Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Acest borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc este o mâncare plină de culoare și savoare, cu o dulceață naturală, o ușoară aciditate și o profunzime dată de carnea fiartă încet. Este o rețetă cu rădăcini adânci în Moldova, dar și în Bucovina.
Această mâncare are o frumusețe aparte, este un fel de bijuterie culinară de toamnă. În satele din Moldova, se făcea adesea în zilele mai reci de octombrie. Atunci sfecla era scoasă din pământ și pusă în beci. Iar carnea de porc era folosită pentru a da tărie și gust mâncărurilor de peste iarnă.
Borșul acesta are o culoare intens rubinie, un gust deosebit, ușor dulce de la sfeclă, echilibrat de acrimea borșului de casă. Carnea de porc îi aduce o bogăție subtilă, iar cartofii leagă totul într-un echilibru desăvârșit. Se servește adesea cu pătrunjel verde, leuștean, și o lingură de smântână.
Descoperă și o rețetă de borș de vită, cu sfeclă roșie. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei prepara carnea de vită separat, care necesită fierbere cu legume pentru supe și ciorbe. În același timp vei pregăti sfecla roșie, dar și borșul care necesită un timp scurt de fierbere, înainte de adăugare în supa de carne cu sfeclă.
Iată cum prepari borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc
Pune carnea de porc într-o oală cu apă rece și puțină sare.
Fierbe carnea la foc mic, spumând de câte ori este nevoie. Adaugă ceapa, morcovul și pătrunjelul întregi și lasă ingredientele să fiarbă timp de 40–50 de minute, până carnea este fragedă.
descoperă și o rețetă de borș tradițional de miel.
Între timp curăță sfecla, taie-o cuburi mici sau dă-o pe răzătoarea mare.
Într-o tigaie, încinge uleiul și călește sfecla timp de 3–4 minute. Adaugă pasta de roșii, un praf de sare și zahărul.
Toarnă un polonic din zeama în care fierbe carnea și las-o să se înăbușe 10 minute, până când se colorează intens și devine fragedă.
Scoate legumele fierte din supa de carne. Adaugă cartofii tăiați cuburi și fierbe-i 10–12 minute. Apoi pune sfecla călită în oală și amestecă ușor.
După 5 minute, toarnă borșul acru fiert separat (ca să nu tulbure supa).
Potrivește gustul cu sare și piper. Lasă ingredientele să fiarbă încă 5–10 minute.
La sfârșit, adaugă pătrunjelul și leușteanul, tocate fin. Lasă oala acoperită 10 minute, ca aromele să se așeze.
Deliciosul borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc se servește cald, în boluri adânci, cu o lingură de smântână sau iaurt gras și câteva fire de leuștean proaspăt.
este gustos cu pâine de casă sau cu mămăligă rece.
Culoarea rubinie, parfumul de borș și aroma dulceagă de sfeclă creează un amestec de gusturi ce încălzesc sufletul. Este un borș românesc autentic, rustic și delicat în același timp.
Variante și sfaturi
Poți înlocui carnea de porc cu cu rădăcinoase și fasole pentru o variantă de post.
Pentru o notă mai aromată, adaugă o linguriță de hrean ras în momentul servirii. Acesta îi oferă o iuțeală fină, perfectă pentru toamnă.
dacă îți place sfecla roșie și vrei să o conservi pentru iarnă îți recomandăm rețeta de sfeclă roșie cu oțet, la borcan.

