7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta

Sunt sosuri pentru carnea la grătar care pot transforma o simplă friptură, într-o delicatesă. Alese cu grijă, condimentele și ingredientele folosite în prepararea sosului pot potența aromele și frăgezi carnea.

Publicat: 5 iulie 2022, 17:10 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 14:40
Mai multe recipiente cu sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai populare sosuri pentru carnea la grătar conțin sare, ulei și usturoi / Profimedia Images

E adevărat că poți găsi sosuri pentru carnea la grătar și în magazin, însă atunci când le faci tu din ierburi, condimente și legume proaspete, vei obține un gust mult mai puternic.

Rețete de sosuri pentru carnea la grătar

Multe dintre aceste sosuri pot fi preparate cu câteva zile înainte de a fi folosite și, dacă sunt depozitate în recipiente de sticlă care se închid ermetic, pot rezista la frigider chiar și câteva săptămâni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sos Chimichurri

Ingrediente:

  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1 ceapă șalotă tocată
  • 1 lingură de oțet din vin roșu
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 100 g pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • 100 g busuioc proaspăt tocat mărunt
  • 100 g coriandru proaspăt tocat mărunt
  • 50 ml ulei de măsline
  • ½ linguriță de coriandru măcinat
  • ½ linguriță chimion pisat
  • ½ linguriță de sare.

Mod de preparare

Se amestecă usturoiul cu ceapa, oțetul și sucul de lămâie și se lasă10 minute să se marineze.

Se pune amestecul de ceapă și usturoiul într-un blender. Se adaugă toate ierburile proapete și se mixează până se mărunțesc însă nu foarte fin. Se pune uleiul în timp ce aparatul mixează. Nu trebuie să dureze mai mult de 1 minut.

Compoziția se varsă într-un bol. Se adaugă coriandrul pudră, chimionul și sarea. Se amestecă bine până se omogenizează.

Este potrivit pentru: orice fel de carne la grătar.

Sos Chimichurri pentru carnea la grătar, într-un bol alb, alături de căței de usturoi și condimente.
Sosul Chimichurri este tradițional în Argentina /Profimedia Images

Sos de iaurt și muștar

Ingrediente

  • 200 g iaurt
  • 2-3 linguri de muștar Dijon
  • 1-2 lingurițe de sos iute asiatic.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă cu un tel până se omogenizează.

Este potrivit pentru: carne de porc și carne de pui.

Sos de muștar pentru carnea la grătar, așezat într-un recipient, pe o masă pe care se află o lingură și un bol plin cu semințe de muștar
Sosul de iaurt cu muștar este delicios alături de carne de porc și pui / Profimedia Images

Sos de limetă și miere

Ingrediente

  • 3 linguri de suc de limetă
  • 3 linguri de sos de soia
  • 3 linguri de miere
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt răzuit
  • 1 linguriță de fulgi de ardei iute.

Mod de preparare

Toate ingredientele se pun intr-un bol și se omogenizează cu un tel.

Este potrivit pentru: carne de porc, de vită și carne de pui.

Sos cu miere și lime, adăugat peste o bucată de carne, aflată într-o tigaie alături de legume.
Sosul de limetă și miere merge de minune împreună cu carnea de pui, vită și pui / Profimedia Images

Dacă adori friptura din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a savura o friptură cu gust irezistibil.

Sos de usturoi

Ingrediente

  • 130 g căței de usturoi
  • 2 lingurițe de sare
  • 60 ml de suc de lămâie
  • 60 ml apă foarte rece
  • 600 ml ulei de floarea-soarelui sau de canola.

Mod de preparare

Cățeii de usturoi și sarea se pun într-un blender și se mărunțesc. Se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se continuă mixarea până se formează o pastă. Se adaugă și altă lingură de zeamă de lămâie și continuă procedura până pastea devine aerată.

În timp ce blenderul este pornit se adaugă jumătate de cană ulei în fir subțire. Apoi se pune o lingură de zeamă de lămâie.  Se repetă procedura. Când zeama de lămâie se termină se adaugă alternat ulei și apă rece. Se mixează până ce tot uleiul este încorporat.

Este potrivit pentru orice tip de carne, dar și pentru legume.

Două vase ramekin în care se află sos de usturoi pentru carnea la grătar
Sosul de usturoi merge perfect cu orice tip de carne / Profimedia Images

Pico de Gallo (sos brazilian)

Ingrediente

  • 1 roșie mare, fără cotor și semințe tocată mărunt
  • Sare
  • ½ de ceapă roșie tocată
  • ½ de ardei gras verde tocat
  • ½ de ardei gras roșu tocat
  • 2 linguri de coriandru tocat mărunt
  • 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare

Roșia se asezonează cu sare. Se pune într-o strecurătoare și se lasă timp de 20-30 de minute. Lichidul rezultate se aruncă.

Într-un bol se pun roșia, ceapa, ardeii, coriandrul, pătrunjelul, oțetul și uleiul. Se asezonează cu sare și piper. Se lasă 30 de minute la rece.

Este potrivit pentru pește.

Un bol roșu, în care se află legume, nachos și sos pico de gallo pentru carnea la grătar.
Pico de Gallo poate însoți cu succes preparate din pește / Profimedia Images

Aioli

Ingrediente

  • 1 ou întreg
  • 4 căței de usturoi mărunțiți
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie
  • ½ cană de ulei de floarea-soarelui
  • ½ cană de ulei extravirgin de măsline
  • Sare
  • Piper proaspăr măcinat.

Mod de preparare

Oul, usturoiul și zeama se lămâie se pun într-un vas. Se adaugă uleiul și se lasă 15 secunde. Cu ajutorul unui blender de mână se mixează compoziția, urcând și coborând pentru a se emulsifia uleiul.

Apoi, cu ajutorul unui tel se încorporează uleiul de măsline. La final se adaugă sare și piper.

Este potrivit pentru orice fel de carne și legume.

Sos aioli pentru carnea la grătar, într-un bol transparent, așezat pe o masă alături de usturoi, pătrunjel și ouă.
Aioli este un sos potrivit pentru orice tip de carne sau legume / Profimedia Images

Sos iute de coriandru și pătrunjel

Ingrediente

  • ¼ linguriță de coriandru boabe
  • ½ linguriță de chimen
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 3 semințe de cardamon
  • 4 căței de usturoi tocat
  • 4-6 ardei iuți tocați
  • 1 linguriță de sare
  • 100 g de pătrunjel și coriandru
  • 120 ml ulei de măsline extravirgin.

Mod de preparare

Semințele de coriandru, chimion, piper și cardamon se pun într-o mortar și se pisează până se transformă într-o pudră fină. Se adaugă usturoiul, ardeii iuți și se freacă și ei până totul devine o pastă. Se pun coriandrul și pătrunjelul și se continuă pisarea. Când totul s-a trasnformat într-o pastă se pune uleiul puțin câte puțin continuând amestecarea pentru a se forma o emulsie. La final se pune sare.

Se servește cu orice fel de carne, legume, ouă.

Un borcan cu sos iute de coriandrul și pătrunjel pentru carnea la grătar
Sosul iute de coriandru și pătrunjel este ideal să îl consumi alături de carne, legume sau ouă / Profimedia Images

Alături de carnea la grătar, în zilele calde, îți propunem să savurezi friptura alături de un pahar rece de ayran. Este o băutură hidratantă, iar adaosul de mentă îi dă un plus de prospețime.

CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
mâncare de cartofi de post servită într-un castron alb
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
compoturi de fructe pe un fundal alb
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cele mai bune sosuri din lume în boluri
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune marinade puse pe o bucat deicioasă de carne
Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști
Cele mai bune marinade pentru fiecare tip de carne. Sfaturi în bucătărie de la specialiști
ketchup de casă pus într-un borcan, alături de o lingură cu boabe de piper, roșii și ardei iute
Galerie foto
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel pus pe o farfurie albă
28 martie, 06:03
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
nucile puse într-un castronel de lemn
28 martie, 05:34
Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta
Cinci baghete crocante cu miez pufos
28 martie, 04:45
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Pogăcele cu brânză și unt pe un platou alb cu picior
28 martie, 03:42
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
27 martie, 09:35
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Biscuiți Sablé așezați în straturi pe un platou de lemn
27 martie, 08:48
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure în vas și în lingură
27 martie, 05:41
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
27 martie, 04:59
Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
1
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o...
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
2
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Rețeta de ficăței de pui cu ceapă este ușor de preparat. Vei obține un preparat savuros și hrănitor, perfect pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Poți, de asemenea, să adaugi...
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
3
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Pentru că ouăle ochiuri sunt printre cele mai populare alimente pentru micul dejun, încearcă-le și preparate altfel. Îți recomandăm o rețetă de ouă prăjite în pâine. Pâinea toast feliată este cea...
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
4
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Pentru că a început postul și sunt la mare căutare rețetele de dulciuri de post, îți oferim mai jos o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și umplute...
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
5
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când...
Parteneri
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. Sunt în discuţii cu două persoane
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
fresh
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
închide