Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Te străduiești o oră sau poate mai bine să prepari cina și când guști din ce ai gătit îți dai seama că ai pus prea multă sare. Indiferent că vei mânca doar tu sau ai și invitați este o situație pe care trebuie să o rezolvi. Ai pus prea multă sare în mâncare? Descoperă 7 soluții pentru a salva situația.
Nu trebuie să atunci mâncarea. Există câteva metode prin care poți salva situația dacă ai pus prea multă sare în mâncare.
Nu te panica. Există câteva soluții pentru ca mâncarea în care ai pus prea multă sare să fie salvată, fără ca textura și gustul să sufere prea mult.
Ai pus prea multă sare în mâncare
Chiar și o linguriță de apă sau câteva felii de cartof fiert pot ajuta la echilibrarea gustului. De asemenea, adăugarea unor ingrediente dulci sau acide, cum ar fi suc de lămâie sau puțin zahăr, poate diminua senzația de sărat. E un mic accident de bucătărie, dar cu puțină răbdare se poate salva preparatul.
Mai adaugă apă
Dacă ai pus prea multă sare într-o supă, ciorbă, tocăniță sau orice preparat cu lichid sau sos încearcă să o diluezi cu apă rece și să readuci la punctul de fierbere. Adaugă apă puțin câte puțin, gustând pe parcurs, până când nu se mai simte gustul foarte sărat. Ține cont de faptul că prin această metodă se va estompa gustul tuturor condimentelor, așa că, dacă este cazul mai adaugă.
Mărește cantitatea de preparat
Pare complicat, dar este o modalitate eficientă de a salva mâncarea prea sărată. Mai gătește câteva porții din același fel de mâncare, în care nu vei mai pune deloc sare. Când este gata amestecă cele două preparate. Dacă rezultă o cantitate prea mare congelează surplusul împărțidu-l în porții potrivite.
Adaugă cartofi
Probabil că știi de la bunica ta acest truc. Adăugarea unui cartof crud întreg, spălat, dar necurățat la supe sau tocane, este o modalitate sigură de a elimina sarea în exces.
Cartoful va absorbi o parte din sare suplimentară în timp ce simultan eliberează amidon. La final îl scoți și îl arunci. Dacă se potrivește cu preparatul, poți pune cartofi curățați și tăiați cubulețe sau paste făinoase, spun specialiștii.
Adaugă un ingredient acid
Ingrediente acide, precum lămâia sau oțetul, ajută la estomparea gustului sărat prin crearea unui contrast de gusturi. Aciditatea acoperă și echilibrează senzația de sare, făcând-o mai puțin evidentă. Acest lucru se datorează interacțiunii dintre acid și săruri, care reduce intensitatea percepută a sării, având un efect de „neutraliizare” a excesului de sare.
De asemenea, acidul poate stimula papilele gustative, oferind o senzație de prospețime care face mâncarea mai plăcută.
Adaugă lactate
Pe lângă faptul că va contribui la o textură cremoasă, grăsimea din lactate vă acționa ca o barieră între papilele gustative și sare. Produsele lactate, cum ar fi smântâna și laptele, sunt toate alegerile cele mai populare, dar poți folosi și brânză cremă, unt nesărat sau o lingură de iaurt, în funcție de preparatul pe care vrei să îl salvezi. Alternativele nelactate, cum ar fi laptele de ovăz, migdale sau soia sunt și ele alegeri bune.
Folosește zahăr
Adăugarea unui praf de zahăr este o tehnică obișnuită pentru a echilibra aciditatea mâncărurilor. Același principiu funcționează bine în reducerea nivelului de sare.
Dacă nu vrei să riști, începe cu o linguriță de zahăr și mai adaugă dacă mai este nevoie. Pe lângă zahărul alb și zahărul brun, se pot folosi și alți îndulcitori precum mierea și siropul de arțar.
Cum să eviți să faci mâncarea prea sărată
Pentru a evita să faci mâncarea prea sărată, este important să fii atent la cantitatea de sare pe care o adaugi în timpul gătitului. Multe alimente deja conțin sare, cum ar fi brânza, mezelurile sau sosurile, așa că este bine să nu adaugi sare suplimentară decât dacă este necesar.
Poți folosi în schimb arome naturale, cum ar fi usturoiul, piperul sau ierburi aromatice ca busuiocul sau oregano, care vor da gust preparatelor fără a le face prea sărate. De asemenea, dacă folosești ingrediente procesate, este esențial să citești etichetele. Alege variante cu mai puțină sare sau să le prepari acasă, pentru a controla mai bine cantitatea de sare adăugată.
Gustând mâncarea pe parcursul gătitului, poți ajusta asezonarea înainte de a adăuga sare în exces. Uneori, un strop de lămâie sau oțet poate intensifica gustul și poate face ca mâncarea să nu mai aibă nevoie de sare suplimentară.

