Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Această rețetă de vinete parmigiana este simplă și rapidă. Parmigiana di melanzane este o rețetă care vorbește despre tradiție, familie și arta de a transforma legume modeste în mâncăruri de sărbătoare. Straturile de vinete fragede, prăjite în crustă crocantă, alternate cu sos de roșii dulce-acrișor, mozzarella topită și parmezan parfumat, construiesc un echilibru perfect între texturi și arome. În sudul Italiei, acolo unde soarele coace roșiile și vinetele până la perfecțiune, acest fel de mâncare este considerat un simbol al ospitalității și al bucătăriei de acasă.

vinete parmigiana
Vinetele parmigiana se păstrează la frigider și se pot reîncălzi ușor la cuptor/ Shutterstock

Originea exactă a preparatului rămâne disputată între Sicilia, Napoli și Parma, fiecare regiune revendicând-o cu argumente proprii. Sicilienii spun că numele vine din „parmiciana”, termenul folosit pentru lamelele de lemn ale obloanelor, care amintesc de straturile de vinete suprapuse.

Napolitanii preferă să o lege de parmezanul care completează rețeta, iar nordicii susțin că în Parma s-a rafinat forma actuală. Indiferent de unde a pornit, Parmigiana a devenit o emblemă a bucătăriei italiene rurale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum faci vinete parmigiana acasă

Secretul unei Parmigiana di melanzane reușite stă în detalii. Vinetele trebuie să fie coapte, lucioase, fără semințe mari, iar sarea presărată înainte de prăjire le ajută să elimine apa și gustul ușor amărui. Sosul marinara se gătește lent, cu usturoi, busuioc și ulei bun de măsline, până devine dens și parfumat. Straturile se construiesc cu grijă, fără a exagera cu brânza sau sosul, pentru ca mâncarea să rămână echilibrată, nu greoaie. Iar coacerea lentă, la foc mediu, este cheia care leagă totul într-o armonie perfectă.

De-a lungul timpului, rețeta a cunoscut nenumărate reinterpretări. În nordul Italiei, se face adesea cu dovlecei sau chiar cartofi în loc de vinete, în timp ce în variantele moderne, vinetele se coc la cuptor în loc să fie prăjite, pentru o textură mai ușoară. Există versiuni vegetariene, fără brânză, sau variante gourmet cu ricotta, scamorza afumată ori sos de roșii cherry confiate. În restaurantele italiene autentice, însă, regula rămâne aceeași: trei straturi sunt suficiente, iar simplitatea este esența rafinamentului.

Rețetă de vinete Parmigiana

Ceea ce face din Vinetele Parmigiana un preparat atemporal este puterea sa de a aduce confort și bucurie în fiecare farfurie. Poate fi servită ca fel principal alături de o salată proaspătă și un pahar de vin roșu, sau ca garnitură lângă carne la grătar. Poate fi făcută în avans, se reîncălzește perfect și devine chiar mai gustoasă a doua zi, când aromele s-au întrepătruns.

Ingrediente

  • Pentru sosul marinara
  • 60 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă galbenă, tocată fin
  • 6 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 lingură pastă de roșii
  • 2 conserve (de 800 g fiecare) de roșii zdrobite
  • 1 mână frunze de busuioc proaspăt, rupte
  • 1 linguriță oregano uscat
  • sare kosher și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • Pentru vinete și asamblare
  • 3 vinete medii, tăiate rondele de 1 cm grosime
  • 1 lingură sare kosher (plus extra pentru presărat)
  • 240 g făină albă
  • 6 ouă mari, bătute
  • 60 ml lapte sau apă
  • 3 căni pesmet panko
  • 1 lingură oregano uscat
  • 200 g parmezan ras fin
  • 300 g mozzarella rasă
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • pătrunjel proaspăt tocat, pentru servire

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa și se călește 7 minute, până devine moale și translucidă. Se încorporează usturoiul și pasta de roșii și se mai gătesc 1 minut, până când amestecul devine aromat.

Se adaugă roșiile zdrobite, busuiocul și oregano, apoi se umple pe jumătate o conservă goală cu apă, se clătește și se toarnă în sos. Se lasă să fiarbă la foc mic 20 de minute, amestecând ocazional, până când sosul se îngroașă și aromele se combină. Se potrivește de sare și piper.

Se tapetează o tavă mare cu prosoape de hârtie. Feliile de vinete se sărează uniform pe ambele părți și se așază în straturi separate prin prosoape, pentru a elimina excesul de apă. Se lasă 45 de minute la temperatura camerei, apoi se tamponează bine pentru a îndepărta umezeala.

Cum coci vinetele perfecte

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se așază un grătar peste o tavă. Într-un bol se amestecă făina cu o lingură de sare. În alt bol se bat ouăle cu laptele. Într-un al treilea bol se combină pesmetul panko cu oregano și jumătate din cantitatea de parmezan.

Feliile de vinete se trec pe rând prin făină, apoi prin ou și în final prin amestecul de pesmet, scuturând excesul.

Într-o tigaie adâncă se încinge uleiul până devine strălucitor. Se prăjesc rondelele de vinete în serii, câte 2–3 minute pe fiecare parte, până devin aurii și crocante. Se scot pe hârtie absorbantă și se lasă să se răcească ușor.

Într-o formă de copt (33×23 cm) se întinde un strat subțire de sos marinara. Se așează un sfert din feliile de vinete, apoi se toarnă un strat de sos, se presară mozzarella și parmezan. Se repetă procedeul de trei ori, până la epuizarea ingredientelor.

Se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 40 de minute, până când brânza este topită și vinetele devin fragede.
Se lasă 10 minute să se așeze, apoi se presară pătrunjel proaspăt tocat și, opțional, puțin parmezan ras înainte de servire.

Pentru un gust mai intens, se pot adăuga în sos un strop de vin roșu sec sau fulgi de ardei iute. Vinetele se pot coace la cuptor în loc de prăjire, pentru o variantă mai ușoară. Parmigiana di melanzane este excelentă servită simplu, cu o salată verde și un pahar de vin roșu italian.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide