Borș de sfeclă cu găluști. Rețeta intrată în Patrimoniul UNESCO

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

O porție de borș de sfeclă este specifică bucătăriei ucrainiene. Are un gust aparte, este plin de culoare și de savoare datorită multitudinii de legume folosite. De obicei, i se adaugă și găluști umplute cu carne sau alte legume. Borșul vegetarian cu vushka poate fi pregătit în orice anotimp și este gustos atât cald, cât și rece.

Borș de sfeclă cu găluști servit într-un bol alb
Găluștile sunt umplute cu legume / Shutterstock

Pentru ucrainieni borșul are aceiași însemnătate ca ciorba pentru noi. Este gustul de acasă, reprezintă amintirea bunicilor și a mamei, a meselor în familie. Fiecare casă are rețeta preferată, cu combinațiile de legume proprii. Sfecla este ingredientul care se găsește aproape peste tot, ceea care îi dă culoarea roșie specifică.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun în apă ciupercile uscate și se lasă 30 de minute. Se spală sfecla și se pune la fiert pentru o oră. Apoi se lasă deoparte.

Fasolea roșie se fierbe în 150 ml apă pentru 1-1,5 ore și se lasă deoparte.

Se pun 3 l de apă într-o oală mare și se adaugă varza, morcovul, ceapa, țelina, ardeiul gras, pătrunjelul, ienibaharul, foile de dafin și sarea. Se gătesc la foc mediu pentru 30 de minute.

Cum prepari aluatul pentru găluști

Între timp se face aluatul. Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă până când aluatul devine elastic. Se acoperă vasul și se lasă deoparte.

Se curăță cartofii și se taie cubulețe. Se pun la fiert în apă cu sare pentru 25 de minute. Când sunt moi se pasează până devin piure.

Se curăță și se toacă mărunt ceapa. Toate ciupercile se toacă mărunt. Într-o tigaie se încinge uleiul și se pun la călit ceapa și ciupercile. Se asezonează și se lasă până când se evaporă toată apa din ciuperci. Apoi compoziția se amestecă cu piureul de cartofi până se omogenizează.

Se presară făină pe o suprafață și se întinde aluatul. Se formează cercuri cu diametrul de aproximativ 9,5 cm. În mijlocul fiecărui cerc ce pune umplutură. Se împăturește și se sigilează bine cu degetele.

Cum gătești borșul cu găluștile vashka

Se pune apă într-un vas și se aduce la punctul de fierbere. Se pun vashka și se gătesc 3 minute. Se scot într-un bol și se stropesc cu puțin ulei.

Sfecla fiartă se curăță de coajă și se dă pe răzătoare. Se stropește cu zeama de lămâie, zahărul și sarea. Se lasă 1 oră să se marineze. Se scot toate legumele din supă. În afară de morcov, toate se aruncă sau se folosesc pentru alt preparat. Morcovul se dă pe răzătoarea mare.

Sfecla, morcovul și fasolea se pun în zeama în care au fiert legumele și se mai lasă pe foc pentru 10 minute. Se pune supă în bol și se adaugă 5-6 vushka în fiecare porție.

Cum a intrat rețeta în Patrimoniul UNESCO

Boșul a fost menționat pentru prima dată în 1548 în jurnalul de călătorie al unui neamț care călătorea în Kiev. De-a lungul timpului numeroase state din spațiul sovietic au încercat să demonstreze că această supă este originală din zona lor, însă în iulie 2022 Ucraina a reușit să înregistreze borșul pe lista Patrimoniului UNESCO, fiind declarat ”moștenire intangibilă ce trebuie protejată”. Încearcă și rețeta de borș tradițional de miel.

În decizia forului mondial scrie că ”borșul este parte integrantă a familiilor și comunităților din Ucraina.”

Primele rețete de borș gătite acum câteva sute de ani erau vegetariene. Gospodinele foloseau doar sfeclă și legume pe care le cultivau în grădina proprie. Cartofii și roșiile au fost incluse mai târziu, când acestea au fost aduse din America. Carnea a fost folosită mult mai târziu, cu doar 150 de ani în urmă.

Rețeta borșului de sfeclă de-a lungul anilor

Această istorie de secole a făcut ca borșul să nici nu aibă o rețetă exactă. Baza o reprezintă o supă preparată în principal din rădăcină de țelină, ceapă și morcovi, care se fierb pentru 40 de minute. Descoperă mai multe și despre cum să tai ceapa fără să lăcrimezi.

Nu contează dacă dacă este proaspătă, coaptă, dată prin răzătoare sau tocată, important este să fie sfeclă din belșug. Al treilea strat este reprezentat de orice alte legume ai la îndemână. Nota finală este dată de gustul afumat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Pahare cu supă rece de avocado
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Risotto cu sfeclă roșie și parmezan într-o farfurie neagră, alături de sfeclă roșie, secționată și o bucată de parmezan
Galerie foto
Risotto cu sfeclă roșie și parmezan. Rețetă simplă, pentru un prânz hrănitor
Risotto cu sfeclă roșie și parmezan. Rețetă simplă, pentru un prânz hrănitor
O sfeclă roșie tăiată în feli rotunde pe un tocător de lemn
Totul despre sfeclă. Rețete sănătoase și ușoare
Totul despre sfeclă. Rețete sănătoase și ușoare
Salată de varză cu sfeclă roșie și morcovi, decorată cu mărar verde și semințe de susan în bol alb, pe un tocător de lemn, alături de o furculiță, un bol cu semințe de susan și o sticlă cu ulei
Galerie foto
Salată de varză cu sfeclă roșie și morcovi. Alegerea perfectă pentru porția de sănătate
Salată de varză cu sfeclă roșie și morcovi. Alegerea perfectă pentru porția de sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O farfurie neagră umplută cu una dintre rețetele de orez
6 iunie, 08:00
7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei 7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei
Salată de dovlecei cu usturoi pe o farfurie albă cu margini albastre
6 iunie, 07:00
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
Înghețată de căpșuni pe o linguriță din inox, cu căpșuni tăiate alături
6 iunie, 06:00
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând 5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
Mai multe tipuri de sarepuse în boluri în formă de inimioară
5 iunie, 08:00
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Gustări la borcan alături de mai multe legume tocate
5 iunie, 07:00
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou 5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
5 iunie, 06:00
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Salată de ouă servită în borcan
4 iunie, 08:00
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă 7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
Preparate tradiționale din Dubai pe o masă festivă
4 iunie, 07:00
Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
1
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Iaurtul grecesc este o excelentă sursă de proteine cu o mulțime de utilizări culinare. A fost consumat din cele mai vechi timpuri. De fapt, grecii au fost primii care au documentat utilizarea...
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
2
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Faci parte din categoria celor care pun mâncarea rămasă în caserolă imediat după ce se termină masa sau mai stai câteva ore până se răcește și de-abia apoi te ocupi de...
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
3
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Ți s-a întâmplat de multe ori să ți se facă foame la 10 dimineața, deși ai mâncat de dimineață? Până la masa de prânz mai este destul, dar stomacul îți atrage...
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
4
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Dacă îți plac prăjiturile în multe straturi, cu foi fragede, îți oferim o rețetă de foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Foile sunt delicioase, sunt aromate, dar și frumos colorate....
Pahare cu supă rece de avocado
5
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Prepară o supă rece de avocado. Rețeta este cremoasă și delicioasă. Este perfectă într-o zi fierbinte de vară pentru că este răcoritoare și sățioasă în același timp. Cea mai bună parte este că...
Parteneri
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor

Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor

Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină

Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină

Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină
Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record

Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record

Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record
Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat

Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat

Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat
Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț

Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț

Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț
Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou

Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou

Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou
fresh
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
închide