Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasă

Gorgonzola este un oraș din Italia, cu câmpii luxuriante care se întind lângă râuri și lacuri care domină peisajul și care este legat intrinsec de gastronomia italiană. Numele provinciei se confundă cu cel al unuia dintre cele mai populare sortimente de brânză din lume. Este decadentă și savuroasă. Când este tânără, este moale și cremoasă, cu o textură apropiată cu cea a untului, lăsând pe papilele gustative note ușor acide. Versiunile mature au un gust mai puternic, picant, cu note înțepătoare la final.

Bârnză gorgonzola pe un platou alb alături de felii de pere
Gorgonzola nematurată este mai dulce, în timp ce cea învechită este puțin picantă / Shutterstock

de brânzeturi albastre. Ceea ce o diferențiază cu adevărat, este faptul că la origine a fost făcută doar în mod artizanal, lucru care influențează și astăzi producția. Gustul său este dat de la faptul că laptele este muls se la vacile ce pasc pe pășunile din regiunile Lombardia și Piemontul.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre gorgonzola

Cu un aspect distinct, gorgonzola este foarte versatilă. Se poate utiliza în risotto, paste sau pizza. De asemenea, poate completa perfect un platou de brânzeturi alături de struguri, miere și fistic. Din gorgonzola amestecată cu mascarpone și alune tocate se poate face un sos delicios.

Gorgonzona se potrivește bine cu legume crude (țelină, roșii cherry, ardei, ridichi) sau cu salate alături de un dressing delicat. Se potrivește și cu legume fierte precum cartofii, dovleacul, broccoli și dovlecelul, precum și fructe proaspete (smochine, pere, mere, kiwi, căpșuni) sau fructe uscate. 

Este excelentă alături de multe gemuri și sosuri de legume, în special cele făcute din ceapă roșie de Tropea. Gorgonzola trebuie ținută la temperatura camerei cel puțin o jumătate de oră înainte de a fi mâncată pentru a profita la maximum de aroma sa.

Cum se prepară gorgonzola

Laptele proaspăt de la vacile ce pasc pe pășunile din Lombardia și Piemont este transportat zilnic către producătorii locali de brânzeturi. Laptele este monitorizat riguros astfel încât să aibă siguranța că este de cea mai bună calitate.

După aceea este pasteurizat. După acest proces, i se adaugă un amestec de drojdii atent selecționate și cheag. Apoi este transferat în rezervoare mari, cu scopul de a se coagula și de a se declanșa efectul de marmorare. 

După ce se coagulează laptele se transformă într-o pastă fermă. Cașul este apoi tăiat și separat, permițând eliberarea zerului. Se așează în forme și i se dă sare de mare și se lasă la maturat.

În timpul acestui proces, coaja este străpunsă cu ace de oțel, pentru a se marmora și în interior. După minimum 50 de zile de maturare, brânza poartă eticheta ”gorgonzola”. Află mai multe și despre cum să alegi cea mai bună brânză din magazin.

Tipuri de brânză gorgonzola

Gorgonzola este o brânză albastră, dar nu toate brânzeturile albastre sunt Gorgonzola. Pentru a fi numită în mod legal Gorgonzola, brânza trebuie să fie produsă fie în regiunea Piemont, fie în regiunea Lombardia din Italia, inclusiv în provinciile din interiorul acestor regiuni, cum ar fi Milano, Novara și Como.

Există doar două tipuri de gorgonzola: gorgonzola dolce și gorgonzola piccante. Dolce este cel mai puțin învechit dintre cele două soiuri și se mai numește așa deoarece procesul de maturare mai scurt produce o brânză mai dulce. Piccante este o gorgonzola lăsată mai mult la maturat și o mai poți găsi și sub denumirea de gorgonzola naturale, gorgonzola montagna sau gorgonzola de munte.

Cu ce poți înlocui brânza gorgonzola

Brânzeturi similare cu gorgonzola se găsesc și în alte zone ale lumii. De cele mai multe ori diferă doar intensitatea gustului și gradul de marmorare. Blândă, bogată si netedă, Creamy Blue are un gust ușor amar, însă la final vei rămâne cu un gust plăcut.

O altă brânză de mucegai albastru numită după locul de origine este Roquefort, făcută din lapte de oaie. Picantă, sfărâmicioasă și cu o marmorare unică, această brânză seamănă foarte mult cu cea italiană. Blue Stilton este o altă brânză sfărâmicioasă cu mucegai albastru. Are un gust puternic, iar la final rămâi cu un gust ușor acidulat. Află ce tipuri de brânzeturi e recomandat să ai mereu în frigider.

Gorgonzola poate păstra în compartimentul pentru brânză al frigiderului timp de 5-6 zile, acoperită cu folie de plastic într-un recipient ermetic. Pentru a evita răspândirea mirosului său ușor înțepător către alte brânzeturi, se învelește în folie de aluminiu. 

Pui gorgonzola cu ciuperci și salvie

Acest pui cu sos cremos de gorgonzola cu ciuperci și salvie este perfect pentru ocazii speciale precum zile de naștere, întâlniri, aniversari sau chiar ziua îndrăgostiților. Când ai timp, încearcă și rețeta de plăcintă cu brânză.

Pui cu gorgonzola servit într-o farfurie albă alături de tacâmuri
Puiul cu gorgonzola și ciuperci se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 1 1/2 linguri de făină
  • 4-5 bucăți de piept de pui tăiat fâșii
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline (sau unt) împărțite
  • 10 frunze de salvie (întregi) plus 1 lingură de salvie tocată
  • 1 şalotă, feliată
  • 250 g ciuperci, feliate
  • Sos cremos de gorgonzola
  • 1 şalotă, tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi, tăiați grosier
  • 50 ml vin sherry sau vin alb sau vermut
  • 250 ml supă de pui
  • 150 g brânză Gorgonzola, mărunțită sau feliată
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Într-un castron mic se amestecă sare, piperul și făina. Prin acest amestec se trec fâșiile din carne de pui.

Într-o tigaie se încălzesc 1-2 linguri de ulei de măsline  la foc mediu. Se pune frunzele întregi de salvie în ulei, întorcându-le după 30 de secunde, apoi se scot pe un prosop de hârtie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă ciupercile și șalota feliată, amestecând din când în când. Apoi se adaugă salvia tocată și se mai lasă câteva minute, până se caramelizează ușor. Se lasă deoparte.

Se mai adaugă puțin ulei în aceeași tigaie și se prăjește pieptul de pui până când ambele părți devin aurii. Când este gata se scoate în același vas în care sunt și ciupercile.

În aceeași tigaie, la foc mediu, se mai adăugă puțin ulei sau unt pentru a face sosul gorgonzola. Se adaugă șalota și usturoiul tăiate mărunt. Se călesc aproximativ 4 minute. Apoi se pune vinul și se lasă până când scade la jumătate, răzuind bucățile rumenite. 

După ce s-a redus, se pune supa de pui și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă brânza gorgonzola, lăsând-o să se topească și se amestecă până se omogenizează. După aceea se pune smântâna și se asezonează cu sare și piper.

Se pune carnea de pui prăjită în sos, se acoperă cu acesta și se adaugă ciupercile, punând deasupra puțin sos și lasă să clocotească. Apoi se introduce tigaia la cuptor, descoperită pentru 10-15 minute. Se ornează cu frunzele de salvie prăjite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
sandviciurile calde cu brânză puse pe un tocător de lemn
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, de mâine dimineaţă. Vreme severă până sâmbătă
Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, de mâine dimineaţă. Vreme severă până sâmbătă
Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, de mâine dimineaţă. Vreme severă până sâmbătă
Câţi bani poate să ia pensie de la statul român milionarul care primeşte şi un salariu de 33.000 de euro pe lună
Câţi bani poate să ia pensie de la statul român milionarul care primeşte şi un salariu de 33.000 de euro pe lună
Câţi bani poate să ia pensie de la statul român milionarul care primeşte şi un salariu de 33.000 de euro pe lună
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Miley Cyrus a reacționat după ce mama ei i-a dat unfollow pe Instagram. Vedeta a descris situația drept întâmplătoare și neinteresantă
Miley Cyrus a reacționat după ce mama ei i-a dat „unfollow” pe Instagram. Vedeta a descris situația drept „întâmplătoare și neinteresantă”
Miley Cyrus a reacționat după ce mama ei i-a dat „unfollow” pe Instagram. Vedeta a descris situația drept „întâmplătoare și neinteresantă”
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
fresh
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
închide