6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Fursecurile de Crăciun nu sunt doar un desert delicios, ci și un simbol al bucuriei de a împărtăși momente speciale cu cei dragi. Cu forme festive, arome îmbietoare și decoruri colorate, aceste mici delicii aduc magia sărbătorilor în fiecare casă. Îți lăsăm drept inspirație șase rețete de fursecuri pentru Crăciun pe care să le încerci.

fursecuri pentru Crăciun
Fursecurile pentru Crăciun se decupează cu ajutorul unor forme speciale/ Shutterstock

Prepararea fursecurilor de Crăciun este mai mult decât un simplu act culinar – este o tradiție care adună familiile în jurul mesei, într-un ritual plin de creativitate. Aluatul fraged, făcut cu unt de calitate, este baza perfectă pentru a crea forme ce evocă spiritul sărbătorilor: stele, brăduți sau inimioare. Aromele de vanilie, scorțișoară și portocală completează experiența, umplând casa cu un parfum care vestește Crăciunul.

Decorarea fursecurilor este partea cea mai așteptată, mai ales de către cei mici. Glazurile colorate, perlele comestibile și zahărul pudră transformă fiecare fursec într-o mică operă de artă, perfectă pentru a fi oferită cadou sau savurată alături de un ceai cald. Indiferent de rețetă, fursecurile de Crăciun poartă cu ele căldura sărbătorilor și bucuria de a împărți dulcele cu cei dragi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Idei de fursecuri pentru Crăciun

Pentru un plus de arome, fursecurile cu scorțișoară și ghimbir aduc spiritul Crăciunului în fiecare mușcătură, fiind perfecte pentru cei care iubesc dulciurile condimentate. Se pot prepara și fursecuri cu migdale sau nuci, fie sub formă de semilune delicate, fie ca fursecuri crocante, glazurate cu ciocolată topită.

O opțiune rafinată sunt și fursecurile umplute cu gem de fructe de pădure, care combină dulceața cu o notă acrișoară.

Pentru cei care preferă rețetele rapide, fursecurile din ciocolată și fulgi de ovăz sunt o alegere delicioasă, fără a necesita formare sau decorare elaborată. Fursecurile de Crăciun nu sunt doar deserturi, ci și o activitate de familie, perfectă pentru a crea amintiri frumoase și pentru a aduce în casă mirosul specific sărbătorilor.

Rețetă de biscuiți pentru Crăciun

Frăgezimea aluatului, preparat cu unt de calitate, zahăr pudră și un strop de vanilie, este completată de aromele calde de scorțișoară și ghimbir, esențiale pentru atmosfera specifică Crăciunului.

Mai multe tipuri de biscuiți pentru Crăciun pe un tocător de lemn
Frăgezimea aluatului, preparat cu unt de calitate, zahăr pudră și un strop de vanilie, este completată de aromele calde / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 150 g unt rece
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 ou
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Făina se cerne într-un bol mare și se amestecă cu scorțișoara și sarea. Untul rece, tăiat cubulețe, se adaugă peste făină și se frământă rapid cu degetele până se obține o textură nisipoasă. În mijlocul compoziției se formează o adâncitură, unde se adaugă zahărul pudră, oul și extractul de vanilie. Amestecul se frământă până ce se formează un aluat omogen.

Aluatul obținut se învelește în folie alimentară și se lasă la frigider timp de 30-60 de minute, pentru a deveni mai ușor de modelat. După răcire, aluatul se întinde pe o suprafață presărată cu făină, într-o foaie de aproximativ 0,5 cm grosime. Cu ajutorul formelor tematice de Crăciun (steluțe, brăduți, oameni de zăpadă), biscuiții se decupează și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C și biscuiții se coc timp de 10-12 minute, până când marginile devin ușor aurii. După răcire, biscuiții se pot decora cu glazură de zahăr, ciocolată topită sau bombonele colorate, în funcție de preferințe.

Brăduți de Crăciun

Frăgezi și parfumați cu vanilie, scorțișoară sau suc de lămâie, acești biscuiți se transformă într-un adevărat simbol al sărbătorilor datorită formei lor specifice.

Mai mulți brăduți de Crăciun glazurați cu o glazură verde
Frăgezi și parfumați cu vanilie, scorțișoară sau suc de lămâie, acești biscuiți se transformă într-un adevărat simbol al sărbătorilor / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 150 g unt rece
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 ou
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 praf de sare
  • Pentru glazură
  • 150 g zahăr pudră
  • 2-3 linguri suc de lămâie
  • colorant alimentar verde (opțional)
  • perlute decorative sau bombonele mici

Mod de preparare

Făina se cerne într-un bol și se amestecă cu scorțișoara și sarea. Untul rece, tăiat cubulețe, se adaugă peste făină și se frământă rapid cu vârfurile degetelor, până ce se obține o textură nisipoasă. Zahărul pudră, oul și extractul de vanilie se adaugă în mijlocul compoziției, iar aluatul se frământă până devine omogen.

Aluatul obținut se învelește în folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se întări și a fi mai ușor de modelat. După răcire, aluatul se întinde pe o suprafață presărată cu făină, într-o foaie de aproximativ 0,5 cm grosime. Cu forme speciale de brăduți, aluatul se decupează și biscuiții se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C, iar biscuiții se coc timp de 10-12 minute, până când marginile devin ușor aurii.

Zahărul pudră se amestecă cu sucul de lămâie, până ce se obține o glazură densă și lucioasă. Dacă se dorește, se adaugă câteva picături de colorant alimentar verde.

După răcire, biscuiții se decorează cu glazură, folosind o pensulă sau o pungă de patiserie, trasând contururi și detalii. Perlutele decorative sau bombonelele mici se aplică peste glazură, înainte ca aceasta să se întărească.

Alte rețete de fursecuri pentru masa de Crăciun

Printre cele mai populare variante se numără fursecurile fragede cu unt, decorate cu glazură colorată, ideale pentru a fi modelate în forme de brăduți, steluțe sau oameni de zăpadă. Acestea se prepară dintr-un aluat simplu din făină, unt, zahăr și vanilie, care capătă o textură perfectă dacă este răcit înainte de întindere.

Fursecuri cu ghimbir și scorțișoară

Aluatul fraged, îmbogățit cu unt și miere, capătă personalitate prin adăugarea pudrei de ghimbir și a scorțișoarei, creând un gust intens și echilibrat.

Fursecuri cu ghimbir și scorțișoară pe un platou
Aluatul fraged, îmbogățit cu unt și miere, capătă personalitate prin adăugarea pudrei de ghimbir / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g făină
  • 100 g zahăr brun
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 2 linguri miere
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță ghimbir pudră
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Făina se cerne împreună cu bicarbonatul, scorțișoara, ghimbirul și sarea. Untul moale se freacă cu zahărul brun până devine o cremă. Se adaugă oul și mierea, apoi ingredientele uscate, frământându-se un aluat compact. Aluatul se răcește timp de 1 oră, apoi se întinde și se decupează forme specifice Crăciunului. Fursecurile se coc la 180°C timp de 12-15 minute. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească

Fursecuri cu ciocolată

Savurate simple sau alături de un pahar de lapte cald, fursecurile cu ciocolată aduc un strop de dulceață și bucurie în orice zi.

Fursecuri de ciocolată puse pe o farfurie albă
Savurate simple sau alături de un pahar de lapte cald, fursecurile cu ciocolată aduc un strop de dulceață / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g făină
  • 150 g ciocolată neagră
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Ciocolata se topește împreună cu untul pe baie de aburi și se lasă să se răcească ușor. Ouăle se bat cu zahărul, apoi se încorporează ciocolata topită. Făina, praful de copt și sarea se adaugă treptat, amestecând până se formează un aluat. Cu o linguriță, aluatul se pune în grămăjoare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Fursecurile se coc la 180°C timp de 10-12 minute.

Fursecuri cu nucă și gem

Fursecurile cu nucă și gem sunt o combinație perfectă între textura crocantă și dulceața delicată, devenind un desert de casă apreciat de toți.

Fursecuri cu nucă și gem pe un blat de bucătărie
Fursecurile cu nucă și gem sunt o combinație perfectă / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 150 g unt
  • 100 g zahăr pudră
  • 100 g nuci măcinate
  • 1 ou
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • gem de fructe (pentru umplutură)

Mod de preparare

Făina se amestecă cu nucile măcinate. Untul moale se freacă cu zahărul pudră, apoi se adaugă oul și extractul de vanilie. Se încorporează amestecul de făină și nuci, frământându-se un aluat omogen. Aluatul se răcește timp de 30 de minute, apoi se formează bile mici, care se aplatizează și se creează o adâncitură în mijloc. Se umplu cu gem și se coc la 180°C timp de 12-15 minute.

Fursecuri cu fulgi de cocos

Aluatul fraged, pregătit cu unt și îmbogățit cu fulgi de cocos, oferă o textură ușor crocantă la exterior și moale la interior.

Fursecuri cu fulgi de cocos pe o farfurie colorată
Aluatul fraged, pregătit cu unt și îmbogățit cu fulgi de cocos, oferă o textură ușor crocantă / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g fulgi de cocos
  • 150 g zahăr
  • 3 albușuri de ou
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare

Mod de preparare

Albușurile se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul treptat, mixând până se obține o spumă fermă. Se încorporează extractul de vanilie și fulgii de cocos, amestecând ușor cu o spatulă. Cu ajutorul unei lingurițe, compoziția se pune în grămăjoare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Fursecurile se coc la 160°C timp de 15-18 minute, până devin ușor aurii.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cârnați de porc de casă
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
Turtă dulce rețeta bunicii
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
Cârnați de casă moldovenești
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cârnați de porc de casă
05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
22 decembrie, 05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri usturătoare. Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri "usturătoare". Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri "usturătoare". Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2025. Cine sunt semifinaliștii sezonului 16. Patru concurenți au părăsit marea competiție în lacrimi
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2025. Cine sunt semifinaliștii sezonului 16. Patru concurenți au părăsit marea competiție în lacrimi
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2025. Cine sunt semifinaliștii sezonului 16. Patru concurenți au părăsit marea competiție în lacrimi
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Chec festiv cu brăduț de ciocolată în interior
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
Tot ce trebuie să știi despre sindromul de apnee în somn: ce este, cum se manifestă și cum se tratează
fresh
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
închide