Flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea. Ce să folosești, în funcție de rețetă

Florile comestibile sunt o soluție elegantă și gustoasă pentru decorarea preparatelor tale, fie că sunt sărate sau dulci. Pentru fiecare dintre ele există o floare potrivită atât ca aspect, cât și ca aromă. Află din acest articol lista de flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea, în funcție de rețetă.

Publicat: 19 septembrie 2022, 08:27
Preparat decorat cu flori comestibile și multe legume proaspete în jur
Galerie foto

Galerie foto

Când alegi florile comestibile, ai grijă să nu fie stropite cu insecticide / Shutterstock

Mâncăm și cu ochii. Ne place să vedem preparate frumos aranjate. De aceea, nu te teme să folosești florile comestibile. Le poți găsi atât la magazine specializate, cât și în supermarketurile care au raioane pentru ierburi aromatice sau alte plante comestibile în ghiveci. Florile comestibile nu sunt foarte scumpe, iar efectul asupra preparatelor este unul impresionant.

Cum folosești flori comestibile în bucătărie

Multe dintre florile comestibile pot fi crescute chiar de tine acasă, fără prea mari bătăi de cap. Îți decorezi bucătăria, dar ai la îndemână și elemente cu care să îți înfrumusețezi preparatele. Florile vor fi proaspete tot timpul, iar tu nu va trebui decât să le treci printr-un jet de apă rece, să le ștergi foarte ușor cu un prosop de hârtie și apoi să le folosești la gătit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă alegi să cumperi flori comestibile de la magazin, ai grijă ca acestea să nu fie tratate cu insecticide sau fungicide. Cel mai bine este să le cumperi din locuri unde se comercializează flori speciale pentru consum, nu de la florării sau sere.

Iată care sunt florile comestibile și cum le poți integra în meniul tău.

Panseluțe și violete

Panseluțele sunt un decor perfect pentru deserturi / Shutterstock

Poți să crești panseluțe și violete la tine acasă într-un ghiveci. Nu au nevoie de condiții speciale: doar de apă și de lumină. Le poți folosi pentru prăjituri, brioșe, salate. Vara le poți pune în formele de gheață pentru a le folosi apoi la băuturi. Ai aici o listă cu 5 prăjituri fără zahăr și făină, mai gustoase decât deserturile clasice pe care le poți decora cu flori comestibile.

Petale de crăițe

Crăițele sunt potrivite și în salate / Shutterstock

Crăițele au un colorit frumos și o aromă cu note de citrice. În Grecia Antică erau folosite uneori și pentru a colora mâncarea, fiind numite și ”șofranul săracilor”. Se pot folosi la salate, supe, tocănițe, ceaiuri.

Limba mielului

Limba mielului este o floare folosită des pentru băuturi / Shutterstock

Poți să pui semințe de limba mielului la tine în grădină și vor continua să apară în fiecare an, iar tu vei avea niște flori frumos colorate cu care să îți decorezi preparatele. Au o aromă care seamănă cu cea de castravete. Acesta este motivul pentru care sunt folosite în cocktail-uri.

Flori de dovlecel

Florile de dovlecel se consumă des umplute cu diverse tipuri de brânză / Shutterstock

Florile de dovlecel sunt considerate delicatese în multe țări. Italienii îl servesc umplut cu diverse brânzeturi și apoi prăjite. În alte zone ale lumii sunt coapte, sunt tocate mărunt și presărate deasupra pastelor, salatelor sau preparatelor din orez. Pot fi folosite și în supe.

Petale de trandafiri

Petalele de trandafiri sunt cele mai versatile flori comestibile / Shutterstock

În funcție de soiul de trandafiri folosit, poți adăuga o notă dulce sau ușor picantă preparatelor tale punând câteva petale peste mâncare. Le poți folosi în salate, deserturi, cocktail-uri. Din petale de trandafiri se poate face și dulceață. Ai aici rețeta și beneficiile dulceții de trandafiri.

Levănțica

Levănțica este folosită pentru aroma sa deosebită / Shutterstock

Florile de levănțică pot fi folosite pentru limonade, biscuiți, înghețată, cocktailuri, salate. Vor aduce o aromă ușor dulceagă. Pot fi utilizate atât proaspete, dar și uscate.

Condurul doamnei

Condurul doamnei sunt flori care pot fi utilizate și ca decor pentru prăjituri / Shutterstock

Condurul doamnei este una dintre florile comestibile pe care le poți crește chiar tu. Au o aromă ușor picantă, asemănătoare piperului. Pot fi adăugate în salate, iar semințele se pot mura pentru a înlocui caperele în rețete.

Flori de rucola

Florile de rucola apar după ce planta se maturizează complet / Shutterstock

Florile de rucola sunt mici și albe. Le poți folosi în salate pentru a aduce o notă ușor picantă, asemănătoare cu cea a piperului.  

Flori de arpagic

Florile de arpagic au un gust puternic de ceapă / Shutterstock

Nu doar arpagicul se mănâncă, ci și florile acestuia. Se pot pune în salate pentru a aduce un plus de culoare. Ține cont de faptul că gustul lor este mai puternic decât cel al frunzelor.

Flori de mușețel

Florile de mușețel pot fi și decor pentru prăjituri / Shutterstock

Florile de mușețel sunt folosite în mod tradițional pentru ceai. Le mai poți utiliza pentru a decora prăjiturile. Înainte de te decide să le consumi, asigură-te că nu ești alergică la mușețel.

Flori de cimbru

Florile de cimbru se combină bine cu gustul de cremă de brânză / Shutterstock

Probabil că folosești frunze de cimbru de mult timp pentru o mulțime de preparate. Ceea ce nu știai este că și florile de cimbru sunt comestibile. Se pot pune în salate, supe sau peste sandvișuri cu brânză.

Flori de coriandru

Florile de coriandru au o aromă ușor picantă / Shutterstock

În momentul în care coriandrul înflorește și nu îi mai poți folosi frunzele, culege florile mici și albe. Pune-le în supe sau salate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide