Beneficiile consumului de gutui. De ce trebuie să le mănânci zilnic

Gutuile sunt consumate de secole, atât datorită gustului lor, dar și pentru beneficiile lor nutritive. Le  consumau chiar și grecii și romanii în Antichitate și sunt menționate chiar și în textele biblice. Hai să aflăm împreună care sunt beneficiile consumului de gutui.

Publicat: 1 noiembrie 2022, 07:00
Beneficiile consumului de gutui care stau într-un coș răsturnat
Gutuile sunt surse importante de antioxidanți / Profimedia Images

Gutuia sau Cydonia oblonga se găsește în mai multe soiuri, unele dintre ele aducând la gust chiar cu portocala sau ananasul. Pe lângă fructele sale delicioase, gutuiul este cultivat și ca plantă ornamentală, datorită florilor sale roz pal. 

Gutui are o istorie incredibil de bogată. Unii istorici susțin că merele la care se face referire în Grădina Edenului și în Cântarea lui Solomon din Biblie erau de fapt gutui.

Beneficiile consumului de gutui

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În Grecia antică, planta de gutui a devenit un simbol al iubirii și fertilității și chiar a fost considerată un element de bază la nunți. Potrivit legendei grecești, Mărul de Aur al Discordiei care a declanșat războiul troian nu a fost un măr, ci o gutuie.

Așadar, oamenii au consumat gutuile de mii de ani. Mai întâi au făcut-o pentru gustul lor foarte aromat, însă cu timpul au observat și că îi ajută și la menținerea unei stări de sănătate optime. Sunt o sursă excelentă de vitamina C și de fibre. 

De asemenea, conțin o mulțime de alți nutrienți importanți, inclusiv cupru, potasiu și fier. Află mai multe despre cum poți prepara un sirop delicios de gutui. În felul acesta te vei bucura de beneficiile lor chiar și iarna.

Citește și

Sunt bogate în antioxidanți

Gutuia este o sursă excelentă de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, sursa mai multor boli cronice sau cardiovasculare. Vitamina C este unul dintre acești antioxidanți, dar nu singurul. Mai regăsim acidul cafeoilchinic și rutina.

Pot ajuta la ameliorarea constipației

În medicina tradițională, semințele de gutuie erau adesea folosite pentru a trata tulburările digestive, cum ar fi constipația și diareea. Cercetări mai recente au confirmat proprietățile medicinale ale fructelor și semințelor. Potrivit acestora gutuile ar putea ajuta la ameliorarea constipației și la susținerea unui tranzit intestinal normal

Un studiu realizat pe animale a arătat că extractul de semințe de gutuie a ajutat la accelerarea tranzitului intestinal, îmbunătățind în același timp relaxarea musculară. De asemenea, a ajutat la activarea anumitor receptori din intestin responsabili cu stimularea contracțiilor, ceea ce poate ajuta la prevenirea constipației.

Gutuia este, de asemenea, bogată în fibre, despre care nenumărate studii au arătat că are un rol benefic în reglarea tranzitului interstinal. Potrivit unei recenzii publicate în World Journal of Gastroenterology, introducerea mai multor alimente bogate în fibre în dieta poate ajuta la creșterea frecvenței scaunelor la cei cu constipație.

Combat bacteriile

Mai multe studii au arătat că gutuia poate avea capacitatea de a limita dezvoltarea bacteriilor dăunătoare în organism. De exemplu, un studiu in vitro a arătat că sucul de gutui a ajutat la inhibarea creșterii numărului de bacterii Helicobacter pylori. Acestea pot provoca răni și ulcere la nivelul mucoasei stomacului.

Un alt studiu in vitro a constatat că extractul din gutuie și din semințele acesteia ar putea ajuta la protejarea împotriva altor câteva tulpini de bacterii, inclusiv Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, S. aureus și Enterobacters aerogenes. Toate acestea sunt tipuri patogene de bacterii care pot provoca infecții și boli la oameni.

Sprijină sănătatea inimii

Un studiu realizat pe animale în Iran a descoperit că administrarea de extract de gutuie la cobai cu diabet a ajutat la reducerea nivelului de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride. Toate acestea sunt factori majori de risc pentru boli de inimă. Uite aici o listă cu alimente care ajută la reducerea colesterolului.

O altă cercetare pe animale a demonstrat că extractul din frunze și fructe de gutui au fost eficiente în reducerea tensiunii arteriale la cobai. Hipertensiunea este o altă problemă care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare.

Ajută la vindecarea rănilor

Printre beneficiile consumului de gutui se află și vindecarea rănilor. Încă din Antichitate, semințele și frunzele de gutui au fost folosite pentru a ajuta la vindecarea rănilor și la repararea țesuturilor. Mai recent, mai multe studii au confirmat veridicitatea acestor lucruri. O cercetare in vitro a constatat că semințele de gutuie au acționat ca agenți de vindecare a rănilor. Acestea au stimulat creșterea de țesut nou după o leziune. Un alt studiu pe animale a mai constatat că aplicarea locală a unguentului cu extract de semințe a fost eficientă în vindecarea rănilor cauzate de arsuri de gradul doi la cobai.

Cu toate acestea, în ciuda acestor rezultate, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă consumul fructelor ca parte a unei diete echilibrate oferă aceleași beneficii.

Previn boala de reflux gastroesofagian

Printre beneficiile consumului de gutui se numără și prevenirea bolii de reflux gastroesofagian. Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune care apare atunci când acidul din stomac curge înapoi în esofag. Provoacă simptome precum arsuri la stomac, greață și eructații.

Un studiu din 2018 publicat în Journal of Obstetrics and Gynecology a arătat că o gustare cu gutui după mese a fost la fel de eficientă ca un medicament pe bază de prescripție medicală folosit pentru a trata boala de reflux gastroesofagian la femeile însărcinate.

Un alt studiu din Iran a avut rezultate similare, raportând că siropul de gutui a fost la fel de eficient ca un medicament comun în reducerea simptomelor de reglux gastroesofagian la copii și sugari.

Valorile nutritive ale unei gutui

O gutuie de aproximativ 92 de grame conține următoarele substanțe nutritive potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA):

  • 52,4 calorii
  • 14,1 g carbohidrați
  • 0,4 g proteine
  • 0,1 g grăsimi
  • 1,7 g fibre alimentare
  • 13,8 mg vitamina C (23% din doza zilnică recomandată)
  • 0,1 mg cupru (6% din doza zilnică recomandată)
  • 181 mg potasiu (5% din doza zilnică recomandată)
  • 0,6 mg fier (4% din doza zilnică recomandată)
  • 7,4 mg magneziu (2% din doza zilnică recomandată)
  • 15,6 mg fosfor (2% din doza zilnică recomandată)

Gutuia conține și o cantitate mică de vitamina A, tiamină, niacină, acid pantotenic, calciu și seleniu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort cu ciocolată și fistic secționat
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Ștrudel cu șuncă și ciuperci pe un tocător de lemn, alături de ciuperci proaspete, frunze de busuioc și ardei roșu
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
Plăcintă cu mazăre porționată pe farfurie și în vasul de copt
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
Coji de eclere coapte în tavă
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit
Porții de kugel de cartofi
Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască
Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
dulceața de gutui cpusă în două borcane mici
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasă
Dulceață de gutui după rețeta bunicii pusă în borcan
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
filet mignon
05:33
Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon
sfecla tăiată
05:09
Cel mai bun mod de a păstra sfecla. Poate rezista până la câteva luni Cel mai bun mod de a păstra sfecla. Poate rezista până la câteva luni
Porție de ciorbă de cartofi cu pipote de pui
18 ianuarie, 05:01
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Croissante rapide, unul secționat
18 ianuarie, 04:39
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Crochete de cod cu cartofi pe o farfurie cu salată, una secționată
17 ianuarie, 05:24
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv
Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit
17 ianuarie, 05:23
Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit. Un desert spectaculos Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit. Un desert spectaculos
Chateaubriand servită pe un tocător de lemn
16 ianuarie, 06:14
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
salată shuba
16 ianuarie, 05:08
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
Zodii care s-ar putea să aibă nevoie de bani până la finalul lunii ianuarie 2025. Nativii care au nevoie de sprijin financiar
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: Mai la îndemână
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
Ion Ţiriac, anunţul momentului despre lovitura de proporţii dată de David Popovici! Ce s-a întâmplat după controversa uriaşă în care a fost implicat
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
Erkan Kolcak Kostendil joacă alături de Kerem Bursin în producția Șimarik. Despre ce este vorba
Erkan Kolcak Kostendil joacă alături de Kerem Bursin în producția Șimarik. Despre ce este vorba
Erkan Kolcak Kostendil joacă alături de Kerem Bursin în producția Șimarik. Despre ce este vorba
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
Tesla a depășit Audi în 2024. Câte vehicule a vândut în 12 luni
Coaste de porc cu sos și mămăligă
Coaste de porc cu sos și mămăligă
Coaste de porc cu sos și mămăligă
Importanța jocului liber în dezvoltarea copiilor: beneficii și recomandări
Importanța jocului liber în dezvoltarea copiilor: beneficii și recomandări
Importanța jocului liber în dezvoltarea copiilor: beneficii și recomandări
Justin Bieber are nevoie de bani și plănuiește să revină la muzică în 2025, la doar câteva luni după ce a devenit tată
Justin Bieber „are nevoie de bani” și plănuiește să revină la muzică în 2025, la doar câteva luni după ce a devenit tată
Justin Bieber „are nevoie de bani” și plănuiește să revină la muzică în 2025, la doar câteva luni după ce a devenit tată
Alimente bogate în carbohidrați. Ce poți include într-o alimentație hrănitoare
Alimente bogate în carbohidrați. Ce poți include într-o alimentație hrănitoare
Alimente bogate în carbohidrați. Ce poți include într-o alimentație hrănitoare
fresh
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv

Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv

Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv

Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent

Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent

Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit. Un desert spectaculos

Tartă cu jeleu de fructe și decor din aluat împletit. Un desert spectaculos

Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros

Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros

Cel mai bun mod de a păstra sfecla. Poate rezista până la câteva luni

Cel mai bun mod de a păstra sfecla. Poate rezista până la câteva luni
închide