7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta

Sunt sosuri pentru carnea la grătar care pot transforma o simplă friptură, într-o delicatesă. Alese cu grijă, condimentele și ingredientele folosite în prepararea sosului pot potența aromele și frăgezi carnea.

Publicat: 5 iulie 2022, 17:10 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 14:40
Mai multe recipiente cu sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai populare sosuri pentru carnea la grătar conțin sare, ulei și usturoi / Profimedia Images

E adevărat că poți găsi sosuri pentru carnea la grătar și în magazin, însă atunci când le faci tu din ierburi, condimente și legume proaspete, vei obține un gust mult mai puternic.

Rețete de sosuri pentru carnea la grătar

Multe dintre aceste sosuri pot fi preparate cu câteva zile înainte de a fi folosite și, dacă sunt depozitate în recipiente de sticlă care se închid ermetic, pot rezista la frigider chiar și câteva săptămâni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sos Chimichurri

Ingrediente:

  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 ceapă șalotă tocată
  • 1 lingură de oțet din vin roșu
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 100 g pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • 100 g busuioc proaspăt tocat mărunt
  • 100 g coriandru proaspăt tocat mărunt
  • 50 ml ulei de măsline
  • ½ linguriță de coriandru măcinat
  • ½ linguriță chimion pisat
  • ½ linguriță de sare.

Mod de preparare

Se amestecă usturoiul cu ceapa, oțetul și sucul de lămâie și se lasă10 minute să se marineze.

Se pune amestecul de ceapă și usturoiul într-un blender. Se adaugă toate ierburile proapete și se mixează până se mărunțesc însă nu foarte fin. Se pune uleiul în timp ce aparatul mixează. Nu trebuie să dureze mai mult de 1 minut.

Compoziția se varsă într-un bol. Se adaugă coriandrul pudră, chimionul și sarea. Se amestecă bine până se omogenizează.

Este potrivit pentru: orice fel de carne la grătar.

Sos Chimichurri pentru carnea la grătar, într-un bol alb, alături de căței de usturoi și condimente.
Sosul Chimichurri este tradițional în Argentina /Profimedia Images

Sos de iaurt și muștar

Ingrediente

  • 200 g iaurt
  • 2-3 linguri de muștar Dijon
  • 1-2 lingurițe de sos iute asiatic.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă cu un tel până se omogenizează.

Este potrivit pentru: carne de porc și carne de pui.

Sos de muștar pentru carnea la grătar, așezat într-un recipient, pe o masă pe care se află o lingură și un bol plin cu semințe de muștar
Sosul de iaurt cu muștar este delicios alături de carne de porc și pui / Profimedia Images

Sos de limetă și miere

Ingrediente

  • 3 linguri de suc de limetă
  • 3 linguri de sos de soia
  • 3 linguri de miere
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt răzuit
  • 1 linguriță de fulgi de ardei iute.

Mod de preparare

Toate ingredientele se pun intr-un bol și se omogenizează cu un tel.

Este potrivit pentru: carne de porc, de vită și carne de pui.

Sos cu miere și lime, adăugat peste o bucată de carne, aflată într-o tigaie alături de legume.
Sosul de limetă și miere merge de minune împreună cu carnea de pui, vită și pui / Profimedia Images

Dacă adori friptura din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a savura o friptură cu gust irezistibil.

Sos de usturoi

Ingrediente

  • 130 g căței de usturoi
  • 2 lingurițe de sare
  • 60 ml de suc de lămâie
  • 60 ml apă foarte rece
  • 600 ml ulei de floarea-soarelui sau de canola.

Mod de preparare

Cățeii de usturoi și sarea se pun într-un blender și se mărunțesc. Se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se continuă mixarea până se formează o pastă. Se adaugă și altă lingură de zeamă de lămâie și continuă procedura până pastea devine aerată.

În timp ce blenderul este pornit se adaugă jumătate de cană ulei în fir subțire. Apoi se pune o lingură de zeamă de lămâie.  Se repetă procedura. Când zeama de lămâie se termină se adaugă alternat ulei și apă rece. Se mixează până ce tot uleiul este încorporat.

Este potrivit pentru orice tip de carne, dar și pentru legume.

Două vase ramekin în care se află sos de usturoi pentru carnea la grătar
Sosul de usturoi merge perfect cu orice tip de carne / Profimedia Images

Pico de Gallo (sos brazilian)

Ingrediente

  • 1 roșie mare, fără cotor și semințe tocată mărunt
  • Sare
  • ½ de ceapă roșie tocată
  • ½ de ardei gras verde tocat
  • ½ de ardei gras roșu tocat
  • 2 linguri de coriandru tocat mărunt
  • 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare

Roșia se asezonează cu sare. Se pune într-o strecurătoare și se lasă timp de 20-30 de minute. Lichidul rezultate se aruncă.

Într-un bol se pun roșia, ceapa, ardeii, coriandrul, pătrunjelul, oțetul și uleiul. Se asezonează cu sare și piper. Se lasă 30 de minute la rece.

Este potrivit pentru pește.

Un bol roșu, în care se află legume, nachos și sos pico de gallo pentru carnea la grătar.
Pico de Gallo poate însoți cu succes preparate din pește / Profimedia Images

Aioli

Ingrediente

  • 1 ou întreg
  • 4 căței de usturoi mărunțiți
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie
  • ½ cană de ulei de floarea-soarelui
  • ½ cană de ulei extravirgin de măsline
  • Sare
  • Piper proaspăr măcinat.

Mod de preparare

Oul, usturoiul și zeama se lămâie se pun într-un vas. Se adaugă uleiul și se lasă 15 secunde. Cu ajutorul unui blender de mână se mixează compoziția, urcând și coborând pentru a se emulsifia uleiul.

Apoi, cu ajutorul unui tel se încorporează uleiul de măsline. La final se adaugă sare și piper.

Este potrivit pentru orice fel de carne și legume.

Sos aioli pentru carnea la grătar, într-un bol transparent, așezat pe o masă alături de usturoi, pătrunjel și ouă.
Aioli este un sos potrivit pentru orice tip de carne sau legume / Profimedia Images

Sos iute de coriandru și pătrunjel

Ingrediente

  • ¼ linguriță de coriandru boabe
  • ½ linguriță de chimen
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 3 semințe de cardamon
  • 4 căței de usturoi tocat
  • 4-6 ardei iuți tocați
  • 1 linguriță de sare
  • 100 g de pătrunjel și coriandru
  • 120 ml ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare

Semințele de coriandru, chimion, piper și cardamon se pun într-o mortar și se pisează până se transformă într-o pudră fină. Se adaugă usturoiul, ardeii iuți și se freacă și ei până totul devine o pastă. Se pun coriandrul și pătrunjelul și se continuă pisarea. Când totul s-a trasnformat într-o pastă se pune uleiul puțin câte puțin continuând amestecarea pentru a se forma o emulsie. La final se pune sare.

Se servește cu orice fel de carne, legume, ouă.

Un borcan cu sos iute de coriandrul și pătrunjel pentru carnea la grătar
Sosul iute de coriandru și pătrunjel este ideal să îl consumi alături de carne, legume sau ouă / Profimedia Images

Alături de carnea la grătar, în zilele calde, îți propunem să savurezi friptura alături de un pahar rece de ayran. Este o băutură hidratantă, iar adaosul de mentă îi dă un plus de prospețime.

CELE MAI CITITE
Trei turte la tigaie din aluat simplu de pâine pe i farfurie ținută în mâini
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
TRei borcane pline cu rețete cu linte
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Tartă cu afine și lămâie pe un blat gri
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Porție de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cele mai bune sosuri din lume în boluri
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune marinade puse pe o bucat deicioasă de carne
Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști
Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști
ketchup de casă pus într-un borcan, alături de o lingură cu boabe de piper, roșii și ardei iute
Galerie foto
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de plăcintă cu cartofi și șuncă pe o farfurie, alături de un bol cu mazăre
07:02
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Batoane pufoase cu gem pe un suport de lemn, un baton secționat la un capăt
06:07
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
pâine pita puse într-un coșuleț
26 mai, 06:34
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Sparanghel la tigaie cu crenguțe de roșii cherry
26 mai, 06:01
Sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și hrănitoare Sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și hrănitoare
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
25 mai, 07:28
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
rețete cu albușurile rămase
25 mai, 06:09
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Porție de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
24 mai, 06:45
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
24 mai, 05:06
Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
1
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Micul dejun poate fi și un desert delicios. O tartă cu afine și lămâie poate fi ceea ce ai nevoie pentru a-ți începe ziua într-un mod cât mai plăcut. Se prepară...
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
2
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
Lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre și minerale. Cu puțină creativitate în bucătărie și folosind condimentele potrivite, poți crea preparate delicioase și sănătoase cu lentile pentru întreaga familie....
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
3
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Pentru atunci când rămâi fără pâine sau când ai poftă de pâine proaspătă, dar nu ai timp de copt, avem pentru tine o rețetă de turte la tigaie din aluat simplu...
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
4
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat...
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
5
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală. Frișca pentru deserturi savuroase...
Parteneri
Zodii care se despart în ziua de 28 mai 2024. Nativii care pun capăt unei povești de iubire
Zodii care se despart în ziua de 28 mai 2024. Nativii care pun capăt unei povești de iubire
Zodii care se despart în ziua de 28 mai 2024. Nativii care pun capăt unei povești de iubire
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se întoarcă. Ce l-a dezamăgit cel mai mult pe Radu în România
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se întoarcă. Ce l-a dezamăgit cel mai mult pe Radu în România
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se întoarcă. Ce l-a dezamăgit cel mai mult pe Radu în România
„Regina sufletului meu!” Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: „Te iubesc”
„Regina sufletului meu!” Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: „Te iubesc”
„Regina sufletului meu!” Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: „Te iubesc”
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi la cuțite a pășit în fața altarului
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi la cuțite a pășit în fața altarului
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi la cuțite a pășit în fața altarului
Imagini din vacanța lui Bige Önal în Italia. Cu cine a mers actrița în Sicilia
Imagini din vacanța lui Bige Önal în Italia. Cu cine a mers actrița în Sicilia
Imagini din vacanța lui Bige Önal în Italia. Cu cine a mers actrița în Sicilia
Nokia 3210 revine pe piață după 25 de ani. Cât costă și cum arată varianta din 2024 a telefonului legendar
Nokia 3210 revine pe piață după 25 de ani. Cât costă și cum arată varianta din 2024 a telefonului legendar
Nokia 3210 revine pe piață după 25 de ani. Cât costă și cum arată varianta din 2024 a telefonului legendar
Păstăi de fasole în bacon, preparate la tigaie
Păstăi de fasole în bacon, preparate la tigaie
Păstăi de fasole în bacon, preparate la tigaie
6 comportamente pe care le au copii cu inteligență emoțională ridicată
6 comportamente pe care le au copii cu inteligență emoțională ridicată
6 comportamente pe care le au copii cu inteligență emoțională ridicată
Cele mai bune 12 filme romantice sud-coreene ale anilor 2020. Poveşti de iubire pe care trebuie să le urmărești
Cele mai bune 12 filme romantice sud-coreene ale anilor 2020. Poveşti de iubire pe care trebuie să le urmărești
Cele mai bune 12 filme romantice sud-coreene ale anilor 2020. Poveşti de iubire pe care trebuie să le urmărești
Proprietățile medicinale ale trifoiului roșu. Cum îți poate influența organismul
Proprietățile medicinale ale trifoiului roșu. Cum îți poate influența organismul
Proprietățile medicinale ale trifoiului roșu. Cum îți poate influența organismul
fresh
Sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și hrănitoare

Sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și hrănitoare

Sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și hrănitoare

Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute

Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute

Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor

Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
închide