Cum poți păstra cartofii 6 luni fără să se strice, potrivit experților
Obișnuiești să cumperi cartofi în cantități mai mari și ajungi să arunci mare parte din ei? Iată cum poți să păstra cartofii timp de 6 luni fără să se strice.
Regula ce ți-a tot fost spusă legat de depozitarea cartofilor este legată de spații întunecoase și bine ventilate. Dacă stai la bloc și nu ai pivniță, atunci cartofii tăi ajung de cele mai multe ori într-un dulap din bucătărie sau într-o cutie.
Cum poți păstra cartofii 6 luni fără să se strice
Pentru că este un aliment atât de versatil, de bogat din punct de vedere nutritiv, dar și foarte ieftin, oamenii de știință au căutat soluții pentru a putea depozita cartofii o perioadă cât mai lungă de timp. Potrivit Express.co.uk există o soluție pentru ca tu să păstrezi cartofii 6 luni fără să încolțească sau să se înmoaie.
Numai în Marea Britanie se aruncă anual 500.000 de tone de legume și 250.000 de tone de fructe. Motivul este că nu sunt folosite la timp. Dintre acestea 5,8 milioane sunt cartofi. Potrivit unui raport publicat de GreenReport, nici România nu stă prea bine. Zilnic aruncăm 6.000 kg de mâncare. Cum facem să reducem această risipă? Una dintre soluții este să cumpărăm cantități mai mici de alimente. Dacă totuși ai ajuns acasă cu 10 kilograme de cartofi pe care nu ai cum să îi mănânci într-un timp rezonabil, nu ai decât să îi depozitezi corespunzător.
Cele mai recente studii despre păstrarea cartofilor
Cercetările arată că atunci când sunt păstrați în frigider cartofii rezistă de 3 ori mai mult decât atunci când sunt ținuți în boxe, pivnițe sau dulapul din bucătărie. În felul acesta se pot salva 100.000 de tone de cartofi anual, potrivit Waste & Resources Action Programme.
Până acum ți se spunea că nu este bine să păstrezi aceste legume la rece pentru că ar putea duce la formarea acrilamidei atunci când cartofii sunt prăjiți. Acrilamida este o substanță cu potențial toxic. Aceasta se formează când grăsimile din ulei intră în contact cu amidonul în prezența unor temperaturi ridicate.
Studiul revizuit de Comitetul pentru Substanțe Chimice și Toxicitate în Alimente, Bunuri de Consum și Mediu Înconjurător (COT) din Marea Britanie demonstrează că lucrurile nu stau chiar așa. Cercetătorii spun că nivelul de acrilamidă nu va fi mai mare dacă vei păstra cartofii la frigider. În plus, durata lor de viață va fi prelungită. Cartofii care rezistă pot fi reparați ulterior. Descoperă în ce preparate îi poți include, dar și de ce nu e recomandat să îi gătești în folie de aluminiu.
Vechile recomandări ale specialiștilor rămân valabile
Dacă încă te întrebi cum poți păstra cartofii 6 luni fără să se strice, află că vechiile recomandări ale specialiștilor rămân valabile.
Depozitarea cartofilor în frigider nu mai este interzisă așa că se adaugă celorlalte variante pe care le ai la îndemână. Ca și până acum, pe cartofi îi poți pune în locuri uscate, întunecoase, bine ventilate. Un aspect de care trebuie să seama este să ai mereu recipiente curate, din carton sau material textil. Cutiile de plastic nu sunt o variantă bună pentru depozitarea cartofilor.
Dacă observi că unii cartofi încep să își schimbe aspectul îi poți salva gătindu-i. Cel mai bine este să îi fiebi și să îi pui în pungi speciale de congelator, în porții potrivite pentru tine și familia ta. Congelați ei vor rezista și până la 6 luni.
De reducerea risipei alimentare sunt preocupate și marile lanțuri de magazine care încearcă să adopte programe noi în acest sens. Pentru mai multe tipuri de alimente vor fi scoase mențiunile ”a se consuma până la…” sau ”termen de valabilitate” lăsând în grija consumatorilor decizia de a mânca sau nu alimentele respective.