6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta

Este momentul să faci o schimbare în meniul tău! Poți introduce alimente noi care să echilibreze aportul de carbohidrați, proteine și grăsimi astfel încât să te simți bine și, poate, să pierzi și câteva kilograme. Îți oferim o listă cu 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta. Vezi ce spun specialiștii despre ele.

Publicat: 30 octombrie 2022, 08:00
Două persoane căutând alimente noi la raft
Îți oferim o listă cu 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta. Vezi ce spun specialiștii despre ele / Shutterstock

Vine o vreme când te plictisești să rotești aceleași alimente la anumite intervale de timp. Ai vrea să scapi de eterna carne de pui sau porc, de orez, cartofi, de mere, banane și lapte. Adăugând alimente noi în meniu nu doar că îți vei trezi simțurile, dar vei avea parte și de o diversitate mai mare de nutrienți buni pentru menținerea sănătății.

De ce e recomandat să introduci alimente noi în dieta ta

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a arătat că persoanele care refuză să încerce alimente noi au o dietă mai săracă și sunt mai predispuși la probleme de sănătate din cauza aportului scăzut de vitamine și minerale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La polul opus sunt cei care introduc în mod frecvent alimente noi în meniul lor, care nu sunt doar mai sănătoși, ci au și o greutate mai aproape de cea normală, spune Journal of Nutrition.

Dacă vrei să faci o schimbare, iată ce alimente noi ar trebui să încerci vara aceasta.

Farik sau freekeh

Dacă îți place să mănânci cereale, poți încerca farik. Este un grâu verde, dur care se recoltează înainte să ajungă la maturitate. După aceea se coace la foc deschis pentru a avea o aromă de de fum și nuci. În România nu este foarte cunoscută, însă în bucătăria din Orientul Mijlociu este folosită de sute de ani.

Din punct de vedere nutritiv această cereală are mai multe beneficii decât mult mai celebra quinoa. Are de două ori mai multe fibre, ceea ce ajută sistemul digestiv să funcționeze perfect. Acest lucru are efecte și asupra altor părți ale organismului. Scade colesterolul, ceea ce duce la o bună funcționare a inimii. O circulație în parametrii normali ajută funcțiilor cognitive și face ca procesul de îmbătrânire să fie mai lent și mai ușor.

Un blat gri pe care se află un coșuleț cu freekeh
Cerealele farik sunt specifice Orientului Mijlociu / Shutterstock

Nu doar fibrele sunt de menționat, ci și aportul de fosfor și zinc. Ambele au un rol important în susținerea sistemului imunitar. Află mai multe despre alimetele bogate în fibre și beneficiile acestora.

Poți găsi farik în magazinele cu specific oriental sau poți aduce atunci când pleci în vacanță în țările din Orientul Mijlociu.

Citește și

Ce poți găti cu farik?

Farik poate fi gătit la fel ca orezul brun: o cană de cereale la 2 căni și jumătate de apă sau supă fierbinte, după care se fierbe până când tot lichidul este absorbit. Farik integrale au nevoie de 45 de minute să fiarbă și 20 de minute cele clasice.

După ce au fiert, cerealele se pot adăuga în salate, în burgeri vegetali, în supe sau în orice preparat în care vrei să înlocuiești orezul.

Linte neagră sau linte beluga

Lintea neagră se deosebește de variantele ei roșii și verzi prin faptul că nu are un gust de pământ atât de puternic. În plus au mai multe proteine: 12 g la 100 de grame de linte și o mulțime de vitamine și minerale: potasiu, acid folic, magneziu. 

Un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a scos la iveală faptul că înlocuirea proteinelor de origine animală cu unele vegetale scade riscul de moarte prematură în general și pe cel de deces din cauza bolilor cardiovasculare în mod special. Lintea neagră are avantajul de a avea și antioxidanți la fel de puternici ca cei din fructele de pădure închise la culoare.

Un blat alb plin cu boabe de linte neagră alătur de o lingură cu linte neagră
Lintea neagră este o bună sursă de proteine / Shutterstock

Cum se gătește lintea neagră?

Lintea beluga are nevoie de doar 20 de minute pentru a fierbe și a fi gata de consum. Se pot adăuga în salate, tocănițe, chili sau supe.

Cod negru

Somonul sau halibutul sunt vedete când vine vorba de consumul de pește, dar ar fi bine să iei în considerare și codul negru. Este pescuit din apele Oceanului Pacific și are o carne foarte fragedă, cu o textură untoasă.

Codul negru este bogat în acizi grași Omega-3, despre care cercetătorii spun că reduc riscul de boli cardiovasculare și diverse tipuri de cancer. Motivul este că acizii omega-3 dau o rezistență suplimentară celulelor noastre roșii, ceea ce face inima să funcționeze mult mai bine. De asemenea, codul negru conține și seleniu care întărește sistemul imunitar. Află mai multe despre preparatele care îți mențin mintea ageră.

Cum se gătește codul negru

Codul negru poate fi fiert, copt, gătit la aburi, pus la grătar sau în tigaie. Se potrivește cu orez, cu cartofi sau cu diverse salate de legume.

Uleiul de cânepă

Uleiul de cânepă are o aromă proaspătă, de nuci și multe efecte benefice asupra sănătății. Principalul său avantaj este că are un raport echilibrat de acizi omega 3 și omega 6. Aceștia nu sunt produși de organismul nostru așa încât este important să ni-i asigurăm din alimentație.

Un blat alb pe care se află o frunză de cânepă, un bol cu lei de cânepă și o sticluță
Uleiul de cânepă poate ameliora bolile cardiovasculare / Shutterstock

Consumul pe termen lung de hrană bogată în acizi esențiali omega 3 reduce riscul de apariția a bolilor cardiovasculare și scade nivelul colesterolului rău care pe termen lung se traduce prin tensiune arterială normală. 

Cum se folosește uleiul de cânepă?

Odată ce ai deschis sticla de ulei de cânepă trebuie să o păstrezi la frigider pentru a-și păstra prospețimea. Nu este potrivit pentru tratament termic, așa că adaugă-l doar în salate, sosuri sau peste legume coapte la cuptor.

Boabe de cacao

Boabele de cacao sunt tot ce ai nevoie dacă vrei o gustare sănătoasă și rapidă. După ce sunt culese păstăile de cacao, boabele sunt scoase, lăsate la fermentat și apoi uscate. Pentru că nu sunt prelucrate industrial și nu li se adaugă zahăr boabele de cacao sunt mult mai sănătoase decât ciocolata neagră.

50 g de boabe de cacao conțin 8 g de fibre și cantități impresionante de magneziu, mineral de care organismul are nevoie pentru sănătatea sistemului nervos și a inimii. De asemenea, sunt bogate în flavonoide cu putere antioxidantă care ajută la reducerea inflamațiilor din corp și la prevenirea distrugerilor la nivel celular.

O masă gri pe care se află un coșuleț cu boabe de cacao fiind unul din cele 6 alimente noi pe care să le introduci chiar azi în dieta ta
Boabele de cacao sunt mai sănătoase decât ciocolata neagră / Shutterstock

Cum se consumă boabele de cacao

Poți să ronțăi boabele de cacao ca pe o gustare, dar le poți adăuga în terci de ovăz, iaurt, smoothie, budinci, înghețate, chiar și în salate.

Kumquat

Kumquat face parte din familia de citrice, fiind cel mai mic fruct de acest fel. Se consumă cu tot cu coajă, care este foarte dulce, în timp ce fructul este acru.

Fiecare fruct are 13 calorii și o cantitate impresionantă de vitamina C. Aceasta este un antioxidant puternic care ajută la scăderea stresului oxidativ răspunzător pentru o mulțime de probleme de sănătate de la inflamații la diverse tipuri de cancer. 

Un coșuleț maro plin cu fructe kumquat tăiate pe jumătate
Fructele de kumquat sunt bogate în vitamina C / Shutterstock

Cum se mănâncă fructele de kumquat

Poți să mănânci micuțele citrice ca tare sau le poți adăuga în salate sau sosuri. De asemenea, pot da gust tartelor, smoothieurilor, iaurturilor sau pot fi transformate în gemuri sau dulcețuri.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Mai multe bucăți de hrean puse într-un vas pentru a fi folosite ulterior la borcanele cu murături
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
legume la cuptor puse pe o farfurie neagră
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul întunecat al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
închide