Tort cu cremă de afine și mascarpone, pentru un weekend în familie
Pentru un weekend petrecut alături de familie și prieteni, un tort cu cremă de afine poate fi alegerea ideală. Se prepară ușor, este gustos, dar și aspectuos.
Crema de afine este aromată și frumos colorată, iar în combinație cu crema de mascarpone și blatul cu cacao, oferă tortului un contrast de gusturi și culori. Afinele sunt printre cele mai populare fructe de pădure folosite în deserturi. Le poți adăuga atât întregi în blaturi sau în creme, dar le poți transforma în creme sau în toppinguri.
Crema de masarpone se prepară foarte simplu, la rece, folosind frișcă naturală. Însă dacă o dorești mai complexă și mai consistentă, o poți prepara cu ciocolată albă și frișcă. O mai poți prepara și cu nucă de cocos sau cu lămâie. Descoperă aici și rețeta pentru crema de mascarpone cu nucă de cocos. Iar mai jos, poți urmări rețeta completă pentru tortul cu afine și mascarpone.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea blatului de tort care este un blat umed cu ciocolată. În timp ce acesta se coace, poți pregăti afinele și frișca pentru prepararea cremelor.
Cum prepari blatul pentru tort cu cremă de afine și mascarpone
Mai întâi pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Apoi topește ciocolata, fie pe baie de aburi, fie la microunde. Las-o să se răcorească și pregătește compoziția de ouă.
În două boluri, separă albușurile de gălbenușuri. Presără puțină sare peste albușuri. În alt bol, pune untul moale, zahărul și vanilia și amestecă-le bine până când obții o compoziție cremoasă. Încorporează unul câte unul, gălbenușurile, omogenizând bine după fiecare. Încorporează și ciocolata topită și răcită.
Amestecă intens albușurile până capătă volum. Apoi adaugă, treptat, zahărul tos, amestecând energic pentru a obține o bezea fermă si cristalină.
Adaugă, treptat, bezeaua de albușuri în compoziția de unt cu gălbenușuri. Punem câte puțin din albușuri peste compoziție și amestecă delicat, de sus în jos, cu o spatulă. Apoi adaugă treptat și făina trecută prin sită.
Întinde compoziția pentru blat într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm, în care ai pus hârtie de copt. Pune tava în cuptorul cald și coace blatul pentru 40-45 de minute la 175°C. Lasă-l să se tempereze în formă, apoi îl transferi pe un grătar de răcire și îl lași să se răcească complet.
Cum prepari cele două creme pentru tort
Pentru crema de afine, amestecă afinele cu zahărul și 1-2 linguri de apă. Pune-le la fiert, la foc mic, amestecând continuu până când se formează sirop și afinele sunt înmuiate. Pune gelatina la hidratat în apa rece, apoi încălzește-o pe baie de aburi. Adaug-o fierbinte peste dulceața de afine și pasează totul cu blenderul. Lasă compoziția obținută să se răcească.
Pentru a prepara crema de mascarpone, amestecă cu ajutorul mixerului mascarponele cu smântâna pentru frișcă și zahărul pudră. Amestecă intens până când crema devine fină, aerată și consistentă. Ia 2-3 linguri din crema de mascarpone și amestec-o cu crema de afine, pentru a deveni și aceasta cremoasă.
Cum montezi deliciosul tort cu cremă de afine și mascarpone
Secționează blatul de tort în două părți egale. Pune prima parte de blat pe platou și întinde peste el jumătate din crema de afine. Apoi adaugă jumătate din crema de mascarpone. Adaugă a doua parte de blat și îmbracă tortul în restul de cremă de mascarpone.
A doua parte de cremă de afine trece-o prin sită și decorează cu ea tortul la suprafață, folosind un dispozitiv special.
Pune tortul la rece pentru 4-5 ore, pentru a căpăta fermitate cremele. Apoi îl poți porționa și savura cu poftă alături de familie și prieteni.
Dacă mai dorești să prepari un tort cu fructe și altădată, îți recomandăm să încerci rețeta de tort cu mure și zmeură.
Galerie foto