Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasă

Gorgonzola este un oraș din Italia, cu câmpii luxuriante care se întind lângă râuri și lacuri care domină peisajul și care este legat intrinsec de gastronomia italiană. Numele provinciei se confundă cu cel al unuia dintre cele mai populare sortimente de brânză din lume. Este decadentă și savuroasă. Când este tânără, este moale și cremoasă, cu o textură apropiată cu cea a untului, lăsând pe papilele gustative note ușor acide. Versiunile mature au un gust mai puternic, picant, cu note înțepătoare la final.

Bârnză gorgonzola pe un platou alb alături de felii de pere
Gorgonzola nematurată este mai dulce, în timp ce cea învechită este puțin picantă / Shutterstock

de brânzeturi albastre. Ceea ce o diferențiază cu adevărat, este faptul că la origine a fost făcută doar în mod artizanal, lucru care influențează și astăzi producția. Gustul său este dat de la faptul că laptele este muls se la vacile ce pasc pe pășunile din regiunile Lombardia și Piemontul.

Citește și

Totul despre gorgonzola

Cu un aspect distinct, gorgonzola este foarte versatilă. Se poate utiliza în risotto, paste sau pizza. De asemenea, poate completa perfect un platou de brânzeturi alături de struguri, miere și fistic. Din gorgonzola amestecată cu mascarpone și alune tocate se poate face un sos delicios.

Gorgonzona se potrivește bine cu legume crude (țelină, roșii cherry, ardei, ridichi) sau cu salate alături de un dressing delicat. Se potrivește și cu legume fierte precum cartofii, dovleacul, broccoli și dovlecelul, precum și fructe proaspete (smochine, pere, mere, kiwi, căpșuni) sau fructe uscate. 

Este excelentă alături de multe gemuri și sosuri de legume, în special cele făcute din ceapă roșie de Tropea. Gorgonzola trebuie ținută la temperatura camerei cel puțin o jumătate de oră înainte de a fi mâncată pentru a profita la maximum de aroma sa.

Cum se prepară gorgonzola

Laptele proaspăt de la vacile ce pasc pe pășunile din Lombardia și Piemont este transportat zilnic către producătorii locali de brânzeturi. Laptele este monitorizat riguros astfel încât să aibă siguranța că este de cea mai bună calitate.

După aceea este pasteurizat. După acest proces, i se adaugă un amestec de drojdii atent selecționate și cheag. Apoi este transferat în rezervoare mari, cu scopul de a se coagula și de a se declanșa efectul de marmorare. 

După ce se coagulează laptele se transformă într-o pastă fermă. Cașul este apoi tăiat și separat, permițând eliberarea zerului. Se așează în forme și i se dă sare de mare și se lasă la maturat.

În timpul acestui proces, coaja este străpunsă cu ace de oțel, pentru a se marmora și în interior. După minimum 50 de zile de maturare, brânza poartă eticheta ”gorgonzola”. Află mai multe și despre cum să alegi cea mai bună brânză din magazin.

Tipuri de brânză gorgonzola

Gorgonzola este o brânză albastră, dar nu toate brânzeturile albastre sunt Gorgonzola. Pentru a fi numită în mod legal Gorgonzola, brânza trebuie să fie produsă fie în regiunea Piemont, fie în regiunea Lombardia din Italia, inclusiv în provinciile din interiorul acestor regiuni, cum ar fi Milano, Novara și Como.

Există doar două tipuri de gorgonzola: gorgonzola dolce și gorgonzola piccante. Dolce este cel mai puțin învechit dintre cele două soiuri și se mai numește așa deoarece procesul de maturare mai scurt produce o brânză mai dulce. Piccante este o gorgonzola lăsată mai mult la maturat și o mai poți găsi și sub denumirea de gorgonzola naturale, gorgonzola montagna sau gorgonzola de munte.

Cu ce poți înlocui brânza gorgonzola

Brânzeturi similare cu gorgonzola se găsesc și în alte zone ale lumii. De cele mai multe ori diferă doar intensitatea gustului și gradul de marmorare. Blândă, bogată si netedă, Creamy Blue are un gust ușor amar, însă la final vei rămâne cu un gust plăcut.

O altă brânză de mucegai albastru numită după locul de origine este Roquefort, făcută din lapte de oaie. Picantă, sfărâmicioasă și cu o marmorare unică, această brânză seamănă foarte mult cu cea italiană. Blue Stilton este o altă brânză sfărâmicioasă cu mucegai albastru. Are un gust puternic, iar la final rămâi cu un gust ușor acidulat. Află ce tipuri de brânzeturi e recomandat să ai mereu în frigider.

Gorgonzola poate păstra în compartimentul pentru brânză al frigiderului timp de 5-6 zile, acoperită cu folie de plastic într-un recipient ermetic. Pentru a evita răspândirea mirosului său ușor înțepător către alte brânzeturi, se învelește în folie de aluminiu. 

Pui gorgonzola cu ciuperci și salvie

Acest pui cu sos cremos de gorgonzola cu ciuperci și salvie este perfect pentru ocazii speciale precum zile de naștere, întâlniri, aniversari sau chiar ziua îndrăgostiților. Când ai timp, încearcă și rețeta de plăcintă cu brânză.

Pui cu gorgonzola servit într-o farfurie albă alături de tacâmuri
Puiul cu gorgonzola și ciuperci se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 1 1/2 linguri de făină
  • 4-5 bucăți de piept de pui tăiat fâșii
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline (sau unt) împărțite
  • 10 frunze de salvie (întregi) plus 1 lingură de salvie tocată
  • 1 şalotă, feliată
  • 250 g ciuperci, feliate
  • Sos cremos de gorgonzola
  • 1 şalotă, tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi, tăiați grosier
  • 50 ml vin sherry sau vin alb sau vermut
  • 250 ml supă de pui
  • 150 g brânză Gorgonzola, mărunțită sau feliată
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Într-un castron mic se amestecă sare, piperul și făina. Prin acest amestec se trec fâșiile din carne de pui.

Într-o tigaie se încălzesc 1-2 linguri de ulei de măsline  la foc mediu. Se pune frunzele întregi de salvie în ulei, întorcându-le după 30 de secunde, apoi se scot pe un prosop de hârtie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă ciupercile și șalota feliată, amestecând din când în când. Apoi se adaugă salvia tocată și se mai lasă câteva minute, până se caramelizează ușor. Se lasă deoparte.

Se mai adaugă puțin ulei în aceeași tigaie și se prăjește pieptul de pui până când ambele părți devin aurii. Când este gata se scoate în același vas în care sunt și ciupercile.

În aceeași tigaie, la foc mediu, se mai adăugă puțin ulei sau unt pentru a face sosul gorgonzola. Se adaugă șalota și usturoiul tăiate mărunt. Se călesc aproximativ 4 minute. Apoi se pune vinul și se lasă până când scade la jumătate, răzuind bucățile rumenite. 

După ce s-a redus, se pune supa de pui și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă brânza gorgonzola, lăsând-o să se topească și se amestecă până se omogenizează. După aceea se pune smântâna și se asezonează cu sare și piper.

Se pune carnea de pui prăjită în sos, se acoperă cu acesta și se adaugă ciupercile, punând deasupra puțin sos și lasă să clocotească. Apoi se introduce tigaia la cuptor, descoperită pentru 10-15 minute. Se ornează cu frunzele de salvie prăjite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, porționată, alături de căpșuni proaspete
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, perfectă pentru deliciul din weekend
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, perfectă pentru deliciul din weekend
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Borcan cu gem de căpșuni cu mentă, cu linguriță și căpșuni proaspete în bol
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Două Pulpe de pui în sos de legume într-un bol alb
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Burek cu brânză sărată servit pe un platou de lemn
Burek cu brânză sărată, cel mai delicios preparat de patiserie din Balcani
Burek cu brânză sărată, cel mai delicios preparat de patiserie din Balcani
Prăjitură cu brânză de vaci fără aluat
Prăjitură cu brânză de vaci. Rețeta fără aluat
Prăjitură cu brânză de vaci. Rețeta fără aluat
Tipuri de brânzeturi pe un platou de lemn
8 tipuri de brânzeturi pe care trebuie să le ai mereu în frigider
8 tipuri de brânzeturi pe care trebuie să le ai mereu în frigider
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pahare cu supă rece de avocado
06:00
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Rețete cu legume prezentate pe o masă mare de lemn
06:00
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă 5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
1 iunie, 08:00
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară porționat pe un tocător de lemn, alături de batoane de scorțișoară, un bol cu zahăr brun și un bol cu cireșe
1 iunie, 07:00
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Gem de căpșuni cu fragi de pădure în borcan, alături de căpșuni proaspete și fragi răsturnați dintr-un bol verde
1 iunie, 06:00
Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Dovlecei tocați și puși în pungi la congelator
31 mai, 07:00
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
31 mai, 06:00
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Mai multe boluri cu supe de legume
31 mai, 06:00
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine 5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
1
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Dacă îți plac deserturile de vară cu fructe, simple și rapid de preparat, îți recomandăm să încerci și rețeta de tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Se prepară destul de...
Trei sticle cu sirop natural din flori de soc închise cu dop, iar dintr-o sticlă se toarnă în două pahare
2
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Nu rata sezonul florilor de soc, fără a le conserva aroma și proprietățile pentru mai târziu. Prepară și tu rețeta de sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și...
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
3
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Dacă adori papanașii tradiționali, dar nu te încântă ideea de a fi prăjiți, încearcă rețeta de papanași fierți. Este o rețetă tradițională de papanași muntenești. Papanașii sunt un fel de gogoși...
Tort cu mousse de căpșuni și glazură oglindă, porționat pe platou și pe farfurie
4
Tort cu mousse de căpșuni și glazură oglindă, colorată
Tort cu mousse de căpșuni și glazură oglindă, colorată
Ți-ai propus să impresionezi familia și prietenii cu un tort cu căpșuni delicios și spectaculos, dar nu te-ai decis ce rețetă să prepari? Îți recomandăm să încerci rețeta de tort cu...
Gem de căpșuni fără zahăr în borcan și în linguriță
5
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Dacă nu te încântă prepararea gemurilor și dulcețurilor din fructe cu adaos de zahăr, află că le poți prepara și în mod cât mai natural. Pentru a te convinge îți recomandăm...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie

Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie

Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie
Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: 1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia

Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: "1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia"

Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: "1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia"
Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: „Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!”

Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: „Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!”

Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: „Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!”
Chef Sorin Bontea, imagine neașteptată de pe băncile școlii. Cum arăta juratul Chefi la Cuțite în copilărie

Chef Sorin Bontea, imagine neașteptată de pe băncile școlii. Cum arăta juratul Chefi la Cuțite în copilărie

Chef Sorin Bontea, imagine neașteptată de pe băncile școlii. Cum arăta juratul Chefi la Cuțite în copilărie
Condițiile pe care Ayça Ayşin Turan din “Iarna neagră le impune atunci când alege un proiect profesional. Despre ce este vorba

Condițiile pe care Ayça Ayşin Turan din “Iarna neagră” le impune atunci când alege un proiect profesional. Despre ce este vorba

Condițiile pe care Ayça Ayşin Turan din “Iarna neagră” le impune atunci când alege un proiect profesional. Despre ce este vorba
Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete

Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete

Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete
Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe
Cum au fost create rochiile pe care Beyonce le poartă în turneu. Alexander McQueen și Paco Rabanne au dezvăluit totul

Cum au fost create rochiile pe care Beyonce le poartă în turneu. Alexander McQueen și Paco Rabanne au dezvăluit totul

Cum au fost create rochiile pe care Beyonce le poartă în turneu. Alexander McQueen și Paco Rabanne au dezvăluit totul
fresh
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
închide