Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10

Fiecare țară are un sos cu care se laudă și pe care îl consumă foarte des. Descoperă cele mai bune sosuri din lume. Află ce sos românesc este în top 10.

cele mai bune sosuri din lume în boluri
Mujdeiul este considerat unul dintre cele mai bune sosuri din lume / Shutterstock

Unele dintre ele au devenit atât de cunoscute, încât se găsesc în toată lumea. Grecii au tzatziki, italienii au pesto și ragu, noi avem mujdeiul.

Ți-am pregătit o listă cu cele mai bune 10 sosuri din lume. Poate te inspiră pentru următoarea vacanță sau poate îți dau idei pentru cina din seara aceasta.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune sosuri din lume

Specialiștii au întocmit un top cu cele mai bune sosuri din lume. Aceștia au selectat 10 dintre cele mai cunoscute și mai apreciate sosuri. Mai jos găsești câteva variante și istoria lor.

Ragù Toscano

Ragù Toscano este un sos consistent de carne, italian, din Toscana. Se prepară din carne de vită, bucăți de cârnați, roșii, vin, ulei de măsline și un sofrito (un fel de tocăniță mediteraneană) făcut din ceapă, morcovi și țelină. Există numeroase rețete de ragù, care diferă în funcție de regiunea în care este preparat.

Sos ragu servit într-un castron negru
Rețeta de ragu depinde de regiunea în care preparat / Shutterstock

Ragù-ul poate fi folosit cu diferite tipuri de paste, cum ar fi lasagna sau gnocchi. Spre deosebire de ragù-ul tradițional din Emilia-Romagna, cel din Toscana nu este atât de roșu și este oarecum mai uscat.

Muhammara

Muhammara este un sos hrănitor originară din orașul sirian Alep. Este făcut dintr-o combinație de ardei roșii prăjiți, ulei de măsline și nuci măcinate. Ardeii conferă preparatului o dulceață deosebită și o aromă afumată, în timp ce nucile măcinate îi dau o textură interesantă.

Sos muhammara alături de două felii de pâine
Muhammara se servește pe pâine / Shutterstock

Sucul de lămâie, sucul de rodie, usturoiul și sare sunt adăugate uneori în acest sos. În mod tradițional, ingredientele erau sfărâmate, dar în vremurile moderne se folosesc blendere sau roboți de bucătărie.

Totuși, se are în vedere să se păstreze o textură nu tocmai netedă, astfel încât să se simtă granulația unor ingrediente. De obicei se servește individual în boluri mici sau în farfurii mai mari, atunci când se consumă în comun. Se mănâncă cu lipie.

Sos alb de unt

Acest sos gros, bogat și cremos este făcut din unt, vin alb, șalotă și oțet de vin alb. Are o aromă ușor dulce, acidulată, care se potrivește mai ales cu peștele, crustaceele și sparanghelul. Sosul a devenit popular în anii 1960 și 1970, atunci când bucătarii francezi au încercat să înlocuiască sosurile mai grele cu rântașuri cu unele mai ușoare.

Sos de unt servit într-un bol de lemn
Sosul de unt se servește în special cu preparat din pește / Shutterstock

Există multe teorii despre originea sosului alb de unt. Cea mai populară sugerează că a fost inventat la începutul secolului al XX-lea de bucătarul Clémence Lefeuvre într-un mic sat de lângă orașul Nantes din Franța, când a uitat să pună ouă în sosul Béarnaise.

Sos romesco

Romesco este un sos spaniol savuros preparat din ardei roșii, roșii, ceapă și semințe de pin, alune si migdale crude sau prăjite. 

Sosul romesco servit într-un bol alb
Sosul romesco poate fi servit cu aproape orice preparat / Shutterstock

Sosul este extrem de versatil, așa că poate fi servit cu pește, fructe de mare, salate, legume și preparate din carne.

Unii bucătari îl folosesc și în tocănițe, pentru a le da mai multă savoare. Romesco este, de asemenea, consumat în mod tradițional ca sos pentru ceapa de primăvară la grătar, care este o altă delicatesă catalană.

Mujdei

Mujdeiul este varianta românească a sosului de usturoi, aioli. Se face din căței de usturoi, ulei de floarea-soarelui, sare și apă. Usturoiul este zdrobit, frecat cu sare și ulei, după care se adaugă apă. Sosul este servit de obicei cu pește sau cartofi prăjiți. 

Mujdei servit într-o sosieră transparentă
Mujdeiul este consumat de cele mai multe ori cu preparate din carne prăjită / Shutterstock

Mole Poblano

Mole poblano este cel mai popular sos mexican, și mai există și alte tipuri de ”mole”. Este preparat din cel puțin douăzeci de ingrediente, inclusiv scorțișoară, piper negru, chiles poblano, cuișoare, semințe de anason și ciocolată. 

Sosul Mole Poblano pus într-un bol albastru
Mole Poblano are peste 20 de ingediente / Shutterstock

Potrivit unei legende populare, a fost inventat în orașul mexican Puebla în secolul al XVI-lea. Preoții din mănăstirea Santa Rosa au pregătit o versiune diferită a sosului aztec original pentru a-și arăta respectul față de un episcop în vizită.

Cu toate acestea, este asociat și cu Oaxaca, orașul care a făcut celebre 7 sosuri de tip mole. Unii spun că secretul unui sos perfect constă în prăjirea semințelor de chile care se carbonizează și acționează ca bombe de aromă atunci când sunt amestecate în sos. În mod tradițional, acest sos aromat și picant este servit peste preparate cu carne însoțite de orez.

Tzatziki

Tzatziki este sosul emblematic al Greciei preparat din iaurt, castraveți, usturoi și numeroase ierburi și condimente precum mărar, mentă sau pătrunjel. 

Sos tzatziki cu ingrediente alaturi servit într-un bol alb
Sosul tzatziki are mai multe variante prin toate țările din Balcani / Shutterstock

Se servește de obicei ca sos care însoțește multe feluri de mâncare din carne sau ca o aperitiv întins pe pita. Tzatziki este întotdeauna servit Există multe variante regionale de tzatziki, în Iran, Irak, Turcia, Cipru, Bulgaria și Serbia.

Sos de pește vietnamez (Nước chấm)

În forma sa de bază, acest sos vietnamez are la bază suc de lămâie, sau opțional cu oțet, zahăr, apă și sos de pește. Uneori se mai adaugă ardei iute feliați fin, usturoi, șalotă, ceapă primăvară, ghimbir sau ierburi proaspete.

Sosul de pește servit într-un bol alb
Sosul de pește este popular în toată Asia / Shutterstock

În Vietnam sunt mai multe variante ale sosului, iar compoziția finală poate depinde și de tipul de mâncare pe care îl însoțește. Nước chấm se servește cu chả giò (rulouri de primăvară), bánh xèo (clătite crocante) și diverse feluri de mâncare din carne sau fructe de mare, precum și tăiței și supe.

Sos mole

Mole este o familie de sosuri mexicane foarte complexe. Sunt considerate felul de mâncare național al țării. Baza o constituie ardeiul chilli mexican care sunt măcinați în molcajete, mojar și un pistil tradițional din piatră. 

Sosurile mole pe o masă de lemn alături de mai multă mâncare mexicană
Sosurile mole sunt mâncarea tradițională mexicană / Shutterstock

Restul ingredientelor depind de zona în care este preparat: legume, fructe, condimente, ierburi, nuci, semințe, făină de porumb, pâine și chiar ciocolată.

Aztecii l-au numit molli, adică amestec. Cel mai cunoscut tip de mole este cu siguranță mole poblano , originară din Puebla. În Oaxaca, cunoscută și ca „țara celor șapte mole”, se găsesc moles verdes (cu coriandru), moles rojos (roșii, semințe de susan), moles negros (chiles, ciocolată, nuci, fructe uscate), manchamantel (roșii, ananas, ardei iute ancho, scorțișoară, banane), mole portocaliu (patlagină), mole almendrado (migdale) și cacahuate (arahide). 

Pesto Genovese

Pesto Genovese este original din orașul italian Genova. În mod tradițional, se prepară din busuioc, usturoi, semințe de pin, ulei de măsline și brânzeturi precum Parmigiano Reggiano sau Pecorino. 

Un bol cu sos pesto și un mojar alături
Sosul pesto este potrivit pentru paste, dar și pentru preparate din carne/ Profimedia Images

Numele său provine de la cuvântul ”pestare”, care înseamnă ”a zdrobi”, referindu-se la metoda originală de preparare a sosului cu mojar și pistil.

Se spune că pesto provine de la vechii romani care mâncau o pastă numită moretum, obținută prin zdrobirea ingredientelor precum brânză, ierburi și usturoi. Pesto însoțește de obicei pastele, dar uneori poate fi servit și cu roșii feliate sau cartofi fierți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sos de chiftele
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos pesto preparat acasă și servit într-un bol alb
Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă. 11 sfaturi de care să ții cont
Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă. 11 sfaturi de care să ții cont
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu sfeclă
05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
29 noiembrie, 05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
28 noiembrie, 06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
închide