Flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea. Ce să folosești, în funcție de rețetă

Florile comestibile sunt o soluție elegantă și gustoasă pentru decorarea preparatelor tale, fie că sunt sărate sau dulci. Pentru fiecare dintre ele există o floare potrivită atât ca aspect, cât și ca aromă. Află din acest articol lista de flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea, în funcție de rețetă.

Publicat: 19 septembrie 2022, 08:27
Preparat decorat cu flori comestibile și multe legume proaspete în jur
Galerie foto

Galerie foto

Când alegi florile comestibile, ai grijă să nu fie stropite cu insecticide / Shutterstock

Mâncăm și cu ochii. Ne place să vedem preparate frumos aranjate. De aceea, nu te teme să folosești florile comestibile. Le poți găsi atât la magazine specializate, cât și în supermarketurile care au raioane pentru ierburi aromatice sau alte plante comestibile în ghiveci. Florile comestibile nu sunt foarte scumpe, iar efectul asupra preparatelor este unul impresionant.

Cum folosești flori comestibile în bucătărie

Multe dintre florile comestibile pot fi crescute chiar de tine acasă, fără prea mari bătăi de cap. Îți decorezi bucătăria, dar ai la îndemână și elemente cu care să îți înfrumusețezi preparatele. Florile vor fi proaspete tot timpul, iar tu nu va trebui decât să le treci printr-un jet de apă rece, să le ștergi foarte ușor cu un prosop de hârtie și apoi să le folosești la gătit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă alegi să cumperi flori comestibile de la magazin, ai grijă ca acestea să nu fie tratate cu insecticide sau fungicide. Cel mai bine este să le cumperi din locuri unde se comercializează flori speciale pentru consum, nu de la florării sau sere.

Iată care sunt florile comestibile și cum le poți integra în meniul tău.

Panseluțe și violete

Panseluțele sunt un decor perfect pentru deserturi / Shutterstock

Poți să crești panseluțe și violete la tine acasă într-un ghiveci. Nu au nevoie de condiții speciale: doar de apă și de lumină. Le poți folosi pentru prăjituri, brioșe, salate. Vara le poți pune în formele de gheață pentru a le folosi apoi la băuturi. Ai aici o listă cu 5 prăjituri fără zahăr și făină, mai gustoase decât deserturile clasice pe care le poți decora cu flori comestibile.

Petale de crăițe

Crăițele sunt potrivite și în salate / Shutterstock

Crăițele au un colorit frumos și o aromă cu note de citrice. În Grecia Antică erau folosite uneori și pentru a colora mâncarea, fiind numite și ”șofranul săracilor”. Se pot folosi la salate, supe, tocănițe, ceaiuri.

Limba mielului

Limba mielului este o floare folosită des pentru băuturi / Shutterstock

Poți să pui semințe de limba mielului la tine în grădină și vor continua să apară în fiecare an, iar tu vei avea niște flori frumos colorate cu care să îți decorezi preparatele. Au o aromă care seamănă cu cea de castravete. Acesta este motivul pentru care sunt folosite în cocktail-uri.

Flori de dovlecel

Florile de dovlecel se consumă des umplute cu diverse tipuri de brânză / Shutterstock

Florile de dovlecel sunt considerate delicatese în multe țări. Italienii îl servesc umplut cu diverse brânzeturi și apoi prăjite. În alte zone ale lumii sunt coapte, sunt tocate mărunt și presărate deasupra pastelor, salatelor sau preparatelor din orez. Pot fi folosite și în supe.

Petale de trandafiri

Petalele de trandafiri sunt cele mai versatile flori comestibile / Shutterstock

În funcție de soiul de trandafiri folosit, poți adăuga o notă dulce sau ușor picantă preparatelor tale punând câteva petale peste mâncare. Le poți folosi în salate, deserturi, cocktail-uri. Din petale de trandafiri se poate face și dulceață. Ai aici rețeta și beneficiile dulceții de trandafiri.

Levănțica

Levănțica este folosită pentru aroma sa deosebită / Shutterstock

Florile de levănțică pot fi folosite pentru limonade, biscuiți, înghețată, cocktailuri, salate. Vor aduce o aromă ușor dulceagă. Pot fi utilizate atât proaspete, dar și uscate.

Condurul doamnei

Condurul doamnei sunt flori care pot fi utilizate și ca decor pentru prăjituri / Shutterstock

Condurul doamnei este una dintre florile comestibile pe care le poți crește chiar tu. Au o aromă ușor picantă, asemănătoare piperului. Pot fi adăugate în salate, iar semințele se pot mura pentru a înlocui caperele în rețete.

Flori de rucola

Florile de rucola apar după ce planta se maturizează complet / Shutterstock

Florile de rucola sunt mici și albe. Le poți folosi în salate pentru a aduce o notă ușor picantă, asemănătoare cu cea a piperului.  

Flori de arpagic

Florile de arpagic au un gust puternic de ceapă / Shutterstock

Nu doar arpagicul se mănâncă, ci și florile acestuia. Se pot pune în salate pentru a aduce un plus de culoare. Ține cont de faptul că gustul lor este mai puternic decât cel al frunzelor.

Flori de mușețel

Florile de mușețel pot fi și decor pentru prăjituri / Shutterstock

Florile de mușețel sunt folosite în mod tradițional pentru ceai. Le mai poți utiliza pentru a decora prăjiturile. Înainte de te decide să le consumi, asigură-te că nu ești alergică la mușețel.

Flori de cimbru

Florile de cimbru se combină bine cu gustul de cremă de brânză / Shutterstock

Probabil că folosești frunze de cimbru de mult timp pentru o mulțime de preparate. Ceea ce nu știai este că și florile de cimbru sunt comestibile. Se pot pune în salate, supe sau peste sandvișuri cu brânză.

Flori de coriandru

Florile de coriandru au o aromă ușor picantă / Shutterstock

În momentul în care coriandrul înflorește și nu îi mai poți folosi frunzele, culege florile mici și albe. Pune-le în supe sau salate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
8 iulie, 05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o inteligență ieșită din comun
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o inteligență ieșită din comun
Dacă te-ai născut în aceste luni, ai o inteligență ieșită din comun
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
Corina Caciuc s-a operat, iar urmăritorii au reacţionat imediat: amp;#8220;Se măreşte familia”! Reacţia lui Reghecampf
Corina Caciuc s-a operat, iar urmăritorii au reacţionat imediat: amp;#8220;Se măreşte familia”! Reacţia lui Reghecampf
Corina Caciuc s-a operat, iar urmăritorii au reacţionat imediat: amp;#8220;Se măreşte familia”! Reacţia lui Reghecampf
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
închide