Flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea. Ce să folosești, în funcție de rețetă
Florile comestibile sunt o soluție elegantă și gustoasă pentru decorarea preparatelor tale, fie că sunt sărate sau dulci. Pentru fiecare dintre ele există o floare potrivită atât ca aspect, cât și ca aromă. Află din acest articol lista de flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea, în funcție de rețetă.
Galerie foto
Mâncăm și cu ochii. Ne place să vedem preparate frumos aranjate. De aceea, nu te teme să folosești florile comestibile. Le poți găsi atât la magazine specializate, cât și în supermarketurile care au raioane pentru ierburi aromatice sau alte plante comestibile în ghiveci. Florile comestibile nu sunt foarte scumpe, iar efectul asupra preparatelor este unul impresionant.
Cum folosești flori comestibile în bucătărie
Multe dintre florile comestibile pot fi crescute chiar de tine acasă, fără prea mari bătăi de cap. Îți decorezi bucătăria, dar ai la îndemână și elemente cu care să îți înfrumusețezi preparatele. Florile vor fi proaspete tot timpul, iar tu nu va trebui decât să le treci printr-un jet de apă rece, să le ștergi foarte ușor cu un prosop de hârtie și apoi să le folosești la gătit.
Dacă alegi să cumperi flori comestibile de la magazin, ai grijă ca acestea să nu fie tratate cu insecticide sau fungicide. Cel mai bine este să le cumperi din locuri unde se comercializează flori speciale pentru consum, nu de la florării sau sere.
Iată care sunt florile comestibile și cum le poți integra în meniul tău.
Panseluțe și violete
Poți să crești panseluțe și violete la tine acasă într-un ghiveci. Nu au nevoie de condiții speciale: doar de apă și de lumină. Le poți folosi pentru prăjituri, brioșe, salate. Vara le poți pune în formele de gheață pentru a le folosi apoi la băuturi. Ai aici o listă cu 5 prăjituri fără zahăr și făină, mai gustoase decât deserturile clasice pe care le poți decora cu flori comestibile.
Petale de crăițe
Crăițele au un colorit frumos și o aromă cu note de citrice. În Grecia Antică erau folosite uneori și pentru a colora mâncarea, fiind numite și ”șofranul săracilor”. Se pot folosi la salate, supe, tocănițe, ceaiuri.
Limba mielului
Poți să pui semințe de limba mielului la tine în grădină și vor continua să apară în fiecare an, iar tu vei avea niște flori frumos colorate cu care să îți decorezi preparatele. Au o aromă care seamănă cu cea de castravete. Acesta este motivul pentru care sunt folosite în cocktail-uri.
Flori de dovlecel
Florile de dovlecel sunt considerate delicatese în multe țări. Italienii îl servesc umplut cu diverse brânzeturi și apoi prăjite. În alte zone ale lumii sunt coapte, sunt tocate mărunt și presărate deasupra pastelor, salatelor sau preparatelor din orez. Pot fi folosite și în supe.
Petale de trandafiri
În funcție de soiul de trandafiri folosit, poți adăuga o notă dulce sau ușor picantă preparatelor tale punând câteva petale peste mâncare. Le poți folosi în salate, deserturi, cocktail-uri. Din petale de trandafiri se poate face și dulceață. Ai aici rețeta și beneficiile dulceții de trandafiri.
Levănțica
Florile de levănțică pot fi folosite pentru limonade, biscuiți, înghețată, cocktailuri, salate. Vor aduce o aromă ușor dulceagă. Pot fi utilizate atât proaspete, dar și uscate.
Condurul doamnei
Condurul doamnei este una dintre florile comestibile pe care le poți crește chiar tu. Au o aromă ușor picantă, asemănătoare piperului. Pot fi adăugate în salate, iar semințele se pot mura pentru a înlocui caperele în rețete.
Flori de rucola
Florile de rucola sunt mici și albe. Le poți folosi în salate pentru a aduce o notă ușor picantă, asemănătoare cu cea a piperului.
Flori de arpagic
Nu doar arpagicul se mănâncă, ci și florile acestuia. Se pot pune în salate pentru a aduce un plus de culoare. Ține cont de faptul că gustul lor este mai puternic decât cel al frunzelor.
Flori de mușețel
Florile de mușețel sunt folosite în mod tradițional pentru ceai. Le mai poți utiliza pentru a decora prăjiturile. Înainte de te decide să le consumi, asigură-te că nu ești alergică la mușețel.
Flori de cimbru
Probabil că folosești frunze de cimbru de mult timp pentru o mulțime de preparate. Ceea ce nu știai este că și florile de cimbru sunt comestibile. Se pot pune în salate, supe sau peste sandvișuri cu brânză.
Flori de coriandru
În momentul în care coriandrul înflorește și nu îi mai poți folosi frunzele, culege florile mici și albe. Pune-le în supe sau salate.