Aripioare de pui cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă și delicioasă
Rețeta de aripioare de pui cu ghimbir și usturoi reprezintă un preparat savuros, inspirat din bucătăria asiatică. Este ușor de pregătit acasă, iar ingredientele sunt accesibile.

Gustul rezultat este intens, ușor picant, cu note dulci și acrișoare perfect echilibrate de aroma caldă a ghimbirului și forța usturoiului. Aripioarele capătă o crustă lipicioasă, caramelizată, iar interiorul rămâne fraged și suculent. Pe măsură ce se gătesc, aripioarele de pui încep să se caramelizeze frumos, scoțând la iveală o aromă tentantă de usturoi prăjit, ghimbir picant și sos de soia dulce-sărat.
Crusta se formează ușor crocantă și lipicioasă, dar cu o profunzime de arome: de la notele dulci și afumate ale mierii și sosului de soia, până la prospețimea ghimbirului care „taie” grăsimea și face gustul mai vibrant. Usturoiul adaugă o intensitate profundă și familiară, dar este domolit de restul ingredientelor. Ghimbirul proaspăt, ușor citric și picant, dă acea semnătură exotică. Acesta transformă niște simple aripioare într-un preparat cu personalitate.
Interiorul rămâne suculent, iar carnea se desprinde ușor de pe os. Sosul caramelizat poate fi ușor lipicios, cu un luciu apetisant, perfect de “șters” cu o garnitură sau pâine. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a te răsfăța și tu cu așa delicioase aripioare de pui cu ghimbir și usturoi.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru că aripioarele necesită un timp de marinare, vei începe cu pregătirea marinadei. Amestecă într-un bol: sosul de soia, mierea, oțetul, uleiul de susan, usturoiul zdrobit și ghimbirul ras fin. Dacă dorești un plus de iuțeală, adaugă și sos de chili.
Cum prepari rețeta de aripioare de pui cu ghimbir și usturoi
Pune aripioarele pregătite într-o caserolă încăpătoare, cu capac. Toarnă marinada peste aripioare, masează-le bine, acoperă caserola cu capacul și pune-o în frigider. Lasă aripioarele la marinat cel puțin 1 oră (ideal peste noapte pentru gust mai intens).
Descoperă și cum să marinezi carnea de porc, pentru a savura o friptură cu gust irezistibil.
Pentru gătirea aripioarelor ai două variante: la cuptor sau la tigaie.
Dacă optezi pentru varianta preparării la cuptor așază aripioarele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pune tava în cuptor și coace aripioarele la 200°C (cuptor preîncălzit) timp de 35–40 de minute. Întoarce-le pe la jumătatea timpului și unge-le cu marinadă.
Pentru varianta la tigaie rumenește aripioarele pe toate părțile în ulei încins. Apoi toarnă restul de marinadă peste ele. Lasă-le să se prepare la foc mediu spre mic, acoperite, până când sunt pătrunse. Apoi descoperă-le și lasă sosul să scadă până când devine lucios și lipicios.
Delicioasele aripioare de pui cu ghimbir și usturoi pot fi servite cu orez jasmin sau basmati simplu, cu legume trase la wok (ardei, broccoli, morcovi) sau cu cartofi dulci copți.
Mai pot fi servite ca aperitiv cu sosuri asiatice (sweet chili, hoisin, sos de usturoi negru).
Opțional, aripioarele pot fi decorate cu semințe de susan, ceapă verde tocată, coriandru proaspăt.
Tot din categoria rețetelor cu carne de poi îți mai recomandăm să încerci și rețeta de pui pe sare la cuptor.