, sosul de usturoi aioli este servit cu pâine și măsline înainte de masă pentru a crește pofta de mâncare. De asemenea, acompaniază perfect tapas precum calamari și crochete.

Italienii au gremolata clasică cu ierburi, usturoi și lămâie care se potrivește cu ossobuco, paste și pâine.

Nu-ți faci acasă condimentele și sosurile

Sosurile cumpărate din magazin conțin adesea aditivi alimentari, conservanți, zahăr sau alte ingrediente care nu sunt potrivite.

Din fericire, poți să îți faci acasă atât amestecul de condimente, cât și sosurile preferate. Nu doar că vor fi mult mai curate, dar le vei putea personaliza după propriul gust. Poți pune sare în ce cantitate dorești, poți să le faci mai picante sau sau mai dulci.

Nu respecți regulile de igienă când faci sosuri acasă

Dacă pregătești un sos pe care să îl consumi imediat nu prea ai cum să greșești. Totuși, dacă vrei să faci cantități mai mari de sosuri pe care să le consumi peste o perioadă mai lungă de timp, trebuie să ții cont de mai multe reguli de igienă.

Borcanele în care urmează să păstrezi sosurile trebuie să fie bine spălate și sterilizate în cuptorul încins la 100°C timp de 15 minute. Apoi, borcanele cu sos trebuie sterilizate prin fierbere timp de 15 minute și depozitate în locuri întunecate și răcoroase.

Nu folosești condimente și sosuri în rețete

Sosurile sunt folosite de cele mai multe ori alături de preparatul final, însă ele pot fi utilizate și în timpul procesului de gătire.

Ele pot să îmbunătățească felurile de mâncare, să dea mai mult gust și o textură mai plăcută. Ketchupul, de exemplu, poate fi folosit alături de pasta de tomate atunci când faci o tocăniță, iar sosul de soia este foarte bun atunci când prepari feluri de mâncare de inspirație asiatică.

Nu folosești condimente gourmet

Dacă vrei să pregătești o cină decadentă sau la un fel de mâncare gourmet adăugarea unui condiment exotic, a unui strop de ulei de trufe sau a unei linguri de chutney picant poate rafineze preparatele.

Condimentele făcute cu ingrediente speciale pot transforma un fel de mâncare, transformându-l în ceva memorabil. Poți folosi în loc de sarea obișnuită sare de mare Maldon sau sarea roz de Himalaya, în loc de banalul oțet oțet balsamic făcut cu curmale, în locul condimentelor convenționale să pui unele produse în agricultura ecologică.

Nu cauți variante noi ale sosurilor clasice

Ketchup, maioneză sau muștar găsești oriunde și nu este o greșeală să le folosești. Totuși, pentru a sparge rutina din bucătărie poți să folosești și alte variante în locul celor clasice. Fie că au condimente adăugate sau că sunt mai dulci sau mai picante, poți să le dai o șansă.

Combini condimentele și sosurile cu preparatele greșite

Dacă îți place să inovezi în bucătărie cu siguranță ai făcut destul de multe combinații mai puțin reușite până acum.

Adevărul este că nu dacă nu experimentezi nici nu ai cum înveți, așa că nu este chiar o greșeală foarte mare dacă faci combinații la întâmplare.

Totuși, încearcă să prepari cantități mici de mâncare pentru ca în cazul în care lucrurile nu merg bine să nu fie risipa prea mare.

Folosești prea multă maioneză

Maioneza de casă este atât de bună încât ai putea fi tentată să o folosești prea mult. Poate fi un sos delicios, dar nu ar trebui să fie aroma principală a niciunui fel de mâncare. Adaug-o la sandvișul tău preferat cu puțină salată, pune-o lângă o porție de cartofi prăjiți, dar nu este cazul să o pui chiar în orice preparat, oricât de mult ți-ar plăcea.

Maioneza are un conținut relativ ridicat de zahăr, grăsimi și calorii, așa că este de evitat folosirea ei excesivă.

În plus, datorită conținutului mare de grăsimi va copleși cu totul preparatul. Dacă totuși ai adăugat prea multă maioneză la o salată de cartofi sau la alte ingrediente poți să repari lucrurile adăugând puțină zeamă de lămâie sau alte ingrediente care au o textură mai crocantă pentru a echilibra textura maionezei.

Nu te informezi cu privire la valorile nutriționale ale sosurilor și condimentelor

Oricât de gustoase ar fi unele sosuri au un conținut ridicat de sare, grăsimi sau zahăr. În funcție de stilul tău de viață și de afecțiunile pe care le ai acestea s-ar putea să îți provoace probleme de sănătate.

Dacă alegi să cumperi sosurile din magazin este necesar să citești cu atenție atât lista de ingrediente, cât și eticheta nutrițională pentru a opta pentru cea mai echilibrată variantă.

Folosești tot timpul condimente

Uneori este mai bine să mănânci mâncarea așa cum îți este adusă, mai ales dacă iei masa la restaurant. Este posibil ca prin adaosurile pe care vrei să le faci să îi strici gustul pe care bucătarul a vrut să i-l dea.

Dacă un bucătar se gândește mult la o anumită combinație de arome și ingrediente, poți înțelege dacă nu vrea să riște ca preparatul să fie stricat de un client care adaugă o jumătate de sticlă de ketchup.

Nu servești condimentele în mod apetisant

Să vezi niște sticle imense de ketchup, borcane de muștar și de maioneză pe masă nu este tocmai încântător. Poți alege în schimb să le pui în recipiente mai mici, cu o linguriță alături pentru a da cinei un aspect mai rafinat.

Pui prea multă sare

Adăugarea unei cantități prea mari de sare în mâncare este una dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le poți face în ceea ce privește condimentarea.

Sarea nu ar trebui să aromeze alimentele la fel de mult, ci doar să potențeze gusturile. În plus, prea mult sodiu în alimentație poate să ducă la probleme de sănătate a sistemului cardiovascular.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente recomandă ca un adult să nu consume zilnic mai mult de o linguriță de sare.

Nu depozitezi corect condimentele

Orice condiment sau sos ai avea, după deschidere trebuie să ții cont de recomandările pe care producătorul le-a făcut. Unele produse trebuie ținute la rece, altele trebuie consumate într-o perioadă limitată de timp.

În felul acesta, își vor păstra caracteristicile organoleptice și vor fi și sigure de consum. Condimentele uscate păstrate în condiții improprii sau expirate nu vor mai avea nicio aromă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
condimente pentru carnea de miel
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
condimente mexicane pe o masă
20 dintre cele mai populare condimente mexicane
20 dintre cele mai populare condimente mexicane
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide