Borș de sfeclă cu găluști. Rețeta intrată în Patrimoniul UNESCO
O porție de borș de sfeclă este specifică bucătăriei ucrainiene. Are un gust aparte, este plin de culoare și de savoare datorită multitudinii de legume folosite. De obicei, i se adaugă și găluști umplute cu carne sau alte legume. Borșul vegetarian cu vushka poate fi pregătit în orice anotimp și este gustos atât cald, cât și rece.
Pentru ucrainieni borșul are aceiași însemnătate ca ciorba pentru noi. Este gustul de acasă, reprezintă amintirea bunicilor și a mamei, a meselor în familie. Fiecare casă are rețeta preferată, cu combinațiile de legume proprii. Sfecla este ingredientul care se găsește aproape peste tot, ceea care îi dă culoarea roșie specifică.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pun în apă ciupercile uscate și se lasă 30 de minute. Se spală sfecla și se pune la fiert pentru o oră. Apoi se lasă deoparte.
Fasolea roșie se fierbe în 150 ml apă pentru 1-1,5 ore și se lasă deoparte.
Se pun 3 l de apă într-o oală mare și se adaugă varza, morcovul, ceapa, țelina, ardeiul gras, pătrunjelul, ienibaharul, foile de dafin și sarea. Se gătesc la foc mediu pentru 30 de minute.
Cum prepari aluatul pentru găluști
Între timp se face aluatul. Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă până când aluatul devine elastic. Se acoperă vasul și se lasă deoparte.
Se curăță cartofii și se taie cubulețe. Se pun la fiert în apă cu sare pentru 25 de minute. Când sunt moi se pasează până devin piure.
Se curăță și se toacă mărunt ceapa. Toate ciupercile se toacă mărunt. Într-o tigaie se încinge uleiul și se pun la călit ceapa și ciupercile. Se asezonează și se lasă până când se evaporă toată apa din ciuperci. Apoi compoziția se amestecă cu piureul de cartofi până se omogenizează.
Se presară făină pe o suprafață și se întinde aluatul. Se formează cercuri cu diametrul de aproximativ 9,5 cm. În mijlocul fiecărui cerc ce pune umplutură. Se împăturește și se sigilează bine cu degetele.
Cum gătești borșul cu găluștile vashka
Se pune apă într-un vas și se aduce la punctul de fierbere. Se pun vashka și se gătesc 3 minute. Se scot într-un bol și se stropesc cu puțin ulei.
Sfecla fiartă se curăță de coajă și se dă pe răzătoare. Se stropește cu zeama de lămâie, zahărul și sarea. Se lasă 1 oră să se marineze. Se scot toate legumele din supă. În afară de morcov, toate se aruncă sau se folosesc pentru alt preparat. Morcovul se dă pe răzătoarea mare.
Sfecla, morcovul și fasolea se pun în zeama în care au fiert legumele și se mai lasă pe foc pentru 10 minute. Se pune supă în bol și se adaugă 5-6 vushka în fiecare porție.
Cum a intrat rețeta în Patrimoniul UNESCO
Boșul a fost menționat pentru prima dată în 1548 în jurnalul de călătorie al unui neamț care călătorea în Kiev. De-a lungul timpului numeroase state din spațiul sovietic au încercat să demonstreze că această supă este originală din zona lor, însă în iulie 2022 Ucraina a reușit să înregistreze borșul pe lista Patrimoniului UNESCO, fiind declarat ”moștenire intangibilă ce trebuie protejată”. Încearcă și rețeta de borș tradițional de miel.
În decizia forului mondial scrie că ”borșul este parte integrantă a familiilor și comunităților din Ucraina.”
Primele rețete de borș gătite acum câteva sute de ani erau vegetariene. Gospodinele foloseau doar sfeclă și legume pe care le cultivau în grădina proprie. Cartofii și roșiile au fost incluse mai târziu, când acestea au fost aduse din America. Carnea a fost folosită mult mai târziu, cu doar 150 de ani în urmă.
Rețeta borșului de sfeclă de-a lungul anilor
Această istorie de secole a făcut ca borșul să nici nu aibă o rețetă exactă. Baza o reprezintă o supă preparată în principal din rădăcină de țelină, ceapă și morcovi, care se fierb pentru 40 de minute. Descoperă mai multe și despre cum să tai ceapa fără să lăcrimezi.
Nu contează dacă dacă este proaspătă, coaptă, dată prin răzătoare sau tocată, important este să fie sfeclă din belșug. Al treilea strat este reprezentat de orice alte legume ai la îndemână. Nota finală este dată de gustul afumat.