Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
O porție de tocăniță de pui cu smântână este perfectă atât la cină, cât și la prânz, în orice anotimp. Este unul dintre cele mai cremoase preparate, ce poate fi savurat simplu sau alături de o mulțime de garnituri, de la piure de cartofi la orez.

Combinația de pui cu smântână este una clasică. Poți face o tocăniță de pui cu smântână, sosuri de smântână pe care să le pui peste carne gătită în diverse moduri sau poți găti piept sau pulpe direct într-un sos cremos și aromat.
Dacă vrei o variantă mai dietetică a acestor preparate, folosește iaurt grecesc în loc de smântână. În schimb, dacă ești în căutarea unei texturi cremoase și a unui gust bogat, pune o smântână cu un conținut ridicat de grăsime.
Alături de oricare dintre cele trei preparate de mai jos poți pune drept garnitură mămăligă, orez gătit în diverse forme, piure de cartofi sau cartofi copți, salate de crudități sau murături. În tocăniță poți să adaugi ciuperci, morcovi sau ardei gras pentru un plus de textură și gust.
Cum prepari tocăniță de pui cu smântână
Tocănița de pui cu smântână este un preparat delicios și reconfortant, perfect pentru o masă de familie. Servește tocănița de pui cu smântână alături de mămăligă, paste, orez sau cartofi piure.

Ingrediente
- 1 kg piept de pui sau pulpe de pui, tăiate în bucăți
- 2 cepe mari, tocate mărunt
- 3-4 căței de usturoi, tocați
- 2-3 linguri de ulei sau unt
- 2 linguri de făină
- 500 ml smântână (de preferat cu un conținut mai mare de grăsime)
- 200 ml supă de pui sau apă
- 1 lingură de muștar (opțional)
- 1 lingură de suc de lămâie (opțional)
- sare
- piper după gust
- mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor
Mod de preparare
Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul/ untul la foc mediu. Se pun bucățile de pui și se prăjesc până devin aurii pe toate părțile. Apoi se scot și se lasă deoparte. În aceeași tigaie, se călește ceapa tocată până devine translucidă și moale.
După aceea, se pune și usturoiul și se lasă un minut, având grijă să nu se ardă. Se presară făina peste ceapă și usturoi și se amestecă bine.
Se amestecă timp de 1-2 minute, apoi se toarnă treptat supa de pui sau apa, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Apoi se reduce focul și se adaugă smântâna, amestecând bine pentru a obține un sos omogen.
Dacă se folosesc muștar și suc de lămâie, se pun acum. Muștarul va adăuga un plus de aromă, iar sucul de lămâie va echilibra gustul.
După aceea, se pun bucățile de pui înapoi în tigaie, astfel încât să fie acoperite de sos. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă tocănița să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute, sau până când puiul este fraged și gătit complet.
La final se gustă sosul și se adaugă sare și piper după gust. Dacă sosul este prea gros, se mai pune puțină apă/ supă de pui pentru a-l subția. Înainte de a stinge focul se presară mărar sau pătrunjel proaspăt tocat deasupra tocăniței înainte de servire.
Rețetă de piept de pui cu smântână și ceapă
Acest preparat este delicios și ușor de realizat, perfect pentru o masă de familie. Servește pieptul de pui cu smântână și ceapă alături de piure de cartofi, orez, paste sau legume la aburi.

Ingrediente
- 4 bucăți de piept de pui, fără piele și dezosate
- 2-3 cepe medii, tăiate julienne
- 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2-3 linguri de ulei de măsline sau unt
- 200 ml smântână (de preferat cu un conținut mai mare de grăsime)
- 1 lingură de făină (opțional, pentru îngroșare)
- 100 ml supă de pui sau apă
- 50 ml vin alb (opțional)
- sare
- piper după gust
- 1 linguriță de cimbru sau oregano uscat (opțional)
- mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor
Mod de preparare
Se condimentează pieptul de pui cu sare și piper pe ambele părți. Într-o tigaie mare, se încălzesc 1-2 linguri de ulei de măsline sau unt la foc mediu-mare.
Când acesta s-a încins se pune pieptul de pui și se prăjește pe ambele părți până devine auriu, aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte. După aceea, se scoate din tigaie și se lasă deoparte.
În aceeași tigaie, adaugă restul de ulei sau unt dacă este necesar. Se călește ceapa, până devine moale și translucidă, aproximativ 5-7 minute, iar apoi se pune și usturoiul pentru 1-2 minute.
Apoi se toarnă vinul alb și se amestecă bine pentru a dezlipi toate bucățelele caramelizate de pe fundul tigăii. Se lasă să până când vinul se evaporă aproape complet.
Pentru un sos mai gros, se presară făina peste ceapă și usturoi și se amestecă bine, apoi se pune supa de pui/apa și se amestecă constant pentru a evita formarea cocoloașelor.
Se dă focul mai mic și se adaugă smântâna, amestecând bine pentru a obține un sos omogen. Se condimentează cu sare, piper, cimbru sau oregano uscat.
Când sosul este gata, se aduce din nou pieptul de pui în tigaie. Se acoperă vasul cu un capac și se lasă să la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. La final se presară deasupra mărar sau pătrunjel proaspăt tocat.
Sos cu smântână și usturoi pentru pui
Sosul cu smântână și usturoi pentru pui este un preparat delicios și ușor de realizat. Toarnă sosul peste piept de pui sau pulpe de pui la grătar pentru a adăuga un plus de savoare.

Ingrediente
- 200 ml smântână (de preferat cu un conținut mai mare de grăsime)
- 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt sau zdrobiți
- 1 lingură de unt sau ulei de măsline
- 1 lingură de făină (opțional, pentru îngroșare)
- 100 ml supă de pui sau apă
- 50 g parmezan ras (opțional, pentru un plus de gust)
- sare
- piper după gust
- mărar/ pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor
Mod de preparare
Într-o tigaie medie, se încălzește untul/ uleiul de măsline la foc mediu. Apoi se adaugă usturoiul tocat sau zdrobit și se călește până devine auriu și eliberează aroma, având grijă să nu se ardă.
După aceea, se presară făina peste usturoi și se amestecă bine și se lasă să se gătească pentru 1-2 minute pentru a elimina gustul crud al făinii.
Când aceasta este gata, se pune treptat supa de pui/apa și se amestecă constant. Se dă focul mai mic și se încorporează smântâna. Se condimentează cu sare și piper, apoi se pune parmezanul și se amestecă până se topește și se încorporează în sos.
Se lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 5-10 minute, amestecând ocazional, până când se îngroașă și aromele se îmbină. Se presară mărar sau pătrunjel proaspăt tocat deasupra sosului înainte de servire pentru un plus de prospețime și culoare.