Șofranul, regele condimentelor. Motivul pentru care este considerat la fel de scump ca aurul

Șofranul este unul dintre cele mai prețioase condimente din lume. Este folosit și apreciat de mii de ani atât în gastronomie, cât și pentru efectele terapeutice. Șofranul este un condiment legendă.

Fire de șofran în bntr-un bol de lemn aranjat pe o masă
Șofranul este folosit încă din Grecia Antică / Shutterstock

Șofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană, erbacee, perenă, cultivată, ce poate atinge 30-40 cm în înălțime. Frunzele sale sunt lungi și înguste, iar fructele sunt mici și albe. 

Șofranul crește din bulbi numiți „cormus” și aparține speciei Crocus. Din septembrie până în noiembrie, planta produce flori albastre-violet, cu pistile lungi, roșii. Stigmatele roșii conțin uleiuri esențiale, substanțe amărui și colorant galben.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce gust are șofranul și cum se folosește

Șofranul are o aromă subtilă, ușor amăruie, cu accente dulci. Este greu de definit, însă își pune amprenta într-un mod definitoriu asupra oricărui preparat în care este folosit.

Firele de șofran trebuie zdrobite înainte de a le folosi în rețete. Cel mai bine este să folosești fire de șofran, pe care să le prăjești ușor și să le măcini singur, de preferat într-un mojar. 

Trebuie extrem de multă atenție pentru a nu le arde. Pentru a le prăji cât mai corect ar trebui să le împachetezi înainte într-o folie de aluminiu, după care le treci pe deasupra unei flăcări pentru maximum 10 secunde.

Dacă această procedură ți se pare complicată, cel mai simplu este să cumperi șofran pudră. Este gata de folosit în mâncare, doar că trebuie dizolvat în câteva linguri de apă caldă înainte. Descoperă și o listă de condimente esențiale pentru preparate gustoase.

Cu ce poți înlocui șofranul

Din păcate nu există un substitut cu adevărat acceptabil pentru șofran. Aroma sa distinctivă nu poate fi substituită pentru mâncăruri clasice, cum ar fi paella și bouillabaisse. Cu toate acestea, turmericul sau boiau de ardei ar putea fi folosite pentru a obține aceeași culoare ca șofranul. Gustul însă este unic.

De ce este atât de scump șofranul

Există doar trei fire în fiecare floare de șofran. Odată ce firele au fost separate de plantă sunt uscate pentru a-și păstra culoarea și aroma. 

Deoarece doar o parte atât de mică din floare este folosită, este nevoie de 75.000 de flori de șofran pentru a face o jumătate de kilogram de condiment de șofran. 

Cantitatea mică de condiment de șofran pe plantă, împreună cu faptul că recoltarea trebuie făcută manual, duce la un preț care îl încadrează în categoria aliment de lux.

Cum alegi șofranul bun

Șofranul este unul dintre cele mai contrafăcute condimente, așa încât este nevoie de puțină atenție la achiziționare.

Cumpără șofran într-o cantitate mică și ia în considerare următoarele aspecte:

  • Culoare roșu intens, cu fire puțin sau deloc galbene printre ele 
  • Aspect uniform al firelor (lat și plat la un capăt, conic la celălalt)
  • Aroma plăcută, parfumată care indică prospețime. Ai grijă la mirosul de mucegai.
  • Este uscat la atingere, chiar fragil. Umiditatea va face ca șofranul să se simtă spongios și să se deterioreze.

Cu se depozitează șofranul

Firele de șofran își vor păstra aroma până la șase luni dacă le depozitați într-un recipient etanș pe care îl păstrezi într-un loc răcoros și întunecat. 

Ca și alte ierburi și condimente, este sensibil la lumină, așa că înfășoară pachetul în folie pentru a-l proteja și mai mult. Nu se va strica, dar își va pierde din ce în ce mai mult din aromă pe măsură ce trece timpul. 

Dacă cumperi șofran măcinat, acesta ar trebui să fie depozitat într-un mod similar, dar ar trebui să fie utilizat cât mai repede posibil, deoarece își va pierde deja o parte din aromă.

În ce preparate se folosește șofranul

Poți folosi șofranul la condimentarea supelor de pește și a felurilor pe bază de orez (cum ar fi paella, risotto). Sosurile și pâinea au un gust mai plăcut datorită lui, dar trebuie folosit totuși cu moderație, din cauza gustului amărui. De asemenea, este utilizat în deserturi, înghețate, ceaiuri.

Ține cont de faptul că aroma șofranul se eliberează doar atunci când este încălzit, însă nu foarte mult. De aceea, se adaugă la finalul procesului de preparare.

Șofranul nu ar trebui combinat cu alte condimente și ierburi aromatice. Totuși, se completează bine cu vanilia și chilli. Descoperă mai multe și despre florile comestibile cu care poți să-ți decorezi preparatele.

Rețetă cu șofran – Risotto alla Milanese

Șofranul este folosit destul de des în rețete cu orez, mai ales în risotto.

Risotto alla Milanese decorat cu șofran și servit într-o farfurie neagră
Șofranul dă o aromă nobilă specială / Shutterstock

Ingrediente

  • 1500 ml de supă de pui
  • 10 fire de șofran
  • 150 g unt nesărat
  • 2 cepe galbene mici, tocate
  • 200 g de orez Arborio
  • 200 ml de vin alb sec
  • 60 g măduvă osoasă crudă (opțional)
  • 100 g cană parmezan ras
  • sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se încălzește supa de pui și se adaugă la final șofranul.

Untul se pune într-o tigaie la foc mediu. Când s-a topit, se adaugă ceapa, care se gătește până se înmoaie, aproximativ 4 minute. Se adăugă orezul și se lasă  până se prăjește ușor, aproximativ 4 minute. 

Se adăugă vinul și se lasă până se evapora, aproximativ 2 minute. Se adaugă 100 ml de supă caldă. Se amestecă până se absoarbe, aproximativ 2 minute. Se continuă procedeul adăugând câte 100 ml de supă până când orezul este fraged și cremos, aproximativ 16 minute. 

Se amestecă măduva, dacă se folosește, și cu parmezanul. Se asezonează cu sare și piper. Se servește cald.

Istoria șofranului

Șofranul a născut legende, a fost folosit drept medicament, ca ingredient pentru produse de frumusețe, ca afrodisiac și, în cele din urmă în mâncare.

Grecia Antică

Potrivit surselor istorice, șofranul a fost cultivat pentru prima dată în Grecia, însă în mod spontan a crescut la început în sud-estul Asiei. Precursorul sălbatic al șofranului domesticit este Crocus cartwrightianus. La sfârșitul epocii bronzului, a apărut o formă mutantă de Crocus cartwrightianus, Crocus sativus.

Șofranul a fost documentat pentru prima dată într-o referință botanică asiriană din secolul al VII-lea î.Hr. compilată sub Asurbanipal. De atunci, a fost descoperită documentația privind utilizarea șofranului pe o perioadă de 4.000 de ani în tratamentul a aproximativ nouăzeci de boli. 

Șofranul s-a răspândit încet în mare parte a Eurasiei, ajungând mai târziu în părți din Africa de Nord, America de Nord și Oceania.

În perioada clasică greco-romană (secolul al VIII-lea î.Hr. până în secolul al III-lea d.Hr. ), recolta de șofran este pentru prima dată înfățișată în frescele palatului din Creta minoică, care înfățișează florile culese de fete tinere. 

Unul dintre aceste situri de frescă este situat într-o clădire din Akrotiri, pe insula grecească Santorini, datată între anii 1600–1500 î.Hr. Ele înfățișează o zeiță greacă care supraveghează smulgerea florilor și culesul stigmatelor pentru a fi utilizate la fabricarea unui medicament terapeutic. O frescă din același site înfățișează și o femeie care folosește șofran pentru a trata un picior care sângerează.

Imperiul Roman

Grecii și romanii antici prețuiau și șofranul pentru utilizarea sa ca parfum și deodorant. S-au împrăștiat în spații publice, cum ar fi sălile regale, curțile și amfiteatrele. La intrarea împăratului Nero în Roma, l-au răspândit chiar pe străzi. 

Într-adevăr, romanii bogați foloseau zilnic băile cu șofran. De asemenea, au folosit șofranul ca rimel, au amestecat fire de șofran în vinurile lor, l-au folosit în holurile și străzile lor ca potpuri și l-au oferit zeităților lor.

Egiptul Antic

În Egiptul Antic, Cleopatra folosea un sfert de cană de șofran în băile ei calde datorită proprietăților sale colorante și cosmetice. Ea l-a folosit și înainte de întâlnirile cu bărbați, crezând că șofranul ar face dragostea mai plăcută. 

Vindecătorii egipteni au folosit șofranul ca tratament pentru toate tipurile de afecțiuni gastro-intestinale.

Persia

În Persia Antică, șofranul (Crocus sativus „Hausknechtii”) era cultivat la Derbena și Isfahan în secolul al X-lea î.Hr. Acolo, fire de șofran persan au fost găsite împletite în vechile covoare regale persane și giulgii funerare. 

Șofranul a fost folosit de închinătorii antici persani ca ofrandă rituală pentru zeități. De asemenea, a fost folosit drept colorant galben strălucitor, parfum și medicament. Astfel, firele de șofran ar fi fost împrăștiate pe paturi și amestecate în ceaiuri fierbinți ca un remediu pentru accese de melancolie.

Mai mult, firele de șofran persan, folosite pentru a condimenta alimentele și ceaiurile, erau suspectate de străini de a fi un agent de droguri și afrodisiac. Călătorii în Persia au fost preveniți să nu mănânce bucate cu șofran. 

China

Unii istorici cred că șofranul a venit pentru prima dată în China odată cu invadatorii mongoli prin intermediul Persiei. Cu toate acestea, șofranul este menționat în textele medicale antice, inclusiv în vastul Pun Tsao („Marile plante medicinale”) volum datând din jurul anului 1600 î.Hr. care documentează mii de tratamente medicale pe bază de fitochimice pentru diferite tulburări.

În jurul secolului al III-lea d.Hr., chinezii spuneau despre șofran că provine din regiunea Kashmir. De exemplu, Wan Zhen, un expert medical chinez, a raportat că „habitatul șofranului este în Kashmir, unde oamenii îl cultivă în principal pentru a-l oferi lui Buddha.”

Europa

Cultivarea șofranului în Europa a scăzut abrupt după căderea Imperiului Roman. Timp de câteva secole după aceea, a fost rară sau inexistentă în toată Europa. Acest lucru s-a schimbat atunci când civilizația maură s-a răspândit din Africa de Nord pentru a se stabili în Spania și Franța și sudul Italiei.

O teorie afirmă că maurii au reintrodus boabele de șofran în regiunea din jurul orașului Poitiers, după ce au pierdut celebra bătălie de acolo în fața lui Charles Martel în 732 d.Hr. La două secole după cucerirea Spaniei, maurii au plantat șofran în provinciile sudice Andalucia, Castilia, La Mancha și Valencia.

America

Șofranul și-a făcut drum în America când mii de alsacieni, germani și elvețieni au fugit de persecuția religioasă din Europa. S-au stabilit în principal în estul Pennsylvaniei, în valea râului Susquehanna. Acești coloniști, care au devenit cunoscuți ca olandezi din Pennsylvania, până în 1730 cultivau pe scară largă șofran.

După aceea șofranul olandez din Pennsylvania a fost comercializat cu succes coloniștilor spanioli din Caraibe. Din cauza cererii, prețul său la bursa de mărfuri din Philadelphia a ajuns să fie egal cu cel al aurului .

Citește și
CELE MAI CITITE
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
condimente pentru carnea de miel
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
condimente mexicane pe o masă
20 dintre cele mai populare condimente mexicane
20 dintre cele mai populare condimente mexicane
condimente asiatice pe o masă
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
condimente pentru carnea de miel
08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, „transformare” spectaculoasă la 54 de ani: „Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!”
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Adamari López și Toni Costa demonstrează că sunt o familie unită pentru fiica lor, în ciuda faptului că s-au despărțit. Cum au apărut în mediul online
Adamari López și Toni Costa demonstrează că sunt o familie unită pentru fiica lor, în ciuda faptului că s-au despărțit. Cum au apărut în mediul online
Adamari López și Toni Costa demonstrează că sunt o familie unită pentru fiica lor, în ciuda faptului că s-au despărțit. Cum au apărut în mediul online
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Brioșe cu mascarpone și rubarbă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Probleme cu părinții pe care generația Z le aduce în discuție la terapie. Care sunt cele mai mari provocări ale tinerilor
Ricky Martin și familia lui s-au bucurat de o excursie în Japonia. Cum arată acum fii gemeni ai cântărețului
Ricky Martin și familia lui s-au bucurat de o excursie în Japonia. Cum arată acum fii gemeni ai cântărețului
Ricky Martin și familia lui s-au bucurat de o excursie în Japonia. Cum arată acum fii gemeni ai cântărețului
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
fresh
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
închide