Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasă

Gorgonzola este un oraș din Italia, cu câmpii luxuriante care se întind lângă râuri și lacuri care domină peisajul și care este legat intrinsec de gastronomia italiană. Numele provinciei se confundă cu cel al unuia dintre cele mai populare sortimente de brânză din lume. Este decadentă și savuroasă. Când este tânără, este moale și cremoasă, cu o textură apropiată cu cea a untului, lăsând pe papilele gustative note ușor acide. Versiunile mature au un gust mai puternic, picant, cu note înțepătoare la final.

Bârnză gorgonzola pe un platou alb alături de felii de pere
Gorgonzola nematurată este mai dulce, în timp ce cea învechită este puțin picantă / Shutterstock

de brânzeturi albastre. Ceea ce o diferențiază cu adevărat, este faptul că la origine a fost făcută doar în mod artizanal, lucru care influențează și astăzi producția. Gustul său este dat de la faptul că laptele este muls se la vacile ce pasc pe pășunile din regiunile Lombardia și Piemontul.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre gorgonzola

Cu un aspect distinct, gorgonzola este foarte versatilă. Se poate utiliza în risotto, paste sau pizza. De asemenea, poate completa perfect un platou de brânzeturi alături de struguri, miere și fistic. Din gorgonzola amestecată cu mascarpone și alune tocate se poate face un sos delicios.

Gorgonzona se potrivește bine cu legume crude (țelină, roșii cherry, ardei, ridichi) sau cu salate alături de un dressing delicat. Se potrivește și cu legume fierte precum cartofii, dovleacul, broccoli și dovlecelul, precum și fructe proaspete (smochine, pere, mere, kiwi, căpșuni) sau fructe uscate. 

Este excelentă alături de multe gemuri și sosuri de legume, în special cele făcute din ceapă roșie de Tropea. Gorgonzola trebuie ținută la temperatura camerei cel puțin o jumătate de oră înainte de a fi mâncată pentru a profita la maximum de aroma sa.

Cum se prepară gorgonzola

Laptele proaspăt de la vacile ce pasc pe pășunile din Lombardia și Piemont este transportat zilnic către producătorii locali de brânzeturi. Laptele este monitorizat riguros astfel încât să aibă siguranța că este de cea mai bună calitate.

După aceea este pasteurizat. După acest proces, i se adaugă un amestec de drojdii atent selecționate și cheag. Apoi este transferat în rezervoare mari, cu scopul de a se coagula și de a se declanșa efectul de marmorare. 

După ce se coagulează laptele se transformă într-o pastă fermă. Cașul este apoi tăiat și separat, permițând eliberarea zerului. Se așează în forme și i se dă sare de mare și se lasă la maturat.

În timpul acestui proces, coaja este străpunsă cu ace de oțel, pentru a se marmora și în interior. După minimum 50 de zile de maturare, brânza poartă eticheta ”gorgonzola”. Află mai multe și despre cum să alegi cea mai bună brânză din magazin.

Tipuri de brânză gorgonzola

Gorgonzola este o brânză albastră, dar nu toate brânzeturile albastre sunt Gorgonzola. Pentru a fi numită în mod legal Gorgonzola, brânza trebuie să fie produsă fie în regiunea Piemont, fie în regiunea Lombardia din Italia, inclusiv în provinciile din interiorul acestor regiuni, cum ar fi Milano, Novara și Como.

Există doar două tipuri de gorgonzola: gorgonzola dolce și gorgonzola piccante. Dolce este cel mai puțin învechit dintre cele două soiuri și se mai numește așa deoarece procesul de maturare mai scurt produce o brânză mai dulce. Piccante este o gorgonzola lăsată mai mult la maturat și o mai poți găsi și sub denumirea de gorgonzola naturale, gorgonzola montagna sau gorgonzola de munte.

Cu ce poți înlocui brânza gorgonzola

Brânzeturi similare cu gorgonzola se găsesc și în alte zone ale lumii. De cele mai multe ori diferă doar intensitatea gustului și gradul de marmorare. Blândă, bogată si netedă, Creamy Blue are un gust ușor amar, însă la final vei rămâne cu un gust plăcut.

O altă brânză de mucegai albastru numită după locul de origine este Roquefort, făcută din lapte de oaie. Picantă, sfărâmicioasă și cu o marmorare unică, această brânză seamănă foarte mult cu cea italiană. Blue Stilton este o altă brânză sfărâmicioasă cu mucegai albastru. Are un gust puternic, iar la final rămâi cu un gust ușor acidulat. Află ce tipuri de brânzeturi e recomandat să ai mereu în frigider.

Gorgonzola poate păstra în compartimentul pentru brânză al frigiderului timp de 5-6 zile, acoperită cu folie de plastic într-un recipient ermetic. Pentru a evita răspândirea mirosului său ușor înțepător către alte brânzeturi, se învelește în folie de aluminiu. 

Pui gorgonzola cu ciuperci și salvie

Acest pui cu sos cremos de gorgonzola cu ciuperci și salvie este perfect pentru ocazii speciale precum zile de naștere, întâlniri, aniversari sau chiar ziua îndrăgostiților. Când ai timp, încearcă și rețeta de plăcintă cu brânză.

Pui cu gorgonzola servit într-o farfurie albă alături de tacâmuri
Puiul cu gorgonzola și ciuperci se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 1 1/2 linguri de făină
  • 4-5 bucăți de piept de pui tăiat fâșii
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline (sau unt) împărțite
  • 10 frunze de salvie (întregi) plus 1 lingură de salvie tocată
  • 1 şalotă, feliată
  • 250 g ciuperci, feliate
  • Sos cremos de gorgonzola
  • 1 şalotă, tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi, tăiați grosier
  • 50 ml vin sherry sau vin alb sau vermut
  • 250 ml supă de pui
  • 150 g brânză Gorgonzola, mărunțită sau feliată
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Într-un castron mic se amestecă sare, piperul și făina. Prin acest amestec se trec fâșiile din carne de pui.

Într-o tigaie se încălzesc 1-2 linguri de ulei de măsline  la foc mediu. Se pune frunzele întregi de salvie în ulei, întorcându-le după 30 de secunde, apoi se scot pe un prosop de hârtie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă ciupercile și șalota feliată, amestecând din când în când. Apoi se adaugă salvia tocată și se mai lasă câteva minute, până se caramelizează ușor. Se lasă deoparte.

Se mai adaugă puțin ulei în aceeași tigaie și se prăjește pieptul de pui până când ambele părți devin aurii. Când este gata se scoate în același vas în care sunt și ciupercile.

În aceeași tigaie, la foc mediu, se mai adăugă puțin ulei sau unt pentru a face sosul gorgonzola. Se adaugă șalota și usturoiul tăiate mărunt. Se călesc aproximativ 4 minute. Apoi se pune vinul și se lasă până când scade la jumătate, răzuind bucățile rumenite. 

După ce s-a redus, se pune supa de pui și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă brânza gorgonzola, lăsând-o să se topească și se amestecă până se omogenizează. După aceea se pune smântâna și se asezonează cu sare și piper.

Se pune carnea de pui prăjită în sos, se acoperă cu acesta și se adaugă ciupercile, punând deasupra puțin sos și lasă să clocotească. Apoi se introduce tigaia la cuptor, descoperită pentru 10-15 minute. Se ornează cu frunzele de salvie prăjite.

Citește și
CELE MAI CITITE
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide pe o vasă alături de o cană de ceai
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente pe un tocător de lemn, o ciupercă secționată
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O fabrică în care se află mai multe tipuri de brânzeturi printre care și casin
Casin, cea mai veche brânză din Spania. Cum a ajuns să fie pe cale de dispariție
Casin, cea mai veche brânză din Spania. Cum a ajuns să fie pe cale de dispariție
Vas cu budincă de brânzeturi cu ciuperci și roșii cherry
Galerie foto
Budincă de brânzeturi cu ciuperci și roșii cherry
Budincă de brânzeturi cu ciuperci și roșii cherry
Mai multe brânzeturi vegane puse pe o masă
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ganache de ciocolată tăiat și pus într-un castron negru
09:00
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Preparatele rillete, pateu și terina în trei poze diferite
08:00
Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
07:00
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Fondue de ciocolată pe masă în care se înmoaie căpșune
06:00
Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună
Chec de post cu nuci servit pe un platou de lemn
3 decembrie, 09:00
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
O femeie care curăță de coajă un morcov
3 decembrie, 08:00
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie 5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Brownie congelat și servit cu o cupă de înghețată de vanilie
3 decembrie, 08:00
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
3 decembrie, 06:00
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Cutremur azi în România. Seismul de 4,8 pe Richter s-a produs în Vrancea și a fost resimțit în mai multe orașe, inclusiv București

Cutremur azi în România. Seismul de 4,8 pe Richter s-a produs în Vrancea și a fost resimțit în mai multe orașe, inclusiv București

Cutremur azi în România. Seismul de 4,8 pe Richter s-a produs în Vrancea și a fost resimțit în mai multe orașe, inclusiv București
Cât de frumoasă este soţia lui Răzvan Burleanu. Anamaria întoarce toate privirile

Cât de frumoasă este soţia lui Răzvan Burleanu. Anamaria întoarce toate privirile

Cât de frumoasă este soţia lui Răzvan Burleanu. Anamaria întoarce toate privirile
Cine a câștigat primul joc de amuletă din a șaptea etapă. Ce avantaj uriaș aduce Jokerul extras

Cine a câștigat primul joc de amuletă din a șaptea etapă. Ce avantaj uriaș aduce Jokerul extras

Cine a câștigat primul joc de amuletă din a șaptea etapă. Ce avantaj uriaș aduce Jokerul extras
Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o capodoperă a sculpturii egiptene. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor
Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă
Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul
fresh
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
închide