Pilaful este un preparat delicios din orez, care are origini în Orientul Mijlociu și Asia Centrală, dar care este foarte popular și în gastronomia românească. Dacă se întâmplă să gătești o cantitate prea mare și nu știi ce poți face cu pilaful rămas, atunci te invităm să te inspiri din rețetele de mai jos.
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orezToamna este momentul în care trebuie să pui varză la murat. Poate părea o activitate complicată, dar odată ce te deprinzi cu ea, nu vei mai vrea să faci altfel. Varza murată este bună pentru sarmale, pentru salate, pentru mâncăruri diverse cu carne sau de post. Descoperă cum se alege varza pentru murat. Iată tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă.
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectăBoabele aurii de porumb sunt o gustare delicioasă și dulce, așa că le-ai putea asocia ușor cu niște bomboane din natură. În plus, le poți pune în salate, tocănițe, supe sau pizza pentru a aduce o aromă specială și o textură aparte. Deși poți găsi porumb conservat tot timpul anului, poți să îl congelezi și tu acasă, păstrând pentru o perioadă mai lungă savoarea boabelor. Descoperă în cele ce urmează cum se congelează porumbul. Iată câteva sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă.
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnăDovleacul plăcintar este perfect pentru a da savoare atât mâncărurilor dulci, cât și sărate pe toată perioada sezonului rece. De cele mai multe ori îl găsești în piață sau în magazin întreg, ceea ce înseamnă că trebuie să te ocupi tu de el acasă. Iată cum poți curăța dovleacul plăcintar fără să te rănești. Aceste sfaturi la îndemâna oricui.
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricuiCireșata este un lichior tradițional de casă obținut din cireșe și alcool, popular în multe regiuni din România. Este dulce, aromată și perfectă pentru a fi savurată ca digestiv sau la diverse ocazii festive. Iată cât alcool se pune la cireșată pentru a fi echilibrată perfect. Descoperă rețeta pentru un gust fin și aromat.
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromatPrimul pas atunci când vrei să gătești fasole uscată este să o înmoi peste noapte. Te-ai întrebat vreodată de ce este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Descoperă ce spun experții legat de acest subiect.
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pasDulceața de căpșuni se prepară foarte ușor, din doar câteva ingrediente. Important este să alegi fructe proaspete, suficient de coapte, fără urme sau pete și să respecți regulile de preparare. Află timp cât se fierbe dulceața de căpșuni. Descoperă și tu rețeta simplă cu rezultat perfect.
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfectFierberea ouălor poate fi o sarcină complicată mai ales dacă vrei fie într-un fel anume. Trebuie să respecți cu precizie timpul de fierbere și să ții cont de câteva sfaturi. Iată cât timp se fierb ouăle ca să fie tari și cât se fierb pentru a fi moi. Sfaturi simple și utile pentru gospodine.
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe focMulte rețete cer doar gălbenușuri, așa că se poate întâmpla să rămâi cu o mulțime de albușuri cu care nu știi ce să faci. Nu trebuie să le arunci. Există o mulțime de rețete delicioase în care le poți folosi. În plus, albușurile de ou reprezintă una dintre cele mai sănătoase și versatile surse de proteine disponibile în alimentația noastră. Iată câteva rețete cu albușurile rămase.
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămaseFie că este servită la Crăciun, Paște sau alte ocazii speciale, salata de boeuf rămâne un simbol al ospitalității și tradiției românești. Pentru ca ea să aibă textura perfectă ai nevoie de ingrediente corect gătite. Iată cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf.
Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărieO parte dintre cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa sunt din România. Italienii și francezii au și ei produse care au devenit celebre în întreaga lume.
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din RomâniaUleiul de măsline este ingredientul de bază în dieta meditaraneană, considerată a fi cea mai sănătoasă din lume. Efectele pozitive ale uleiului de măsline se văd doar dacă acesta este de calitate. Contează toate etapele de producție, de la recoltarea măslinelor și procesarea lor, până la procesare, depozitare și modul în care îl utilizezi. Descoperă cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin.
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experțiPrimăvara e vremea urzicilor. Aceste plante greu de cules și de curățat au atât de multe beneficii pentru sănătate încât trebuie neapărat să le incluzi în meniul tău. Pentru că nu le găsești decât în lunile martie-aprilie le poți păstra la congelator pentru a le putea consuma și în restul anului. Descoperă cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină.
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodinăAtunci când mergi în vacanță într-o regiune viticolă trebuie neapărat să mergi în vizită la o cramă. Nu doar că vei degusta diverse tipuri de vinuri, dar te vei bucura și de preparate locale, vei cunoaște oameni din zonă și te vei scufunda în cultura regiunii. Când ai pentru prima dată o astfel de experiență poate fi intimidant, însă dacă te documentezi dinainte poți să ai parte de o zi minunată. Descoperă ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă.
Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușităSă ții bucătăria perfect curată, mai ales dacă obișnuiești să gătești foarte des, poate fi o sarcină destul de grea. Dacă te întrebi cu ce cureți faianța din bucătărie, atunci răspunsul este unul destul de amplu. Cel mai simplu ar fi să ștergi petele imediat ce ele au apărut, dar dacă totuși nu ai timp lucrurile se pot complica.
Cu ce cureți faianța din bucătărie. Trucuri pe care e recomandat să le știiVarza de Bruxelles nu este foarte populară, deși este foarte versatilă și ușor de preparat. În plus, are o mulțime de vitamine și minerale, ceea ce o face perfectă pentru mesele în familie. Cu toate acestea este trecută cu vederea mai ales din cauza faptului că uneori poate fi amară. Descoperă cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile de la specialiști.
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioaseBananele sunt unele dintre fructele care produc cea mai mare frustrare. Cumperi câteva și se mănâncă imediat. Apoi cumperi prea multe și nu le mai vrea nimeni, așa că rămâi cu un mănunchi de banane care par că de la oră la oră sunt mai negre. Iată cum se păstrează bananele până la 10 zile. Descoperă trucul care te ajută să nu mai arunci fructele.
Cum se păstrează bananele până la 10 zile. Trucul care te ajută să nu mai arunci fructeleȘalota este o ceapă mică, cu un gust puțin mai delicat și ușor mai dulce decât al celei galbene. Este preferată la gătit pentru că are o textură mai fină și foile mai subțiri. Este folosită în multe rețete de sosuri, vinegrete, supe, tocănițe, salate și preparate cu fructe de mare sau carne. Iată cum se folosește șalota astfel încât să te bucuri de gustul ei deosebit.
Cum se folosește șalota. Sfaturi practice pentru a te bucura de cea mai delicată ceapăSurimi sau imitația de crab este un ingredient destul de popular în bucătăria asiatică. Datorită gustului său a ajuns să fie consumat destul de des și în lumea occidentală. Se poate consuma ca atare, dar de cele mai multe ori îl vei găsi în salate, sandviciuri sau alte preparate. Descoperă ce poți face cu surimi. Iată 10 variante simple și delicioase.
Ce poți face cu surimi. 10 variante simple și delicioaseVrei să încălzești în cuptorul resturile rămase de la prânz? Sau poate vrei să îți pregătești niște semipreparate într-un vas mai mic. Te-ai gândit că trebuie neapărat să folosești o tavă de copt? Află și tu cum poți prelungi viața cuptorului tău printr-un simplu gest. Sfaturi simple și utile.
Cum poți prelungi viața cuptorului tău printr-un simplu gestUnul dintre secretele aluaturilor este folosirea tipului de făină potrivit. Procentul de proteine influențează textura pe care prăjiturile, pâinea sau produsele de patiserie pe care le faci. Descoperă și tu cele 12 tipuri de făină. Iată ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect.
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfectTigăile din ceramică au un strat antiaderent și din acest motiv de cele mai multe ori nu mai este nevoie să folosești ulei. În acest caz se curăță și foarte ușor, uneori doar prin ștergerea cu un prosop de hârtie. Totuși, trebuie spălate după fiecare utilizare pentru că reziduurilor de alimente rămase ar putea face loc bacteriilor să se acumuleze în timp. Descoperă cum cureți o tigaie din ceramică fără să o deteriorezi. Iată cum o cureți fără să o deteriorezi.
Cum cureți o tigaie din ceramică fără să o deteriorezi. Ce poți face dacă ți s-a lipit mâncareaPreparatele din pește sunt delicioase și sănătoase, dar dacă trebuie să le gătești acasă vin la pachet cu un miros de care, de cele mai multe ori, greu mai scapi. Totuși, există câteva trucuri care te învață cum să scapi de mirosul de pește din casă. Descoperă 11 trucuri care funcționează.
Cum să scapi de mirosul de pește din casă. 11 trucuri care funcționeazăBuretele de vase este unul dintre cele mai murdare lucruri din bucătărie. Un studiu din 2017 a scos la iveală că poate fi un mediu în care trăiesc mai multe bacterii decât în toaletă. Așa că trebuie să îl cureți des și, mai ales, foarte bine, pentru a nu împrăștia microbi peste tot. Iată cele mai eficiente metode de a curăța bureții de vase.
8 metode de a curăța bureții de vase. Sunt eficiente și ieftinePresa franceză, cunoscută și sub numele de cafetieră cu piston, a fost inventată în secolul al XIX-lea în Franța. Inventată de către un designer italian numit Attilio Calimani, aceasta a devenit rapid populară în întreaga lume datorită designului său simplu și eficient. Descoperă și tu cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză. Sfaturi simple și utile pentru orice iubitor de cafea.
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa francezăMenținerea curată a tocătoarelor din bucătărie este esențială pentru a preveni contaminarea încrucișată între diferite alimente. Dacă bacteriile dăunătoare rămân pe tocător, se pot răspândi putând chiar să te îmbolnăvească. Iată cum se curăță tocătorul de plastic pentru a te feri de toate pericolele. Sfaturi simple de la specialiștii în curățenie.
Cum se curăță tocătorul de plastic pentru a distruge toate bacteriile periculoaseTe-ai întrebat vreodată ce este adaosul universal pentru mâncăruri și de ce e mai bună varianta de casă? Aceste mixuri de condimente sunt utilizate pentru a îmbogăți gustul mâncărurilor. Obținute în mod industrial, conține sare, legume uscate, ierburi, condimente, dar și aditivi alimentari și conservanți. Partea bună este că poți face adaosul universal pentru mâncăruri într-un mod simplu.
Ce este adaosul universal pentru mâncăruri și de ce e mai bună varianta de casăPieptul de pui este una dintre cele mai utilizate tipuri de carne pentru că este versatil, disponibil aproape oriunde și destul de economic. Iată 12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptor. Sfaturi utile în bucătărie.
12 trucuri pentru a găti cel mai fraged piept de pui la cuptorLa ce interval de timp faci curățenie în frigider? Ar trebui ca în fiecare săptămână să faci această operațiune. Este o modalitate esențială de a asigura siguranța alimentelor, de a preveni risipa și de a menține un mediu sănătos în bucătărie. Iată 5 alimente pe care să le arunci data viitoare când faci curățenie în frigider. De ce recomandă specialiștii să nu le păstrezi.
5 alimente pe care să le arunci data viitoare când faci curățenie în frigiderÎntr-o societetea tot mai dinamică, food truck-urile au devenit o parte esențială a peisajului gastronomic urban. Aceste mici bucătării ambulante aduc cu ele o varietate de arome, inovații și experiențe culinare unice, transformând modul în care oamenii interacționează cu hrana pe roți. Descoperă cum recunoști un food truck ce respectă normele de igienă. Iată 7 semne pe care să le urmărești.
Cum recunoști un food truck ce respectă normele de igienă. 7 semne pe care să le urmăreștiCând ești invitat la o cină, indiferent dacă este o întâlnire între prieteni sau un eveniment mai formal, respectarea unor reguli de etichetă te poate ajuta să te simți confortabil și să faci o impresie bună. Iată zece reguli de etichetă pe care să le aplici la următoarea cină. Te vor ajuta să te descurci mult mai bine în grupurile mari.
10 reguli de etichetă la cină. Ce să faci pentru a fi invitatul perfectSosul olandez este un sos clasic și cremos, originar din bucătăria franceză, recunoscut pentru gustul său bogat și textura fină. Este adesea asociat cu preparatele de brunch sau cu diferite feluri de mâncare, precum peștele, sparanghelul sau ouăle Benedict. Iată cu ce poți înlocui sucul de lămâie în sosul olandez pentru a-i păstra gustul special. Sfaturi simple și utile de la bucătarii specialiști.
Cu ce poți înlocui sucul de lămâie în sosul olandez. Cea mai bună variantăȚi se întâmplă să deschizi ușa frigiderului și să constați că este acolo este dezordine? Nu găsești nimic, alimentele sunt înghesuite, ai produse expirate. Nu ești singura care se confruntă cu această problemă. O mulțime de oameni au frigiderul dezorganizat, mai ales cei cărora le place să gătească acasă. Descoperă 13 sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat. Ce spun specialiștii.
13 sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizatSarea nu este singurul condiment care dă gust mâncărurilor tale. Dacă din păcate suferi de vreo boală cardiovasculară sau pur și simplu vrei să limitezi consumul de sodiu ai câteva opțiuni pentru ca mâncarea ta să nu fie fadă. Află cu ce să înlocuiești sarea, dar mâncarea să rămână în continuare gustoasă. Sfaturi utile în bucătărie.
Cu ce să înlocuiești sarea, dar mâncarea să rămână în continuare gustoasăMulte rețete cer unt înmuiat și, probabil, de multe ori ți-ai dat seama că l-ai scos din timp din frigider. Untul este considerat înmuiat atunci când este maleabil și modelabil cu mâna, dar suficient de ferm pentru a-și păstra forma atunci când nu este manipulat. Descoperă câteva metode de a înmuia untul rapid. În 5 minute acesta poate fi folosit la prăjiturile tale preferate.
Metode de a înmuia untul rapid. În 5 minute poate fi folosit la prăjituriTentația să mergi la un restaurant ieftin e mare, mai ales în contextul actual în care orice cheltuială în plus ar trebui evitată. Dar vrei să ieși din casă și să mănânci ceva bun, așa că alegi un local din cartier. Acolo merge toată lumea pentru că are prețuri bune. Iată 7 preparate pe care să nu le comanzi niciodată la un restaurant ieftin.
7 preparate pe care să nu le comanzi niciodată la un restaurant ieftinSpălarea orezului înainte de gătire este o practică obișnuită în multe culturi și este subiectul unei dezbateri constante. Motivația principală pentru spălarea orezului este eliminarea excesului de amidon de pe boabe, îndepărtarea impurităților și a posibilelor reziduuri de praf sau murdărie. Descoperă dacă se spală sau nu orezul înainte de gătire? Iată câteva explicații științifice de la cercetători.
Se spală sau nu orezul înainte de gătire? Explicații științifice de la cercetătoriSunt fructe pe care le consumi cu tot cu coajă și probabil că nu le-ai mânca niciodată fără să le speli. Nu știi prin câte mâini au trecut sau ce s-a întâmplat cu ele de când au fost culege până când au ajuns la tine în casă. Ce faci cu cele ale căror coajă nu se mănâncă? Le speli sau nu? Iată de ce trebuie să speli bananele înainte de a le consuma. La ce conluzii au ajuns specialiștii de peste hotare.
De ce trebuie să speli bananele înainte de a le consumaMahmureala este unul dintre modurile prin care organismul nostru ne aduce aminte că este bine să fim cumpătați. Din punct de vedere, fiziologic se poate manifesta prin diaree, stare profundă de oboseală, durere de cap, greață și tremurat. Descoperă 7 remedii antimahmureală pe care să le încerci după o petrecere de pomină. Ce poți să faci în situațiile delicate.
7 remedii antimahmureală pe care să le încerci după o petrecere reușităBucătăria este locul unde se strâng cele mai multe lucruri pe care nu le mai folosești. De la veselă la electrocasnice, la condimente și tot felul de conserve zac pe rafturi. Probabil ai și uitat că există. Descoperă și tu 10 lucruri pe care e recomandat să le arunci dacă vrei să ai o bucătărie organizată. Sfaturi utile de la specialiști.
10 lucruri pe care e recomandat să le arunci dacă vrei să ai o bucătărie organizată. Sfaturi de la specialiștiOrice preparat din carne de vită are nevoie de bucata de carne potrivită pentru a ieși așa cum trebuie. Descoperă cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Un ghid util oricărui gurmand.
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmandLimita dintre consumul moderat de alcool și prea multe pahare poate fi foarte fragilă. Indiferent de ceea ce fac prietenii tăi, nu trebuie să te iei la întrecere cu ei. Iată cum să bei alcool fără să te îmbeți. Aceste sfaturi utile de la specialiști te vor ajuta la următoarea ta petrecere.
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiștiPreparatele de la restaurant te impresionează nu doar prin gust, ci și prin prezentare. Fiecare farfurie vine însoțită de decoruri care mai de care mai interesante care completează într-un mod plăcut aspectul. Te gândești că trebuie să fii un chef cu ani de experiență ca să le poți face, dar adevărul este că, dacă ai puțin exercițiu, îți vor reuși și ție acasă. Iată cum poți face dantelă din aluat pentru a-ți decora preparatele.
Dantelă din aluat. Cum să obții în 15 minute cel mai elegant decor pentru prăjituriProbabil îți plac și ție prăjiturile cu cremă de unt și ai toate motivele. Această cremă este mătăsoasă, bogată, cu o savoare pe care puține alte tipuri de cremă o au. În plus, nu este greu de preparat, dacă ești atentă la câteva detalii. Iată ce poți face dacă ți s-a tăiat crema de unt. Descoperă cum poți să o repari foarte simplu și ușor.
Ce poți face dacă ți s-a tăiat crema de unt. Iată cum o repari foarte ușorSarmalele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite și apreciate feluri de mâncare din bucătăria internațională. Sunt sinonime cu gustul tradițional și cu momentele de sărbătoare. Această specialitate culinară, împachetată cu grijă în foi de varză sau în frunze de viță-de-vie, este un amestec savuros de arome și texturi care a traversat generații și granițe. Află de ce se desfac sarmalele. Descoperă de la specialiști câteva trucuri pentru împăturire.
De ce se desfac sarmalele. Trucuri pentru împăturireFructele pe care le găsești în magazin arată perfect. Nu au imperfecțiuni, au culori vii și aproape că strălucesc. Pentru ca toate aceste caracteristici să se păstreze cât mai mult timp există și un preț care trebuie plătit. Producătorii sunt nevoiți să aplice unor fructe un strat de ceară peste coajă. Descoperă de ce este necesar să îndepărtezi ceara de pe coaja fructelor. Iată ce spun specialiștii.
De ce este necesar să îndepărtezi ceara de pe coaja fructelor. Iată ce spun specialiștiiTahini este o pastă preparată din semințe de susan și folosită cu precădere în bucătăria din Orientul Mijlociu. Aceasta e folosită în special pentru humus, baba ganoush sau halva. Descoperă și tu 4 înlocuitori pentru tahini. Aceste variante sunt simple, rapide și accesibile.
4 înlocuitori pentru tahini. Variante simple și rapidePoate ți se pare că sfaturile pe care ți le dă bunica legate de bucătărie sunt depășite, dar nu uita că cea mai bună mâncare din mâinile ei a ieșit. Experiența ei te poate ajuta să dai bucatelor gustul de care îți este dor din copilăria ta. Oricât de multe electrocasnice moderne ai e bine să încerci și aceste trucuri de la bunica. Descoperă și tu cele 15 trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine. Iată ce poți face pentru a fi o gospodină desăvârșită.
15 trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bineCovorașul din silicon pentru copt este fabricat din silicon și fibră de sticlă, special conceput pentru a fi folosit în alimentație. De cele mai multe ori este utilizat pentru a coace prăjituri, fiind preferat pentru că are suprafața antiaderentă. Covorașele de copt din silicon se găsesc în diferite forme, dimensiuni și culori.
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituriEste de preferat să consumi alimentele proaspete, însă uneori se întâmplă să fii nevoită să le cumperi congelate. Iată 7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Vezi de ce spun specialiștii că ar trebui să renunți la ele.
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști