10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase
Când vrei să ai o alimentație sănătoasă cauți înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Partea bună este că ai foarte multe variante, bune atât pentru copt, cât și pentru gătit fără deserturile reci.
Orice desert ai vrea să pregătești ai posibilitatea de a-l face mai dietetic înlocuind zahărul cu alternative mai sănătoase sau chiar fără calorii.
Trebuie doar să ții cont de gradul său de îndulcire și de textură pentru a putea ajusta corect cantitățile.
10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri
Înlocuirea zahărului în prăjituri poate fi necesară din diverse motive, cum ar fi preferințele dietetice, restricțiile medicale sau dorința de a folosi ingrediente naturale. Iată câțiva înlocuitori pentru zahăr în prăjituri și cum pot fi folosiți.
Miere
Mierea este varianta clasică de substitut al zahărului. Folosește ¾ cană de miere pentru fiecare cană de zahăr. Ține cont de faptul că este mai dulce decât zahărul, așa că este nevoie de mai puțină. De asemenea, deoarece mierea este lichidă, va trebui să reduci cantitatea totală de lichid din rețetă cu ¼ cană pentru fiecare cană de miere folosită.
Sirop de arțar
Siropul de arțar are același grad de îndulcire ca mierea și o textură apropiată așa că substituția se va face la fel. În acest caz, ține cont că are un gust distinctiv care poate influența aroma finală a prăjiturii.
Piure de banane
Dacă vrei un înlocuitor foarte natural piureul de banane foarte bine coapte este o alegere perfectă. Folosește ½ cană de piure de banane pentru fiecare cană de zahăr. Pentru că adaugă umiditate și aromă textura și gustul prăjiturii pot fi schimbate. Poate fi necesar să ajustezi cantitatea de lichid și de făină din rețetă.
Sirop de agave
Siropul de agave este mai dulce decât zahărul și are un indice glicemic mai scăzut. Folosește ⅔ cană de sirop de agave pentru fiecare cană de zahăr. Va trebui să reduci cantitatea de lichid din rețetă cu ¼ cană.
Sosul de mere
Tot în categoria substitutelor naturale intră și sosul de mere. Vei avea nevoie de o casă de sos de mere pentru a înlocui o cană de zahăr. Ca și în cazul piureului de banane, va adăuga umiditate, deci poate fi necesar să reduci alte lichide din rețetă. Este o alternativă bună pentru prăjituri și checuri.
Pasta de curmale
Pasta de curmale va aduce o dulceață naturală rețetelor de prăjituri și biscuiți. Vei face substituția 1:1.
Stevia
Stevia este un îndulcitor natural cu zero calorii. Cantitatea de stevia necesară variază în funcție de formă—lichidă sau pudră și brand. Din acest motiv este mai bine să urmezi indicațiile de pe ambalaj pentru echivalentele de zahăr. Stevia nu adaugă volum, deci poate fi necesar să ajustezi rețeta pentru a compensa lipsa de structură pe care o oferă zahărul.
Eritriol
Eritritolul se folosește în aceeași proporție ca zahărul (1:1). Înainte de a te decide să îl folosești ia în considerare că nu caramelizează la fel de bine și poate da un gust ușor de mentol. Este un înlocuitor popular în rețetele keto.
Xilitol
Xilitolul este un alt înlocuitor popular pentru zahăr care se substituie în raport de 1:1. Are un efect răcoritor și poate cauza probleme digestive atunci când este consumat în cantități mari, mai ales la persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv. Este toxic pentru animale de companie.
Fructoza
Fructoza este mai dulce decât zahărul, așa încât folosește-o într-o cantitate mai mică. Cel mai bine ar fi să utilizezi ⅔ cană de fructoză pentru fiecare cană de zahăr. Poate adăuga o textură diferită prăjiturilor.
Care este cel mai bun înlocuitor al zahărului
Cel mai bun înlocuitor al zahărului depinde de contextul specific al utilizării, de preferințele dietetice și de nevoile individuale. Înainte să faci alegerea trebuie să te gândești ce urmează să gătești. Alege un înlocuitor care să se potrivească cu gustul și textura dorită a produsului final.
Mierea, siropul de arțar și cel de agave, piureul de banane și sosul de mere vor adăuga umiditate, astfel încât va trebui să ajustezi cantitatea de lichid din rețetă.
Dacă vrei ca îndulcitorul să nu schimbe gustul preparatului final nu folosi sirop de arțar sau piure de banane.
În principiu pentru produsele de patiserie sunt potriviți toți înlocuitorii menționați mai sus. În mod particular, există câteva recomandări pentru unii dintre ei.
Mierea este potrivită pentru ceaiuri, produse de patiserie umede, marinade. Siropul de arțar poate înlocui cu succes zahărul în rețete de clătite, vafe, sosuri, iar cel de agave și în băuturi.
Este important să testezi rețeta cu înlocuitorul ales pentru a ajusta proporțiile și a obține cele mai bune rezultate.
Îndulcitori naturali pentru prăjituri
Există mulți îndulcitori naturali care pot fi folosiți în locul zahărului pentru a prepara prăjituri delicioase și sănătoase. Cele mai bune variante sunt mierea, siropul de arțar, siropul de agave, stevia, piureul de banane, pasta de curmale și sosul de mere.
Ține cont de faptul că fiecare îndulcitor are propria sa aromă și textură, care poate influența gustul și structura finală a prăjiturii. Încearcă rețeta cu cantități mici pentru a ajusta proporțiile și a vedea cum se comportă îndulcitorul ales.
Prin înlocuirea zahărului cu acești îndulcitori naturali, poți crea prăjituri delicioase și mai sănătoase, potrivite pentru diferite nevoi dietetice și preferințe.