6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta

Este momentul să faci o schimbare în meniul tău! Poți introduce alimente noi care să echilibreze aportul de carbohidrați, proteine și grăsimi astfel încât să te simți bine și, poate, să pierzi și câteva kilograme. Îți oferim o listă cu 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta. Vezi ce spun specialiștii despre ele.

Publicat: 30 octombrie 2022, 08:00
Două persoane căutând alimente noi la raft
Îți oferim o listă cu 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta. Vezi ce spun specialiștii despre ele / Shutterstock

Vine o vreme când te plictisești să rotești aceleași alimente la anumite intervale de timp. Ai vrea să scapi de eterna carne de pui sau porc, de orez, cartofi, de mere, banane și lapte. Adăugând alimente noi în meniu nu doar că îți vei trezi simțurile, dar vei avea parte și de o diversitate mai mare de nutrienți buni pentru menținerea sănătății.

De ce e recomandat să introduci alimente noi în dieta ta

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care refuză să încerce alimente noi au o dietă mai săracă și sunt mai predispuși la probleme de sănătate din cauza aportului scăzut de vitamine și minerale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La polul opus sunt cei care introduc în mod frecvent alimente noi în meniul lor, care nu sunt doar mai sănătoși, ci au și o greutate mai aproape de cea normală, spune Journal of Nutrition.

Dacă vrei să faci o schimbare, iată ce alimente noi ar trebui să încerci vara aceasta.

Farik sau freekeh

Dacă îți place să mănânci cereale, poți încerca farik. Este un grâu verde, dur care se recoltează înainte să ajungă la maturitate. După aceea se coace la foc deschis pentru a avea o aromă de de fum și nuci. În România nu este foarte cunoscută, însă în bucătăria din Orientul Mijlociu este folosită de sute de ani.

Din punct de vedere nutritiv această cereală are mai multe beneficii decât mult mai celebra quinoa. Are de două ori mai multe fibre, ceea ce ajută sistemul digestiv să funcționeze perfect. Acest lucru are efecte și asupra altor părți ale organismului. Scade colesterolul, ceea ce duce la o bună funcționare a inimii. O circulație în parametrii normali ajută funcțiilor cognitive și face ca procesul de îmbătrânire să fie mai lent și mai ușor.

Un blat gri pe care se află un coșuleț cu freekeh
Cerealele farik sunt specifice Orientului Mijlociu / Shutterstock

Nu doar fibrele sunt de menționat, ci și aportul de fosfor și zinc. Ambele au un rol important în susținerea sistemului imunitar. Află mai multe despre alimetele bogate în fibre și beneficiile acestora.

Poți găsi farik în magazinele cu specific oriental sau poți aduce atunci când pleci în vacanță în țările din Orientul Mijlociu.

Citește și

Ce poți găti cu farik?

Farik poate fi gătit la fel ca orezul brun: o cană de cereale la 2 căni și jumătate de apă sau supă fierbinte, după care se fierbe până când tot lichidul este absorbit. Farik integrale au nevoie de 45 de minute să fiarbă și 20 de minute cele clasice.

După ce au fiert, cerealele se pot adăuga în salate, în burgeri vegetali, în supe sau în orice preparat în care vrei să înlocuiești orezul.

Linte neagră sau linte beluga

Lintea neagră se deosebește de variantele ei roșii și verzi prin faptul că nu are un gust de pământ atât de puternic. În plus au mai multe proteine: 12 g la 100 de grame de linte și o mulțime de vitamine și minerale: potasiu, acid folic, magneziu. 

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a scos la iveală faptul că înlocuirea proteinelor de origine animală cu unele vegetale scade riscul de moarte prematură în general și pe cel de deces din cauza bolilor cardiovasculare în mod special. Lintea neagră are avantajul de a avea și antioxidanți la fel de puternici ca cei din fructele de pădure închise la culoare.

Un blat alb plin cu boabe de linte neagră alătur de o lingură cu linte neagră
Lintea neagră este o bună sursă de proteine / Shutterstock

Cum se gătește lintea neagră?

Lintea beluga are nevoie de doar 20 de minute pentru a fierbe și a fi gata de consum. Se pot adăuga în salate, tocănițe, chili sau supe.

Cod negru

Somonul sau halibutul sunt vedete când vine vorba de consumul de pește, dar ar fi bine să iei în considerare și codul negru. Este pescuit din apele Oceanului Pacific și are o carne foarte fragedă, cu o textură untoasă.

Codul negru este bogat în acizi grași Omega-3, despre care cercetătorii spun că reduc riscul de boli cardiovasculare și diverse tipuri de cancer. Motivul este că acizii omega-3 dau o rezistență suplimentară celulelor noastre roșii, ceea ce face inima să funcționeze mult mai bine. De asemenea, codul negru conține și seleniu care întărește sistemul imunitar. Află mai multe despre preparatele care îți mențin mintea ageră.

Cum se gătește codul negru

Codul negru poate fi fiert, copt, gătit la aburi, pus la grătar sau în tigaie. Se potrivește cu orez, cu cartofi sau cu diverse salate de legume.

Uleiul de cânepă

Uleiul de cânepă are o aromă proaspătă, de nuci și multe efecte benefice asupra sănătății. Principalul său avantaj este că are un raport echilibrat de acizi omega 3 și omega 6. Aceștia nu sunt produși de organismul nostru așa încât este important să ni-i asigurăm din alimentație.

Un blat alb pe care se află o frunză de cânepă, un bol cu lei de cânepă și o sticluță
Uleiul de cânepă poate ameliora bolile cardiovasculare / Shutterstock

Consumul pe termen lung de hrană bogată în acizi esențiali omega 3 reduce riscul de apariția a bolilor cardiovasculare și scade nivelul colesterolului rău care pe termen lung se traduce prin tensiune arterială normală. 

Cum se folosește uleiul de cânepă?

Odată ce ai deschis sticla de ulei de cânepă trebuie să o păstrezi la frigider pentru a-și păstra prospețimea. Nu este potrivit pentru tratament termic, așa că adaugă-l doar în salate, sosuri sau peste legume coapte la cuptor.

Boabe de cacao

Boabele de cacao sunt tot ce ai nevoie dacă vrei o gustare sănătoasă și rapidă. După ce sunt culese păstăile de cacao, boabele sunt scoase, lăsate la fermentat și apoi uscate. Pentru că nu sunt prelucrate industrial și nu li se adaugă zahăr boabele de cacao sunt mult mai sănătoase decât ciocolata neagră.

50 g de boabe de cacao conțin 8 g de fibre și cantități impresionante de magneziu, mineral de care organismul are nevoie pentru sănătatea sistemului nervos și a inimii. De asemenea, sunt bogate în flavonoide cu putere antioxidantă care ajută la reducerea inflamațiilor din corp și la prevenirea distrugerilor la nivel celular.

O masă gri pe care se află un coșuleț cu boabe de cacao fiind unul din cele 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta
Boabele de cacao sunt mai sănătoase decât ciocolata neagră / Shutterstock

Cum se consumă boabele de cacao

Poți să ronțăi boabele de cacao ca pe o gustare, dar le poți adăuga în terci de ovăz, iaurt, smoothie, budinci, înghețate, chiar și în salate.

Kumquat

Kumquat face parte din familia de citrice, fiind cel mai mic fruct de acest fel. Se consumă cu tot cu coajă, care este foarte dulce, în timp ce fructul este acru.

Fiecare fruct are 13 calorii și o cantitate impresionantă de vitamina C. Aceasta este un antioxidant puternic care ajută la scăderea stresului oxidativ răspunzător pentru o mulțime de probleme de sănătate de la inflamații la diverse tipuri de cancer. 

Un coșuleț maro plin cu fructe kumquat tăiate pe jumătate
Fructele de kumquat sunt bogate în vitamina C / Shutterstock

Cum se mănâncă fructele de kumquat

Poți să mănânci micuțele citrice ca tare sau le poți adăuga în salate sau sosuri. De asemenea, pot da gust tartelor, smoothieurilor, iaurturilor sau pot fi transformate în gemuri sau dulcețuri.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort de ciocolată cu glazură oglindă decorat cu fructe
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Cornulețe cu cremă de mac și cacao pe un platou alb, alături de un cuțit, o sită cu zahăr și un vas alb
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mai multe tipuri de paste
Galerie foto
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
Galerie foto
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
ceai cu lapte alături de ofotografie cu bubble tea
Ceai cu lapte vs. bubble tea. Care este mai bun pentru sănătatea organismului
Ceai cu lapte vs. bubble tea. Care este mai bun pentru sănătatea organismului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
mai multe tipuri de paste
06:12
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
05:05
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
18 aprilie, 05:02
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Clătite de post cu bere pe un tocător de lemn
18 aprilie, 04:48
Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake, porționată în tavă
18 aprilie, 04:10
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
18 aprilie, 03:40
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
17 aprilie, 07:59
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
17 aprilie, 05:56
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Zodii care au parte de experiențe memorabile pe 20 aprilie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea puteri tămăduitoare. Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
Ce studii are „cea mai frumoasă femeie din România”. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: „Doar două ore, în weekend!”
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Cunoaște-o pe Şerif Sezer din Golden Boy – Dragoste rebelă. Fiica sa, Deniz Arna, este de asemenea o actriță îndrăgită
Cunoaște-o pe Şerif Sezer din Golden Boy – Dragoste rebelă. Fiica sa, Deniz Arna, este de asemenea o actriță îndrăgită
Cunoaște-o pe Şerif Sezer din Golden Boy – Dragoste rebelă. Fiica sa, Deniz Arna, este de asemenea o actriță îndrăgită
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: Vreau să aibă decența să își ceară scuze
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Céline Dion a acumulat o avere de 480 de milioane de dolari. Artista este considerată una dintre cele mai importante personalități din istoria industriei muzicale
Céline Dion a acumulat o avere de 480 de milioane de dolari. Artista este considerată una dintre cele mai importante personalități din istoria industriei muzicale
Céline Dion a acumulat o avere de 480 de milioane de dolari. Artista este considerată una dintre cele mai importante personalități din istoria industriei muzicale
Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi
Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi
Ce este indicat să știi despre alimentele fortificate. Beneficiile pentru sănătate pe care le pot oferi
fresh
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun

Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun

Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos

Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
închide