Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10

Fiecare țară are un sos cu care se laudă și pe care îl consumă foarte des. Descoperă cele mai bune sosuri din lume. Află ce sos românesc este în top 10.

cele mai bune sosuri din lume în boluri
Mujdeiul este considerat unul dintre cele mai bune sosuri din lume / Shutterstock

Unele dintre ele au devenit atât de cunoscute, încât se găsesc în toată lumea. Grecii au tzatziki, italienii au pesto și ragu, noi avem mujdeiul.

Ți-am pregătit o listă cu cele mai bune 10 sosuri din lume. Poate te inspiră pentru următoarea vacanță sau poate îți dau idei pentru cina din seara aceasta.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune sosuri din lume

Specialiștii au întocmit un top cu cele mai bune sosuri din lume. Aceștia au selectat 10 dintre cele mai cunoscute și mai apreciate sosuri. Mai jos găsești câteva variante și istoria lor.

Ragù Toscano

Ragù Toscano este un sos consistent de carne, italian, din Toscana. Se prepară din carne de vită, bucăți de cârnați, roșii, vin, ulei de măsline și un sofrito (un fel de tocăniță mediteraneană) făcut din ceapă, morcovi și țelină. Există numeroase rețete de ragù, care diferă în funcție de regiunea în care este preparat.

Sos ragu servit într-un castron negru
Rețeta de ragu depinde de regiunea în care preparat / Shutterstock

Ragù-ul poate fi folosit cu diferite tipuri de paste, cum ar fi lasagna sau gnocchi. Spre deosebire de ragù-ul tradițional din Emilia-Romagna, cel din Toscana nu este atât de roșu și este oarecum mai uscat.

Muhammara

Muhammara este un sos hrănitor originară din orașul sirian Alep. Este făcut dintr-o combinație de ardei roșii prăjiți, ulei de măsline și nuci măcinate. Ardeii conferă preparatului o dulceață deosebită și o aromă afumată, în timp ce nucile măcinate îi dau o textură interesantă.

Sos muhammara alături de două felii de pâine
Muhammara se servește pe pâine / Shutterstock

Sucul de lămâie, sucul de rodie, usturoiul și sare sunt adăugate uneori în acest sos. În mod tradițional, ingredientele erau sfărâmate, dar în vremurile moderne se folosesc blendere sau roboți de bucătărie.

Totuși, se are în vedere să se păstreze o textură nu tocmai netedă, astfel încât să se simtă granulația unor ingrediente. De obicei se servește individual în boluri mici sau în farfurii mai mari, atunci când se consumă în comun. Se mănâncă cu lipie.

Sos alb de unt

Acest sos gros, bogat și cremos este făcut din unt, vin alb, șalotă și oțet de vin alb. Are o aromă ușor dulce, acidulată, care se potrivește mai ales cu peștele, crustaceele și sparanghelul. Sosul a devenit popular în anii 1960 și 1970, atunci când bucătarii francezi au încercat să înlocuiască sosurile mai grele cu rântașuri cu unele mai ușoare.

Sos de unt servit într-un bol de lemn
Sosul de unt se servește în special cu preparat din pește / Shutterstock

Există multe teorii despre originea sosului alb de unt. Cea mai populară sugerează că a fost inventat la începutul secolului al XX-lea de bucătarul Clémence Lefeuvre într-un mic sat de lângă orașul Nantes din Franța, când a uitat să pună ouă în sosul Béarnaise.

Sos romesco

Romesco este un sos spaniol savuros preparat din ardei roșii, roșii, ceapă și semințe de pin, alune si migdale crude sau prăjite. 

Sosul romesco servit într-un bol alb
Sosul romesco poate fi servit cu aproape orice preparat / Shutterstock

Sosul este extrem de versatil, așa că poate fi servit cu pește, fructe de mare, salate, legume și preparate din carne.

Unii bucătari îl folosesc și în tocănițe, pentru a le da mai multă savoare. Romesco este, de asemenea, consumat în mod tradițional ca sos pentru ceapa de primăvară la grătar, care este o altă delicatesă catalană.

Mujdei

Mujdeiul este varianta românească a sosului de usturoi, aioli. Se face din căței de usturoi, ulei de floarea-soarelui, sare și apă. Usturoiul este zdrobit, frecat cu sare și ulei, după care se adaugă apă. Sosul este servit de obicei cu pește sau cartofi prăjiți. 

Mujdei servit într-o sosieră transparentă
Mujdeiul este consumat de cele mai multe ori cu preparate din carne prăjită / Shutterstock

Mole Poblano

Mole poblano este cel mai popular sos mexican, și mai există și alte tipuri de ”mole”. Este preparat din cel puțin douăzeci de ingrediente, inclusiv scorțișoară, piper negru, chiles poblano, cuișoare, semințe de anason și ciocolată. 

Sosul Mole Poblano pus într-un bol albastru
Mole Poblano are peste 20 de ingediente / Shutterstock

Potrivit unei legende populare, a fost inventat în orașul mexican Puebla în secolul al XVI-lea. Preoții din mănăstirea Santa Rosa au pregătit o versiune diferită a sosului aztec original pentru a-și arăta respectul față de un episcop în vizită.

Cu toate acestea, este asociat și cu Oaxaca, orașul care a făcut celebre 7 sosuri de tip mole. Unii spun că secretul unui sos perfect constă în prăjirea semințelor de chile care se carbonizează și acționează ca bombe de aromă atunci când sunt amestecate în sos. În mod tradițional, acest sos aromat și picant este servit peste preparate cu carne însoțite de orez.

Tzatziki

Tzatziki este sosul emblematic al Greciei preparat din iaurt, castraveți, usturoi și numeroase ierburi și condimente precum mărar, mentă sau pătrunjel. 

Sos tzatziki cu ingrediente alaturi servit într-un bol alb
Sosul tzatziki are mai multe variante prin toate țările din Balcani / Shutterstock

Se servește de obicei ca sos care însoțește multe feluri de mâncare din carne sau ca o aperitiv întins pe pita. Tzatziki este întotdeauna servit Există multe variante regionale de tzatziki, în Iran, Irak, Turcia, Cipru, Bulgaria și Serbia.

Sos de pește vietnamez (Nước chấm)

În forma sa de bază, acest sos vietnamez are la bază suc de lămâie, sau opțional cu oțet, zahăr, apă și sos de pește. Uneori se mai adaugă ardei iute feliați fin, usturoi, șalotă, ceapă primăvară, ghimbir sau ierburi proaspete.

Sosul de pește servit într-un bol alb
Sosul de pește este popular în toată Asia / Shutterstock

În Vietnam sunt mai multe variante ale sosului, iar compoziția finală poate depinde și de tipul de mâncare pe care îl însoțește. Nước chấm se servește cu chả giò (rulouri de primăvară), bánh xèo (clătite crocante) și diverse feluri de mâncare din carne sau fructe de mare, precum și tăiței și supe.

Sos mole

Mole este o familie de sosuri mexicane foarte complexe. Sunt considerate felul de mâncare național al țării. Baza o constituie ardeiul chilli mexican care sunt măcinați în molcajete, mojar și un pistil tradițional din piatră. 

Sosurile mole pe o masă de lemn alături de mai multă mâncare mexicană
Sosurile mole sunt mâncarea tradițională mexicană / Shutterstock

Restul ingredientelor depind de zona în care este preparat: legume, fructe, condimente, ierburi, nuci, semințe, făină de porumb, pâine și chiar ciocolată.

Aztecii l-au numit molli, adică amestec. Cel mai cunoscut tip de mole este cu siguranță mole poblano , originară din Puebla. În Oaxaca, cunoscută și ca „țara celor șapte mole”, se găsesc moles verdes (cu coriandru), moles rojos (roșii, semințe de susan), moles negros (chiles, ciocolată, nuci, fructe uscate), manchamantel (roșii, ananas, ardei iute ancho, scorțișoară, banane), mole portocaliu (patlagină), mole almendrado (migdale) și cacahuate (arahide). 

Pesto Genovese

Pesto Genovese este original din orașul italian Genova. În mod tradițional, se prepară din busuioc, usturoi, semințe de pin, ulei de măsline și brânzeturi precum Parmigiano Reggiano sau Pecorino. 

Un bol cu sos pesto și un mojar alături
Sosul pesto este potrivit pentru paste, dar și pentru preparate din carne/ Profimedia Images

Numele său provine de la cuvântul ”pestare”, care înseamnă ”a zdrobi”, referindu-se la metoda originală de preparare a sosului cu mojar și pistil.

Se spune că pesto provine de la vechii romani care mâncau o pastă numită moretum, obținută prin zdrobirea ingredientelor precum brânză, ierburi și usturoi. Pesto însoțește de obicei pastele, dar uneori poate fi servit și cu roșii feliate sau cartofi fierți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sosul béarnaise
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos béarnaise, sosul preferat al cărnii de vită
Sos pesto preparat acasă și servit într-un bol alb
Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă. 11 sfaturi de care să ții cont
Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă. 11 sfaturi de care să ții cont
Sos yum yum pus într-un bol mic
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: Aleg să plece în străinătate!
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi: "Aleg să plece în străinătate!
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide