Socată fără zahăr. Rețeta dietetică
Socul este una dintre plantele cu beneficii extraordinare pentru sănătate. În anul 400 î.Hr., Hipocrate l-a numit „cutia cu medicamente”. Alți biologi antici, inclusiv Teofrast, Dioscoride și Galen, considerau planta de soc drept una dintre cele mai mari plante vindecătoare ale naturii. Descoperă în cele ce urmează rețeta de socată fără zahăr.
Socul conține antioxidanți și flavonoide care luptă cu radicalii liberi responsabili de declanșarea mai multor boli în organism. Florile de soc ajută la stimularea sistemului imunitar și la creșterea activității enzimelor antioxidante din sânge. Cu alte cuvinte, florile de soc pot ajuta la ameliorarea simptomelor gripei și răcelii, motiv pentru care sunt folosite de mii de ani cu acest scop.
Bioflavonoidele și vitaminele din florile de soc sunt benefice pentru sănătatea pielii, reducând liniile fine și apariția ridurilor. Acești antioxidanți sprijină, de asemenea, creșterea de noi celule și fac pielea să pară mai tânără. Pentru că florile de soc sunt ușor astringente, pot fi folosite la tratamente cosmetice pentru minimizarea porilor și ameliorarea efectelor tenului gras. Pielea va arata mai proaspătă și netedă, cu un aspect mai tânăr.
Înainte de a folosi florile de soc trebuie să le scuturi foarte bine pentru a te asigura că elimini toate impuritățile și insectele.
Acest pas este foarte important mai ales dacă le culegi tu. În cazul în care le cumperi din piață este posibil să le găsești curate. Odată ajunsă acasă, trece florile de soc printr-un jet ușor de apă rece. Dacă apa este prea puternică le va scutura. Descoperă și rețeta tradițională de socată.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pun într-un borcan apa și mierea și se amestecă până când aceasta se dizolvă perfect. Apoi se adaugă florile de soc scuturate și spălate astfel încât să nu nu rămâne nicio impuritate. Se spală coaja lămâilor. Apoi se taie în felii subțiri și se adaugă în borcan. Se acoperă cu un prosop. Se lasă la fermentat într-un loc cu soare, în jur de 4-5 zile. Se amestecă de 2-3 ori pe zi.
După aceea, se strecoară această socată fără zahăr printr-o sită fină sau printr-un tifon. Lichidul se pune în sticle de sticlă care se dau la rece.
Ce îndulcitori mai poți folosi la socată
În mod tradițional socata se îndulcește cu zahăr, însă dacă nu vrei să aibă foarte multe calorii și să o bei fără grija acumulării de kilograme poți folosi alți îndulcitori. Mierea este unul dintre ei, însă, chiar dacă are multiple beneficii asupra sănătății, are totuși și un aport caloric însemnat.
Poți alege dintre îndulcitorii naturali stevia sau extract de monk fruit sau poți să folosești și xylitol. Aceștia au foarte puține calorii. Folosește cantitatea indicată pe ambalaj pentru ca socata să nu fie prea dulce. Poți să pui o cantitate mai mică în timpul procesului de fermentare, urmând ca atunci când o consumi să mai pui după gust.
O altă soluție pentru îndulcirea socatei este să folosești fructe. Rubarba este una dintre ele. Nu doar că îi va da băuturii o dulceață aparte, dar are și o aromă subtilă care o va face mai plăcută.