10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase

Când vrei să ai o alimentație sănătoasă cauți înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Partea bună este că ai foarte multe variante, bune atât pentru copt, cât și pentru gătit fără deserturile reci.

înlocuitori pentru zahăr în prăjituri
Când înlocuiești zahăr ține cont de textura și gustul substitutului/ Shutterstock

Orice desert ai vrea să pregătești ai posibilitatea de a-l face mai dietetic înlocuind zahărul cu alternative mai sănătoase sau chiar fără calorii.

Trebuie doar să ții cont de gradul său de îndulcire și de textură pentru a putea ajusta corect cantitățile.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri

Înlocuirea zahărului în prăjituri poate fi necesară din diverse motive, cum ar fi preferințele dietetice, restricțiile medicale sau dorința de a folosi ingrediente naturale. Iată câțiva înlocuitori pentru zahăr în prăjituri și cum pot fi folosiți.

Miere

Mierea este varianta clasică de substitut al zahărului. Folosește ¾ cană de miere pentru fiecare cană de zahăr. Ține cont de faptul că este mai dulce decât zahărul, așa că este nevoie de mai puțină. De asemenea, deoarece mierea este lichidă, va trebui să reduci cantitatea totală de lichid din rețetă cu ¼ cană pentru fiecare cană de miere folosită.

Sirop de arțar

Siropul de arțar are același grad de îndulcire ca mierea și o textură apropiată așa că substituția se va face la fel. În acest caz, ține cont că are un gust distinctiv care poate influența aroma finală a prăjiturii.

Piure de banane

Dacă vrei un înlocuitor foarte natural piureul de banane foarte bine coapte este o alegere perfectă. Folosește ½ cană de piure de banane pentru fiecare cană de zahăr. Pentru că adaugă umiditate și aromă textura și gustul prăjiturii pot fi schimbate. Poate fi necesar să ajustezi cantitatea de lichid și de făină din rețetă.

Sirop de agave

Siropul de agave este mai dulce decât zahărul și are un indice glicemic mai scăzut. Folosește ⅔ cană de sirop de agave pentru fiecare cană de zahăr. Va trebui să reduci cantitatea de lichid din rețetă cu ¼ cană.

Sosul de mere

Tot în categoria substitutelor naturale intră și sosul de mere. Vei avea nevoie de o casă de sos de mere pentru a înlocui o cană de zahăr. Ca și în cazul piureului de banane, va adăuga umiditate, deci poate fi necesar să reduci alte lichide din rețetă. Este o alternativă bună pentru prăjituri și checuri.

Pasta de curmale

Pasta de curmale va aduce o dulceață naturală rețetelor de prăjituri și biscuiți. Vei face substituția 1:1.

Stevia

Stevia este un îndulcitor natural cu zero calorii. Cantitatea de stevia necesară variază în funcție de formă—lichidă sau pudră și brand. Din acest motiv este mai bine să urmezi indicațiile de pe ambalaj pentru echivalentele de zahăr. Stevia nu adaugă volum, deci poate fi necesar să ajustezi rețeta pentru a compensa lipsa de structură pe care o oferă zahărul.

Eritriol

Eritritolul se folosește în aceeași proporție ca zahărul (1:1). Înainte de a te decide să îl folosești ia în considerare că nu caramelizează la fel de bine și poate da un gust ușor de mentol. Este un înlocuitor popular în rețetele keto.

Xilitol

Xilitolul este un alt înlocuitor popular pentru zahăr care se substituie în raport de 1:1. Are un efect răcoritor și poate cauza probleme digestive atunci când este consumat în cantități mari, mai ales la persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv. Este toxic pentru animale de companie.

Fructoza

Fructoza este mai dulce decât zahărul, așa încât folosește-o într-o cantitate mai mică. Cel mai bine ar fi să utilizezi ⅔ cană de fructoză pentru fiecare cană de zahăr. Poate adăuga o textură diferită prăjiturilor.

Care este cel mai bun înlocuitor al zahărului

Cel mai bun înlocuitor al zahărului depinde de contextul specific al utilizării, de preferințele dietetice și de nevoile individuale. Înainte să faci alegerea trebuie să te gândești ce urmează să gătești. Alege un înlocuitor care să se potrivească cu gustul și textura dorită a produsului final.

Mierea, siropul de arțar și cel de agave, piureul de banane și sosul de mere vor adăuga umiditate, astfel încât va trebui să ajustezi cantitatea de lichid din rețetă.

Dacă vrei ca îndulcitorul să nu schimbe gustul preparatului final nu folosi sirop de arțar sau piure de banane.

În principiu pentru produsele de patiserie sunt potriviți toți înlocuitorii menționați mai sus. În mod particular, există câteva recomandări pentru unii dintre ei.

Mierea este potrivită pentru ceaiuri, produse de patiserie umede, marinade. Siropul de arțar poate înlocui cu succes zahărul în rețete de clătite, vafe, sosuri, iar cel de agave și în băuturi.

Este important să testezi rețeta cu înlocuitorul ales pentru a ajusta proporțiile și a obține cele mai bune rezultate.

Îndulcitori naturali pentru prăjituri

Există mulți îndulcitori naturali care pot fi folosiți în locul zahărului pentru a prepara prăjituri delicioase și sănătoase. Cele mai bune variante sunt mierea, siropul de arțar, siropul de agave, stevia, piureul de banane, pasta de curmale și sosul de mere.

Ține cont de faptul că fiecare îndulcitor are propria sa aromă și textură, care poate influența gustul și structura finală a prăjiturii. Încearcă rețeta cu cantități mici pentru a ajusta proporțiile și a vedea cum se comportă îndulcitorul ales.

Prin înlocuirea zahărului cu acești îndulcitori naturali, poți crea prăjituri delicioase și mai sănătoase, potrivite pentru diferite nevoi dietetice și preferințe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Cum se curăță scoicile
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei secțiuni de blat de tort
12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
Satul cu 50 de case scoase la vânzare. Cât costă să te muţi într-un loc de poveste
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide