10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase

Când vrei să ai o alimentație sănătoasă cauți înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Partea bună este că ai foarte multe variante, bune atât pentru copt, cât și pentru gătit fără deserturile reci.

înlocuitori pentru zahăr în prăjituri
Când înlocuiești zahăr ține cont de textura și gustul substitutului/ Shutterstock

Orice desert ai vrea să pregătești ai posibilitatea de a-l face mai dietetic înlocuind zahărul cu alternative mai sănătoase sau chiar fără calorii.

Trebuie doar să ții cont de gradul său de îndulcire și de textură pentru a putea ajusta corect cantitățile.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri

Înlocuirea zahărului în prăjituri poate fi necesară din diverse motive, cum ar fi preferințele dietetice, restricțiile medicale sau dorința de a folosi ingrediente naturale. Iată câțiva înlocuitori pentru zahăr în prăjituri și cum pot fi folosiți.

Miere

Mierea este varianta clasică de substitut al zahărului. Folosește ¾ cană de miere pentru fiecare cană de zahăr. Ține cont de faptul că este mai dulce decât zahărul, așa că este nevoie de mai puțină. De asemenea, deoarece mierea este lichidă, va trebui să reduci cantitatea totală de lichid din rețetă cu ¼ cană pentru fiecare cană de miere folosită.

Sirop de arțar

Siropul de arțar are același grad de îndulcire ca mierea și o textură apropiată așa că substituția se va face la fel. În acest caz, ține cont că are un gust distinctiv care poate influența aroma finală a prăjiturii.

Piure de banane

Dacă vrei un înlocuitor foarte natural piureul de banane foarte bine coapte este o alegere perfectă. Folosește ½ cană de piure de banane pentru fiecare cană de zahăr. Pentru că adaugă umiditate și aromă textura și gustul prăjiturii pot fi schimbate. Poate fi necesar să ajustezi cantitatea de lichid și de făină din rețetă.

Sirop de agave

Siropul de agave este mai dulce decât zahărul și are un indice glicemic mai scăzut. Folosește ⅔ cană de sirop de agave pentru fiecare cană de zahăr. Va trebui să reduci cantitatea de lichid din rețetă cu ¼ cană.

Sosul de mere

Tot în categoria substitutelor naturale intră și sosul de mere. Vei avea nevoie de o casă de sos de mere pentru a înlocui o cană de zahăr. Ca și în cazul piureului de banane, va adăuga umiditate, deci poate fi necesar să reduci alte lichide din rețetă. Este o alternativă bună pentru prăjituri și checuri.

Pasta de curmale

Pasta de curmale va aduce o dulceață naturală rețetelor de prăjituri și biscuiți. Vei face substituția 1:1.

Stevia

Stevia este un îndulcitor natural cu zero calorii. Cantitatea de stevia necesară variază în funcție de formă—lichidă sau pudră și brand. Din acest motiv este mai bine să urmezi indicațiile de pe ambalaj pentru echivalentele de zahăr. Stevia nu adaugă volum, deci poate fi necesar să ajustezi rețeta pentru a compensa lipsa de structură pe care o oferă zahărul.

Eritriol

Eritritolul se folosește în aceeași proporție ca zahărul (1:1). Înainte de a te decide să îl folosești ia în considerare că nu caramelizează la fel de bine și poate da un gust ușor de mentol. Este un înlocuitor popular în rețetele keto.

Xilitol

Xilitolul este un alt înlocuitor popular pentru zahăr care se substituie în raport de 1:1. Are un efect răcoritor și poate cauza probleme digestive atunci când este consumat în cantități mari, mai ales la persoanele cu afecțiuni ale sistemului digestiv. Este toxic pentru animale de companie.

Fructoza

Fructoza este mai dulce decât zahărul, așa încât folosește-o într-o cantitate mai mică. Cel mai bine ar fi să utilizezi ⅔ cană de fructoză pentru fiecare cană de zahăr. Poate adăuga o textură diferită prăjiturilor.

Care este cel mai bun înlocuitor al zahărului

Cel mai bun înlocuitor al zahărului depinde de contextul specific al utilizării, de preferințele dietetice și de nevoile individuale. Înainte să faci alegerea trebuie să te gândești ce urmează să gătești. Alege un înlocuitor care să se potrivească cu gustul și textura dorită a produsului final.

Mierea, siropul de arțar și cel de agave, piureul de banane și sosul de mere vor adăuga umiditate, astfel încât va trebui să ajustezi cantitatea de lichid din rețetă.

Dacă vrei ca îndulcitorul să nu schimbe gustul preparatului final nu folosi sirop de arțar sau piure de banane.

În principiu pentru produsele de patiserie sunt potriviți toți înlocuitorii menționați mai sus. În mod particular, există câteva recomandări pentru unii dintre ei.

Mierea este potrivită pentru ceaiuri, produse de patiserie umede, marinade. Siropul de arțar poate înlocui cu succes zahărul în rețete de clătite, vafe, sosuri, iar cel de agave și în băuturi.

Este important să testezi rețeta cu înlocuitorul ales pentru a ajusta proporțiile și a obține cele mai bune rezultate.

Îndulcitori naturali pentru prăjituri

Există mulți îndulcitori naturali care pot fi folosiți în locul zahărului pentru a prepara prăjituri delicioase și sănătoase. Cele mai bune variante sunt mierea, siropul de arțar, siropul de agave, stevia, piureul de banane, pasta de curmale și sosul de mere.

Ține cont de faptul că fiecare îndulcitor are propria sa aromă și textură, care poate influența gustul și structura finală a prăjiturii. Încearcă rețeta cu cantități mici pentru a ajusta proporțiile și a vedea cum se comportă îndulcitorul ales.

Prin înlocuirea zahărului cu acești îndulcitori naturali, poți crea prăjituri delicioase și mai sănătoase, potrivite pentru diferite nevoi dietetice și preferințe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
pui portughez cu orez
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
18 decembrie, 05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Care a fost motivul vizitei
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Care a fost motivul vizitei
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Care a fost motivul vizitei
Micii, cea mai comandată masă pe platformele de livrări, peste shaorma şi burger. Cât costă o porţie
Micii, cea mai comandată masă pe platformele de livrări, peste shaorma şi burger. Cât costă o porţie
Micii, cea mai comandată masă pe platformele de livrări, peste shaorma şi burger. Cât costă o porţie
Gino Iorgulescu, veşti triste despre starea lui Dan Petrescu: amp;#8220;E foarte grav! Se zbârleşte pielea pe mine”
Gino Iorgulescu, veşti triste despre starea lui Dan Petrescu: amp;#8220;E foarte grav! Se zbârleşte pielea pe mine”
Gino Iorgulescu, veşti triste despre starea lui Dan Petrescu: amp;#8220;E foarte grav! Se zbârleşte pielea pe mine”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 18 decembrie 2025. Alexandru, împușcat de Tudor. Basty și Damian primesc o lovitură grea
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 18 decembrie 2025. Alexandru, împușcat de Tudor. Basty și Damian primesc o lovitură grea
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 18 decembrie 2025. Alexandru, împușcat de Tudor. Basty și Damian primesc o lovitură grea
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană

Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
închide