Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Pentru a face paste de post ai nevoie de un ingredient simplu și accesibil. Drojdia nutritivă este un tip de drojdie inactivă, folosită adesea ca supliment alimentar datorită conținutului său ridicat de vitamine, minerale și proteine. Aceasta provine din aceeași specie de drojdie folosită la coacere și fermentare, Saccharomyces cerevisiae. Apoi este pasteurizată și uscată la temperaturi ridicate, astfel încât devine inactivă și nu mai produce fermentare.
Drojdia nutritivă este un ingredient de bază pentru persoanele care au o dietă vegană. Poate fi folosită într-o multitudine de preparate, dar în paste se dovedește a fi elementul transformator.
În mod normal, pentru a obține paste cremoase trebuie să folosești smântână, ouă sau brânză. Dacă ești vegană sau ții post nu sunt o variantă. Drojdia nutritivă este salvarea.
Cum se folosește drojdia nutritivă în rețeta de paste de post și sosuri
Drojdia nutritivă este adesea folosită în rețetele de paste vegane pentru a imita gustul brânzei, oferind un plus de savoare și profunzime mâncărurilor. Aceasta are un profil de aromă bogat, asemănător cu umami. Are o notă ușor sărată și de „brânză” care îmbogățește sosurile pe bază de legume.
Gustul drojdiei nutritive echilibrează perfect pastele vegane, care nu includ produse lactate. De fapt, este un substitut delicios și autentic pentru parmezanul tradițional.
Încearcă și rețeta de lasagna de post. Este un preparat simplu și delicios.
Drojdia nutritivă poate fi combinată cu brânzeturi vegane, cu nuci sau fistic tocate mărunt. Apa în care au fiert pastele se va folosi pentru a crea o emulsie cremoasă. Alături de acestea pot fi folosit sparanghelul, care se potrivește perfect în această combinație.
Un alt sos pentru paste vegane este Alfredo, fără ingrediente de origine animală. Doar cu niște usturoi, ceapă, suc de lămâie și lapte de nuci neîndulcit și drojdie nutritivă poți obține un sos Alfredo cremos. Poți încerca să adaugi ciuperci sotate, cu o aromă umami mai puternică.
În plus față de aromă, drojdia nutritivă adaugă un profil nutrițional benefic. Conținutul său ridicat de vitamine din complexul B, proteine complete și minerale esențiale precum fierul, zincul și magneziul transformă pastele vegane într-un preparat mai echilibrat și mai nutritiv. În special pentru vegani, drojdia nutritivă poate fi o sursă suplimentară de vitamina B12.
Practică și versatilă, drojdia nutritivă se integrează ușor în sosurile pentru paste, fiind adăugată la finalul gătitului pentru a-și păstra proprietățile. Aceasta poate fi presărată direct peste paste, mixată în sosuri pe bază de caju sau tofu sau încorporată în sosurile pe bază de roșii, oferind preparatelor vegane un gust plin și sățios, similar celor tradiționale cu brânză.
Beneficiile drojdiei nutritive
Beneficiile drojdiei nutritive sunt numeroase. Este o sursă excelentă de vitamine din complexul B, inclusiv vitamina B12 în unele cazuri, esențială pentru vegani care pot avea deficit de B12 din cauza lipsei surselor de origine animală.
De asemenea, conține proteine complete, adică toate cele nouă aminoacizi esențiali, și minerale precum zinc, seleniu și magneziu, care susțin sistemul imunitar, funcționarea optimă a metabolismului și sănătatea pielii și părului.
Drojdia nutritivă se găsește sub formă de fulgi sau pudră, și poate fi ușor integrată în diferite preparate pentru a adăuga atât aromă, cât și un plus nutritiv.