Borș de pește. 3 rețete gustoase pentru zilele cu dezlegare la pește

Rețeta de borș de pește este una tradițională românească care adună în fiecare lingură esența gusturilor autentice ale Deltei Dunării și ale regiunilor riverane. Acesta este un preparat care combină peștele de apă dulce cu legume proaspete și un borș acru, fiind ideal pentru mesele de sărbătoare sau pentru momentele când îți dorești o masă reconfortantă.

borș de pește, pus într-o farfurie de culoare neagră
Galerie foto

Galerie foto

Borșul de pește de servește cu mămăligă și ardei iute / Shutterstock

În funcție de zonă, borșul de pește poate varia, dar întotdeauna se remarcă prin savoarea sa intensă și aroma deosebită.

Pentru un borș de pește reușit, alegerea peștelui joacă un rol esențial. Pești precum crapul, șalăul sau carasul sunt opțiuni excelente datorită cărnii lor fragede și suculente, care contribuie la obținerea unei supe bogate și aromate.

În combinație cu legume rădăcinoase și borșul acru, acesta devine un preparat ușor de gătit, dar cu un gust desăvârșit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fie că îl preferi simplu sau cu o porție generoasă de smântână și leuștean proaspăt, borșul de pește rămâne un fel de mâncare ce adună toată tradiția și gustul autentic al bucătăriei românești, perfect pentru a te bucura de momente de convivialitate alături de familie și prieteni.

Pașii de urmat pentru a face borș de pește

Pentru a pregăti un borș de pește delicios, începe prin a curăța și a spăla peștele, de preferință de apă dulce, cum ar fi crapul sau șalăul, tăiat în bucăți potrivite.

Într-o oală mare, pune la fiert apa, adăugând oasele și capul de pește, pentru a obține o bază de supă aromată. Lasă-le să fiarbă aproximativ 30-40 de minute, spumând periodic.

Între timp, curăță și taie legumele: ceapă, morcov, rădăcină de pătrunjel și țelină. Călește-le într-o tigaie cu puțin ulei până devin moi și adaugă-le în oala cu pește. Lasă-le să fiarbă împreună timp de 20 de minute, până când legumele se înmoaie bine.

Adaugă borșul acru (aproximativ 500 ml, în funcție de cât de acru vrei să fie borșul), apoi condimentează cu sare, piper și frunze de dafin.

Când borșul este gata, pune bucățile de pește și lasă-le să fiarbă încă 10-15 minute.

La final, adaugă pătrunjelul proaspăt tocat și servește borșul fierbinte, cu smântână și mămăligă alături, pentru un preparat autentic și savuros.

Citește și

Rețete simple de borș de pește

Borșul de pește se servește cu mămăligă fierbinte și cu ardei iute pentru un gust cât mai autentic. Pentru ca borșul să aibă un gust cât mai intens este bine să folosești tipuri diferite de pește.

Borș de pește dobrogean

Se servește fierbinte, presărat cu verdeață proaspătă, alături de mămăligă și, uneori, smântână.

Un bol cu borș de pește dobrogean, așezat pe o altă farfurie întinsă
Se asezonează cu sare și piper după gust și se lasă să fiarbă încă 10 minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg pește de apă dulce
  • 2 morcovi
  • 1 țelină mică
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 3 l apă
  • 500 ml borș (sau după gust)
  • 1 linguriță boabe de piper negru
  • 2 foi de dafin
  • 3-4 linguri ulei
  • sare, piper, după gust
  • leuștean proaspăt tocat.

Mod de preparare

Se curăța și se spăla peștele foarte bine. Apoi se taie în bucăți potrivite. Într-o oală mare, se pune apă la fiert și se adaugă bucățile de pește.

Se lasă să fiarbă la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute, spumându-se periodic. După aceea, se adaugă legumele tocate mărunt. Se lasă 20-30 de minute sau până când se înmoaie.

Se adaugă borșul, boabele de piper și frunzele de dafin. Se asezonează cu sare și piper după gust și se lasă să fiarbă încă 10 minute.

La final, se leușteanul proaspăt tocat și borșul de pește dobrogean se servește cu mămăligă, pentru un gust autentic.

Borș de pește moldovenesc

Se pregătește cu mai multe tipuri de pește, de obicei din râurile locale, iar zeama se îmbogățește cu legume precum ceapă, morcov, ardei și roșii.

O farfurie cu boș de pește moldovenesc
Se adaugă borșul, pasta de roșii, boabele de piper și foile de dafin, apoi se condimentează cu sare după gust / Shutterstock

Ingrediente

  • 1,5 kg pește (crap, șalău, sau alt pește de apă dulce)
  • 3 morcovi
  • 1 țelină mică
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 3 litri apă
  • 500 ml borș
  • 2-3 linguri ulei
  • 200 g pastă de roșii
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță piper boabe
  • sare, după gust
  • leuștean proaspăt tocat.

Mod de preparare

Începe prin a curăța și tăia peștele în bucăți potrivite. Se pune apa la fiert într-o oală mare, iar după ce apa începe să fiarbă, se adaugă capul și oasele de pește. Se lasă să fiarbă timp de 30-40 de minute, spumând periodic, pentru a îndepărta impuritățile.

Între timp, legumele se curăță și se taie mărunt: ceapa, morcovii, țelina și ardeiul gras.

Într-o tigaie cu ulei, se călesc legumele până devin ușor moi. După ce legumele s-au înmuiat, se adaugă în oala cu zeama de pește. Se fierb împreună timp de 20-30 de minute, până când legumele sunt fragede.

Se adaugă borșul, pasta de roșii, boabele de piper și foile de dafin, apoi se condimentează cu sare după gust.

Se lasă să fiarbă încă 10-15 minute pentru a se combina aromele. La final, se adaugă bucățile de pește și se lasă să fiarbă împreună cu supa încă 10 minute.

Se servește fierbinte, presărat cu leuștean proaspăt tocat și smântână, dacă se dorește, alături de mămăligă sau pâine proaspătă.

Borș de pește cu orez

Se prepară cu pește proaspăt, de preferință specii cu carne albă și dulce, cum ar fi crapul, carasul sau știuca.

Un castron cu borș de pește cu orez
La final, se adaugă bucățile de pește și se lasă să fiarbă împreună cu supa încă 5-10 minute, până când peștele este complet gătit / Shutterstock

Ingrediente

  • 1,5 kg pește (crap, șalău, sau alt pește de apă dulce)
  • 3 morcovi
  • 1 țelină mică
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ceapă
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 ardei gras
  • 1,5 l apă
  • 200 g orez
  • 500 ml borș
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță boabe de piper
  • sare, după gust
  • leuștean.

Mod de preparare

Se curăță și se taie peștele în bucăți potrivite. Într-o oală mare, se pune apa la fiert, iar când aceasta începe să fiarbă, se adaugă capul și oasele de pește.

Se lasă să fiarbă timp de 30-40 de minute, spumând periodic pentru a îndepărta impuritățile. După ce zeama a fiert, se strecoară, păstrând doar lichidul și oasele de pește.

În timp ce supa fierbe, legumele (ceapa, morcovii, țelina, ardeiul gras) se curăță și se taie mărunt. Într-o tigaie cu ulei, se călesc legumele până devin ușor moi. După ce s-au înmuiat, se adaugă în zeama de pește, lăsându-le să fiarbă împreună timp de 20-25 de minute.

În acest timp, orezul se clătește sub apă rece și se adaugă în supă, lăsându-l să fiarbă încă 10-15 minute. Se adaugă borșul, boabele de piper și frunzele de dafin. Se condimentează cu sare după gust și se lasă să fiarbă încă 10 minute.

La final, se adaugă bucățile de pește și se lasă să fiarbă împreună cu supa încă 5-10 minute, până când peștele este complet gătit.

Se servește fierbinte, presărat cu pătrunjel proaspăt tocat și smântână, dacă se dorește. Borșul de pește cu orez poate fi acompaniat de pâine de casă sau mămăligă pentru un gust autentic.

Care e cel mai bun pește pentru borș

Cel mai bun pește pentru borș este un pește de apă dulce, care are carne mai grasă și un gust mai intens, ideal pentru a se combina cu arome și legume într-un borș de pește tradițional.

Printre cele mai recomandate tipuri de pește pentru borș se numără crapul, șalăul, carasul și somnul. Aceste tipuri de pește oferă o zeamă bogată și aromată, care se combină excelent cu legumele și borșul, având și o carne fragedă, care se desprinde ușor de pe oase.

De asemenea, peștii cu oase mari, precum sturionul sau mălăiața, pot adăuga o aromă deosebită ciorbei, dar necesită mai mult timp de gătire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu vanilie și pere întregi porționat pe farfurie și pe platou
Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă
Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
orez fiert
De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți
De ce se lipește orezul. Ce greșeli trebuie să eviți
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Frico veneto
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză în farfurie, alături de un bol cu smântână
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
30 octombrie, 06:06
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Două sticle cu suc de sfeclă roșie și sfeclă roșie proaspătă
30 octombrie, 05:04
Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității
linte roșie rețete
30 octombrie, 05:03
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente într-un bol
29 octombrie, 05:37
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
ciocolată neagră de casă fără zahăr
29 octombrie, 05:16
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
29 octombrie, 04:57
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
28 octombrie, 06:30
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Cum să păstrezi zmeura
28 octombrie, 05:22
Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Remedii naturale pentru răceală: mituri şi adevăruri
Remedii naturale pentru răceală: mituri şi adevăruri
Remedii naturale pentru răceală: mituri şi adevăruri
Medicii acuzaţi de moartea unui pacient, eroi în 2015. Ar fi încercat să îşi acopere fapta
Medicii acuzaţi de moartea unui pacient, "eroi" în 2015. Ar fi încercat să îşi acopere fapta
Medicii acuzaţi de moartea unui pacient, "eroi" în 2015. Ar fi încercat să îşi acopere fapta
Motivul pentru care celebrul milionar român de 47 de ani merge cu metroul şi autobuzul în Capitală!
Motivul pentru care celebrul milionar român de 47 de ani merge cu metroul şi autobuzul în Capitală!
Motivul pentru care celebrul milionar român de 47 de ani merge cu metroul şi autobuzul în Capitală!
Bogdan de la Ploiești, mesaj ascuns în noua melodie cântată pentru Cristina Pucean. Modelul din videoclip seamănă izbitor cu ea
Bogdan de la Ploiești, mesaj ascuns în noua melodie cântată pentru Cristina Pucean. Modelul din videoclip seamănă izbitor cu ea
Bogdan de la Ploiești, mesaj ascuns în noua melodie cântată pentru Cristina Pucean. Modelul din videoclip seamănă izbitor cu ea
8 actrițe din Turcia pe care să le urmărești în mediul online. Cine oferă inspirație
8 actrițe din Turcia pe care să le urmărești în mediul online. Cine oferă inspirație
8 actrițe din Turcia pe care să le urmărești în mediul online. Cine oferă inspirație
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Chec cu dovleac și condimente, servit cu caramel și nuci
Chec cu dovleac și condimente, servit cu caramel și nuci
Chec cu dovleac și condimente, servit cu caramel și nuci
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Antonia a lansat o piesă în colaborare cu Killa Fonic: Sper să vă placă la fel de mult cum ne place nouă
Antonia a lansat o piesă în colaborare cu Killa Fonic: „Sper să vă placă la fel de mult cum ne place nouă”
Antonia a lansat o piesă în colaborare cu Killa Fonic: „Sper să vă placă la fel de mult cum ne place nouă”
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
fresh
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională

Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională

Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională

Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase

Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase

Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect

Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect

Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie

Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie

Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității

Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității
închide