6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta

Este momentul să faci o schimbare în meniul tău! Poți introduce alimente noi care să echilibreze aportul de carbohidrați, proteine și grăsimi astfel încât să te simți bine și, poate, să pierzi și câteva kilograme. Îți oferim o listă cu 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta. Vezi ce spun specialiștii despre ele.

Publicat: 30 octombrie 2022, 08:00
Două persoane căutând alimente noi la raft
Îți oferim o listă cu 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta. Vezi ce spun specialiștii despre ele / Shutterstock

Vine o vreme când te plictisești să rotești aceleași alimente la anumite intervale de timp. Ai vrea să scapi de eterna carne de pui sau porc, de orez, cartofi, de mere, banane și lapte. Adăugând alimente noi în meniu nu doar că îți vei trezi simțurile, dar vei avea parte și de o diversitate mai mare de nutrienți buni pentru menținerea sănătății.

De ce e recomandat să introduci alimente noi în dieta ta

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care refuză să încerce alimente noi au o dietă mai săracă și sunt mai predispuși la probleme de sănătate din cauza aportului scăzut de vitamine și minerale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La polul opus sunt cei care introduc în mod frecvent alimente noi în meniul lor, care nu sunt doar mai sănătoși, ci au și o greutate mai aproape de cea normală, spune Journal of Nutrition.

Dacă vrei să faci o schimbare, iată ce alimente noi ar trebui să încerci vara aceasta.

Farik sau freekeh

Dacă îți place să mănânci cereale, poți încerca farik. Este un grâu verde, dur care se recoltează înainte să ajungă la maturitate. După aceea se coace la foc deschis pentru a avea o aromă de de fum și nuci. În România nu este foarte cunoscută, însă în bucătăria din Orientul Mijlociu este folosită de sute de ani.

Din punct de vedere nutritiv această cereală are mai multe beneficii decât mult mai celebra quinoa. Are de două ori mai multe fibre, ceea ce ajută sistemul digestiv să funcționeze perfect. Acest lucru are efecte și asupra altor părți ale organismului. Scade colesterolul, ceea ce duce la o bună funcționare a inimii. O circulație în parametrii normali ajută funcțiilor cognitive și face ca procesul de îmbătrânire să fie mai lent și mai ușor.

Un blat gri pe care se află un coșuleț cu freekeh
Cerealele farik sunt specifice Orientului Mijlociu / Shutterstock

Nu doar fibrele sunt de menționat, ci și aportul de fosfor și zinc. Ambele au un rol important în susținerea sistemului imunitar. Află mai multe despre alimetele bogate în fibre și beneficiile acestora.

Poți găsi farik în magazinele cu specific oriental sau poți aduce atunci când pleci în vacanță în țările din Orientul Mijlociu.

Citește și

Ce poți găti cu farik?

Farik poate fi gătit la fel ca orezul brun: o cană de cereale la 2 căni și jumătate de apă sau supă fierbinte, după care se fierbe până când tot lichidul este absorbit. Farik integrale au nevoie de 45 de minute să fiarbă și 20 de minute cele clasice.

După ce au fiert, cerealele se pot adăuga în salate, în burgeri vegetali, în supe sau în orice preparat în care vrei să înlocuiești orezul.

Linte neagră sau linte beluga

Lintea neagră se deosebește de variantele ei roșii și verzi prin faptul că nu are un gust de pământ atât de puternic. În plus au mai multe proteine: 12 g la 100 de grame de linte și o mulțime de vitamine și minerale: potasiu, acid folic, magneziu. 

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a scos la iveală faptul că înlocuirea proteinelor de origine animală cu unele vegetale scade riscul de moarte prematură în general și pe cel de deces din cauza bolilor cardiovasculare în mod special. Lintea neagră are avantajul de a avea și antioxidanți la fel de puternici ca cei din fructele de pădure închise la culoare.

Un blat alb plin cu boabe de linte neagră alătur de o lingură cu linte neagră
Lintea neagră este o bună sursă de proteine / Shutterstock

Cum se gătește lintea neagră?

Lintea beluga are nevoie de doar 20 de minute pentru a fierbe și a fi gata de consum. Se pot adăuga în salate, tocănițe, chili sau supe.

Cod negru

Somonul sau halibutul sunt vedete când vine vorba de consumul de pește, dar ar fi bine să iei în considerare și codul negru. Este pescuit din apele Oceanului Pacific și are o carne foarte fragedă, cu o textură untoasă.

Codul negru este bogat în acizi grași Omega-3, despre care cercetătorii spun că reduc riscul de boli cardiovasculare și diverse tipuri de cancer. Motivul este că acizii omega-3 dau o rezistență suplimentară celulelor noastre roșii, ceea ce face inima să funcționeze mult mai bine. De asemenea, codul negru conține și seleniu care întărește sistemul imunitar. Află mai multe despre preparatele care îți mențin mintea ageră.

Cum se gătește codul negru

Codul negru poate fi fiert, copt, gătit la aburi, pus la grătar sau în tigaie. Se potrivește cu orez, cu cartofi sau cu diverse salate de legume.

Uleiul de cânepă

Uleiul de cânepă are o aromă proaspătă, de nuci și multe efecte benefice asupra sănătății. Principalul său avantaj este că are un raport echilibrat de acizi omega 3 și omega 6. Aceștia nu sunt produși de organismul nostru așa încât este important să ni-i asigurăm din alimentație.

Un blat alb pe care se află o frunză de cânepă, un bol cu lei de cânepă și o sticluță
Uleiul de cânepă poate ameliora bolile cardiovasculare / Shutterstock

Consumul pe termen lung de hrană bogată în acizi esențiali omega 3 reduce riscul de apariția a bolilor cardiovasculare și scade nivelul colesterolului rău care pe termen lung se traduce prin tensiune arterială normală. 

Cum se folosește uleiul de cânepă?

Odată ce ai deschis sticla de ulei de cânepă trebuie să o păstrezi la frigider pentru a-și păstra prospețimea. Nu este potrivit pentru tratament termic, așa că adaugă-l doar în salate, sosuri sau peste legume coapte la cuptor.

Boabe de cacao

Boabele de cacao sunt tot ce ai nevoie dacă vrei o gustare sănătoasă și rapidă. După ce sunt culese păstăile de cacao, boabele sunt scoase, lăsate la fermentat și apoi uscate. Pentru că nu sunt prelucrate industrial și nu li se adaugă zahăr boabele de cacao sunt mult mai sănătoase decât ciocolata neagră.

50 g de boabe de cacao conțin 8 g de fibre și cantități impresionante de magneziu, mineral de care organismul are nevoie pentru sănătatea sistemului nervos și a inimii. De asemenea, sunt bogate în flavonoide cu putere antioxidantă care ajută la reducerea inflamațiilor din corp și la prevenirea distrugerilor la nivel celular.

O masă gri pe care se află un coșuleț cu boabe de cacao fiind unul din cele 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta
Boabele de cacao sunt mai sănătoase decât ciocolata neagră / Shutterstock

Cum se consumă boabele de cacao

Poți să ronțăi boabele de cacao ca pe o gustare, dar le poți adăuga în terci de ovăz, iaurt, smoothie, budinci, înghețate, chiar și în salate.

Kumquat

Kumquat face parte din familia de citrice, fiind cel mai mic fruct de acest fel. Se consumă cu tot cu coajă, care este foarte dulce, în timp ce fructul este acru.

Fiecare fruct are 13 calorii și o cantitate impresionantă de vitamina C. Aceasta este un antioxidant puternic care ajută la scăderea stresului oxidativ răspunzător pentru o mulțime de probleme de sănătate de la inflamații la diverse tipuri de cancer. 

Un coșuleț maro plin cu fructe kumquat tăiate pe jumătate
Fructele de kumquat sunt bogate în vitamina C / Shutterstock

Cum se mănâncă fructele de kumquat

Poți să mănânci micuțele citrice ca tare sau le poți adăuga în salate sau sosuri. De asemenea, pot da gust tartelor, smoothieurilor, iaurturilor sau pot fi transformate în gemuri sau dulcețuri.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Sindicalistul Dorin Modure recunoaşte că nu toţi angajaţii ANAF au condiţii vătămătoare. Nu e vina noastră
Sindicalistul Dorin Modure recunoaşte că nu toţi angajaţii ANAF au "condiţii vătămătoare". "Nu e vina noastră"
Sindicalistul Dorin Modure recunoaşte că nu toţi angajaţii ANAF au "condiţii vătămătoare". "Nu e vina noastră"
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
închide