Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Ketchupul, muștarul, wasabi, sosul barbeque sau maioneza sunt sosuri care completează gustul preparatelor tale preparate. Același rol o au și condimentele care sunt folosite în bucătărie de sute de ani. Folosite corect pot fi o binecuvântare, dar dacă le utilizezi greșit poți să strici mâncarea. Descoperă și tu o listă cu greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente. Iată la ce conluzii au ajuns specialiștii

Mai multe sticluțe cu sosuri și condimente care se află în fața unor cârnăciori prăjiți
Unele sosuri și condimente trebuie folosite cu măsură, altele cu curaj / Shutterstock

Sosurile și condimentele au fost întotdeauna un element de bază în gastronomia mondială. Aduc arome, culoare, dar și de texturi noi. De cele mai multe ori eviți să folosești anumite produse pentru că nu știi cum.

Alteori se întâmplă să faci amestecuri care poate sunt nepotrivite. Iată care sunt greșelile pe care le poți face atunci când folosești sosuri și condimente, potrivit Mashed.com.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Maioneza, ketchupul sau muștarul nu lipsesc din aproape nicio casă. Totuși, există mult mai multe poate și mai gustoase. Este timpul să încerci niște sosuri și condimente interesante, mai exotice. Tajín este uimitor, în timp ce yuzu kosho japonez adaugă și o explozie proaspătă de citrice.

Gochujang este un condiment picant fabulos coreean, în timp ce nam jim gai este un sos thailandez dulce cu ardei iute care este foarte potrivit cu pui prăjit. Muștarul de merișoare este acru și puțin iute, ceea ce îl face ideal pentru o masă cu mezeluri.

Nu încerci condimente din alte țări

Ketchup-ul și muștarul se găsesc în orice parte a lumii, dar există multe alte sosuri pe tot globul în diferite bucătării care așteaptă să fie descoperite.

În Spania, sosul de usturoi aioli este servit cu pâine și măsline înainte de masă pentru a crește pofta de mâncare. De asemenea, acompaniază perfect tapas precum calamari și crochete.

Italienii au gremolata clasică cu ierburi, usturoi și lămâie care se potrivește cu ossobuco, paste și pâine.

Nu-ți faci acasă condimentele și sosurile

Sosurile cumpărate din magazin conțin adesea aditivi alimentari, conservanți, zahăr sau alte ingrediente care nu sunt potrivite.

Din fericire, poți să îți faci acasă atât amestecul de condimente, cât și sosurile preferate. Nu doar că vor fi mult mai curate, dar le vei putea personaliza după propriul gust. Poți pune sare în ce cantitate dorești, poți să le faci mai picante sau sau mai dulci.

Nu respecți regulile de igienă când faci sosuri acasă

Dacă pregătești un sos pe care să îl consumi imediat nu prea ai cum să greșești. Totuși, dacă vrei să faci cantități mai mari de sosuri pe care să le consumi peste o perioadă mai lungă de timp, trebuie să ții cont de mai multe reguli de igienă.

Borcanele în care urmează să păstrezi sosurile trebuie să fie bine spălate și sterilizate în cuptorul încins la 100°C timp de 15 minute. Apoi, borcanele cu sos trebuie sterilizate prin fierbere timp de 15 minute și depozitate în locuri întunecate și răcoroase.

Nu folosești condimente și sosuri în rețete

Sosurile sunt folosite de cele mai multe ori alături de preparatul final, însă ele pot fi utilizate și în timpul procesului de gătire.

Ele pot să îmbunătățească felurile de mâncare, să dea mai mult gust și o textură mai plăcută. Ketchupul, de exemplu, poate fi folosit alături de pasta de tomate atunci când faci o tocăniță, iar sosul de soia este foarte bun atunci când prepari feluri de mâncare de inspirație asiatică.

Nu folosești condimente gourmet

Dacă vrei să pregătești o cină decadentă sau la un fel de mâncare gourmet adăugarea unui condiment exotic, a unui strop de ulei de trufe sau a unei linguri de chutney picant poate rafineze preparatele.

Condimentele făcute cu ingrediente speciale pot transforma un fel de mâncare, transformându-l în ceva memorabil. Poți folosi în loc de sarea obișnuită sare de mare Maldon sau sarea roz de Himalaya, în loc de banalul oțet oțet balsamic făcut cu curmale, în locul condimentelor convenționale să pui unele produse în agricultura ecologică.

Nu cauți variante noi ale sosurilor clasice

Ketchup, maioneză sau muștar găsești oriunde și nu este o greșeală să le folosești. Totuși, pentru a sparge rutina din bucătărie poți să folosești și alte variante în locul celor clasice. Fie că au condimente adăugate sau că sunt mai dulci sau mai picante, poți să le dai o șansă.

Combini condimentele și sosurile cu preparatele greșite

Dacă îți place să inovezi în bucătărie cu siguranță ai făcut destul de multe combinații mai puțin reușite până acum.

Adevărul este că nu dacă nu experimentezi nici nu ai cum înveți, așa că nu este chiar o greșeală foarte mare dacă faci combinații la întâmplare.

Totuși, încearcă să prepari cantități mici de mâncare pentru ca în cazul în care lucrurile nu merg bine să nu fie risipa prea mare.

Folosești prea multă maioneză

Maioneza de casă este atât de bună încât ai putea fi tentată să o folosești prea mult. Poate fi un sos delicios, dar nu ar trebui să fie aroma principală a niciunui fel de mâncare. Adaug-o la sandvișul tău preferat cu puțină salată, pune-o lângă o porție de cartofi prăjiți, dar nu este cazul să o pui chiar în orice preparat, oricât de mult ți-ar plăcea.

Maioneza are un conținut relativ ridicat de zahăr, grăsimi și calorii, așa că este de evitat folosirea ei excesivă.

În plus, datorită conținutului mare de grăsimi va copleși cu totul preparatul. Dacă totuși ai adăugat prea multă maioneză la o salată de cartofi sau la alte ingrediente poți să repari lucrurile adăugând puțină zeamă de lămâie sau alte ingrediente care au o textură mai crocantă pentru a echilibra textura maionezei.

Nu te informezi cu privire la valorile nutriționale ale sosurilor și condimentelor

Oricât de gustoase ar fi unele sosuri au un conținut ridicat de sare, grăsimi sau zahăr. În funcție de stilul tău de viață și de afecțiunile pe care le ai acestea s-ar putea să îți provoace probleme de sănătate.

Dacă alegi să cumperi sosurile din magazin este necesar să citești cu atenție atât lista de ingrediente, cât și eticheta nutrițională pentru a opta pentru cea mai echilibrată variantă.

Folosești tot timpul condimente

Uneori este mai bine să mănânci mâncarea așa cum îți este adusă, mai ales dacă iei masa la restaurant. Este posibil ca prin adaosurile pe care vrei să le faci să îi strici gustul pe care bucătarul a vrut să i-l dea.

Dacă un bucătar se gândește mult la o anumită combinație de arome și ingrediente, poți înțelege dacă nu vrea să riște ca preparatul să fie stricat de un client care adaugă o jumătate de sticlă de ketchup.

Nu servești condimentele în mod apetisant

Să vezi niște sticle imense de ketchup, borcane de muștar și de maioneză pe masă nu este tocmai încântător. Poți alege în schimb să le pui în recipiente mai mici, cu o linguriță alături pentru a da cinei un aspect mai rafinat.

Pui prea multă sare

Adăugarea unei cantități prea mari de sare în mâncare este una dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le poți face în ceea ce privește condimentarea.

Sarea nu ar trebui să aromeze alimentele la fel de mult, ci doar să potențeze gusturile. În plus, prea mult sodiu în alimentație poate să ducă la probleme de sănătate a sistemului cardiovascular.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente recomandă ca un adult să nu consume zilnic mai mult de o linguriță de sare.

Nu depozitezi corect condimentele

Orice condiment sau sos ai avea, după deschidere trebuie să ții cont de recomandările pe care producătorul le-a făcut. Unele produse trebuie ținute la rece, altele trebuie consumate într-o perioadă limitată de timp.

În felul acesta, își vor păstra caracteristicile organoleptice și vor fi și sigure de consum. Condimentele uscate păstrate în condiții improprii sau expirate nu vor mai avea nicio aromă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciuperci proaspete puse pe un tocător
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide