5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute

Ultimul lucru pe care îl vrei în serile cald de vară este să stai în bucătărie mult timp pentru a prepara cina. Totuși, vrei să mănânci ceva sănătos și gustos, așa că sandviciurile nu sunt chiar prima ta opțiune. Iată 5 idei de preparate rapide pentru vară, gata în aproximativ 15 minute.

preparate rapide pentru vară puse pe o masă
În perioada verii sunt recomandate preparate bogate în legume și proteine ușoare/ Shutterstock

Vara este anotimpul perfect pentru a te bucura de toate aromele și proprietățile nutritive ale legumelor proaspete. În combinație cu diverse tipuri de carne sau de pește pot fi cina perfectă atunci când temperaturile de afară sunt foarte ridicate.

Poți alege rețete care nu necesită prea mult timp de gătit astfel încât să reduci la maximum efortul, fără să faci rabat de la un gust bun și nici de la preparate sănătoase.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pește cu legume la cuptor

Cu această rețetă de pește cu legume la cuptor te vei bucura de o combinație perfectă de proteine și vitamine în mai puțin de 15 minute. Aceast preparat se află pe lista cu cele 5 idei de preparate rapide pentru vară.

Paste cu legume la cuptor servite pe o farfurie albă
Poți folosi merlucius sau cod pentru această rețetă/ Shutterstock

Ingrediente

  • 750 g fasole verde păstăi
  • 500 g roșii cherry
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • ¾ linguriță de fulgi de ardei roșu măcinați, împărțiți
  • 1½ kg merluciu sau alt pește cu carne albă
  • 2 lămâi medii
  • 1 linguriță de muștar Dijon
  • mărar proaspăt tocat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 210°C. Între timp se spală fasolea și li se rup capetele păstăilor. Se spală roșiile.

Apoi se pun împreună cu păstăile într-o tavă cu 2 linguri ulei de măsline, sare, piper și 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu. Se amestecă bine astfel încât să fie acoperite toate legumele. Se dau la cuptor pentru 15 minute.

Între timp, se unge peștele cu 1 lingură rămasă de ulei și se asezonează cu sare, piper, 1/4 linguriță fulgi de ardei roșu și jumătate din cantitatea de coajă de lămâie.

Se scoate tava din cuptor, se împing spre margine legumele și se pune peștele în mijloc cu pielea în jos. Se freacă partea tăiată a uneia dintre jumătățile de lămâie în sucul din tigaie și se pune partea tăiată în tavă. Se lasă să se gătească aproximativ 15 minute.

În timp ce peștele se gătește, într-un castron mic, se combină coaja de lămâie rămasă, sucul de la 1 lămâie, muștarul, mărarul și uleiul de măsline rămas. Când peștele este gata se servește cu dressingul de muștar și mărar.

Salată de tortellini și pesto

Atunci când vrei o cină mai consistentă, dar aromată pregătește o salată de tortellini și pesto, gata în mai puțin de un sfert de oră. Aceast preparat se află pe lista cu cele 5 idei de preparate rapide pentru vară.

Salată de tortelini într-o farfurie albastră
Salata de tortellini cu pesto poate fi și un aperitiv delicios/ Shutterstock

Ingrediente

  • 100 g pesto
  • 3 linguri de oțet de vin alb
  • 200 g roșii uscate în ulei de măsline, scurse și tăiate felii, plus 2 linguri de ulei
  • 3-4 căței de usturoi dați pe răzătoare
  • coaja de la o lămâie dată pe răzătoare
  • 1 linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper negru proaspăt măcinat, împărțit
  • ¼ linguriță de fulgi de ardei
  • 600 g tortellini cu brânză
  • 150 g rucola proaspătă
  • 4 lingurițe de suc de lămâie (de la 1 lămâie)
  • 300 g roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • 200 g bile de mozzarella
  • busuioc proaspăt, tocat grosier

Mod de preparare 

Într-un castron mare, se amestecă sosul pesto, oțetul de vin alb, uleiul de roșii uscate, usturoiul ras, coaja de lămâie, 1 linguriță de sare, 1/8 linguriță de piper negru și fulgii de ardei până se încorporează.

Între timp, se pune la fiert apă într-o oală mare. Când clocotește, se adaugă tortellini și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se scurg tortellini și se transferă în bolul cu dressing. Se amestecă bine pentru ca toate ingredientele să fie acoperite.

Într-un castron mare separat, se amestecă rucola, sucul de lămâie, 1/8 linguriță de sare și 1/8 linguriță de piper rămase. Se adaugă roșiile cherry, bilele de mozzarella și roșiile uscate peste tortellini și se amestecă până se combina. Apoi se pun rucola și busuiocul și se amestecă.

Salată grecească cu ton

Salata grecească cu ton este un preparat proaspăt și sănătos, care combină ingrediente mediteraneene clasice pentru a crea un fel de mâncare delicios și nutritiv.

Salată grecească cu ton servită într-un bol alb
Salata grecească de ton este o sursă bună de proteine/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conservă de ton în ulei (aproximativ 150-200 g), scurs
  • 1 roșie mare, tăiată cubulețe
  • 1 castravete, tăiat cubulețe
  • 1 ardei gras (de preferință roșu sau galben), tăiat cubulețe
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată felii subțiri
  • 100 g măsline Kalamata, fără sâmburi
  • 100 g brânză feta, sfărâmată
  • 2 linguri de capere, clătite și scurse
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 1 lingură de oțet de vin roșu
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • sare
  • piper după gust
  • frunze de salată verde (opțional, pentru servire)

Mod de preparare

Se pregătesc toate legumele. Se spală și se taie roșia, castravetele și ardeiul gras în cubulețe. Se taie ceapa roșie în felii subțiri și măslinele Kalamata în jumătăți, dacă sunt mari.

Într-un bol mare, se adaugă tonul scurs și se desface ușor cu o furculiță. Apoi se adaugă roșia, castravetele, ardeiul gras, ceapa roșie, măslinele Kalamata și caperele.

Se amestecă bine pentru a combina toate ingredientele. Se toarnă peste salată uleiul de măsline extra virgin și oțetul de vin roșu. După aceea, se presară oregano uscat și se asezonează cu sare și piper după gust. Se amestecă din nou pentru a distribui uniform condimentele.

Înainte de servire, se presară brânza feta sfărâmată deasupra salatei.

Salata de paste cu legume

Salata de paste cu legume este o alegere excelentă pentru o masă ușoară și sănătoasă, plină de culori și arome. Acest preparat versatil poate fi adaptat după gusturile tale și este perfect pentru prânz, cină sau chiar pentru un picnic.

Salată de paste cu legume pusă într-o farfurie gri
Salata de paste cu legume poate fi adaptată în funcție de preferințele personale/ Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g paste (fusilli, penne sau farfalle)
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 1 ardei gras galben, tăiat cubulețe
  • 1 castravete, tăiat cubulețe
  • 1 roșie mare, tăiată cubulețe
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată felii subțiri
  • 100 g măsline Kalamata, fără sâmburi și tăiate în jumătăți
  • 100 g brânză feta, sfărâmată (opțional)
  • 1 morcov mare, ras
  • 1 dovlecel mic, tăiat cubulețe
  • 1/2 cană porumb dulce (conservat sau fiert)
  • 1/4 cană ulei de măsline extra virgin
  • 2 linguri oțet balsamic sau suc de lămâie
  • 1 linguriță oregano uscat
  • sare
  • piper după gust
  • frunze de pătrunjel sau busuioc, tocate pentru decor

Mod de preparare

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj până când devin al dente. Apoi se scurg. În timp ce pastele se gătesc, se pregătesc toate legumele. Se taie ardeii grași, castravetele, roșia, ceapa roșie și dovlecelul în cubulețe. Se rade morcovul și se taie măslinele Kalamata în jumătăți.

Într-un bol mare, se combină pastele răcite cu toate legumele pregătite. Se adaugă porumbul dulce și brânza feta sfărâmată.

Într-un bol mic, se amestecă uleiul de măsline extra virgin cu oțetul balsamic sau sucul de lămâie. Se adaugă oregano uscat, sare și piper după gust. Se toarnă acest dressing peste salată și se amestecă bine pentru a distribui uniform condimentele.

Se decorează salata cu frunze de pătrunjel sau busuioc tocate pentru un plus de prospețime și aromă.

Sandvici de pui caprese

Sandviciul de pui caprese este o variantă delicioasă și sănătoasă a clasicului sandvici italian, combinând ingredientele proaspete și aromate ale unei salate caprese cu pieptul de pui suculent.

Sandviciuri caprese cu pui servite pe un blat de lemn
Carnea de pui poate fi preparată la grătar sau la cuptor/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 bucăți de piept de pui, fără os și piele
  • sare
  • piper după gust
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță condimente italiene (oregano, busuioc, cimbru)
  • 4 felii de pâine ciabatta sau baghetă
  • 2 roșii mari, tăiate felii subțiri
  • 1 bilă de mozzarella proaspătă, tăiată felii
  • frunze proaspete de busuioc
  • 2 linguri de pesto (opțional)
  • oțet balsamic (opțional, pentru stropit)
  • frunze de rucola (opțional, pentru extra prospețime)

Mod de preparare

Se condimentează pieptul de pui cu sare, piper și condimentele italiene. Se încinge o tigaie mare la foc mediu și se adaugă uleiul de măsline.

Se gătește pieptul de pui aproximativ 5-7 minute pe fiecare parte sau până când este complet gătit și devine auriu. Se scoate din tigaie și se lasă să se odihnească câteva minute, apoi se taie în felii subțiri.

Se taie ciabatta sau bagheta în jumătăți și, se prăjesc ușor feliile într-o tigaie uscată sau pe grătar pentru a obține o textură crocantă.

Apoi se unge fiecare jumătate de pâine cu un strat subțire de pesto. Se așează feliile de pui gătit pe jumătatea inferioară a fiecărei bucăți de pâine. Se adaugă deasupra felii de roșii și mozzarella proaspătă, apoi se pun frunzele proaspete de busuioc peste mozzarella.

Se pot presăra și câteva picături de oțet balsamic. Pentru prospețime se pot pune și frunze de rucola. La final se așează și cealaltă jumătate de pâine deasupra și se presează ușor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate porționată
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Prăjitură răsturnată cu mere caramelizate. Desert cu arome de toamnă
Găluște de cartofi
Găluște de cartofi ușoare și pufoase, perfecte cu sos. Cum se prepară
Găluște de cartofi ușoare și pufoase, perfecte cu sos. Cum se prepară
sarmale în bol
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Supă de linte cu morcovi și țelină în bol metalic cu lingură, o ceașcă de ulei, o roșie secționată în două și frunze de busuioc
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Supă de linte cu morcovi și țelină. Una dintre cele mai hrănitoare supe
Pasta alla gricia
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
paste de sos alb
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Pasta alla gricia
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
sarmale în bol
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Rețetă de sarmale ca la mama acasă. Pașii ca să-ți iasă gustoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
paste de sos alb
05:23
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan pe frunze de salată verde, într-un bol
05:04
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă
Gogoși pufoase cu dovleac copt, una secționată
26 septembrie, 11:58
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză porționată
25 septembrie, 10:40
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză
Orez cu dovleac și ciuperci în bol cu furculiță, alături de o solniță și o felie de dovleac
24 septembrie, 05:42
Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare Orez cu dovleac și ciuperci. O rețetă de toamnă hrănitoare
Plăcintă cu varză călită porționată și decorată cu frunze de busuioc
24 septembrie, 05:00
Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene Plăcintă cu varză călită. Un clasic al bucătăriei românești și est-europene
Tarte Flambée cu dovleac și smochine porționată pe un tocător, alături de un pahar cu vin, un dovleac secționat și o smochină
23 septembrie, 06:55
Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană Tarte Flambée cu dovleac și smochine. Rețetă tradițională alsaciană
Trei cornuri cu dovleac și scorțișoară, unul secționat
23 septembrie, 05:00
Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară Cornuri cu dovleac în aluat și umplutură de scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
O perioadă dificilă se încheie pentru aceste 4 semne zodiacale până la sfârșitul lunii septembrie 2025. Află dacă te numeri printre ele
Schema prin care escrocii accelerează fraudele cu vouchere RABLA. Cum să evităm capcanele
Schema prin care escrocii "accelerează" fraudele cu vouchere RABLA. Cum să evităm capcanele
Schema prin care escrocii "accelerează" fraudele cu vouchere RABLA. Cum să evităm capcanele
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: M-am luptat în fiecare zi
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: „M-am luptat în fiecare zi”
Decizia care i-a schimbat viața lui Ion Țiriac. Dezvăluirile făcute la 86 de ani: „M-am luptat în fiecare zi”
Legătura mai puțin știută dintre Raluca Bădulescu și Adi Minune. Ce a dezvăluit concurenta Asia Express despre îndrăgitul cântăreț
Legătura mai puțin știută dintre Raluca Bădulescu și Adi Minune. Ce a dezvăluit concurenta Asia Express despre îndrăgitul cântăreț
Legătura mai puțin știută dintre Raluca Bădulescu și Adi Minune. Ce a dezvăluit concurenta Asia Express despre îndrăgitul cântăreț
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Hande și Gamze Erçel se află împreună la Milano. Actrița a găsit modalitatea perfectă de a trece peste despărțirea de Hakan Sabanci
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Cele mai citite cărți din lume. Puțini ar ghici titlul de pe locul 1
Ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului Gossip Girl cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului „Gossip Girl” cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Blake Lively a marcat cea de-a 18-a aniversare a serialului „Gossip Girl” cu fotografii inedite, inclusiv una alături de fostul iubit, Penn Badgley
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
Dizenterie: cauze, simptome, mod de transmitere și tratament
fresh
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză

Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză

Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză

Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă

Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele

Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele

Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă

Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă
închide