Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasă

Gorgonzola este un oraș din Italia, cu câmpii luxuriante care se întind lângă râuri și lacuri care domină peisajul și care este legat intrinsec de gastronomia italiană. Numele provinciei se confundă cu cel al unuia dintre cele mai populare sortimente de brânză din lume. Este decadentă și savuroasă. Când este tânără, este moale și cremoasă, cu o textură apropiată cu cea a untului, lăsând pe papilele gustative note ușor acide. Versiunile mature au un gust mai puternic, picant, cu note înțepătoare la final.

Bârnză gorgonzola pe un platou alb alături de felii de pere
Gorgonzola nematurată este mai dulce, în timp ce cea învechită este puțin picantă / Shutterstock

de brânzeturi albastre. Ceea ce o diferențiază cu adevărat, este faptul că la origine a fost făcută doar în mod artizanal, lucru care influențează și astăzi producția. Gustul său este dat de la faptul că laptele este muls se la vacile ce pasc pe pășunile din regiunile Lombardia și Piemontul.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre gorgonzola

Cu un aspect distinct, gorgonzola este foarte versatilă. Se poate utiliza în risotto, paste sau pizza. De asemenea, poate completa perfect un platou de brânzeturi alături de struguri, miere și fistic. Din gorgonzola amestecată cu mascarpone și alune tocate se poate face un sos delicios.

Gorgonzona se potrivește bine cu legume crude (țelină, roșii cherry, ardei, ridichi) sau cu salate alături de un dressing delicat. Se potrivește și cu legume fierte precum cartofii, dovleacul, broccoli și dovlecelul, precum și fructe proaspete (smochine, pere, mere, kiwi, căpșuni) sau fructe uscate. 

Este excelentă alături de multe gemuri și sosuri de legume, în special cele făcute din ceapă roșie de Tropea. Gorgonzola trebuie ținută la temperatura camerei cel puțin o jumătate de oră înainte de a fi mâncată pentru a profita la maximum de aroma sa.

Cum se prepară gorgonzola

Laptele proaspăt de la vacile ce pasc pe pășunile din Lombardia și Piemont este transportat zilnic către producătorii locali de brânzeturi. Laptele este monitorizat riguros astfel încât să aibă siguranța că este de cea mai bună calitate.

După aceea este pasteurizat. După acest proces, i se adaugă un amestec de drojdii atent selecționate și cheag. Apoi este transferat în rezervoare mari, cu scopul de a se coagula și de a se declanșa efectul de marmorare. 

După ce se coagulează laptele se transformă într-o pastă fermă. Cașul este apoi tăiat și separat, permițând eliberarea zerului. Se așează în forme și i se dă sare de mare și se lasă la maturat.

În timpul acestui proces, coaja este străpunsă cu ace de oțel, pentru a se marmora și în interior. După minimum 50 de zile de maturare, brânza poartă eticheta ”gorgonzola”. Află mai multe și despre cum să alegi cea mai bună brânză din magazin.

Tipuri de brânză gorgonzola

Gorgonzola este o brânză albastră, dar nu toate brânzeturile albastre sunt Gorgonzola. Pentru a fi numită în mod legal Gorgonzola, brânza trebuie să fie produsă fie în regiunea Piemont, fie în regiunea Lombardia din Italia, inclusiv în provinciile din interiorul acestor regiuni, cum ar fi Milano, Novara și Como.

Există doar două tipuri de gorgonzola: gorgonzola dolce și gorgonzola piccante. Dolce este cel mai puțin învechit dintre cele două soiuri și se mai numește așa deoarece procesul de maturare mai scurt produce o brânză mai dulce. Piccante este o gorgonzola lăsată mai mult la maturat și o mai poți găsi și sub denumirea de gorgonzola naturale, gorgonzola montagna sau gorgonzola de munte.

Cu ce poți înlocui brânza gorgonzola

Brânzeturi similare cu gorgonzola se găsesc și în alte zone ale lumii. De cele mai multe ori diferă doar intensitatea gustului și gradul de marmorare. Blândă, bogată si netedă, Creamy Blue are un gust ușor amar, însă la final vei rămâne cu un gust plăcut.

O altă brânză de mucegai albastru numită după locul de origine este Roquefort, făcută din lapte de oaie. Picantă, sfărâmicioasă și cu o marmorare unică, această brânză seamănă foarte mult cu cea italiană. Blue Stilton este o altă brânză sfărâmicioasă cu mucegai albastru. Are un gust puternic, iar la final rămâi cu un gust ușor acidulat. Află ce tipuri de brânzeturi e recomandat să ai mereu în frigider.

Gorgonzola poate păstra în compartimentul pentru brânză al frigiderului timp de 5-6 zile, acoperită cu folie de plastic într-un recipient ermetic. Pentru a evita răspândirea mirosului său ușor înțepător către alte brânzeturi, se învelește în folie de aluminiu. 

Pui gorgonzola cu ciuperci și salvie

Acest pui cu sos cremos de gorgonzola cu ciuperci și salvie este perfect pentru ocazii speciale precum zile de naștere, întâlniri, aniversari sau chiar ziua îndrăgostiților. Când ai timp, încearcă și rețeta de plăcintă cu brânză.

Pui cu gorgonzola servit într-o farfurie albă alături de tacâmuri
Puiul cu gorgonzola și ciuperci se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 1/4 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 1 1/2 linguri de făină
  • 4-5 bucăți de piept de pui tăiat fâșii
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline (sau unt) împărțite
  • 10 frunze de salvie (întregi) plus 1 lingură de salvie tocată
  • 1 şalotă, feliată
  • 250 g ciuperci, feliate
  • Sos cremos de gorgonzola
  • 1 şalotă, tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi, tăiați grosier
  • 50 ml vin sherry sau vin alb sau vermut
  • 250 ml supă de pui
  • 150 g brânză Gorgonzola, mărunțită sau feliată
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C.

Într-un castron mic se amestecă sare, piperul și făina. Prin acest amestec se trec fâșiile din carne de pui.

Într-o tigaie se încălzesc 1-2 linguri de ulei de măsline  la foc mediu. Se pune frunzele întregi de salvie în ulei, întorcându-le după 30 de secunde, apoi se scot pe un prosop de hârtie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă ciupercile și șalota feliată, amestecând din când în când. Apoi se adaugă salvia tocată și se mai lasă câteva minute, până se caramelizează ușor. Se lasă deoparte.

Se mai adaugă puțin ulei în aceeași tigaie și se prăjește pieptul de pui până când ambele părți devin aurii. Când este gata se scoate în același vas în care sunt și ciupercile.

În aceeași tigaie, la foc mediu, se mai adăugă puțin ulei sau unt pentru a face sosul gorgonzola. Se adaugă șalota și usturoiul tăiate mărunt. Se călesc aproximativ 4 minute. Apoi se pune vinul și se lasă până când scade la jumătate, răzuind bucățile rumenite. 

După ce s-a redus, se pune supa de pui și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă brânza gorgonzola, lăsând-o să se topească și se amestecă până se omogenizează. După aceea se pune smântâna și se asezonează cu sare și piper.

Se pune carnea de pui prăjită în sos, se acoperă cu acesta și se adaugă ciupercile, punând deasupra puțin sos și lasă să clocotească. Apoi se introduce tigaia la cuptor, descoperită pentru 10-15 minute. Se ornează cu frunzele de salvie prăjite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort de ciocolată cu glazură oglindă decorat cu fructe
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Cornulețe cu cremă de mac și cacao pe un platou alb, alături de un cuțit, o sită cu zahăr și un vas alb
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
brânzeturi maturate din Europa pe un fundal negru
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
fondue de brânză servit într-o oală neagră
Cum prepari fondue de brânză și care este secretul acestui preparat
Cum prepari fondue de brânză și care este secretul acestui preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
mai multe tipuri de paste
06:12
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
05:05
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
18 aprilie, 05:02
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Clătite de post cu bere pe un tocător de lemn
18 aprilie, 04:48
Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake, porționată în tavă
18 aprilie, 04:10
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
18 aprilie, 03:40
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
17 aprilie, 07:59
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
17 aprilie, 05:56
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
Întoarce-te acasă la tine. Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai calce pragul
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Drama prin care a trecut Olgun Toker din serialul Povești nespuse. Actorul a pierdut o persoană dragă în urmă cu doi ani
Drama prin care a trecut Olgun Toker din serialul Povești nespuse. Actorul a pierdut o persoană dragă în urmă cu doi ani
Drama prin care a trecut Olgun Toker din serialul Povești nespuse. Actorul a pierdut o persoană dragă în urmă cu doi ani
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Shakira a dezvăluit primele orașe în care va ajunge noul ei turneu. Cântăreața a pozat sexy pentru afișul oficial al evenimentului
Shakira a dezvăluit primele orașe în care va ajunge noul ei turneu. Cântăreața a pozat sexy pentru afișul oficial al evenimentului
Shakira a dezvăluit primele orașe în care va ajunge noul ei turneu. Cântăreața a pozat sexy pentru afișul oficial al evenimentului
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
fresh
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos

Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos

Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun

Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
închide