Beneficiile consumului de gutui. De ce trebuie să le mănânci zilnic

Gutuile sunt consumate de secole, atât datorită gustului lor, dar și pentru beneficiile lor nutritive. Le  consumau chiar și grecii și romanii în Antichitate și sunt menționate chiar și în textele biblice. Hai să aflăm împreună care sunt beneficiile consumului de gutui.

Publicat: 1 noiembrie 2022, 07:00
Beneficiile consumului de gutui care stau într-un coș răsturnat
Gutuile sunt surse importante de antioxidanți / Profimedia Images

Gutuia sau Cydonia oblonga se găsește în mai multe soiuri, unele dintre ele aducând la gust chiar cu portocala sau ananasul. Pe lângă fructele sale delicioase, gutuiul este cultivat și ca plantă ornamentală, datorită florilor sale roz pal. 

Gutui are o istorie incredibil de bogată. Unii istorici susțin că merele la care se face referire în Grădina Edenului și în Cântarea lui Solomon din Biblie erau de fapt gutui.

Beneficiile consumului de gutui

În Grecia antică, planta de gutui a devenit un simbol al iubirii și fertilității și chiar a fost considerată un element de bază la nunți. Potrivit legendei grecești, Mărul de Aur al Discordiei care a declanșat războiul troian nu a fost un măr, ci o gutuie.

Așadar, oamenii au consumat gutuile de mii de ani. Mai întâi au făcut-o pentru gustul lor foarte aromat, însă cu timpul au observat și că îi ajută și la menținerea unei stări de sănătate optime. Sunt o sursă excelentă de vitamina C și de fibre. 

De asemenea, conțin o mulțime de alți nutrienți importanți, inclusiv cupru, potasiu și fier. Află mai multe despre cum poți prepara un sirop delicios de gutui. În felul acesta te vei bucura de beneficiile lor chiar și iarna.

Citește și

Sunt bogate în antioxidanți

Gutuia este o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, sursa mai multor boli cronice sau cardiovasculare. Vitamina C este unul dintre acești antioxidanți, dar nu singurul. Mai regăsim acidul cafeoilchinic și rutina.

Pot ajuta la ameliorarea constipației

În medicina tradițională, semințele de gutuie erau adesea folosite pentru a trata tulburările digestive, cum ar fi constipația și diareea. Cercetări mai recente au confirmat proprietățile medicinale ale fructelor și semințelor. Potrivit acestora gutuile ar putea ajuta la ameliorarea constipației și la susținerea unui tranzit intestinal normal

Un studiu realizat pe animale a arătat că extractul de semințe de gutuie a ajutat la accelerarea tranzitului intestinal, îmbunătățind în același timp relaxarea musculară. De asemenea, a ajutat la activarea anumitor receptori din intestin responsabili cu stimularea contracțiilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea constipației.

Gutuia este, de asemenea, bogată în fibre, despre care nenumărate studii au arătat că are un rol benefic în reglarea tranzitului interstinal. Potrivit unei recenzii publicate în World Journal of Gastroenterology, introducerea mai multor alimente bogate în fibre în dieta poate ajuta la creșterea frecvenței scaunelor la cei cu constipație.

Combat bacteriile

Mai multe studii au arătat că gutuia poate avea capacitatea de a limita dezvoltarea bacteriilor dăunătoare în organism. De exemplu, un studiu in vitro a arătat că sucul de gutui a ajutat la inhibarea creșterii numărului de bacterii Helicobacter pylori. Acestea pot provoca răni și ulcere la nivelul mucoasei stomacului.

Un alt studiu in vitro a constatat că extractul din gutuie și din semințele acesteia ar putea ajuta la protejarea împotriva altor câteva tulpini de bacterii, inclusiv Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus și Enterobacters aerogenes. Toate acestea sunt tipuri patogene de bacterii care pot provoca infecții și boli la oameni.

Sprijină sănătatea inimii

Un studiu realizat pe animale în Iran a descoperit că administrarea de extract de gutuie la cobai cu diabet a ajutat la reducerea nivelului de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride. Toate acestea sunt factori majori de risc pentru boli de inimă. Uite aici o listă cu alimente care ajută la reducerea colesterolului.

O altă cercetare pe animale a demonstrat că extractul din frunze și fructe de gutui au fost eficiente în reducerea tensiunii arteriale la cobai. Hipertensiunea este o altă problemă care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare.

Ajută la vindecarea rănilor

Printre beneficiile consumului de gutui se află și vindecarea rănilor. Încă din Antichitate, semințele și frunzele de gutui au fost folosite pentru a ajuta la vindecarea rănilor și la repararea țesuturilor. Mai recent, mai multe studii au confirmat veridicitatea acestor lucruri. O cercetare in vitro a constatat că semințele de gutuie au acționat ca agenți de vindecare a rănilor. Acestea au stimulat creșterea de țesut nou după o leziune. Un alt studiu pe animale a mai constatat că aplicarea locală a unguentului cu extract de semințe a fost eficientă în vindecarea rănilor cauzate de arsuri de gradul doi la cobai.

Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul fructelor ca parte a unei diete echilibrate oferă aceleași beneficii.

Previn boala de reflux gastroesofagian

Printre beneficiile consumului de gutui se numără și prevenirea bolii de reflux gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune care apare atunci când acidul din stomac curge înapoi în esofag. Provoacă simptome precum arsuri la stomac, greață și eructații.

Un studiu din 2018 publicat în Journal of Obstetrics and Gynecology a arătat că o gustare cu gutui după mese a fost la fel de eficientă ca un medicament pe bază de prescripție medicală folosit pentru a trata boala de reflux gastroesofagian la femeile însărcinate.

Un alt studiu din Iran a avut rezultate similare, raportând că siropul de gutui a fost la fel de eficient ca un medicament comun în reducerea simptomelor de reglux gastroesofagian la copii și sugari.

Valorile nutritive ale unei gutui

O gutuie de aproximativ 92 de grame conține următoarele substanțe nutritive potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA):

  • 52,4 calorii
  • 14,1 g carbohidrați
  • 0,4 g proteine
  • 0,1 g grăsimi
  • 1,7 g fibre alimentare
  • 13,8 mg vitamina C (23% din doza zilnică recomandată)
  • 0,1 mg cupru (6% din doza zilnică recomandată)
  • 181 mg potasiu (5% din doza zilnică recomandată)
  • 0,6 mg fier (4% din doza zilnică recomandată)
  • 7,4 mg magneziu (2% din doza zilnică recomandată)
  • 15,6 mg fosfor (2% din doza zilnică recomandată)

Gutuia conține și o cantitate mică de vitamina A, tiamină, niacină, acid pantotenic, calciu și seleniu.

Citește și
CELE MAI CITITE
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Pahare cu supă rece de avocado
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Motive să consumi semințe de in în fiecare zi ilustrate cu ajutorul unui borcan plin cu semințe de in pe un blat negru
5 motive pentru care e indicat să consumi semințe de in în fiecare zi, potrivit nutriționiștilor
5 motive pentru care e indicat să consumi semințe de in în fiecare zi, potrivit nutriționiștilor
Fructe și legume de primăvară pe o masă gri
6 fructe și legume de primăvară pe care trebuie să le consumi sezonul acesta
6 fructe și legume de primăvară pe care trebuie să le consumi sezonul acesta
Leurdă pusă pe un tocător de lemn
Leurda sau usturoiul sălbatic. 4 rețete perfecte pentru primăvară
Leurda sau usturoiul sălbatic. 4 rețete perfecte pentru primăvară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe tipuri de sarepuse în boluri în formă de inimioară
08:00
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Gustări la borcan alături de mai multe legume tocate
07:00
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou 5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
06:00
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Salată de ouă servită în borcan
4 iunie, 08:00
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă 7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
Preparate tradiționale din Dubai pe o masă festivă
4 iunie, 07:00
Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
4 iunie, 06:00
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
3 iunie, 08:00
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Cum se servesc corect brânzeturile ilustrat cu ajutorul unui platou plin cu diferite feluri de brânzeturi
3 iunie, 06:00
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
1
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Iaurtul grecesc este o excelentă sursă de proteine cu o mulțime de utilizări culinare. A fost consumat din cele mai vechi timpuri. De fapt, grecii au fost primii care au documentat utilizarea...
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
2
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Faci parte din categoria celor care pun mâncarea rămasă în caserolă imediat după ce se termină masa sau mai stai câteva ore până se răcește și de-abia apoi te ocupi de...
Rețete de limonadă preparate și servite în mai multe pahare cu limonadă
3
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
Poți face limonadă doar amestecând suc de lămâie proaspătă, cu apă și zahăr sau miere sau poți să alegi dintre câteva rețete de limonadă cu adevărat delicioase. Poți să amesteci limonada...
Pahare cu supă rece de avocado
4
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Prepară o supă rece de avocado. Rețeta este cremoasă și delicioasă. Este perfectă într-o zi fierbinte de vară pentru că este răcoritoare și sățioasă în același timp. Cea mai bună parte este că...
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
5
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Un singur fruct costă câțiva lei și este hrănitor, consistent, cu o textură cremoasă. Beneficiile asupra sănătății sunt nenumărate dacă consumi zilnic cel mai ieftin fruct: banana. Descoperă în cele ce...
Parteneri
Alimente care susțin sănătatea orală. Acestea te ajută să ai dinți puternici și un zâmbet frumos

Alimente care susțin sănătatea orală. Acestea te ajută să ai dinți puternici și un zâmbet frumos

Alimente care susțin sănătatea orală. Acestea te ajută să ai dinți puternici și un zâmbet frumos
Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania. Atrag şi străini, care primesc chiar şi 7.000 de euro lunar

Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania. Atrag şi străini, care primesc chiar şi 7.000 de euro lunar

Meseriile în care salariile din România au ajuns cât în Franţa sau Germania. Atrag şi străini, care primesc chiar şi 7.000 de euro lunar
Marius Constantin se iubeşte cu o femeie mai tânără cu 15 ani decât el. Perla Banatului este o cunoscută cântăreaţă

Marius Constantin se iubeşte cu o femeie mai tânără cu 15 ani decât el. „Perla Banatului” este o cunoscută cântăreaţă

Marius Constantin se iubeşte cu o femeie mai tânără cu 15 ani decât el. „Perla Banatului” este o cunoscută cântăreaţă
Zodia binecuvântată de divinitate în luna iunie 2023. Are noroc pe toate planurile

Zodia binecuvântată de divinitate în luna iunie 2023. Are noroc pe toate planurile

Zodia binecuvântată de divinitate în luna iunie 2023. Are noroc pe toate planurile
Sebastián Rulli își prezintă 4 ținute diferite într-o singură postare în mediul online. Și-a rugat fanii să realizeze un top al preferințelor

Sebastián Rulli își prezintă 4 ținute diferite într-o singură postare în mediul online. Și-a rugat fanii să realizeze un top al preferințelor

Sebastián Rulli își prezintă 4 ținute diferite într-o singură postare în mediul online. Și-a rugat fanii să realizeze un top al preferințelor
Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România
Înghețată de mentă cu ciocolată

Înghețată de mentă cu ciocolată

Înghețată de mentă cu ciocolată
Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă
fresh
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
închide