Socată preparată după rețeta tradițională. Aroma copilăriei într-o băutură ușor de făcut

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Băuturi
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Încearcă o socată preparată după rețeta tradițională. Rezultatul este o băutură aromată, ușor acidulată și foarte răcoritoare. Trebuie să ai răbdare câteva zile, însă merită din plin să aștepți.

Socată după rețeta tradițională servită în pahare
Socată după rețeta tradițională se prepară cu florile culese / Shutterstock

Poți culege florile de soc cu multă atenție. Alege-le pe cele care au mugurii proaspăt deschiși și se află în zone fără un trafic prea intens, departe de poluare. Scutură-le bine pentru a îndepărta orice insecte și odată ce ai ajuns acasă clătește-le sub jet ușor de apă rece. Dacă nu ai posibilitatea de a merge în zonele în care acestea cresc le poți găsi în piețe.

Florile de soc bune pentru socată au un diametru cuprins între 10 și 30 cm. Dacă le vei culege în diferite momente ale maturității lor vei observa că au nuanțe de culoare și miros distinct în funcție de perioadă. Uneori se întâmplă ca și zona de unde le culegi, chiar și vremea să influențeze calitățile florilor de soc.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cele mai multe zone ale lumii florile sunt albe, însă mai există și socul negru în anumite părți ale Europei și în estul America de Nord. În vestul Americii de Nord poți găsi mai des soc albastru

Când culegi flori, reține că cu fiecare floare pe care o tai, reduce recolta din toamnă. Așadar, adună doar cât ai nevoie și nu lua mai mult de 20-30% din flori de la o plantă. Căută florile proaspete, complet deschise, care nu au devenit încă maronii. Cel mai bine este să le culegi dimineața devreme.

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală ușor florile de soc pentru a elimina orice impurități. Se îndepărtează florile de soc de pe tulpini, pentru a nu rămâne părți verzi, deoarece acestea pot da un gust amar.

Cum prepri socata

Într-un vas mare, se adaugă apa și zahărul. Se amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet. Apoi se pun florile de soc și felii de lămâie în vasul cu apă îndulcită. Se acoperă lejer cu un prosop curat și se lasă 24 de ore.

Descoperă și rețeta de nectar de caise.

Apoi se adaugă drojdia proaspătă. Se acoperă din nou și se mai lasă 48 de ore pentru a fermenta. După perioada de fermentare, se strecoară lichidul într-un recipient curat sau sticle de sticlă închise ermetic. Se aruncă florile de soc și felii de lămâie.

Încearcă și rețeta de sirop natural din flori de soc.

Se păstrează la frigider pentru a se răci și a se matura timp de cel puțin 1-2 zile, pentru a dezvolta aroma și efervescența.

Trucurile bunicii pentru o socată super aromată

Rețeta de socată poate fi adaptată după preferințe. Poți ajusta cantitatea de zahăr sau adăuga alte ingrediente aromatice, cum ar fi menta sau ghimbirul, pentru a da o notă personală băuturii. În loc de drojdie, pentru fermentare, poți pune boabe de orez sau oțet de mere.

Poți pune mai multe lămâi dacă îți place să fie mai acrișoară. De asemenea, poți să folosești și limete sau portocale dacă vrei un gust mai îndrăzneț.

Asigură-te că florile de soc sunt culese din zone necontaminate și că nu au fost tratate cu substanțe chimice.

Citește și
CELE MAI CITITE
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată pe un tocător de lemn, alături de un dovleac secționat și o măsură metalică de ingediente
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Tagliatelle cu năut în sos de roșii în bol alb, alături de verdeață și lămâie
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Chec cu fructe uscate și nuci secționat pe un tocător de lemn, alături de o felie pe o farfurie cu furculiță
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Trei mere umplute cu fructe uscate și cereale, pe o farfurie și o linguriță cu compoziție de fructe și cereale
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mai multe tipuri de cafea pe o masă
Galerie foto
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
Socată fără zahăr alături de mai multe lămâi și flori de lămâie
Socată fără zahăr. Rețeta dietetică
Socată fără zahăr. Rețeta dietetică
Rețete de limonadă preparate și servite în mai multe pahare cu limonadă
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de cheesecake cu cremă de fistic. decorată cu trandafir roșu
06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
Trifle cu aromă de cafea și coniac în vas de sticlă, un bol cu zmeură și lingurițe
05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
Supă cremă de conopidă cu praz în bol, decorată cu verdeață
05:16
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare
rețetă conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval servită într-o tavă albă
29 noiembrie, 06:33
Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară
Trei porții de Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, furculițe și o ceașcă de ceai
29 noiembrie, 05:36
Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată
Un blat de lemn pe care se află mai multe prăjituri de Crăciun
29 noiembrie, 05:16
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
osso buco servit pe o farfurie albă
29 noiembrie, 05:09
Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri
Tartă cu struguri și cremă de nuci porționată
28 noiembrie, 06:05
Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Mesaje de Sfântul Andrei 2024. Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei de 30 noiembrie
Mesaje de Sfântul Andrei 2024. Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei de 30 noiembrie
Mesaje de Sfântul Andrei 2024. Urări și felicitări pentru sărbătoriții zilei de 30 noiembrie
Meteo: România, sub un val de aer rece, cu ploi şi zăpadă. Ce se întâmplă cu vremea la început de iarnă
Meteo: România, sub un val de aer rece, cu ploi şi zăpadă. Ce se întâmplă cu vremea la început de iarnă
Meteo: România, sub un val de aer rece, cu ploi şi zăpadă. Ce se întâmplă cu vremea la început de iarnă
Cum şi-a răsfăţat iubita un cunoscut milionar român. Fosta ispită a împlinit 30 de ani, el are 53: „Jucării noi!”
Cum şi-a răsfăţat iubita un cunoscut milionar român. Fosta ispită a împlinit 30 de ani, el are 53: „Jucării noi!”
Cum şi-a răsfăţat iubita un cunoscut milionar român. Fosta ispită a împlinit 30 de ani, el are 53: „Jucării noi!”
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
3 setări de pe routerul WiFi pe care trebuie să le dezactivezi, susțin experții. Așa îți protejezi dispozitivul
3 setări de pe routerul WiFi pe care trebuie să le dezactivezi, susțin experții. Așa îți protejezi dispozitivul
3 setări de pe routerul WiFi pe care trebuie să le dezactivezi, susțin experții. Așa îți protejezi dispozitivul
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces. Cum le poți identifica rapid
Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces. Cum le poți identifica rapid
Reacțiile alergice severe la copii pot duce la deces. Cum le poți identifica rapid
Trupa NewJeans zguduie industria K-pop după rezilierea contractului cu ADOR. HYBE suferă o scădere de peste 420 de milioane de dolari
Trupa NewJeans zguduie industria K-pop după rezilierea contractului cu ADOR. HYBE suferă o scădere de peste 420 de milioane de dolari
Trupa NewJeans zguduie industria K-pop după rezilierea contractului cu ADOR. HYBE suferă o scădere de peste 420 de milioane de dolari
Cum poți diferenția tipurile de pâine. Ce se întâmplă dacă mănânci aluat cald
Cum poți diferenția tipurile de pâine. Ce se întâmplă dacă mănânci aluat cald
Cum poți diferenția tipurile de pâine. Ce se întâmplă dacă mănânci aluat cald
fresh
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor

Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor

Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor

Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide

Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide

Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată

Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată

Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor

Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor

Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special

Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
închide