Beneficiile consumului de gutui. De ce trebuie să le mănânci zilnic

Gutuile sunt consumate de secole, atât datorită gustului lor, dar și pentru beneficiile lor nutritive. Le  consumau chiar și grecii și romanii în Antichitate și sunt menționate chiar și în textele biblice. Hai să aflăm împreună care sunt beneficiile consumului de gutui.

Publicat: 1 noiembrie 2022, 07:00
Beneficiile consumului de gutui care stau într-un coș răsturnat
Gutuile sunt surse importante de antioxidanți / Profimedia Images

Gutuia sau Cydonia oblonga se găsește în mai multe soiuri, unele dintre ele aducând la gust chiar cu portocala sau ananasul. Pe lângă fructele sale delicioase, gutuiul este cultivat și ca plantă ornamentală, datorită florilor sale roz pal. 

Gutui are o istorie incredibil de bogată. Unii istorici susțin că merele la care se face referire în Grădina Edenului și în Cântarea lui Solomon din Biblie erau de fapt gutui.

Beneficiile consumului de gutui

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În Grecia antică, planta de gutui a devenit un simbol al iubirii și fertilității și chiar a fost considerată un element de bază la nunți. Potrivit legendei grecești, Mărul de Aur al Discordiei care a declanșat războiul troian nu a fost un măr, ci o gutuie.

Așadar, oamenii au consumat gutuile de mii de ani. Mai întâi au făcut-o pentru gustul lor foarte aromat, însă cu timpul au observat și că îi ajută și la menținerea unei stări de sănătate optime. Sunt o sursă excelentă de vitamina C și de fibre. 

De asemenea, conțin o mulțime de alți nutrienți importanți, inclusiv cupru, potasiu și fier. Află mai multe despre cum poți prepara un sirop delicios de gutui. În felul acesta te vei bucura de beneficiile lor chiar și iarna.

Citește și

Sunt bogate în antioxidanți

Gutuia este o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, sursa mai multor boli cronice sau cardiovasculare. Vitamina C este unul dintre acești antioxidanți, dar nu singurul. Mai regăsim acidul cafeoilchinic și rutina.

Pot ajuta la ameliorarea constipației

În medicina tradițională, semințele de gutuie erau adesea folosite pentru a trata tulburările digestive, cum ar fi constipația și diareea. Cercetări mai recente au confirmat proprietățile medicinale ale fructelor și semințelor. Potrivit acestora gutuile ar putea ajuta la ameliorarea constipației și la susținerea unui tranzit intestinal normal

Un studiu realizat pe animale a arătat că extractul de semințe de gutuie a ajutat la accelerarea tranzitului intestinal, îmbunătățind în același timp relaxarea musculară. De asemenea, a ajutat la activarea anumitor receptori din intestin responsabili cu stimularea contracțiilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea constipației.

Gutuia este, de asemenea, bogată în fibre, despre care nenumărate studii au arătat că are un rol benefic în reglarea tranzitului interstinal. Potrivit unei recenzii publicate în World Journal of Gastroenterology, introducerea mai multor alimente bogate în fibre în dieta poate ajuta la creșterea frecvenței scaunelor la cei cu constipație.

Combat bacteriile

Mai multe studii au arătat că gutuia poate avea capacitatea de a limita dezvoltarea bacteriilor dăunătoare în organism. De exemplu, un studiu in vitro a arătat că sucul de gutui a ajutat la inhibarea creșterii numărului de bacterii Helicobacter pylori. Acestea pot provoca răni și ulcere la nivelul mucoasei stomacului.

Un alt studiu in vitro a constatat că extractul din gutuie și din semințele acesteia ar putea ajuta la protejarea împotriva altor câteva tulpini de bacterii, inclusiv Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus și Enterobacters aerogenes. Toate acestea sunt tipuri patogene de bacterii care pot provoca infecții și boli la oameni.

Sprijină sănătatea inimii

Un studiu realizat pe animale în Iran a descoperit că administrarea de extract de gutuie la cobai cu diabet a ajutat la reducerea nivelului de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride. Toate acestea sunt factori majori de risc pentru boli de inimă. Uite aici o listă cu alimente care ajută la reducerea colesterolului.

O altă cercetare pe animale a demonstrat că extractul din frunze și fructe de gutui au fost eficiente în reducerea tensiunii arteriale la cobai. Hipertensiunea este o altă problemă care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare.

Ajută la vindecarea rănilor

Printre beneficiile consumului de gutui se află și vindecarea rănilor. Încă din Antichitate, semințele și frunzele de gutui au fost folosite pentru a ajuta la vindecarea rănilor și la repararea țesuturilor. Mai recent, mai multe studii au confirmat veridicitatea acestor lucruri. O cercetare in vitro a constatat că semințele de gutuie au acționat ca agenți de vindecare a rănilor. Acestea au stimulat creșterea de țesut nou după o leziune. Un alt studiu pe animale a mai constatat că aplicarea locală a unguentului cu extract de semințe a fost eficientă în vindecarea rănilor cauzate de arsuri de gradul doi la cobai.

Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul fructelor ca parte a unei diete echilibrate oferă aceleași beneficii.

Previn boala de reflux gastroesofagian

Printre beneficiile consumului de gutui se numără și prevenirea bolii de reflux gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune care apare atunci când acidul din stomac curge înapoi în esofag. Provoacă simptome precum arsuri la stomac, greață și eructații.

Un studiu din 2018 publicat în Journal of Obstetrics and Gynecology a arătat că o gustare cu gutui după mese a fost la fel de eficientă ca un medicament pe bază de prescripție medicală folosit pentru a trata boala de reflux gastroesofagian la femeile însărcinate.

Un alt studiu din Iran a avut rezultate similare, raportând că siropul de gutui a fost la fel de eficient ca un medicament comun în reducerea simptomelor de reglux gastroesofagian la copii și sugari.

Valorile nutritive ale unei gutui

O gutuie de aproximativ 92 de grame conține următoarele substanțe nutritive potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA):

  • 52,4 calorii
  • 14,1 g carbohidrați
  • 0,4 g proteine
  • 0,1 g grăsimi
  • 1,7 g fibre alimentare
  • 13,8 mg vitamina C (23% din doza zilnică recomandată)
  • 0,1 mg cupru (6% din doza zilnică recomandată)
  • 181 mg potasiu (5% din doza zilnică recomandată)
  • 0,6 mg fier (4% din doza zilnică recomandată)
  • 7,4 mg magneziu (2% din doza zilnică recomandată)
  • 15,6 mg fosfor (2% din doza zilnică recomandată)

Gutuia conține și o cantitate mică de vitamina A, tiamină, niacină, acid pantotenic, calciu și seleniu.

Citește și
CELE MAI CITITE
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide pe o vasă alături de o cană de ceai
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Un săculeț în care se află bucăți de ciocolată neagră pentru a ilustra care sunt beneficiile sale pentru sănătate
7 beneficii ale consumului de ciocolată neagră. De ce e recomandat să o incluzi în dieta ta
7 beneficii ale consumului de ciocolată neagră. De ce e recomandat să o incluzi în dieta ta
Trei gulii așezate într-un coș din nuiele.
Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică
Beneficiile consumului de gulie. Cum poate fi inclusă în dieta zilnică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ganache de ciocolată tăiat și pus într-un castron negru
09:00
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Preparatele rillete, pateu și terina în trei poze diferite
08:00
Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
07:00
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Fondue de ciocolată pe masă în care se înmoaie căpșune
06:00
Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună
Chec de post cu nuci servit pe un platou de lemn
3 decembrie, 09:00
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
O femeie care curăță de coajă un morcov
3 decembrie, 08:00
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie 5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Brownie congelat și servit cu o cupă de înghețată de vanilie
3 decembrie, 08:00
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
3 decembrie, 06:00
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă
Cutremur azi în România. Seismul de 4,8 pe Richter s-a produs în Vrancea și a fost resimțit în mai multe orașe, inclusiv București

Cutremur azi în România. Seismul de 4,8 pe Richter s-a produs în Vrancea și a fost resimțit în mai multe orașe, inclusiv București

Cutremur azi în România. Seismul de 4,8 pe Richter s-a produs în Vrancea și a fost resimțit în mai multe orașe, inclusiv București
Ultimul mesaj al fiicei Ronei Hartner pentru mama ei, înainte ca regretata actriţă să fie înmormântată, a fost cutremurător

Ultimul mesaj al fiicei Ronei Hartner pentru mama ei, înainte ca regretata actriţă să fie înmormântată, a fost cutremurător

Ultimul mesaj al fiicei Ronei Hartner pentru mama ei, înainte ca regretata actriţă să fie înmormântată, a fost cutremurător
Cine a câștigat primul joc de amuletă din a șaptea etapă. Ce avantaj uriaș aduce Jokerul extras

Cine a câștigat primul joc de amuletă din a șaptea etapă. Ce avantaj uriaș aduce Jokerul extras

Cine a câștigat primul joc de amuletă din a șaptea etapă. Ce avantaj uriaș aduce Jokerul extras
Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o capodoperă a sculpturii egiptene. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor
Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă
Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul
fresh
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
închide