Jumări crocante de porc. Rețeta de casă

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Masa tradițională de Crăciun nu este completă fără un bol de jumări crocante de porc alături de o pâine bună, murături și un pahar de tărie sau vin roșu. Dacă nu ai rude la țară care să taie porcul și să facă jumări la ceaun în curte, o poți face tu acasă. Nu ai nevoie de foarte multe, poate mai degrabă de răbdare.

Jumări crocante de porc servite într-un castron alb
Jumările de porc se prepară din slănină lăsată să se topească pentru câteva ore / Shutterstock

Poți cumpăra jumări de la magazin, dar dacă le faci în casă ai avantajul de a le mânca proaspete. În plus, rămâi și cu câteva borcane de untură pe care o poți folosi apoi la o mulțime de alte preparate, în special aluaturi.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se taie slănina în bucăți de 2-3 cm. Într-o oală cu fund gros se pun apa și slănina tăiată. Se pune oala la foc mic și se amestecă din când în când.

Cum prepari rețeta de jumări crocante de porc

Se lasă aproximativ 60-90 de minute, în funcție de cât de crocante trebuie să iasă. Când sunt gata se scot într-un bol în care s-a așezat un prosop de hârtie.

Încearcă și rețeta tradițională de jumări cu carne de porc. Este simplă și rapidă.

În felul acesta se absoarbe excesul de grăsime. Apoi se presară cu sare după gust. Se depozitează într-un vas de sticlă, de preferat, închis ermetic.

Ce sunt, de fapt, jumările de porc

Jumările de porc sunt bucăți de slănină care se lasă să se topească la foc mic pentru o perioadă lungă de timp. Se pregătesc în toate zonele țării, în special în perioada Crăciunului.

Rețetele diferă în funcție de locul unde sunt pregătite, ci și de tradițiile din familie. În unele locuri se fierb în apă și lapte, în altele se adaugă și puțină untură sau se pun condimente.

Oricare ar fi rețeta folosită, jumările se consumă apoi fie calde, fie reci, în special la aperitiv alături de alte preparate tradiționale.

Atunci când se pregătesc în cantități mai mari se păstrează în untură și devin pe parcursul anului ingredient în alte mâncăruri. Sunt numai bune în varza călite, dau gust fripturilor de porc sau pot fi tocate și transformate în umplutură pentru diverse produse se patiserie.

Când sunt consumate ca aperitiv au mereu alături un pahar de tărie sau de vin roșu. Jumările sunt un preparat tradițional românesc, crocante la exterior și moi la interior. Sunt perfecte pentru a-ți da energie în zilele reci de iarnă.

Ce carne se folosește la jumări

Pentru a face jumări de porc ai nevoie de o bucată de slănină. În funcție de preferințe, poți alege bucăți care au și un strat de mușchi și șorici, dar nu este obligatoriu.

De cele mai multe ori se aleg bucăți ce provin de pe burta porcului, fleică sau gușă pentru că sunt cele mai grase părți. Șoriciul va face jumările mai crocante pentru că în timpul procesului de preparare își schimbă textura și va deveni puțin mai tare.

Cel mai important lucru este să tai bucățile de slănină în bucăți cât mai egale mai ales din punct de vedere al gramajului. În felul acesta se vor găti în același timp. Dacă sunt unele mai mari și altele mai mici, riști ca cele din urmă să se ardă până se gătesc primele.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Porție de curry de năut cu legume
Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
maqluba servită pe o farfurie albă
Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu
Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
20 martie, 05:57
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
4 zodii compatibile cu Gemenii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii compatibile cu Gemenii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii compatibile cu Gemenii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Satul în care de doi ani nu s-a mai născut nicun copil. Suntem noi, ăștia de 75 de ani
Satul în care de doi ani nu s-a mai născut nicun copil. "Suntem noi, ăștia de 75 de ani"
Satul în care de doi ani nu s-a mai născut nicun copil. "Suntem noi, ăștia de 75 de ani"
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Moment istoric la Chefi la cuțite, în această seară: toți cei patru Chefi oferă cuțitele de aur după o jurizare
Moment istoric la Chefi la cuțite, în această seară: toți cei patru Chefi oferă cuțitele de aur după o jurizare
Moment istoric la Chefi la cuțite, în această seară: toți cei patru Chefi oferă cuțitele de aur după o jurizare
Cum arată nepoțica regretatului Vânător de crocodili. Grace a împlinit 4 ani
Cum arată nepoțica regretatului ”Vânător de crocodili”. Grace a împlinit 4 ani
Cum arată nepoțica regretatului ”Vânător de crocodili”. Grace a împlinit 4 ani
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Justin Bieber a recunoscut că are probleme cu nervii și că uneori se urăște pe sine. Compozitorul părea absorbit de muzică într-un nou videoclip enigmatic
Justin Bieber a recunoscut că are „probleme cu nervii” și că uneori „se urăște pe sine”. Compozitorul părea absorbit de muzică într-un nou videoclip enigmatic
Justin Bieber a recunoscut că are „probleme cu nervii” și că uneori „se urăște pe sine”. Compozitorul părea absorbit de muzică într-un nou videoclip enigmatic
Factori care cresc riscul de boli cardiace. Ce semne indică un infarct
Factori care cresc riscul de boli cardiace. Ce semne indică un infarct
Factori care cresc riscul de boli cardiace. Ce semne indică un infarct
fresh
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
închide