Beneficiile consumului de gutui. De ce trebuie să le mănânci zilnic
Gutuile sunt consumate de secole, atât datorită gustului lor, dar și pentru beneficiile lor nutritive. Le consumau chiar și grecii și romanii în Antichitate și sunt menționate chiar și în textele biblice. Hai să aflăm împreună care sunt beneficiile consumului de gutui.
Gutuia sau Cydonia oblonga se găsește în mai multe soiuri, unele dintre ele aducând la gust chiar cu portocala sau ananasul. Pe lângă fructele sale delicioase, gutuiul este cultivat și ca plantă ornamentală, datorită florilor sale roz pal.
Gutui are o istorie incredibil de bogată. Unii istorici susțin că merele la care se face referire în Grădina Edenului și în Cântarea lui Solomon din Biblie erau de fapt gutui.
Beneficiile consumului de gutui
În Grecia antică, planta de gutui a devenit un simbol al iubirii și fertilității și chiar a fost considerată un element de bază la nunți. Potrivit legendei grecești, Mărul de Aur al Discordiei care a declanșat războiul troian nu a fost un măr, ci o gutuie.
Așadar, oamenii au consumat gutuile de mii de ani. Mai întâi au făcut-o pentru gustul lor foarte aromat, însă cu timpul au observat și că îi ajută și la menținerea unei stări de sănătate optime. Sunt o sursă excelentă de vitamina C și de fibre.
De asemenea, conțin o mulțime de alți nutrienți importanți, inclusiv cupru, potasiu și fier. Află mai multe despre cum poți prepara un sirop delicios de gutui. În felul acesta te vei bucura de beneficiile lor chiar și iarna.
Sunt bogate în antioxidanți
Gutuia este o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, sursa mai multor boli cronice sau cardiovasculare. Vitamina C este unul dintre acești antioxidanți, dar nu singurul. Mai regăsim acidul cafeoilchinic și rutina.
Pot ajuta la ameliorarea constipației
În medicina tradițională, semințele de gutuie erau adesea folosite pentru a trata tulburările digestive, cum ar fi constipația și diareea. Cercetări mai recente au confirmat proprietățile medicinale ale fructelor și semințelor. Potrivit acestora gutuile ar putea ajuta la ameliorarea constipației și la susținerea unui tranzit intestinal normal
Un studiu realizat pe animale a arătat că extractul de semințe de gutuie a ajutat la accelerarea tranzitului intestinal, îmbunătățind în același timp relaxarea musculară. De asemenea, a ajutat la activarea anumitor receptori din intestin responsabili cu stimularea contracțiilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea constipației.
Gutuia este, de asemenea, bogată în fibre, despre care nenumărate studii au arătat că are un rol benefic în reglarea tranzitului interstinal. Potrivit unei recenzii publicate în World Journal of Gastroenterology, introducerea mai multor alimente bogate în fibre în dieta poate ajuta la creșterea frecvenței scaunelor la cei cu constipație.
Combat bacteriile
Mai multe studii au arătat că gutuia poate avea capacitatea de a limita dezvoltarea bacteriilor dăunătoare în organism. De exemplu, un studiu in vitro a arătat că sucul de gutui a ajutat la inhibarea creșterii numărului de bacterii Helicobacter pylori. Acestea pot provoca răni și ulcere la nivelul mucoasei stomacului.
Un alt studiu in vitro a constatat că extractul din gutuie și din semințele acesteia ar putea ajuta la protejarea împotriva altor câteva tulpini de bacterii, inclusiv Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus și Enterobacters aerogenes. Toate acestea sunt tipuri patogene de bacterii care pot provoca infecții și boli la oameni.
Sprijină sănătatea inimii
Un studiu realizat pe animale în Iran a descoperit că administrarea de extract de gutuie la cobai cu diabet a ajutat la reducerea nivelului de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride. Toate acestea sunt factori majori de risc pentru boli de inimă. Uite aici o listă cu alimente care ajută la reducerea colesterolului.
O altă cercetare pe animale a demonstrat că extractul din frunze și fructe de gutui au fost eficiente în reducerea tensiunii arteriale la cobai. Hipertensiunea este o altă problemă care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare.
Ajută la vindecarea rănilor
Printre beneficiile consumului de gutui se află și vindecarea rănilor. Încă din Antichitate, semințele și frunzele de gutui au fost folosite pentru a ajuta la vindecarea rănilor și la repararea țesuturilor. Mai recent, mai multe studii au confirmat veridicitatea acestor lucruri. O cercetare in vitro a constatat că semințele de gutuie au acționat ca agenți de vindecare a rănilor. Acestea au stimulat creșterea de țesut nou după o leziune. Un alt studiu pe animale a mai constatat că aplicarea locală a unguentului cu extract de semințe a fost eficientă în vindecarea rănilor cauzate de arsuri de gradul doi la cobai.
Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul fructelor ca parte a unei diete echilibrate oferă aceleași beneficii.
Previn boala de reflux gastroesofagian
Printre beneficiile consumului de gutui se numără și prevenirea bolii de reflux gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune care apare atunci când acidul din stomac curge înapoi în esofag. Provoacă simptome precum arsuri la stomac, greață și eructații.
Un studiu din 2018 publicat în Journal of Obstetrics and Gynecology a arătat că o gustare cu gutui după mese a fost la fel de eficientă ca un medicament pe bază de prescripție medicală folosit pentru a trata boala de reflux gastroesofagian la femeile însărcinate.
Un alt studiu din Iran a avut rezultate similare, raportând că siropul de gutui a fost la fel de eficient ca un medicament comun în reducerea simptomelor de reglux gastroesofagian la copii și sugari.
Valorile nutritive ale unei gutui
O gutuie de aproximativ 92 de grame conține următoarele substanțe nutritive potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA):
- 52,4 calorii
- 14,1 g carbohidrați
- 0,4 g proteine
- 0,1 g grăsimi
- 1,7 g fibre alimentare
- 13,8 mg vitamina C (23% din doza zilnică recomandată)
- 0,1 mg cupru (6% din doza zilnică recomandată)
- 181 mg potasiu (5% din doza zilnică recomandată)
- 0,6 mg fier (4% din doza zilnică recomandată)
- 7,4 mg magneziu (2% din doza zilnică recomandată)
- 15,6 mg fosfor (2% din doza zilnică recomandată)
Gutuia conține și o cantitate mică de vitamina A, tiamină, niacină, acid pantotenic, calciu și seleniu.