Ce sunt trufele. Totul despre simbolul luxului în bucătărie

Trufele sunt ingredientul care pot transforma un preparat banal într-unul rafinat. Despre trufe s-au scris nenumărate cărți, iar în jurul lor s-au născut legende. Nici nu este de mirare, pentru că se găsesc foarte rar, motiv pentru care sunt și foarte scumpe.

Publicat: 16 iulie 2022, 14:45 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:14
Trufe asezate pe o farfuri din metal, alături de un cuțit.
Galerie foto

Galerie foto

În lume se găsesc 86 de soiuri de trufe, iar în România cel mai des întâlnită este specia Tuber aestivum / ShutterStock

Înainte de a fi ingrediente de lux în restaurante fine dining, trufele au fost folosite ca medicamente și afrodisiace, pentru că li se atribuiau puteri magice.

Trufele sunt ciuperci comestibile din familia Tuberaceae. În lume se găsesc 86 de soiuri, iar în România cel mai des întâlnită este specia Tuber aestivum.

Totul despre trufe, simbolul luxului în bucătărie

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un lucru a rămas neschimbat de-a lungul anilor: trufele se culeg din păduri întunecate, de sub straturi groase de până la 40 cm de frunze moarte, scrie Thespruceeats.com.

Preferă solurile calcaroase și argiloase și apar de obicei primăvara și toamna. În trecut se foloseau porci pentru a le găsi. În zilele noastre, aceștia au fost înlocuiți cu câini dresați special pentru a urmări mirosul specific al trufelor.

Cum se păstrează trufele

Pe cât de greu se găsesc trufele, pe atât este de dificil să le păstrezi. Sunt organisme vii, foarte perisabile. Odată culese, trebuie ținute în frigider la temperaturi de 1-3 grade Celsius.

Se păstrează înfășurate în hârtie absorbantă sau în pânză de bumbac, apoi se pun într-un borcan de sticlă care se așează pe raftul cel mai de jos al frigiderului.

Înainte de a folosi trufele proaspete, trebuie spălate sub jet de apă cu o periuță cu peri moi pentru a îndepărta urmele de pământ. Se spală doar cantitatea care urmează să fie folosită.

Cât costă trufele

Din cauza faptului că se găsesc greu și sunt dificil de păstrat, trufele sunt și foarte scumpe. 500 de grame de trufe pot costa și 2000 de Dolari, dar valoare lor diferă în funcție de soi.

Pentru a le face mai disponibile gurmanzilor din întreaga lume, fermierii au încercat să găsească soluții pentru a le cultiva. În Franța, 80% dintre producția de trufe este asigurată de ferme.

De unde poți cumpăra trufe

Nu vei găsi trufe într-un magazin obișnuit, poate nici măcar într-unul cu delicatese. Cel mai simplu este să cauți o persoană/ firmă care se ocupă cu culesul trufelor și să cumperi de  acolo.

În magazine poți găsi trufe în saramură sau congelate, dar înainte de a le cumpăra trebuie să iei în calcul faptul că prin aceste metode de conservare se pierde o mare parte din arome.

Trufe versus ulei de trufe

Unii bucătari folosesc ulei de trufe pentru a le da preparatelor aroma specifică acestor ciuperci. Uleiul de trufe nu este extras din aceste ciuperci, ci este ulei infuzat cu una dintre aromele din componența lor. Totuși, rezultatul nu este același chiar dacă în sticlă sunt lăsate și câteva bucăți de trufe.

Citește și

Ce fel de trufe găsim în România

Iubitorii de trufe știu că în diferite zone ale României se organizează sesiuni ghidate de vânătoare de trufe. Aceștia se bucură de o experiență gastronomică inedită, dar și de aventură în pădurile seculare ale țării noastre.

Dacă vrei să afli mai multe despre tipurile de trufe pe care le poți descoperi în România, îți oferim mai jos informațiile necesare.

Trufa neagră de vară | Tuber Aestivum Vittadini

Trufa de vară are o formă neregulată cu negi piramidali, maronii. La exterior este maro sau negricioasă,  iar în interior are multe nervuri, cu o culoare alb-gri sau alb-gălbui.

Trufele negre sunt cele mai des folosite / Shutterstock

Trufa neagră | Tuber Uncinatum Chatin

Trufa neagră are un miros de intensitate medie, chiar neplăcut când este foarte coaptă. Gustul este asemănător celui de nucă.

Tufele negre pot fi folosite pentru paste sau orez / Profimedia Images

Trufa cu spori mari | Tuber Macrosporum

Se întâlnește mai rar fiind pretențioasă la condițiile de climă și sol. Are un parfum asemănător cu cel al trufei albe, iar exteriorul este maro-roșiatic.

Deși se găsește rar, este extrem de parfumată / Profimedia Images

Trufa gazoasă | Tuber Mesentericum

Este foarte asemănătoare cu trufa neagră de vară, dar are un miros intens de fenol. Suprafața sa este întunecată, cu negi, iar interiorul este consistent și albicios.

Pentru a le face mai disponibile gurmanzilor din întreaga lume, fermierii au încercat să găsească soluții pentru a le cultiva / Profimedia Images

Trufa de iarnă | Tuber Brumale

Acest soi de trufă are dimensiuni mai mici decât celelalte trufe și un miros diferit. Cele mai productive luni pentru trufa de iarnă sunt decembrie și ianuarie.

Trufa de iarnă aduce un plus de eleganță oricărui preparat / Profimedia Images

Trufa albă | Tuber Magnatum Pico

Are o forma sferică, cu numeroase adâncituri ceea ce o face neregulată. Culoarea variază de la ocru pal la crem închis sau verzui.

Trufa albă se găsește mai rar / Profimedia Images

Cum să gătești cu trufe

Aromele din trufe sunt foarte volatile și se evaporă la temperaturi mari, de aceea nu vei întâlni rețete în care trufele sunt supuse unui tratament termic.

Cel mai des, trufele se adaugă la final, când preparatul este suficient de cald încât aromele din trufe să se degaje. Majoritatea preparatelor care conțin trufe au ingrediente foarte simple, care pun în valoare ciupercile.

Te numeri printre persoanele care apreciază preparatele rafinate? Dacă răspunsul este afirmtiv, descoperă o rețetă de dulceață de nuci verzi. Deși implică mai multă răbdare și meticulozitate în preparare, rezultatul final merită efortul depus.

Trufele se pot folosi în:

  • Aperitive:  tartine cu unt sau bruschete cu ulei, decorate cu felii de trufe și puțină sare.
  • Paste sau orez: asezonate cu felii de trufe.
  • Preparate cu carne: se feliază trufa peste carnea deja gătită sau se pune peste carne sosul cu trufe.
  • Omlete delicioase: se amestecă felii de trufe proaspete cu ouă bătute.
  • Deserturi: creme, tiramisu, înghețată.

Dacă ți-am trezit interesul pentru ingrediente aparte, îți propunem să descoperi totul despre mangostan, un fruct originar din sud-estul Asiei iubit pentru aroma sa tropicală dulce și acidulată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu cireșe și cocos porționată în tava de copt
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Prăjitură cu cireșe și cocos. Rețetă simplă de desert delicios și aromat
Prăjiturele cu cireșe, una secționată pe un platou de lemn
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Muffins cu cireșe. Rețetă de desert simplu și delicios
Crochete din mămăligă cu parmezan pe un platou rotund de lemn, alături de un bol cu sos de brânzeturi și o solniță
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Prăjitură la tigaie porționată pe un platou negru și decorată cu fulgi de migdale și zahăr pudră
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde porționată pe o farfurie cu roșii și rucola
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Ruladă de pui umplută cu ficat și usturoi verde
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trufe de ciocolată puse într-un bol de lemn
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert
Trufe de ciocolată făcute în casă și servite pe un platou negru
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
vanilia
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
De ce este vanilia unul dintre cele mai scumpe condimente din lume
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Înghețată de căpșuni cu cireșe în bol, decorată cu mentă, cireșe și căpșuni, alături de un bol cu cireșe
08:16
Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon Înghețată de căpșuni cu cireșe. Un desert răcoritor, de sezon
Porție de paste penne cu pesto de busuioc și parmezan în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu parmezan, un bol cu sos pesto, o sticlă cu ulei, usturoi și frunze de busuioc
07:46
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Limonadă cu ghimbir și mentă în două pahare, alături de ghimbir, mentă și lămâi proaspete
17 iunie, 08:57
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz, unul rupt
17 iunie, 06:51
Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval, decorată cu cimbru, alături de un recipient de sticlă cu ulei și verdeață și frunze de busuioc
16 iunie, 12:26
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
Gem de căpșuni fără conservanți în borcan și în lingură, alături de un bol cu căpșuni proaspete
16 iunie, 12:21
Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară
Prăjitură la tigaie porționată pe un platou negru și decorată cu fulgi de migdale și zahăr pudră
15 iunie, 12:30
Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei Prăjitură la tigaie. Rețetă de desert rapid, pentru momentele dulci ale zilei
Înghețată de căpșuni cu banane în caserolă cu lingură și într-un cornet, alături de căpșuni proaspete, două cornete de înghețată și o banană tăiată în rondele
15 iunie, 12:29
Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros Înghețată de căpșuni cu banane. Rețetă simplă de desert răcoros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
1
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Rețeta de cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere este cea mai ușoară variantă de umplere a prăjiturilor. Nu ai nevoie decât de trei ingrediente și poate fi...
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
2
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Înghețată de banane cu ciocolată. Desertul perfect în orice anotimp
Dacă vrei un desert rapid și ușor de făcut, atunci poți alege să faci o înghețată de banane cu ciocolată. Nu ai nevoie de mai mult de 20 de minute pentru...
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
3
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă
Atunci când ai nevoie de o gustare sănătoasă și hrănitoare, iaurtul grecesc pare una dintre cele mai bune opțiuni. Doar că te poți plictisi de el, oricât de conștientă ai fi...
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
4
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
Pentru gustări simple, rapide și delicioase sau pentru un platou festiv, îți oferim o rețetă de coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Sunt și gustoase, dar și aspectuoase. Combinația de brânză...
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
5
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Dacă nu mai știi ce să mai pui în pachețelul pentru școală al copilului, rețeta de batoane pufoase cu gem te poate scoate din impas. Este o rețetă simplă și cu...
Parteneri
Ce ai în comun cu semnul zodiacal opus. Află ce spun astrologii despre semnele surori
Ce ai în comun cu semnul zodiacal opus. Află ce spun astrologii despre „semnele surori”
Ce ai în comun cu semnul zodiacal opus. Află ce spun astrologii despre „semnele surori”
Toată ţara, sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă azi şi mâine. Vom resimţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Toată ţara, sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă azi şi mâine. Vom resimţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Toată ţara, sub avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă azi şi mâine. Vom resimţi temperaturi de peste 40 de grade Celsius
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece ani mai mică decât selecţionerul României
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece ani mai mică decât selecţionerul României
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece ani mai mică decât selecţionerul României
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Bige Önal formează un cuplu cu un fotograf din Turcia. Fosta parteneră a lui Aras Bulut Iynemli iubește din nou
Explozia cosmică unică în viață ce are loc în această vară. Așa ceva se întâmplă doar o dată la 80 de ani
Explozia cosmică unică în viață ce are loc în această vară. Așa ceva se întâmplă doar o dată la 80 de ani
Explozia cosmică unică în viață ce are loc în această vară. Așa ceva se întâmplă doar o dată la 80 de ani
Guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie, decorat cu căpșuni
Guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie, decorat cu căpșuni
Guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie, decorat cu căpșuni
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Tot ce trebuie să știi dacă fătul este în poziție pelviană completă
Camila Cabello a arătat uimitor în timpul unei ieșiri în Monaco. Diva a purtat o rochie albastră cu un decupaj îndrăzneț în zona coapselor
Camila Cabello a arătat uimitor în timpul unei ieșiri în Monaco. Diva a purtat o rochie albastră cu un decupaj îndrăzneț în zona coapselor
Camila Cabello a arătat uimitor în timpul unei ieșiri în Monaco. Diva a purtat o rochie albastră cu un decupaj îndrăzneț în zona coapselor
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
Ceaiuri care încetinesc procesul de îmbătrânire. Efectele benefice ale acestor băuturi
fresh
Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Gem de căpșuni fără conservanți. Rețetă simplă și ușoară

Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă

Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă

Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale

Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale

Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos

Biscuiți digestivi cu fulgi de ovăz. Rețeta unui desert sănătos

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
închide