Jumări crocante de porc. Rețeta de casă
Masa tradițională de Crăciun nu este completă fără un bol de jumări crocante de porc alături de o pâine bună, murături și un pahar de tărie sau vin roșu. Dacă nu ai rude la țară care să taie porcul și să facă jumări la ceaun în curte, o poți face tu acasă. Nu ai nevoie de foarte multe, poate mai degrabă de răbdare.
Poți cumpăra jumări de la magazin, dar dacă le faci în casă ai avantajul de a le mânca proaspete. În plus, rămâi și cu câteva borcane de untură pe care o poți folosi apoi la o mulțime de alte preparate, în special aluaturi.
Ingrediente
Mod de preparare
Se taie slănina în bucăți de 2-3 cm. Într-o oală cu fund gros se pun apa și slănina tăiată. Se pune oala la foc mic și se amestecă din când în când.
Cum prepari rețeta de jumări crocante de porc
Se lasă aproximativ 60-90 de minute, în funcție de cât de crocante trebuie să iasă. Când sunt gata se scot într-un bol în care s-a așezat un prosop de hârtie.
Încearcă și rețeta tradițională de jumări cu carne de porc. Este simplă și rapidă.
În felul acesta se absoarbe excesul de grăsime. Apoi se presară cu sare după gust. Se depozitează într-un vas de sticlă, de preferat, închis ermetic.
Ce sunt, de fapt, jumările de porc
Jumările de porc sunt bucăți de slănină care se lasă să se topească la foc mic pentru o perioadă lungă de timp. Se pregătesc în toate zonele țării, în special în perioada Crăciunului.
Rețetele diferă în funcție de locul unde sunt pregătite, ci și de tradițiile din familie. În unele locuri se fierb în apă și lapte, în altele se adaugă și puțină untură sau se pun condimente.
Oricare ar fi rețeta folosită, jumările se consumă apoi fie calde, fie reci, în special la aperitiv alături de alte preparate tradiționale.
Atunci când se pregătesc în cantități mai mari se păstrează în untură și devin pe parcursul anului ingredient în alte mâncăruri. Sunt numai bune în varza călite, dau gust fripturilor de porc sau pot fi tocate și transformate în umplutură pentru diverse produse se patiserie.
Când sunt consumate ca aperitiv au mereu alături un pahar de tărie sau de vin roșu. Jumările sunt un preparat tradițional românesc, crocante la exterior și moi la interior. Sunt perfecte pentru a-ți da energie în zilele reci de iarnă.
Ce carne se folosește la jumări
Pentru a face jumări de porc ai nevoie de o bucată de slănină. În funcție de preferințe, poți alege bucăți care au și un strat de mușchi și șorici, dar nu este obligatoriu.
De cele mai multe ori se aleg bucăți ce provin de pe burta porcului, fleică sau gușă pentru că sunt cele mai grase părți. Șoriciul va face jumările mai crocante pentru că în timpul procesului de preparare își schimbă textura și va deveni puțin mai tare.
Cel mai important lucru este să tai bucățile de slănină în bucăți cât mai egale mai ales din punct de vedere al gramajului. În felul acesta se vor găti în același timp. Dacă sunt unele mai mari și altele mai mici, riști ca cele din urmă să se ardă până se gătesc primele.