Caltaboș de casă. Rețete cu și fără orez

Caltaboșul este un preparat tradițional românesc ce se prepară în perioada Crăciunului, uneori chiar în ziua de Ignat. Compoziția de caltaboș de casă se poate pregăti în mai multe feluri, în funcție de zonă, dar și de preferințe. De asemenea, și modalitatea de preparare poate fi diferită. Poate fi fiert, prăjit sau gătit la cuptor.

Caltaboș de casă pe un blat alb
Caltaboșul de casă se servește ca aperitiv / Shutterstock

Caltaboșul se poate servi simplu, tăiat felii, ca aperitiv, cu muștar dulce sau iute. De obicei, îl găsim pe platouri alături de alte preparate tradiționale din carne de porc, brânzeturi, murături sau legume crude. Alături de acestea se potrivesc perfect un pahar de țuică sau chiar unul de vin.

Dacă faci o cantitate mai mare de caltaboș poți congela ce nu consumi înainte de a-l fierbe. Trebuie doar să îl pui în pungi speciale pentru congelator pe care să notezi data și ce conțin pentru fi mai ușor de găsit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta de caltaboș de casă fără orez

Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, iar rețetele pot varia în funcție de regiune și preferințele individuale.

Ingrediente

  • 1.5 kg carne de porc (o combinație de carne cu grăsime)
  • 500 g ceapă
  • 500 g organe
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia de ardei iute (opțional)
  • 1 lingură sare
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 linguriță mărar uscat sau proaspăt tocat
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • mațe

Mod de preparare

Se taie carnea și slănina de porc în bucăți mai mici și se toacă fin cu mașina de tocat carne.

Se toacă ceapa și usturoiul fin și se adaugă peste carnea tocată. Se condimentează cu sarea, piperul, boiaua de ardei dulce și, dacă doriți, boiaua de ardei iute, mărarul, coriandrul și chimenul. Se amestecă bine pentru a distribui condimentele uniform.

Încearcă și rețeta de jumări crocante de porc. Este simplă și rapidă.

Se pregătesc mațele și se umplu cu compoziția de carne. Se strâng bine la capete și se leagă cu sfoară de bucătărie. Se pune caltaboșul într-o oală mare cu apă și se fierbe timp de aproximativ 2-3 ore la foc mic.

După ce a fost fiert, se scoate caltaboșul din apă și se lasă să se răcească înainte de a-l tăia în felii.

Rețeta clasică de caltaboș cu orez

Caltaboșul cu orez este mai consistent decât varianta fără. Atunci când vei umple mațele ai grijă să nu pui foarte multă compoziție pentru că orezul se va umfla în timpul fierberii și se va sparge.

Ingrediente

  • 1,5 kg carne de porc (pulpa sau amestec de carne cu grăsime)
  • 500 g organe
  • 300 g orez
  • 2 cepe mari
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia de ardei iute (opțional)
  • sare
  • piper după gust
  • mațe

Mod de preparare

Se spală bine orezul și se lasă să se scurgă.

Se toacă la mașina de tocat carnea și organele și se pune într-un bol mare. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se adaugă peste carne.

Se adaugă orezul scurs, boiaua de ardei dulce, boiaua de ardei iute, sarea și piperul în bol și se amestecă bine compoziția. Este important ca orezul să fie uscat și să nu fie fiert în prealabil, deoarece acesta va absorbi umiditate în timpul procesului de gătire.

Se pregătesc mațele și se umplu cu compoziția de carne și orez. Se strâng bine la capete și se leagă cu sfoară de bucătărie. Se pune caltaboșul într-o oală cu apă cât să îl acopere bine și se fierbe aproximativ 2-3 ore la foc mic. După aceea, se scoate și se lasă să se răcească.

Încearcă rapid și rețeta de pizza cu ciuperci și ardei. Este simplă și ușoară.

Cum se face caltaboșul în diferite zone ale țării

Caltaboșul este un preparat tradițional în România, iar rețetele și metodele de pregătire pot varia în funcție de regiunea țării.

În Transilvania, caltaboșul este adesea făcut cu carne de porc tocată și orez, fiind condimentat cu ceapă, usturoi, sare, piper și alte condimente preferate. Este învelit într-un intestin natural de porc și fiert lent în apă.

În Moldova, caltaboșul se mai numește și chișcă poate fi făcut cu carne de porc și de vită și organe, de obicei splină și ficat. Orezul este adăugat pentru a completa compoziția. Condimentele folosite pot include boia dulce și iute, piper, cimbru și alte arome locale.

Se mai pune ceapă care este călită în prealabil împreună cu orezul. Se fierbe adesea la foc mic, dar se poate și prăji în ulei sau untură sau poate fi gătit la cuptor.

În Muntenia, rețeta de caltaboș de casă implică adesea carne de porc tocată și orez, iar condimentele pot include usturoi, ceapă, boia de ardei și cimbru. Ceapa poate fi pusă atât călită împreună cu orezul, cât și crudă. Este învelit în intestin natural de porc și apoi fiert.

În Banat, caltaboșul este făcut cu carne de porc și slănină, fiind adăugat și orezul. Condimentele variază, dar se pot folosi boia, usturoi, piper și alte arome locale. Este fiert sau gătit la aburi, iar unele rețete includ adăugarea unor ingrediente precum semințe de muștar sau ardei iute pentru un gust mai intens.

Fiecare regiune are propria sa tradiție și preferințe în ceea ce privește rețetele de caltaboș, astfel încât ingredientele și modul de pregătire pot varia semnificativ.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
25 noiembrie, 05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Afacerile cu care Ion Țiriac a devenit cel mai bogat român: amp;#8220;Oameni săraci n-am văzut”! Ce avere uriaşă are 
Afacerile cu care Ion Țiriac a devenit cel mai bogat român: amp;#8220;Oameni săraci n-am văzut”! Ce avere uriaşă are 
Afacerile cu care Ion Țiriac a devenit cel mai bogat român: amp;#8220;Oameni săraci n-am văzut”! Ce avere uriaşă are 
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
închide