5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute

Ultimul lucru pe care îl vrei în serile cald de vară este să stai în bucătărie mult timp pentru a prepara cina. Totuși, vrei să mănânci ceva sănătos și gustos, așa că sandviciurile nu sunt chiar prima ta opțiune. Iată 5 idei de preparate rapide pentru vară, gata în aproximativ 15 minute.

preparate rapide pentru vară puse pe o masă
În perioada verii sunt recomandate preparate bogate în legume și proteine ușoare/ Shutterstock

Vara este anotimpul perfect pentru a te bucura de toate aromele și proprietățile nutritive ale legumelor proaspete. În combinație cu diverse tipuri de carne sau de pește pot fi cina perfectă atunci când temperaturile de afară sunt foarte ridicate.

Poți alege rețete care nu necesită prea mult timp de gătit astfel încât să reduci la maximum efortul, fără să faci rabat de la un gust bun și nici de la preparate sănătoase.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pește cu legume la cuptor

Cu această rețetă de pește cu legume la cuptor te vei bucura de o combinație perfectă de proteine și vitamine în mai puțin de 15 minute. Aceast preparat se află pe lista cu cele 5 idei de preparate rapide pentru vară.

Paste cu legume la cuptor servite pe o farfurie albă
Poți folosi merlucius sau cod pentru această rețetă/ Shutterstock

Ingrediente

  • 750 g fasole verde păstăi
  • 500 g roșii cherry
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • ¾ linguriță de fulgi de ardei roșu măcinați, împărțiți
  • 1½ kg merluciu sau alt pește cu carne albă
  • 2 lămâi medii
  • 1 linguriță de muștar Dijon
  • mărar proaspăt tocat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 210°C. Între timp se spală fasolea și li se rup capetele păstăilor. Se spală roșiile.

Apoi se pun împreună cu păstăile într-o tavă cu 2 linguri ulei de măsline, sare, piper și 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu. Se amestecă bine astfel încât să fie acoperite toate legumele. Se dau la cuptor pentru 15 minute.

Între timp, se unge peștele cu 1 lingură rămasă de ulei și se asezonează cu sare, piper, 1/4 linguriță fulgi de ardei roșu și jumătate din cantitatea de coajă de lămâie.

Se scoate tava din cuptor, se împing spre margine legumele și se pune peștele în mijloc cu pielea în jos. Se freacă partea tăiată a uneia dintre jumătățile de lămâie în sucul din tigaie și se pune partea tăiată în tavă. Se lasă să se gătească aproximativ 15 minute.

În timp ce peștele se gătește, într-un castron mic, se combină coaja de lămâie rămasă, sucul de la 1 lămâie, muștarul, mărarul și uleiul de măsline rămas. Când peștele este gata se servește cu dressingul de muștar și mărar.

Salată de tortellini și pesto

Atunci când vrei o cină mai consistentă, dar aromată pregătește o salată de tortellini și pesto, gata în mai puțin de un sfert de oră. Aceast preparat se află pe lista cu cele 5 idei de preparate rapide pentru vară.

Salată de tortelini într-o farfurie albastră
Salata de tortellini cu pesto poate fi și un aperitiv delicios/ Shutterstock

Ingrediente

  • 100 g pesto
  • 3 linguri de oțet de vin alb
  • 200 g roșii uscate în ulei de măsline, scurse și tăiate felii, plus 2 linguri de ulei
  • 3-4 căței de usturoi dați pe răzătoare
  • coaja de la o lămâie dată pe răzătoare
  • 1 linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper negru proaspăt măcinat, împărțit
  • ¼ linguriță de fulgi de ardei
  • 600 g tortellini cu brânză
  • 150 g rucola proaspătă
  • 4 lingurițe de suc de lămâie (de la 1 lămâie)
  • 300 g roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • 200 g bile de mozzarella
  • busuioc proaspăt, tocat grosier

Mod de preparare 

Într-un castron mare, se amestecă sosul pesto, oțetul de vin alb, uleiul de roșii uscate, usturoiul ras, coaja de lămâie, 1 linguriță de sare, 1/8 linguriță de piper negru și fulgii de ardei până se încorporează.

Între timp, se pune la fiert apă într-o oală mare. Când clocotește, se adaugă tortellini și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se scurg tortellini și se transferă în bolul cu dressing. Se amestecă bine pentru ca toate ingredientele să fie acoperite.

Într-un castron mare separat, se amestecă rucola, sucul de lămâie, 1/8 linguriță de sare și 1/8 linguriță de piper rămase. Se adaugă roșiile cherry, bilele de mozzarella și roșiile uscate peste tortellini și se amestecă până se combina. Apoi se pun rucola și busuiocul și se amestecă.

Salată grecească cu ton

Salata grecească cu ton este un preparat proaspăt și sănătos, care combină ingrediente mediteraneene clasice pentru a crea un fel de mâncare delicios și nutritiv.

Salată grecească cu ton servită într-un bol alb
Salata grecească de ton este o sursă bună de proteine/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conservă de ton în ulei (aproximativ 150-200 g), scurs
  • 1 roșie mare, tăiată cubulețe
  • 1 castravete, tăiat cubulețe
  • 1 ardei gras (de preferință roșu sau galben), tăiat cubulețe
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată felii subțiri
  • 100 g măsline Kalamata, fără sâmburi
  • 100 g brânză feta, sfărâmată
  • 2 linguri de capere, clătite și scurse
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 1 lingură de oțet de vin roșu
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • sare
  • piper după gust
  • frunze de salată verde (opțional, pentru servire)

Mod de preparare

Se pregătesc toate legumele. Se spală și se taie roșia, castravetele și ardeiul gras în cubulețe. Se taie ceapa roșie în felii subțiri și măslinele Kalamata în jumătăți, dacă sunt mari.

Într-un bol mare, se adaugă tonul scurs și se desface ușor cu o furculiță. Apoi se adaugă roșia, castravetele, ardeiul gras, ceapa roșie, măslinele Kalamata și caperele.

Se amestecă bine pentru a combina toate ingredientele. Se toarnă peste salată uleiul de măsline extra virgin și oțetul de vin roșu. După aceea, se presară oregano uscat și se asezonează cu sare și piper după gust. Se amestecă din nou pentru a distribui uniform condimentele.

Înainte de servire, se presară brânza feta sfărâmată deasupra salatei.

Salata de paste cu legume

Salata de paste cu legume este o alegere excelentă pentru o masă ușoară și sănătoasă, plină de culori și arome. Acest preparat versatil poate fi adaptat după gusturile tale și este perfect pentru prânz, cină sau chiar pentru un picnic.

Salată de paste cu legume pusă într-o farfurie gri
Salata de paste cu legume poate fi adaptată în funcție de preferințele personale/ Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g paste (fusilli, penne sau farfalle)
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 1 ardei gras galben, tăiat cubulețe
  • 1 castravete, tăiat cubulețe
  • 1 roșie mare, tăiată cubulețe
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată felii subțiri
  • 100 g măsline Kalamata, fără sâmburi și tăiate în jumătăți
  • 100 g brânză feta, sfărâmată (opțional)
  • 1 morcov mare, ras
  • 1 dovlecel mic, tăiat cubulețe
  • 1/2 cană porumb dulce (conservat sau fiert)
  • 1/4 cană ulei de măsline extra virgin
  • 2 linguri oțet balsamic sau suc de lămâie
  • 1 linguriță oregano uscat
  • sare
  • piper după gust
  • frunze de pătrunjel sau busuioc, tocate pentru decor

Mod de preparare

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj până când devin al dente. Apoi se scurg. În timp ce pastele se gătesc, se pregătesc toate legumele. Se taie ardeii grași, castravetele, roșia, ceapa roșie și dovlecelul în cubulețe. Se rade morcovul și se taie măslinele Kalamata în jumătăți.

Într-un bol mare, se combină pastele răcite cu toate legumele pregătite. Se adaugă porumbul dulce și brânza feta sfărâmată.

Într-un bol mic, se amestecă uleiul de măsline extra virgin cu oțetul balsamic sau sucul de lămâie. Se adaugă oregano uscat, sare și piper după gust. Se toarnă acest dressing peste salată și se amestecă bine pentru a distribui uniform condimentele.

Se decorează salata cu frunze de pătrunjel sau busuioc tocate pentru un plus de prospețime și aromă.

Sandvici de pui caprese

Sandviciul de pui caprese este o variantă delicioasă și sănătoasă a clasicului sandvici italian, combinând ingredientele proaspete și aromate ale unei salate caprese cu pieptul de pui suculent.

Sandviciuri caprese cu pui servite pe un blat de lemn
Carnea de pui poate fi preparată la grătar sau la cuptor/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 bucăți de piept de pui, fără os și piele
  • sare
  • piper după gust
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță condimente italiene (oregano, busuioc, cimbru)
  • 4 felii de pâine ciabatta sau baghetă
  • 2 roșii mari, tăiate felii subțiri
  • 1 bilă de mozzarella proaspătă, tăiată felii
  • frunze proaspete de busuioc
  • 2 linguri de pesto (opțional)
  • oțet balsamic (opțional, pentru stropit)
  • frunze de rucola (opțional, pentru extra prospețime)

Mod de preparare

Se condimentează pieptul de pui cu sare, piper și condimentele italiene. Se încinge o tigaie mare la foc mediu și se adaugă uleiul de măsline.

Se gătește pieptul de pui aproximativ 5-7 minute pe fiecare parte sau până când este complet gătit și devine auriu. Se scoate din tigaie și se lasă să se odihnească câteva minute, apoi se taie în felii subțiri.

Se taie ciabatta sau bagheta în jumătăți și, se prăjesc ușor feliile într-o tigaie uscată sau pe grătar pentru a obține o textură crocantă.

Apoi se unge fiecare jumătate de pâine cu un strat subțire de pesto. Se așează feliile de pui gătit pe jumătatea inferioară a fiecărei bucăți de pâine. Se adaugă deasupra felii de roșii și mozzarella proaspătă, apoi se pun frunzele proaspete de busuioc peste mozzarella.

Se pot presăra și câteva picături de oțet balsamic. Pentru prospețime se pot pune și frunze de rucola. La final se așează și cealaltă jumătate de pâine deasupra și se presează ușor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cu ce se poate înlocui praful de copt
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cârnați de casă moldovenești
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor
Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri
Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri
panna cotta cu rodie
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
cel mai bun punch
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone pe o farfurie cu furculiță, alături de tava cu prăjitura porționată și un bol cu ornamente și linguriță
05:45
Pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone Pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor
05:40
Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri
Porție de tort alb cu cremă de unt și vanilie pe farfurie și tortul secționat pe platou, alături de o ceașcă cu cafea și o furculiță
05:19
Tort alb cu cremă de unt și vanilie, potrivit pentru masa de Revelion Tort alb cu cremă de unt și vanilie, potrivit pentru masa de Revelion
panna cotta cu rodie
26 decembrie, 06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
26 decembrie, 05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
26 decembrie, 05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce a inspirat franciza Avatar. Detalii despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului
Ce a inspirat franciza Avatar. Detalii despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului
Ce a inspirat franciza Avatar. Detalii despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului
Plăcinta întinsă din Arad, vedeta pregătirilor de Revelion: Cine găseşte bănuţul va avea un an plin de noroc
Plăcinta întinsă din Arad, vedeta pregătirilor de Revelion: "Cine găseşte bănuţul va avea un an plin de noroc"
Plăcinta întinsă din Arad, vedeta pregătirilor de Revelion: "Cine găseşte bănuţul va avea un an plin de noroc"
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Cine sunt fiii secreți ai lui Vladimir Putin. Imaginile pe care nimeni nu le știa
Cine sunt fiii secreți ai lui Vladimir Putin. Imaginile pe care nimeni nu le știa
Cine sunt fiii secreți ai lui Vladimir Putin. Imaginile pe care nimeni nu le știa
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
S-a descoperit un nou tip de personalitate. Află dacă ești extrovertit, introvertit sau otrovertit
S-a descoperit un nou tip de personalitate. Află dacă ești extrovertit, introvertit sau otrovertit
S-a descoperit un nou tip de personalitate. Află dacă ești extrovertit, introvertit sau otrovertit
fresh
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie

Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici

Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
închide