Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă

O porție de tocăniță de pui cu smântână este perfectă atât la cină, cât și la prânz, în orice anotimp. Este unul dintre cele mai cremoase preparate, ce poate fi savurat simplu sau alături de o mulțime de garnituri, de la piure de cartofi la orez.

Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Poți aromatiza tocănița de pui cu smântână cu mărar proaspăt/ Shutterstock

Combinația de pui cu smântână este una clasică. Poți face o tocăniță de pui cu smântână, sosuri de smântână pe care să le pui peste carne gătită în diverse moduri sau poți găti piept sau pulpe direct într-un sos cremos și aromat.

Dacă vrei o variantă mai dietetică a acestor preparate, folosește iaurt grecesc în loc de smântână. În schimb, dacă ești în căutarea unei texturi cremoase și a unui gust bogat, pune o smântână cu un conținut ridicat de grăsime.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alături de oricare dintre cele trei preparate de mai jos poți pune drept garnitură mămăligă, orez gătit în diverse forme, piure de cartofi sau cartofi copți, salate de crudități sau murături. În tocăniță poți să adaugi ciuperci, morcovi sau ardei gras pentru un plus de textură și gust.

Cum prepari tocăniță de pui cu smântână

Tocănița de pui cu smântână este un preparat delicios și reconfortant, perfect pentru o masă de familie. Servește tocănița de pui cu smântână alături de mămăligă, paste, orez sau cartofi piure.

Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie neagră
Tocănița de pui cu smântână este un preparat delicios și reconfortan / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg piept de pui sau pulpe de pui, tăiate în bucăți
  • 2 cepe mari, tocate mărunt
  • 3-4 căței de usturoi, tocați
  • 2-3 linguri de ulei sau unt
  • 2 linguri de făină
  • 500 ml smântână (de preferat cu un conținut mai mare de grăsime)
  • 200 ml supă de pui sau apă
  • 1 lingură de muștar (opțional)
  • 1 lingură de suc de lămâie (opțional)
  • sare
  • piper după gust
  • mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor

Mod de preparare

Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul/ untul la foc mediu. Se pun bucățile de pui și se prăjesc până devin aurii pe toate părțile. Apoi se scot și se lasă deoparte. În aceeași tigaie, se călește ceapa tocată până devine translucidă și moale.

După aceea, se pune și usturoiul și se lasă un minut, având grijă să nu se ardă. Se presară făina peste ceapă și usturoi și se amestecă bine.

Se amestecă timp de 1-2 minute, apoi se toarnă treptat supa de pui sau apa, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Apoi se reduce focul și se adaugă smântâna, amestecând bine pentru a obține un sos omogen.

Dacă se folosesc muștar și suc de lămâie, se pun acum. Muștarul va adăuga un plus de aromă, iar sucul de lămâie va echilibra gustul.

După aceea, se pun bucățile de pui înapoi în tigaie, astfel încât să fie acoperite de sos. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă tocănița să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 de minute, sau până când puiul este fraged și gătit complet.

La final se gustă sosul și se adaugă sare și piper după gust. Dacă sosul este prea gros, se mai pune puțină apă/ supă de pui pentru a-l subția. Înainte de a stinge focul se presară mărar sau pătrunjel proaspăt tocat deasupra tocăniței înainte de servire.

Rețetă de piept de pui cu smântână și ceapă

Acest preparat este delicios și ușor de realizat, perfect pentru o masă de familie. Servește pieptul de pui cu smântână și ceapă alături de piure de cartofi, orez, paste sau legume la aburi.

Tocăniță de pui cu smântână și ceapă servită într-o tigaie neagră
Pieptul de pui cu smântână și ceapă se servește fierbinte/ Shutterstock

Ingrediente

  • 4 bucăți de piept de pui, fără piele și dezosate
  • 2-3 cepe medii, tăiate julienne
  • 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau unt
  • 200 ml smântână (de preferat cu un conținut mai mare de grăsime)
  • 1 lingură de făină (opțional, pentru îngroșare)
  • 100 ml supă de pui sau apă
  • 50 ml vin alb (opțional)
  • sare
  • piper după gust
  • 1 linguriță de cimbru sau oregano uscat (opțional)
  • mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor

Mod de preparare

Se condimentează pieptul de pui cu sare și piper pe ambele părți. Într-o tigaie mare, se încălzesc 1-2 linguri de ulei de măsline sau unt la foc mediu-mare.

Când acesta s-a încins se pune pieptul de pui și se prăjește pe ambele părți până devine auriu, aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte. După aceea, se scoate din tigaie și se lasă deoparte.

În aceeași tigaie, adaugă restul de ulei sau unt dacă este necesar. Se călește ceapa, până devine moale și translucidă, aproximativ 5-7 minute, iar apoi se pune și usturoiul pentru 1-2 minute.

Apoi se toarnă vinul alb și se amestecă bine pentru a dezlipi toate bucățelele caramelizate de pe fundul tigăii. Se lasă să până când vinul se evaporă aproape complet.

Pentru un sos mai gros, se presară făina peste ceapă și usturoi și se amestecă bine, apoi se pune supa de pui/apa și se amestecă constant pentru a evita formarea cocoloașelor.

Se dă focul mai mic și se adaugă smântâna, amestecând bine pentru a obține un sos omogen. Se condimentează cu sare, piper, cimbru sau oregano uscat.

Când sosul este gata, se aduce din nou pieptul de pui în tigaie. Se acoperă vasul cu un capac și se lasă să la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. La final se presară deasupra mărar sau pătrunjel proaspăt tocat.

Sos cu smântână și usturoi pentru pui

Sosul cu smântână și usturoi pentru pui este un preparat delicios și ușor de realizat. Toarnă sosul peste piept de pui sau pulpe de pui la grătar pentru a adăuga un plus de savoare.

Sos de smântână și usturoi servit cu o pulpă de pui
Sosul cu smântână și usturoi pentru pui este un preparat delicios și ușor de realizat / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 ml smântână (de preferat cu un conținut mai mare de grăsime)
  • 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt sau zdrobiți
  • 1 lingură de unt sau ulei de măsline
  • 1 lingură de făină (opțional, pentru îngroșare)
  • 100 ml supă de pui sau apă
  • 50 g parmezan ras (opțional, pentru un plus de gust)
  • sare
  • piper după gust
  • mărar/ pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor

Mod de preparare

Într-o tigaie medie, se încălzește untul/ uleiul de măsline la foc mediu. Apoi se adaugă usturoiul tocat sau zdrobit și se călește până devine auriu și eliberează aroma, având grijă să nu se ardă.

După aceea, se presară făina peste usturoi și se amestecă bine și se lasă să se gătească pentru 1-2 minute pentru a elimina gustul crud al făinii.

Când aceasta este gata, se pune treptat supa de pui/apa și se amestecă constant. Se dă focul mai mic și se încorporează smântâna. Se condimentează cu sare și piper, apoi se pune parmezanul și se amestecă până se topește și se încorporează în sos.

Se lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 5-10 minute, amestecând ocazional, până când se îngroașă și aromele se îmbină. Se presară mărar sau pătrunjel proaspăt tocat deasupra sosului înainte de servire pentru un plus de prospețime și culoare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj cu chef Sorin Gonțea și înghețată de casă cu trei arome.
Video
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Înghețată de casă cu trei arome de fructe. Cea mai rapidă rețetă
Colaj cu șef Sorin Gonțea și quiche cu praz și brânză.
Video
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
Video
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: O fată pentru o fată!
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide