Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Ketchupul, muștarul, wasabi, sosul barbeque sau maioneza sunt sosuri care completează gustul preparatelor tale preparate. Același rol o au și condimentele care sunt folosite în bucătărie de sute de ani. Folosite corect pot fi o binecuvântare, dar dacă le utilizezi greșit poți să strici mâncarea. Descoperă și tu o listă cu greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente. Iată la ce conluzii au ajuns specialiștii

Mai multe sticluțe cu sosuri și condimente care se află în fața unor cârnăciori prăjiți
Unele sosuri și condimente trebuie folosite cu măsură, altele cu curaj / Shutterstock

Sosurile și condimentele au fost întotdeauna un element de bază în gastronomia mondială. Aduc arome, culoare, dar și de texturi noi. De cele mai multe ori eviți să folosești anumite produse pentru că nu știi cum.

Alteori se întâmplă să faci amestecuri care poate sunt nepotrivite. Iată care sunt greșelile pe care le poți face atunci când folosești sosuri și condimente, potrivit Mashed.com.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Greșeli pe care le faci atunci când folosești sosuri și condimente

Maioneza, ketchupul sau muștarul nu lipsesc din aproape nicio casă. Totuși, există mult mai multe poate și mai gustoase. Este timpul să încerci niște sosuri și condimente interesante, mai exotice. Tajín este uimitor, în timp ce yuzu kosho japonez adaugă și o explozie proaspătă de citrice.

Gochujang este un condiment picant fabulos coreean, în timp ce nam jim gai este un sos thailandez dulce cu ardei iute care este foarte potrivit cu pui prăjit. Muștarul de merișoare este acru și puțin iute, ceea ce îl face ideal pentru o masă cu mezeluri.

Nu încerci condimente din alte țări

Ketchup-ul și muștarul se găsesc în orice parte a lumii, dar există multe alte sosuri pe tot globul în diferite bucătării care așteaptă să fie descoperite.

În Spania, sosul de usturoi aioli este servit cu pâine și măsline înainte de masă pentru a crește pofta de mâncare. De asemenea, acompaniază perfect tapas precum calamari și crochete.

Italienii au gremolata clasică cu ierburi, usturoi și lămâie care se potrivește cu ossobuco, paste și pâine.

Nu-ți faci acasă condimentele și sosurile

Sosurile cumpărate din magazin conțin adesea aditivi alimentari, conservanți, zahăr sau alte ingrediente care nu sunt potrivite.

Din fericire, poți să îți faci acasă atât amestecul de condimente, cât și sosurile preferate. Nu doar că vor fi mult mai curate, dar le vei putea personaliza după propriul gust. Poți pune sare în ce cantitate dorești, poți să le faci mai picante sau sau mai dulci.

Nu respecți regulile de igienă când faci sosuri acasă

Dacă pregătești un sos pe care să îl consumi imediat nu prea ai cum să greșești. Totuși, dacă vrei să faci cantități mai mari de sosuri pe care să le consumi peste o perioadă mai lungă de timp, trebuie să ții cont de mai multe reguli de igienă.

Borcanele în care urmează să păstrezi sosurile trebuie să fie bine spălate și sterilizate în cuptorul încins la 100°C timp de 15 minute. Apoi, borcanele cu sos trebuie sterilizate prin fierbere timp de 15 minute și depozitate în locuri întunecate și răcoroase.

Nu folosești condimente și sosuri în rețete

Sosurile sunt folosite de cele mai multe ori alături de preparatul final, însă ele pot fi utilizate și în timpul procesului de gătire.

Ele pot să îmbunătățească felurile de mâncare, să dea mai mult gust și o textură mai plăcută. Ketchupul, de exemplu, poate fi folosit alături de pasta de tomate atunci când faci o tocăniță, iar sosul de soia este foarte bun atunci când prepari feluri de mâncare de inspirație asiatică.

Nu folosești condimente gourmet

Dacă vrei să pregătești o cină decadentă sau la un fel de mâncare gourmet adăugarea unui condiment exotic, a unui strop de ulei de trufe sau a unei linguri de chutney picant poate rafineze preparatele.

Condimentele făcute cu ingrediente speciale pot transforma un fel de mâncare, transformându-l în ceva memorabil. Poți folosi în loc de sarea obișnuită sare de mare Maldon sau sarea roz de Himalaya, în loc de banalul oțet oțet balsamic făcut cu curmale, în locul condimentelor convenționale să pui unele produse în agricultura ecologică.

Nu cauți variante noi ale sosurilor clasice

Ketchup, maioneză sau muștar găsești oriunde și nu este o greșeală să le folosești. Totuși, pentru a sparge rutina din bucătărie poți să folosești și alte variante în locul celor clasice. Fie că au condimente adăugate sau că sunt mai dulci sau mai picante, poți să le dai o șansă.

Combini condimentele și sosurile cu preparatele greșite

Dacă îți place să inovezi în bucătărie cu siguranță ai făcut destul de multe combinații mai puțin reușite până acum.

Adevărul este că nu dacă nu experimentezi nici nu ai cum înveți, așa că nu este chiar o greșeală foarte mare dacă faci combinații la întâmplare.

Totuși, încearcă să prepari cantități mici de mâncare pentru ca în cazul în care lucrurile nu merg bine să nu fie risipa prea mare.

Folosești prea multă maioneză

Maioneza de casă este atât de bună încât ai putea fi tentată să o folosești prea mult. Poate fi un sos delicios, dar nu ar trebui să fie aroma principală a niciunui fel de mâncare. Adaug-o la sandvișul tău preferat cu puțină salată, pune-o lângă o porție de cartofi prăjiți, dar nu este cazul să o pui chiar în orice preparat, oricât de mult ți-ar plăcea.

Maioneza are un conținut relativ ridicat de zahăr, grăsimi și calorii, așa că este de evitat folosirea ei excesivă.

În plus, datorită conținutului mare de grăsimi va copleși cu totul preparatul. Dacă totuși ai adăugat prea multă maioneză la o salată de cartofi sau la alte ingrediente poți să repari lucrurile adăugând puțină zeamă de lămâie sau alte ingrediente care au o textură mai crocantă pentru a echilibra textura maionezei.

Nu te informezi cu privire la valorile nutriționale ale sosurilor și condimentelor

Oricât de gustoase ar fi unele sosuri au un conținut ridicat de sare, grăsimi sau zahăr. În funcție de stilul tău de viață și de afecțiunile pe care le ai acestea s-ar putea să îți provoace probleme de sănătate.

Dacă alegi să cumperi sosurile din magazin este necesar să citești cu atenție atât lista de ingrediente, cât și eticheta nutrițională pentru a opta pentru cea mai echilibrată variantă.

Folosești tot timpul condimente

Uneori este mai bine să mănânci mâncarea așa cum îți este adusă, mai ales dacă iei masa la restaurant. Este posibil ca prin adaosurile pe care vrei să le faci să îi strici gustul pe care bucătarul a vrut să i-l dea.

Dacă un bucătar se gândește mult la o anumită combinație de arome și ingrediente, poți înțelege dacă nu vrea să riște ca preparatul să fie stricat de un client care adaugă o jumătate de sticlă de ketchup.

Nu servești condimentele în mod apetisant

Să vezi niște sticle imense de ketchup, borcane de muștar și de maioneză pe masă nu este tocmai încântător. Poți alege în schimb să le pui în recipiente mai mici, cu o linguriță alături pentru a da cinei un aspect mai rafinat.

Pui prea multă sare

Adăugarea unei cantități prea mari de sare în mâncare este una dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le poți face în ceea ce privește condimentarea.

Sarea nu ar trebui să aromeze alimentele la fel de mult, ci doar să potențeze gusturile. În plus, prea mult sodiu în alimentație poate să ducă la probleme de sănătate a sistemului cardiovascular.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente recomandă ca un adult să nu consume zilnic mai mult de o linguriță de sare.

Nu depozitezi corect condimentele

Orice condiment sau sos ai avea, după deschidere trebuie să ții cont de recomandările pe care producătorul le-a făcut. Unele produse trebuie ținute la rece, altele trebuie consumate într-o perioadă limitată de timp.

În felul acesta, își vor păstra caracteristicile organoleptice și vor fi și sigure de consum. Condimentele uscate păstrate în condiții improprii sau expirate nu vor mai avea nicio aromă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Un bol plin cu ramen
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
vișinată servită în mai multe pahare
Cât zahăr se pune la vișinată pentru un gust delicios. Trucuri care o fac perfectă
Cât zahăr se pune la vișinată pentru un gust delicios. Trucuri care o fac perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de ciorbă de pește cu legume în bol
03:58
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Tartă cu pere și ciocolată, pe un suport de lemn
03:47
Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
13 septembrie, 06:24
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Dulceață de caise fără zahăr
13 septembrie, 05:31
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
12 septembrie, 06:51
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
12 septembrie, 06:15
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
11 septembrie, 08:53
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Porție de ardei copți cu smântână
11 septembrie, 05:30
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Ciclonul Boris face prăpăd în România. Potop în Galaţi, Vaslui, Bacău și Neamț. A plouat în câteva ore cât pentru două luni: Doamne fereşte!
Ciclonul Boris face prăpăd în România. Potop în Galaţi, Vaslui, Bacău și Neamț. A plouat în câteva ore cât pentru două luni: "Doamne fereşte!"
Ciclonul Boris face prăpăd în România. Potop în Galaţi, Vaslui, Bacău și Neamț. A plouat în câteva ore cât pentru două luni: "Doamne fereşte!"
Leonard Doroftei a făcut dezvăluiri unice despre fiica sa: „Ştii cum e, ai puşca în dulap! Tu la 21 de ani ce făceai?!”
Leonard Doroftei a făcut dezvăluiri unice despre fiica sa: „Ştii cum e, ai puşca în dulap! Tu la 21 de ani ce făceai?!”
Leonard Doroftei a făcut dezvăluiri unice despre fiica sa: „Ştii cum e, ai puşca în dulap! Tu la 21 de ani ce făceai?!”
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și...
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
Un iPhone 16 de 900 de dolari are un ecran mai slab decât un Android de 200 de dolari. Ce smartphone l-a întrecut pe cel Apple
Un iPhone 16 de 900 de dolari are un ecran mai slab decât un Android de 200 de dolari. Ce smartphone l-a întrecut pe cel Apple
Un iPhone 16 de 900 de dolari are un ecran mai slab decât un Android de 200 de dolari. Ce smartphone l-a întrecut pe cel Apple
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Ciara este extrem de recunoscătoare pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Ciara este „extrem de recunoscătoare” pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Ciara este „extrem de recunoscătoare” pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
fresh
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
închide