6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta
Este momentul să faci o schimbare în meniul tău! Poți introduce alimente noi care să echilibreze aportul de carbohidrați, proteine și grăsimi astfel încât să te simți bine și, poate, să pierzi și câteva kilograme. Îți oferim o listă cu 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta. Vezi ce spun specialiștii despre ele.
Vine o vreme când te plictisești să rotești aceleași alimente la anumite intervale de timp. Ai vrea să scapi de eterna carne de pui sau porc, de orez, cartofi, de mere, banane și lapte. Adăugând alimente noi în meniu nu doar că îți vei trezi simțurile, dar vei avea parte și de o diversitate mai mare de nutrienți buni pentru menținerea sănătății.
De ce e recomandat să introduci alimente noi în dieta ta
Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care refuză să încerce alimente noi au o dietă mai săracă și sunt mai predispuși la probleme de sănătate din cauza aportului scăzut de vitamine și minerale.
La polul opus sunt cei care introduc în mod frecvent alimente noi în meniul lor, care nu sunt doar mai sănătoși, ci au și o greutate mai aproape de cea normală, spune Journal of Nutrition.
Dacă vrei să faci o schimbare, iată ce alimente noi ar trebui să încerci vara aceasta.
Farik sau freekeh
Dacă îți place să mănânci cereale, poți încerca farik. Este un grâu verde, dur care se recoltează înainte să ajungă la maturitate. După aceea se coace la foc deschis pentru a avea o aromă de de fum și nuci. În România nu este foarte cunoscută, însă în bucătăria din Orientul Mijlociu este folosită de sute de ani.
Din punct de vedere nutritiv această cereală are mai multe beneficii decât mult mai celebra quinoa. Are de două ori mai multe fibre, ceea ce ajută sistemul digestiv să funcționeze perfect. Acest lucru are efecte și asupra altor părți ale organismului. Scade colesterolul, ceea ce duce la o bună funcționare a inimii. O circulație în parametrii normali ajută funcțiilor cognitive și face ca procesul de îmbătrânire să fie mai lent și mai ușor.
Nu doar fibrele sunt de menționat, ci și aportul de fosfor și zinc. Ambele au un rol important în susținerea sistemului imunitar. Află mai multe despre alimetele bogate în fibre și beneficiile acestora.
Poți găsi farik în magazinele cu specific oriental sau poți aduce atunci când pleci în vacanță în țările din Orientul Mijlociu.
Ce poți găti cu farik?
Farik poate fi gătit la fel ca orezul brun: o cană de cereale la 2 căni și jumătate de apă sau supă fierbinte, după care se fierbe până când tot lichidul este absorbit. Farik integrale au nevoie de 45 de minute să fiarbă și 20 de minute cele clasice.
După ce au fiert, cerealele se pot adăuga în salate, în burgeri vegetali, în supe sau în orice preparat în care vrei să înlocuiești orezul.
Linte neagră sau linte beluga
Lintea neagră se deosebește de variantele ei roșii și verzi prin faptul că nu are un gust de pământ atât de puternic. În plus au mai multe proteine: 12 g la 100 de grame de linte și o mulțime de vitamine și minerale: potasiu, acid folic, magneziu.
Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a scos la iveală faptul că înlocuirea proteinelor de origine animală cu unele vegetale scade riscul de moarte prematură în general și pe cel de deces din cauza bolilor cardiovasculare în mod special. Lintea neagră are avantajul de a avea și antioxidanți la fel de puternici ca cei din fructele de pădure închise la culoare.
Cum se gătește lintea neagră?
Lintea beluga are nevoie de doar 20 de minute pentru a fierbe și a fi gata de consum. Se pot adăuga în salate, tocănițe, chili sau supe.
Cod negru
Somonul sau halibutul sunt vedete când vine vorba de consumul de pește, dar ar fi bine să iei în considerare și codul negru. Este pescuit din apele Oceanului Pacific și are o carne foarte fragedă, cu o textură untoasă.
Codul negru este bogat în acizi grași Omega-3, despre care cercetătorii spun că reduc riscul de boli cardiovasculare și diverse tipuri de cancer. Motivul este că acizii omega-3 dau o rezistență suplimentară celulelor noastre roșii, ceea ce face inima să funcționeze mult mai bine. De asemenea, codul negru conține și seleniu care întărește sistemul imunitar. Află mai multe despre preparatele care îți mențin mintea ageră.
Cum se gătește codul negru
Codul negru poate fi fiert, copt, gătit la aburi, pus la grătar sau în tigaie. Se potrivește cu orez, cu cartofi sau cu diverse salate de legume.
Uleiul de cânepă
Uleiul de cânepă are o aromă proaspătă, de nuci și multe efecte benefice asupra sănătății. Principalul său avantaj este că are un raport echilibrat de acizi omega 3 și omega 6. Aceștia nu sunt produși de organismul nostru așa încât este important să ni-i asigurăm din alimentație.
Consumul pe termen lung de hrană bogată în acizi esențiali omega 3 reduce riscul de apariția a bolilor cardiovasculare și scade nivelul colesterolului rău care pe termen lung se traduce prin tensiune arterială normală.
Cum se folosește uleiul de cânepă?
Odată ce ai deschis sticla de ulei de cânepă trebuie să o păstrezi la frigider pentru a-și păstra prospețimea. Nu este potrivit pentru tratament termic, așa că adaugă-l doar în salate, sosuri sau peste legume coapte la cuptor.
Boabe de cacao
Boabele de cacao sunt tot ce ai nevoie dacă vrei o gustare sănătoasă și rapidă. După ce sunt culese păstăile de cacao, boabele sunt scoase, lăsate la fermentat și apoi uscate. Pentru că nu sunt prelucrate industrial și nu li se adaugă zahăr boabele de cacao sunt mult mai sănătoase decât ciocolata neagră.
50 g de boabe de cacao conțin 8 g de fibre și cantități impresionante de magneziu, mineral de care organismul are nevoie pentru sănătatea sistemului nervos și a inimii. De asemenea, sunt bogate în flavonoide cu putere antioxidantă care ajută la reducerea inflamațiilor din corp și la prevenirea distrugerilor la nivel celular.
Cum se consumă boabele de cacao
Poți să ronțăi boabele de cacao ca pe o gustare, dar le poți adăuga în terci de ovăz, iaurt, smoothie, budinci, înghețate, chiar și în salate.
Kumquat
Kumquat face parte din familia de citrice, fiind cel mai mic fruct de acest fel. Se consumă cu tot cu coajă, care este foarte dulce, în timp ce fructul este acru.
Fiecare fruct are 13 calorii și o cantitate impresionantă de vitamina C. Aceasta este un antioxidant puternic care ajută la scăderea stresului oxidativ răspunzător pentru o mulțime de probleme de sănătate de la inflamații la diverse tipuri de cancer.
Cum se mănâncă fructele de kumquat
Poți să mănânci micuțele citrice ca tare sau le poți adăuga în salate sau sosuri. De asemenea, pot da gust tartelor, smoothieurilor, iaurturilor sau pot fi transformate în gemuri sau dulcețuri.