Caltaboș de casă. Rețete cu și fără orez
Caltaboșul este un preparat tradițional românesc ce se prepară în perioada Crăciunului, uneori chiar în ziua de Ignat. Compoziția de caltaboș de casă se poate pregăti în mai multe feluri, în funcție de zonă, dar și de preferințe. De asemenea, și modalitatea de preparare poate fi diferită. Poate fi fiert, prăjit sau gătit la cuptor.
Caltaboșul se poate servi simplu, tăiat felii, ca aperitiv, cu muștar dulce sau iute. De obicei, îl găsim pe platouri alături de alte preparate tradiționale din carne de porc, brânzeturi, murături sau legume crude. Alături de acestea se potrivesc perfect un pahar de țuică sau chiar unul de vin.
Dacă faci o cantitate mai mare de caltaboș poți congela ce nu consumi înainte de a-l fierbe. Trebuie doar să îl pui în pungi speciale pentru congelator pe care să notezi data și ce conțin pentru fi mai ușor de găsit.
Rețeta de caltaboș de casă fără orez
Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, iar rețetele pot varia în funcție de regiune și preferințele individuale.
Ingrediente
- 1.5 kg carne de porc (o combinație de carne cu grăsime)
- 500 g ceapă
- 500 g organe
- 3-4 căței de usturoi
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- 1 linguriță boia de ardei iute (opțional)
- 1 lingură sare
- 1 linguriță piper măcinat
- 1 linguriță mărar uscat sau proaspăt tocat
- 1/2 linguriță coriandru măcinat
- 1/2 linguriță chimen măcinat
- mațe
Mod de preparare
Se taie carnea și slănina de porc în bucăți mai mici și se toacă fin cu mașina de tocat carne.
Se toacă ceapa și usturoiul fin și se adaugă peste carnea tocată. Se condimentează cu sarea, piperul, boiaua de ardei dulce și, dacă doriți, boiaua de ardei iute, mărarul, coriandrul și chimenul. Se amestecă bine pentru a distribui condimentele uniform.
Încearcă și rețeta de jumări crocante de porc. Este simplă și rapidă.
Se pregătesc mațele și se umplu cu compoziția de carne. Se strâng bine la capete și se leagă cu sfoară de bucătărie. Se pune caltaboșul într-o oală mare cu apă și se fierbe timp de aproximativ 2-3 ore la foc mic.
După ce a fost fiert, se scoate caltaboșul din apă și se lasă să se răcească înainte de a-l tăia în felii.
Rețeta clasică de caltaboș cu orez
Caltaboșul cu orez este mai consistent decât varianta fără. Atunci când vei umple mațele ai grijă să nu pui foarte multă compoziție pentru că orezul se va umfla în timpul fierberii și se va sparge.
Ingrediente
- 1,5 kg carne de porc (pulpa sau amestec de carne cu grăsime)
- 500 g organe
- 300 g orez
- 2 cepe mari
- 3-4 căței de usturoi
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- 1 linguriță boia de ardei iute (opțional)
- sare
- piper după gust
- mațe
Mod de preparare
Se spală bine orezul și se lasă să se scurgă.
Se toacă la mașina de tocat carnea și organele și se pune într-un bol mare. Se toacă ceapa și usturoiul mărunt și se adaugă peste carne.
Se adaugă orezul scurs, boiaua de ardei dulce, boiaua de ardei iute, sarea și piperul în bol și se amestecă bine compoziția. Este important ca orezul să fie uscat și să nu fie fiert în prealabil, deoarece acesta va absorbi umiditate în timpul procesului de gătire.
Se pregătesc mațele și se umplu cu compoziția de carne și orez. Se strâng bine la capete și se leagă cu sfoară de bucătărie. Se pune caltaboșul într-o oală cu apă cât să îl acopere bine și se fierbe aproximativ 2-3 ore la foc mic. După aceea, se scoate și se lasă să se răcească.
Încearcă rapid și rețeta de pizza cu ciuperci și ardei. Este simplă și ușoară.
Cum se face caltaboșul în diferite zone ale țării
Caltaboșul este un preparat tradițional în România, iar rețetele și metodele de pregătire pot varia în funcție de regiunea țării.
În Transilvania, caltaboșul este adesea făcut cu carne de porc tocată și orez, fiind condimentat cu ceapă, usturoi, sare, piper și alte condimente preferate. Este învelit într-un intestin natural de porc și fiert lent în apă.
În Moldova, caltaboșul se mai numește și chișcă poate fi făcut cu carne de porc și de vită și organe, de obicei splină și ficat. Orezul este adăugat pentru a completa compoziția. Condimentele folosite pot include boia dulce și iute, piper, cimbru și alte arome locale.
Se mai pune ceapă care este călită în prealabil împreună cu orezul. Se fierbe adesea la foc mic, dar se poate și prăji în ulei sau untură sau poate fi gătit la cuptor.
În Muntenia, rețeta de caltaboș de casă implică adesea carne de porc tocată și orez, iar condimentele pot include usturoi, ceapă, boia de ardei și cimbru. Ceapa poate fi pusă atât călită împreună cu orezul, cât și crudă. Este învelit în intestin natural de porc și apoi fiert.
În Banat, caltaboșul este făcut cu carne de porc și slănină, fiind adăugat și orezul. Condimentele variază, dar se pot folosi boia, usturoi, piper și alte arome locale. Este fiert sau gătit la aburi, iar unele rețete includ adăugarea unor ingrediente precum semințe de muștar sau ardei iute pentru un gust mai intens.
Fiecare regiune are propria sa tradiție și preferințe în ceea ce privește rețetele de caltaboș, astfel încât ingredientele și modul de pregătire pot varia semnificativ.