Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă

O porție de tocăniță de pui cu smântână este perfectă atât la cină, cât și la prânz, în orice anotimp. Este unul dintre cele mai cremoase preparate, ce poate fi savurat simplu sau alături de o mulțime de garnituri, de la piure de cartofi la orez.

Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Poți aromatiza tocănița de pui cu smântână cu mărar proaspăt/ Shutterstock

Combinația de pui cu smântână este una clasică. Poți face o tocăniță de pui cu smântână, sosuri de smântână pe care să le pui peste carne gătită în diverse moduri sau poți găti piept sau pulpe direct într-un sos cremos și aromat.

Dacă vrei o variantă mai dietetică a acestor preparate, folosește iaurt grecesc în loc de smântână. În schimb, dacă ești în căutarea unei texturi cremoase și a unui gust bogat, pune o smântână cu un conținut ridicat de grăsime.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alături de oricare dintre cele trei preparate de mai jos poți pune drept garnitură mămăligă, orez gătit în diverse forme, piure de cartofi sau cartofi copți, salate de crudități sau murături. În tocăniță poți să adaugi ciuperci, morcovi sau ardei gras pentru un plus de textură și gust.

Cum prepari tocăniță de pui cu smântână

Tocănița de pui cu smântână este un preparat delicios și reconfortant, perfect pentru o masă de familie. Servește tocănița de pui cu smântână alături de mămăligă, paste, orez sau cartofi piure.

Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie neagră
Tocănița de pui cu smântână este un preparat delicios și reconfortan / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg piept de pui sau pulpe de pui, tăiate în bucăți
  • 2 cepe mari, tocate mărunt
  • 3-4 căței de usturoi, tocați
  • 2-3 linguri de ulei sau unt
  • 2 linguri de făină
  • 500 ml smântână (de preferat cu un conținut mai mare de grăsime)
  • 200 ml supă de pui sau apă
  • 1 lingură de muștar (opțional)
  • 1 lingură de suc de lămâie (opțional)
  • sare
  • piper după gust
  • mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor

Mod de preparare

Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul/ untul la foc mediu. Se pun bucățile de pui și se prăjesc până devin aurii pe toate părțile. Apoi se scot și se lasă deoparte. În aceeași tigaie, se călește ceapa tocată până devine translucidă și moale.

După aceea, se pune și usturoiul și se lasă un minut, având grijă să nu se ardă. Se presară făina peste ceapă și usturoi și se amestecă bine.

Se amestecă timp de 1-2 minute, apoi se toarnă treptat supa de pui sau apa, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Apoi se reduce focul și se adaugă smântâna, amestecând bine pentru a obține un sos omogen.

Dacă se folosesc muștar și suc de lămâie, se pun acum. Muștarul va adăuga un plus de aromă, iar sucul de lămâie va echilibra gustul.

După aceea, se pun bucățile de pui înapoi în tigaie, astfel încât să fie acoperite de sos. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă tocănița să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute, sau până când puiul este fraged și gătit complet.

La final se gustă sosul și se adaugă sare și piper după gust. Dacă sosul este prea gros, se mai pune puțină apă/ supă de pui pentru a-l subția. Înainte de a stinge focul se presară mărar sau pătrunjel proaspăt tocat deasupra tocăniței înainte de servire.

Rețetă de piept de pui cu smântână și ceapă

Acest preparat este delicios și ușor de realizat, perfect pentru o masă de familie. Servește pieptul de pui cu smântână și ceapă alături de piure de cartofi, orez, paste sau legume la aburi.

Tocăniță de pui cu smântână și ceapă servită într-o tigaie neagră
Pieptul de pui cu smântână și ceapă se servește fierbinte/ Shutterstock

Ingrediente

  • 4 bucăți de piept de pui, fără piele și dezosate
  • 2-3 cepe medii, tăiate julienne
  • 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau unt
  • 200 ml smântână (de preferat cu un conținut mai mare de grăsime)
  • 1 lingură de făină (opțional, pentru îngroșare)
  • 100 ml supă de pui sau apă
  • 50 ml vin alb (opțional)
  • sare
  • piper după gust
  • 1 linguriță de cimbru sau oregano uscat (opțional)
  • mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor

Mod de preparare

Se condimentează pieptul de pui cu sare și piper pe ambele părți. Într-o tigaie mare, se încălzesc 1-2 linguri de ulei de măsline sau unt la foc mediu-mare.

Când acesta s-a încins se pune pieptul de pui și se prăjește pe ambele părți până devine auriu, aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte. După aceea, se scoate din tigaie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, adaugă restul de ulei sau unt dacă este necesar. Se călește ceapa, până devine moale și translucidă, aproximativ 5-7 minute, iar apoi se pune și usturoiul pentru 1-2 minute.

Apoi se toarnă vinul alb și se amestecă bine pentru a dezlipi toate bucățelele caramelizate de pe fundul tigăii. Se lasă să până când vinul se evaporă aproape complet.

Pentru un sos mai gros, se presară făina peste ceapă și usturoi și se amestecă bine, apoi se pune supa de pui/apa și se amestecă constant pentru a evita formarea cocoloașelor.

Se dă focul mai mic și se adaugă smântâna, amestecând bine pentru a obține un sos omogen. Se condimentează cu sare, piper, cimbru sau oregano uscat.

Când sosul este gata, se aduce din nou pieptul de pui în tigaie. Se acoperă vasul cu un capac și se lasă să la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. La final se presară deasupra mărar sau pătrunjel proaspăt tocat.

Sos cu smântână și usturoi pentru pui

Sosul cu smântână și usturoi pentru pui este un preparat delicios și ușor de realizat. Toarnă sosul peste piept de pui sau pulpe de pui la grătar pentru a adăuga un plus de savoare.

Sos de smântână și usturoi servit cu o pulpă de pui
Sosul cu smântână și usturoi pentru pui este un preparat delicios și ușor de realizat / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 ml smântână (de preferat cu un conținut mai mare de grăsime)
  • 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt sau zdrobiți
  • 1 lingură de unt sau ulei de măsline
  • 1 lingură de făină (opțional, pentru îngroșare)
  • 100 ml supă de pui sau apă
  • 50 g parmezan ras (opțional, pentru un plus de gust)
  • sare
  • piper după gust
  • mărar/ pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor

Mod de preparare

Într-o tigaie medie, se încălzește untul/ uleiul de măsline la foc mediu. Apoi se adaugă usturoiul tocat sau zdrobit și se călește până devine auriu și eliberează aroma, având grijă să nu se ardă.

După aceea, se presară făina peste usturoi și se amestecă bine și se lasă să se gătească pentru 1-2 minute pentru a elimina gustul crud al făinii.

Când aceasta este gata, se pune treptat supa de pui/apa și se amestecă constant. Se dă focul mai mic și se încorporează smântâna. Se condimentează cu sare și piper, apoi se pune parmezanul și se amestecă până se topește și se încorporează în sos.

Se lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 5-10 minute, amestecând ocazional, până când se îngroașă și aromele se îmbină. Se presară mărar sau pătrunjel proaspăt tocat deasupra sosului înainte de servire pentru un plus de prospețime și culoare.

Citește și
CELE MAI CITITE
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de ciuperci de post mănăstirească
Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post. Cum obții o mâncare absolut delicioasă
Tocăniță de ciuperci mănăstirească, de post. Cum obții o mâncare absolut delicioasă
Colaj cu chef Sorin Gonțea și înghețată de casă cu trei arome.
Video
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Colaj cu șef Sorin Gonțea și quiche cu praz și brânză.
Video
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pui tandoori
06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Covorul roșu de la Premiile Emmy 2025. Ce ținute spectaculoase au ales vedetele de anul acesta
Covorul roșu de la Premiile Emmy 2025. Ce ținute spectaculoase au ales vedetele de anul acesta
Covorul roșu de la Premiile Emmy 2025. Ce ținute spectaculoase au ales vedetele de anul acesta
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Gestul uriaş al milionarului care are un salariu de 33.000 de euro pe lună în România: amp;#8220;Face asta din banii lui”
Gestul uriaş al milionarului care are un salariu de 33.000 de euro pe lună în România: amp;#8220;Face asta din banii lui”
Gestul uriaş al milionarului care are un salariu de 33.000 de euro pe lună în România: amp;#8220;Face asta din banii lui”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Thalía readuce magia anilor 90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
Thalía readuce magia anilor ’90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
Thalía readuce magia anilor ’90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: „Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci”
Justin Bieber face dezvăluiri despre relația cu Hailey în SWAG II: „Nu vreau să stric totul, nu vreau să pleci”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
închide