Caltaboș de casă. Rețete cu și fără orez

Caltaboșul este un preparat tradițional românesc ce se prepară în perioada Crăciunului, uneori chiar în ziua de Ignat. Compoziția de caltaboș de casă se poate pregăti în mai multe feluri, în funcție de zonă, dar și de preferințe. De asemenea, și modalitatea de preparare poate fi diferită. Poate fi fiert, prăjit sau gătit la cuptor.

Caltaboș de casă pe un blat alb
Caltaboșul de casă se servește ca aperitiv / Shutterstock

Caltaboșul se poate servi simplu, tăiat felii, ca aperitiv, cu muștar dulce sau iute. De obicei, îl găsim pe platouri alături de alte preparate tradiționale din carne de porc, brânzeturi, murături sau legume crude. Alături de acestea se potrivesc perfect un pahar de țuică sau chiar unul de vin.

Dacă faci o cantitate mai mare de caltaboș poți congela ce nu consumi înainte de a-l fierbe. Trebuie doar să îl pui în pungi speciale pentru congelator pe care să notezi data și ce conțin pentru fi mai ușor de găsit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta de caltaboș de casă fără orez

Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, iar rețetele pot varia în funcție de regiune și preferințele individuale.

Ingrediente

  • 1.5 kg carne de porc (o combinație de carne cu grăsime)
  • 500 g ceapă
  • 500 g organe
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia de ardei iute (opțional)
  • 1 lingură sare
  • 1 linguriță piper măcinat
  • 1 linguriță mărar uscat sau proaspăt tocat
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • mațe

Mod de preparare

Se taie carnea și slănina de porc în bucăți mai mici și se toacă fin cu mașina de tocat carne.

Se toacă ceapa și usturoiul fin și se adaugă peste carnea tocată. Se condimentează cu sarea, piperul, boiaua de ardei dulce și, dacă doriți, boiaua de ardei iute, mărarul, coriandrul și chimenul. Se amestecă bine pentru a distribui condimentele uniform.

Încearcă și rețeta de jumări crocante de porc. Este simplă și rapidă.

Se pregătesc mațele și se umplu cu compoziția de carne. Se strâng bine la capete și se leagă cu sfoară de bucătărie. Se pune caltaboșul într-o oală mare cu apă și se fierbe timp de aproximativ 2-3 ore la foc mic.

După ce a fost fiert, se scoate caltaboșul din apă și se lasă să se răcească înainte de a-l tăia în felii.

Rețeta clasică de caltaboș cu orez

Caltaboșul cu orez este mai consistent decât varianta fără. Atunci când vei umple mațele ai grijă să nu pui foarte multă compoziție pentru că orezul se va umfla în timpul fierberii și se va sparge.

Ingrediente

  • 1,5 kg carne de porc (pulpa sau amestec de carne cu grăsime)
  • 500 g organe
  • 300 g orez
  • 2 cepe mari
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 linguriță boia de ardei dulce
  • 1 linguriță boia de ardei iute (opțional)
  • sare
  • piper după gust
  • mațe

Mod de preparare

Se spală bine orezul și se lasă să se scurgă.

Se toacă la mașina de tocat carnea și organele și se pune într-un bol mare. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se adaugă peste carne.

Se adaugă orezul scurs, boiaua de ardei dulce, boiaua de ardei iute, sarea și piperul în bol și se amestecă bine compoziția. Este important ca orezul să fie uscat și să nu fie fiert în prealabil, deoarece acesta va absorbi umiditate în timpul procesului de gătire.

Se pregătesc mațele și se umplu cu compoziția de carne și orez. Se strâng bine la capete și se leagă cu sfoară de bucătărie. Se pune caltaboșul într-o oală cu apă cât să îl acopere bine și se fierbe aproximativ 2-3 ore la foc mic. După aceea, se scoate și se lasă să se răcească.

Încearcă rapid și rețeta de pizza cu ciuperci și ardei. Este simplă și ușoară.

Cum se face caltaboșul în diferite zone ale țării

Caltaboșul este un preparat tradițional în România, iar rețetele și metodele de pregătire pot varia în funcție de regiunea țării.

În Transilvania, caltaboșul este adesea făcut cu carne de porc tocată și orez, fiind condimentat cu ceapă, usturoi, sare, piper și alte condimente preferate. Este învelit într-un intestin natural de porc și fiert lent în apă.

În Moldova, caltaboșul se mai numește și chișcă poate fi făcut cu carne de porc și de vită și organe, de obicei splină și ficat. Orezul este adăugat pentru a completa compoziția. Condimentele folosite pot include boia dulce și iute, piper, cimbru și alte arome locale.

Se mai pune ceapă care este călită în prealabil împreună cu orezul. Se fierbe adesea la foc mic, dar se poate și prăji în ulei sau untură sau poate fi gătit la cuptor.

În Muntenia, rețeta de caltaboș de casă implică adesea carne de porc tocată și orez, iar condimentele pot include usturoi, ceapă, boia de ardei și cimbru. Ceapa poate fi pusă atât călită împreună cu orezul, cât și crudă. Este învelit în intestin natural de porc și apoi fiert.

În Banat, caltaboșul este făcut cu carne de porc și slănină, fiind adăugat și orezul. Condimentele variază, dar se pot folosi boia, usturoi, piper și alte arome locale. Este fiert sau gătit la aburi, iar unele rețete includ adăugarea unor ingrediente precum semințe de muștar sau ardei iute pentru un gust mai intens.

Fiecare regiune are propria sa tradiție și preferințe în ceea ce privește rețetele de caltaboș, astfel încât ingredientele și modul de pregătire pot varia semnificativ.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
persoana care încălzește mâncare la microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
marry me chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
4 decembrie, 05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Lebăr de casă. Rețetă de pate tradițional în maț, pe bază de ficat de porc, slănină și condimente
Lebăr de casă. Rețetă de pate tradițional în maț, pe bază de ficat de porc, slănină și condimente
Lebăr de casă. Rețetă de pate tradițional în maț, pe bază de ficat de porc, slănină și condimente
Trucurile găsite de români pentru a-și reduce facturile, după eliminarea plafonării la energie
Trucurile găsite de români pentru a-și reduce facturile, după eliminarea plafonării la energie
Trucurile găsite de români pentru a-și reduce facturile, după eliminarea plafonării la energie
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
închide