Beneficiile consumului de gutui. De ce trebuie să le mănânci zilnic

Gutuile sunt consumate de secole, atât datorită gustului lor, dar și pentru beneficiile lor nutritive. Le  consumau chiar și grecii și romanii în Antichitate și sunt menționate chiar și în textele biblice. Hai să aflăm împreună care sunt beneficiile consumului de gutui.

Publicat: 1 noiembrie 2022, 07:00
Beneficiile consumului de gutui care stau într-un coș răsturnat
Gutuile sunt surse importante de antioxidanți / Profimedia Images

Gutuia sau Cydonia oblonga se găsește în mai multe soiuri, unele dintre ele aducând la gust chiar cu portocala sau ananasul. Pe lângă fructele sale delicioase, gutuiul este cultivat și ca plantă ornamentală, datorită florilor sale roz pal. 

Gutui are o istorie incredibil de bogată. Unii istorici susțin că merele la care se face referire în Grădina Edenului și în Cântarea lui Solomon din Biblie erau de fapt gutui.

Beneficiile consumului de gutui

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În Grecia antică, planta de gutui a devenit un simbol al iubirii și fertilității și chiar a fost considerată un element de bază la nunți. Potrivit legendei grecești, Mărul de Aur al Discordiei care a declanșat războiul troian nu a fost un măr, ci o gutuie.

Așadar, oamenii au consumat gutuile de mii de ani. Mai întâi au făcut-o pentru gustul lor foarte aromat, însă cu timpul au observat și că îi ajută și la menținerea unei stări de sănătate optime. Sunt o sursă excelentă de vitamina C și de fibre. 

De asemenea, conțin o mulțime de alți nutrienți importanți, inclusiv cupru, potasiu și fier. Află mai multe despre cum poți prepara un sirop delicios de gutui. În felul acesta te vei bucura de beneficiile lor chiar și iarna.

Citește și

Sunt bogate în antioxidanți

Gutuia este o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, sursa mai multor boli cronice sau cardiovasculare. Vitamina C este unul dintre acești antioxidanți, dar nu singurul. Mai regăsim acidul cafeoilchinic și rutina.

Pot ajuta la ameliorarea constipației

În medicina tradițională, semințele de gutuie erau adesea folosite pentru a trata tulburările digestive, cum ar fi constipația și diareea. Cercetări mai recente au confirmat proprietățile medicinale ale fructelor și semințelor. Potrivit acestora gutuile ar putea ajuta la ameliorarea constipației și la susținerea unui tranzit intestinal normal

Un studiu realizat pe animale a arătat că extractul de semințe de gutuie a ajutat la accelerarea tranzitului intestinal, îmbunătățind în același timp relaxarea musculară. De asemenea, a ajutat la activarea anumitor receptori din intestin responsabili cu stimularea contracțiilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea constipației.

Gutuia este, de asemenea, bogată în fibre, despre care nenumărate studii au arătat că are un rol benefic în reglarea tranzitului interstinal. Potrivit unei recenzii publicate în World Journal of Gastroenterology, introducerea mai multor alimente bogate în fibre în dieta poate ajuta la creșterea frecvenței scaunelor la cei cu constipație.

Combat bacteriile

Mai multe studii au arătat că gutuia poate avea capacitatea de a limita dezvoltarea bacteriilor dăunătoare în organism. De exemplu, un studiu in vitro a arătat că sucul de gutui a ajutat la inhibarea creșterii numărului de bacterii Helicobacter pylori. Acestea pot provoca răni și ulcere la nivelul mucoasei stomacului.

Un alt studiu in vitro a constatat că extractul din gutuie și din semințele acesteia ar putea ajuta la protejarea împotriva altor câteva tulpini de bacterii, inclusiv Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus și Enterobacters aerogenes. Toate acestea sunt tipuri patogene de bacterii care pot provoca infecții și boli la oameni.

Sprijină sănătatea inimii

Un studiu realizat pe animale în Iran a descoperit că administrarea de extract de gutuie la cobai cu diabet a ajutat la reducerea nivelului de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride. Toate acestea sunt factori majori de risc pentru boli de inimă. Uite aici o listă cu alimente care ajută la reducerea colesterolului.

O altă cercetare pe animale a demonstrat că extractul din frunze și fructe de gutui au fost eficiente în reducerea tensiunii arteriale la cobai. Hipertensiunea este o altă problemă care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare.

Ajută la vindecarea rănilor

Printre beneficiile consumului de gutui se află și vindecarea rănilor. Încă din Antichitate, semințele și frunzele de gutui au fost folosite pentru a ajuta la vindecarea rănilor și la repararea țesuturilor. Mai recent, mai multe studii au confirmat veridicitatea acestor lucruri. O cercetare in vitro a constatat că semințele de gutuie au acționat ca agenți de vindecare a rănilor. Acestea au stimulat creșterea de țesut nou după o leziune. Un alt studiu pe animale a mai constatat că aplicarea locală a unguentului cu extract de semințe a fost eficientă în vindecarea rănilor cauzate de arsuri de gradul doi la cobai.

Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul fructelor ca parte a unei diete echilibrate oferă aceleași beneficii.

Previn boala de reflux gastroesofagian

Printre beneficiile consumului de gutui se numără și prevenirea bolii de reflux gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune care apare atunci când acidul din stomac curge înapoi în esofag. Provoacă simptome precum arsuri la stomac, greață și eructații.

Un studiu din 2018 publicat în Journal of Obstetrics and Gynecology a arătat că o gustare cu gutui după mese a fost la fel de eficientă ca un medicament pe bază de prescripție medicală folosit pentru a trata boala de reflux gastroesofagian la femeile însărcinate.

Un alt studiu din Iran a avut rezultate similare, raportând că siropul de gutui a fost la fel de eficient ca un medicament comun în reducerea simptomelor de reglux gastroesofagian la copii și sugari.

Valorile nutritive ale unei gutui

O gutuie de aproximativ 92 de grame conține următoarele substanțe nutritive potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA):

  • 52,4 calorii
  • 14,1 g carbohidrați
  • 0,4 g proteine
  • 0,1 g grăsimi
  • 1,7 g fibre alimentare
  • 13,8 mg vitamina C (23% din doza zilnică recomandată)
  • 0,1 mg cupru (6% din doza zilnică recomandată)
  • 181 mg potasiu (5% din doza zilnică recomandată)
  • 0,6 mg fier (4% din doza zilnică recomandată)
  • 7,4 mg magneziu (2% din doza zilnică recomandată)
  • 15,6 mg fosfor (2% din doza zilnică recomandată)

Gutuia conține și o cantitate mică de vitamina A, tiamină, niacină, acid pantotenic, calciu și seleniu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
dulceața de gutui cpusă în două borcane mici
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă
Dulceață de gutui după rețeta bunicii pusă în borcan
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Horoscop zilnic 2 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 2 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 2 aprilie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide