11 alimente pe care nu este nevoie să le ții în frigider

De cele mai multe ori avem impresia că dacă ținem alimentele în frigider își vor păstra prospețimea mai mult timp. În general, este adevărat, dar sunt și situații în care aerul rece nu face decât să le strice într-un timp mai scurt. Uite o listă cu alimente pe care nu este nevoie să le ții în frigider. Află care sunt recomandările specialiștilor.

Publicat: 7 noiembrie 2022, 06:00
O masă pe care se află alimente care nu se țin la rece
Sunt alimente care nu se țin la rece pentru că își pierd din aromă și din prospețime / ShutterStock

Sunt alimente care nu se țin la rece pentru a nu-și pierde din arpmă, însă trebuie să ții cont și de temperatura ambientală, ne spune AllRecipes.com. Când afară este caniculă este bine să cumperi sau să gătești exact cantitatea de alimente de care ai nevoie.

Alimente pe care nu este nevoie să le ții în frigider

Dacă ești tentată să pui toate alimentele în frigider, află că acest obicei s-ar putea să nu fie cel mai potrivit. Conform experților în bucătărie, anumite produse nu trebuie depozitate sub nicio formă în frigider. Hai să aflăm împreună ce produse este recomandat să pui în frigider și ce produse ar trebui să stea departe de acesta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Busuiocul

Busuiocul este una dintre ierburile aromatice cele mai sensibile. Pare că se veștejește imediat. Primul impuls ar fi să îl bagi în frigider în speranța că se va păstra proaspăt cât mai multe zile. Din păcate frigul nu îi face deloc bine așa că ține-l la temperatura camerei.

Dacă vrei să te bucuri de busuioc proaspăt mai multe zile pune-l într-un recipient cu apă și acoperă frunzele cu o pungă de plastic fără să o legi. Va rezista câteva zile în plus.

Pâinea

Multe persoane păstează pâinea în frigider pentru a-i păstra prospețimea cât mai multe zile. Din păcate, la temperaturi scăzute amidonul recristalizează ceea ce face ca pâinea să se întărească mult mai repede.

Dacă ai cumpărat pâine în cantitate mai mare decât aveai nevoie și vrei să o păstrezi cât mai proaspătă ține-o într-o cutie închisă etanș, la temperatura camerei. Află mai multe despre ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic pâine.

Tortul

De câte ori nu ai scos tot ce aveai în frigider pentru a pune un tort ce-și aștepta rândul la finalul petrecerii? Nu trebuie să mai faci acest lucru. Aerul rece din frigider nu face decât să îi ia din umiditate și să întărească crema cu care este decorat.

Cu puține excepții, tortul se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Singurele prăjituri care trebuie puse la rece sunt cele care au în compoziție fructe proaspete, frișcă sau cremă de brânză.

Cafeaua

Cafeaua păstrată la frigider nu își va păstra aroma din cauza faptului că o vei scoate la temperatura camerei. Schimbările dese de temperatură vor forma condes în recipientul în care o păstrezi, iar aroma se va pierde. În plus, va absorbi aromele mâncărurilor din frigider.

Cafeaua se păstrează cel mai bine în recipiente de metal, închise etanș, într-un loc uscat.

Mierea

Mierea ținută la rece se va cristaliza mult mai repede. Mierea se păstrează foarte bine la temperatura camerei, în borcan de sticlă bine închis. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este să nu fie aproape de o sursă de căldură.

Sosurile iuți

Iuțeala din sos va deveni și mai puternică dacă acestea sunt ținute la temperatura camerei așa încât nu este nevoie să le păstrezi în frigider. Chiar și după deschidere le poți păstra în dulap până la 6 luni. Verifică totuși indicațiile date de producător, pentru a te asigura că nu au altfel de recomandare.

Pepenii

Aerul rece din frigider distruge antioxidanții din pepeni, indiferent dacă vorbim despre pepeni roșii, galbeni sau alte varietăți. Totuși, în zilele toride vară, când temperatura ambientală este foarte mare, îi poți ține la rece. Ideal ar fi să fie consumați cât mai repede după ce au fost tăiați.

Pepenii netăiați se pot ține la temperatura camerei timp de o săptămână după ce au fost culeși.

Citește și

Ceapa și usturoiul

Mediul umed din frigider nu face bine nici cepei, nici usturoiului. La scurt timp după ce le vei pune la rece vor începe să se înmoaie și vor emana un miros de care cu greu vei mai scăpa.

Ceapa și usturoiul se păstrează în locuri uscate și reci, cu o temperatură de aproximativ 10-12 grade Celsius. Vor rezista luni bune într-o stare bună.

Cartofii

Atunci când sunt ținuti în frigider, cartofii vor deveni mult mai dulci decât ți-ai dori și vor avea o textură nisipoasă. Acest lucru se întâmplă pentru că amidonul va începe să se transforme în zaharuri.

Cartofii se păstrează cel mai bine în locuri reci, uscate și întunecoasă. Vor rezista până la două luni. Dacă nu au beci, îi poți ține și la temperatura camerei în pungă de hârtie. În acest caz trebuie să îi consumi în maximum două săptămâni. Uite cum poți păstra cartofii până la șase luni ca să nu se strice.

Roșiile

La temperaturi mai mici de 14 grade Celsius roșiile încep să se strice. Pulpa lor va deveni poroasă și moale și nu le vei mai putea folosi nici măcar pentru o tocăniță.

Roșiile se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, într-un vas neacoperit, puse cu fața în jos pe un prosop de hârtie.

Dovleacul turcesc

Umiditatea și temperaturile scăzute scad durata de viață a dovleacului turcesc sau a altor varietăți de dovleac de iarnă.

Dovleacul turcesc se păstrează bine în locuri reci, uscate, la temperaturi de 10-12 grade Celsius. Dacă ai un astfel de loc te poți bucura de dovleac până la 6 luni.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
de ce strică ciupercile
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Cum se păstrează lămâile
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
un bol cu fructe care nu se țin în frigider, așezat pe o masă
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide