Ce sunt trufele. Totul despre simbolul luxului în bucătărie

Trufele sunt ingredientul care pot transforma un preparat banal într-unul rafinat. Despre trufe s-au scris nenumărate cărți, iar în jurul lor s-au născut legende. Nici nu este de mirare, pentru că se găsesc foarte rar, motiv pentru care sunt și foarte scumpe.

Publicat: 16 iulie 2022, 14:45 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:14
Trufe asezate pe o farfuri din metal, alături de un cuțit.
Galerie foto

Galerie foto

În lume se găsesc 86 de soiuri de trufe, iar în România cel mai des întâlnită este specia Tuber aestivum / ShutterStock

Înainte de a fi ingrediente de lux în restaurante fine dining, trufele au fost folosite ca medicamente și afrodisiace, pentru că li se atribuiau puteri magice.

Trufele sunt ciuperci comestibile din familia Tuberaceae. În lume se găsesc 86 de soiuri, iar în România cel mai des întâlnită este specia Tuber aestivum.

Totul despre trufe, simbolul luxului în bucătărie

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un lucru a rămas neschimbat de-a lungul anilor: trufele se culeg din păduri întunecate, de sub straturi groase de până la 40 cm de frunze moarte, scrie Thespruceeats.com.

Preferă solurile calcaroase și argiloase și apar de obicei primăvara și toamna. În trecut se foloseau porci pentru a le găsi. În zilele noastre, aceștia au fost înlocuiți cu câini dresați special pentru a urmări mirosul specific al trufelor.

Cum se păstrează trufele

Pe cât de greu se găsesc trufele, pe atât este de dificil să le păstrezi. Sunt organisme vii, foarte perisabile. Odată culese, trebuie ținute în frigider la temperaturi de 1-3 grade Celsius.

Se păstrează înfășurate în hârtie absorbantă sau în pânză de bumbac, apoi se pun într-un borcan de sticlă care se așează pe raftul cel mai de jos al frigiderului.

Înainte de a folosi trufele proaspete, trebuie spălate sub jet de apă cu o periuță cu peri moi pentru a îndepărta urmele de pământ. Se spală doar cantitatea care urmează să fie folosită.

Cât costă trufele

Din cauza faptului că se găsesc greu și sunt dificil de păstrat, trufele sunt și foarte scumpe. 500 de grame de trufe pot costa și 2000 de Dolari, dar valoare lor diferă în funcție de soi.

Pentru a le face mai disponibile gurmanzilor din întreaga lume, fermierii au încercat să găsească soluții pentru a le cultiva. În Franța, 80% dintre producția de trufe este asigurată de ferme.

De unde poți cumpăra trufe

Nu vei găsi trufe într-un magazin obișnuit, poate nici măcar într-unul cu delicatese. Cel mai simplu este să cauți o persoană/ firmă care se ocupă cu culesul trufelor și să cumperi de  acolo.

În magazine poți găsi trufe în saramură sau congelate, dar înainte de a le cumpăra trebuie să iei în calcul faptul că prin aceste metode de conservare se pierde o mare parte din arome.

Trufe versus ulei de trufe

Unii bucătari folosesc ulei de trufe pentru a le da preparatelor aroma specifică acestor ciuperci. Uleiul de trufe nu este extras din aceste ciuperci, ci este ulei infuzat cu una dintre aromele din componența lor. Totuși, rezultatul nu este același chiar dacă în sticlă sunt lăsate și câteva bucăți de trufe.

Citește și

Ce fel de trufe găsim în România

Iubitorii de trufe știu că în diferite zone ale României se organizează sesiuni ghidate de vânătoare de trufe. Aceștia se bucură de o experiență gastronomică inedită, dar și de aventură în pădurile seculare ale țării noastre.

Dacă vrei să afli mai multe despre tipurile de trufe pe care le poți descoperi în România, îți oferim mai jos informațiile necesare.

Trufa neagră de vară | Tuber Aestivum Vittadini

Trufa de vară are o formă neregulată cu negi piramidali, maronii. La exterior este maro sau negricioasă,  iar în interior are multe nervuri, cu o culoare alb-gri sau alb-gălbui.

Trufele negre sunt cele mai des folosite / Shutterstock

Trufa neagră | Tuber Uncinatum Chatin

Trufa neagră are un miros de intensitate medie, chiar neplăcut când este foarte coaptă. Gustul este asemănător celui de nucă.

Tufele negre pot fi folosite pentru paste sau orez / Profimedia Images

Trufa cu spori mari | Tuber Macrosporum

Se întâlnește mai rar fiind pretențioasă la condițiile de climă și sol. Are un parfum asemănător cu cel al trufei albe, iar exteriorul este maro-roșiatic.

Deși se găsește rar, este extrem de parfumată / Profimedia Images

Trufa gazoasă | Tuber Mesentericum

Este foarte asemănătoare cu trufa neagră de vară, dar are un miros intens de fenol. Suprafața sa este întunecată, cu negi, iar interiorul este consistent și albicios.

Pentru a le face mai disponibile gurmanzilor din întreaga lume, fermierii au încercat să găsească soluții pentru a le cultiva / Profimedia Images

Trufa de iarnă | Tuber Brumale

Acest soi de trufă are dimensiuni mai mici decât celelalte trufe și un miros diferit. Cele mai productive luni pentru trufa de iarnă sunt decembrie și ianuarie.

Trufa de iarnă aduce un plus de eleganță oricărui preparat / Profimedia Images

Trufa albă | Tuber Magnatum Pico

Are o forma sferică, cu numeroase adâncituri ceea ce o face neregulată. Culoarea variază de la ocru pal la crem închis sau verzui.

Trufa albă se găsește mai rar / Profimedia Images

Cum să gătești cu trufe

Aromele din trufe sunt foarte volatile și se evaporă la temperaturi mari, de aceea nu vei întâlni rețete în care trufele sunt supuse unui tratament termic.

Cel mai des, trufele se adaugă la final, când preparatul este suficient de cald încât aromele din trufe să se degaje. Majoritatea preparatelor care conțin trufe au ingrediente foarte simple, care pun în valoare ciupercile.

Te numeri printre persoanele care apreciază preparatele rafinate? Dacă răspunsul este afirmtiv, descoperă o rețetă de dulceață de nuci verzi. Deși implică mai multă răbdare și meticulozitate în preparare, rezultatul final merită efortul depus.

Trufele se pot folosi în:

  • Aperitive:  tartine cu unt sau bruschete cu ulei, decorate cu felii de trufe și puțină sare.
  • Paste sau orez: asezonate cu felii de trufe.
  • Preparate cu carne: se feliază trufa peste carnea deja gătită sau se pune peste carne sosul cu trufe.
  • Omlete delicioase: se amestecă felii de trufe proaspete cu ouă bătute.
  • Deserturi: creme, tiramisu, înghețată.

Dacă ți-am trezit interesul pentru ingrediente aparte, îți propunem să descoperi totul despre mangostan, un fruct originar din sud-estul Asiei iubit pentru aroma sa tropicală dulce și acidulată.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Clătite de post cu praf de copt pe o farfurie albă
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trufe de ciocolată puse într-un bol de lemn
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Trufe de ciocolată făcute în casă și servite pe un platou negru
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
vanilia
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Beyoncé și-a împărtășit rutina de îngrijire a părului. A auzit că tot spuneți că e cheală
Beyoncé și-a împărtășit rutina de îngrijire a părului. „A auzit că tot spuneți că e cheală”
Beyoncé și-a împărtășit rutina de îngrijire a părului. „A auzit că tot spuneți că e cheală”
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
fresh
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
închide