Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasă

Gorgonzola este un oraș din Italia, cu câmpii luxuriante care se întind lângă râuri și lacuri care domină peisajul și care este legat intrinsec de gastronomia italiană. Numele provinciei se confundă cu cel al unuia dintre cele mai populare sortimente de brânză din lume. Este decadentă și savuroasă. Când este tânără, este moale și cremoasă, cu o textură apropiată cu cea a untului, lăsând pe papilele gustative note ușor acide. Versiunile mature au un gust mai puternic, picant, cu note înțepătoare la final.

Bârnză gorgonzola pe un platou alb alături de felii de pere
Gorgonzola nematurată este mai dulce, în timp ce cea învechită este puțin picantă / Shutterstock

de brânzeturi albastre. Ceea ce o diferențiază cu adevărat, este faptul că la origine a fost făcută doar în mod artizanal, lucru care influențează și astăzi producția. Gustul său este dat de la faptul că laptele este muls se la vacile ce pasc pe pășunile din regiunile Lombardia și Piemontul.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre gorgonzola

Cu un aspect distinct, gorgonzola este foarte versatilă. Se poate utiliza în risotto, paste sau pizza. De asemenea, poate completa perfect un platou de brânzeturi alături de struguri, miere și fistic. Din gorgonzola amestecată cu mascarpone și alune tocate se poate face un sos delicios.

Gorgonzona se potrivește bine cu legume crude (țelină, roșii cherry, ardei, ridichi) sau cu salate alături de un dressing delicat. Se potrivește și cu legume fierte precum cartofii, dovleacul, broccoli și dovlecelul, precum și fructe proaspete (smochine, pere, mere, kiwi, căpșuni) sau fructe uscate. 

Este excelentă alături de multe gemuri și sosuri de legume, în special cele făcute din ceapă roșie de Tropea. Gorgonzola trebuie ținută la temperatura camerei cel puțin o jumătate de oră înainte de a fi mâncată pentru a profita la maximum de aroma sa.

Cum se prepară gorgonzola

Laptele proaspăt de la vacile ce pasc pe pășunile din Lombardia și Piemont este transportat zilnic către producătorii locali de brânzeturi. Laptele este monitorizat riguros astfel încât să aibă siguranța că este de cea mai bună calitate.

După aceea este pasteurizat. După acest proces, i se adaugă un amestec de drojdii atent selecționate și cheag. Apoi este transferat în rezervoare mari, cu scopul de a se coagula și de a se declanșa efectul de marmorare. 

După ce se coagulează laptele se transformă într-o pastă fermă. Cașul este apoi tăiat și separat, permițând eliberarea zerului. Se așează în forme și i se dă sare de mare și se lasă la maturat.

În timpul acestui proces, coaja este străpunsă cu ace de oțel, pentru a se marmora și în interior. După minimum 50 de zile de maturare, brânza poartă eticheta ”gorgonzola”. Află mai multe și despre cum să alegi cea mai bună brânză din magazin.

Tipuri de brânză gorgonzola

Gorgonzola este o brânză albastră, dar nu toate brânzeturile albastre sunt Gorgonzola. Pentru a fi numită în mod legal Gorgonzola, brânza trebuie să fie produsă fie în regiunea Piemont, fie în regiunea Lombardia din Italia, inclusiv în provinciile din interiorul acestor regiuni, cum ar fi Milano, Novara și Como.

Există doar două tipuri de gorgonzola: gorgonzola dolce și gorgonzola piccante. Dolce este cel mai puțin învechit dintre cele două soiuri și se mai numește așa deoarece procesul de maturare mai scurt produce o brânză mai dulce. Piccante este o gorgonzola lăsată mai mult la maturat și o mai poți găsi și sub denumirea de gorgonzola naturale, gorgonzola montagna sau gorgonzola de munte.

Cu ce poți înlocui brânza gorgonzola

Brânzeturi similare cu gorgonzola se găsesc și în alte zone ale lumii. De cele mai multe ori diferă doar intensitatea gustului și gradul de marmorare. Blândă, bogată si netedă, Creamy Blue are un gust ușor amar, însă la final vei rămâne cu un gust plăcut.

O altă brânză de mucegai albastru numită după locul de origine este Roquefort, făcută din lapte de oaie. Picantă, sfărâmicioasă și cu o marmorare unică, această brânză seamănă foarte mult cu cea italiană. Blue Stilton este o altă brânză sfărâmicioasă cu mucegai albastru. Are un gust puternic, iar la final rămâi cu un gust ușor acidulat. Află ce tipuri de brânzeturi e recomandat să ai mereu în frigider.

Gorgonzola poate păstra în compartimentul pentru brânză al frigiderului timp de 5-6 zile, acoperită cu folie de plastic într-un recipient ermetic. Pentru a evita răspândirea mirosului său ușor înțepător către alte brânzeturi, se învelește în folie de aluminiu. 

Pui gorgonzola cu ciuperci și salvie

Acest pui cu sos cremos de gorgonzola cu ciuperci și salvie este perfect pentru ocazii speciale precum zile de naștere, întâlniri, aniversari sau chiar ziua îndrăgostiților. Când ai timp, încearcă și rețeta de plăcintă cu brânză.

Pui cu gorgonzola servit într-o farfurie albă alături de tacâmuri
Puiul cu gorgonzola și ciuperci se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 1 1/2 linguri de făină
  • 4-5 bucăți de piept de pui tăiat fâșii
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline (sau unt) împărțite
  • 10 frunze de salvie (întregi) plus 1 lingură de salvie tocată
  • 1 şalotă, feliată
  • 250 g ciuperci, feliate
  • Sos cremos de gorgonzola
  • 1 şalotă, tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi, tăiați grosier
  • 50 ml vin sherry sau vin alb sau vermut
  • 250 ml supă de pui
  • 150 g brânză Gorgonzola, mărunțită sau feliată
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Într-un castron mic se amestecă sare, piperul și făina. Prin acest amestec se trec fâșiile din carne de pui.

Într-o tigaie se încălzesc 1-2 linguri de ulei de măsline  la foc mediu. Se pune frunzele întregi de salvie în ulei, întorcându-le după 30 de secunde, apoi se scot pe un prosop de hârtie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă ciupercile și șalota feliată, amestecând din când în când. Apoi se adaugă salvia tocată și se mai lasă câteva minute, până se caramelizează ușor. Se lasă deoparte.

Se mai adaugă puțin ulei în aceeași tigaie și se prăjește pieptul de pui până când ambele părți devin aurii. Când este gata se scoate în același vas în care sunt și ciupercile.

În aceeași tigaie, la foc mediu, se mai adăugă puțin ulei sau unt pentru a face sosul gorgonzola. Se adaugă șalota și usturoiul tăiate mărunt. Se călesc aproximativ 4 minute. Apoi se pune vinul și se lasă până când scade la jumătate, răzuind bucățile rumenite. 

După ce s-a redus, se pune supa de pui și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă brânza gorgonzola, lăsând-o să se topească și se amestecă până se omogenizează. După aceea se pune smântâna și se asezonează cu sare și piper.

Se pune carnea de pui prăjită în sos, se acoperă cu acesta și se adaugă ciupercile, punând deasupra puțin sos și lasă să clocotească. Apoi se introduce tigaia la cuptor, descoperită pentru 10-15 minute. Se ornează cu frunzele de salvie prăjite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
sandviciurile calde cu brânză puse pe un tocător de lemn
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
(P) Când este necesară vizita la medicul reumatolog?
(P) Când este necesară vizita la medicul reumatolog?
(P) Când este necesară vizita la medicul reumatolog?
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide