Borș de sfeclă cu găluști. Rețeta intrată în Patrimoniul UNESCO

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

O porție de borș de sfeclă este specifică bucătăriei ucrainiene. Are un gust aparte, este plin de culoare și de savoare datorită multitudinii de legume folosite. De obicei, i se adaugă și găluști umplute cu carne sau alte legume. Borșul vegetarian cu vushka poate fi pregătit în orice anotimp și este gustos atât cald, cât și rece.

Borș de sfeclă cu găluști servit într-un bol alb
Găluștile sunt umplute cu legume / Shutterstock

Pentru ucrainieni borșul are aceiași însemnătate ca ciorba pentru noi. Este gustul de acasă, reprezintă amintirea bunicilor și a mamei, a meselor în familie. Fiecare casă are rețeta preferată, cu combinațiile de legume proprii. Sfecla este ingredientul care se găsește aproape peste tot, ceea care îi dă culoarea roșie specifică.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se pun în apă ciupercile uscate și se lasă 30 de minute. Se spală sfecla și se pune la fiert pentru o oră. Apoi se lasă deoparte.

Fasolea roșie se fierbe în 150 ml apă pentru 1-1,5 ore și se lasă deoparte.

Se pun 3 l de apă într-o oală mare și se adaugă varza, morcovul, ceapa, țelina, ardeiul gras, pătrunjelul, ienibaharul, foile de dafin și sarea. Se gătesc la foc mediu pentru 30 de minute.

Cum prepari aluatul pentru găluști

Între timp se face aluatul. Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă până când aluatul devine elastic. Se acoperă vasul și se lasă deoparte.

Se curăță cartofii și se taie cubulețe. Se pun la fiert în apă cu sare pentru 25 de minute. Când sunt moi se pasează până devin piure.

Se curăță și se toacă mărunt ceapa. Toate ciupercile se toacă mărunt. Într-o tigaie se încinge uleiul și se pun la călit ceapa și ciupercile. Se asezonează și se lasă până când se evaporă toată apa din ciuperci. Apoi compoziția se amestecă cu piureul de cartofi până se omogenizează.

Se presară făină pe o suprafață și se întinde aluatul. Se formează cercuri cu diametrul de aproximativ 9,5 cm. În mijlocul fiecărui cerc ce pune umplutură. Se împăturește și se sigilează bine cu degetele.

Cum gătești borșul cu găluștile vashka

Se pune apă într-un vas și se aduce la punctul de fierbere. Se pun vashka și se gătesc 3 minute. Se scot într-un bol și se stropesc cu puțin ulei.

Sfecla fiartă se curăță de coajă și se dă pe răzătoare. Se stropește cu zeama de lămâie, zahărul și sarea. Se lasă 1 oră să se marineze. Se scot toate legumele din supă. În afară de morcov, toate se aruncă sau se folosesc pentru alt preparat. Morcovul se dă pe răzătoarea mare.

Sfecla, morcovul și fasolea se pun în zeama în care au fiert legumele și se mai lasă pe foc pentru 10 minute. Se pune supă în bol și se adaugă 5-6 vushka în fiecare porție.

Cum a intrat rețeta în Patrimoniul UNESCO

Boșul a fost menționat pentru prima dată în 1548 în jurnalul de călătorie al unui neamț care călătorea în Kiev. De-a lungul timpului numeroase state din spațiul sovietic au încercat să demonstreze că această supă este originală din zona lor, însă în iulie 2022 Ucraina a reușit să înregistreze borșul pe lista Patrimoniului UNESCO, fiind declarat ”moștenire intangibilă ce trebuie protejată”. Încearcă și rețeta de borș tradițional de miel.

În decizia forului mondial scrie că ”borșul este parte integrantă a familiilor și comunităților din Ucraina.”

Primele rețete de borș gătite acum câteva sute de ani erau vegetariene. Gospodinele foloseau doar sfeclă și legume pe care le cultivau în grădina proprie. Cartofii și roșiile au fost incluse mai târziu, când acestea au fost aduse din America. Carnea a fost folosită mult mai târziu, cu doar 150 de ani în urmă.

Rețeta borșului de sfeclă de-a lungul anilor

Această istorie de secole a făcut ca borșul să nici nu aibă o rețetă exactă. Baza o reprezintă o supă preparată în principal din rădăcină de țelină, ceapă și morcovi, care se fierb pentru 40 de minute. Descoperă mai multe și despre cum să tai ceapa fără să lăcrimezi.

Nu contează dacă dacă este proaspătă, coaptă, dată prin răzătoare sau tocată, important este să fie sfeclă din belșug. Al treilea strat este reprezentat de orice alte legume ai la îndemână. Nota finală este dată de gustul afumat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
sfiha
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos în bol, alături de crutoane, frunze de busuioc și un bol cu lapte de cocos
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Sfeclă roșie la borcan cu oțet
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Salată de sfeclă roșie cu nuci și usturoi în bol negru, alături de o sticlă cu ulei, un bol cu sare, nuci și căței de usturoi
Galerie foto
Salată de sfeclă roșie cu nuci și usturoi. Rețetă plină de culoare și savoare
Salată de sfeclă roșie cu nuci și usturoi. Rețetă plină de culoare și savoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe cu mere, nuci și scorțișoară, alături de o ceașcă cu ceai
18 septembrie, 06:23
Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat
Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt pe o farfurie albă
18 septembrie, 05:03
Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide în două boluri, unul cu lingură de lemn, alături de alte boluri cu ingrediente
17 septembrie, 06:22
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice
17 septembrie, 05:21
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
16 septembrie, 05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
16 septembrie, 05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ora de iarnă 2025. Când se dau ceasurile înapoi cu o oră
Ora de iarnă 2025. Când se dau ceasurile înapoi cu o oră
Ora de iarnă 2025. Când se dau ceasurile înapoi cu o oră
Imagini exclusive din interiorul Catedralei Mântuirii Neamului, cu o lună înainte de deschidere
Imagini exclusive din interiorul Catedralei Mântuirii Neamului, cu o lună înainte de deschidere
Imagini exclusive din interiorul Catedralei Mântuirii Neamului, cu o lună înainte de deschidere
Ce avere are acum milionarul român care merge cu metroul şi care în trecut repara televizoare
Ce avere are acum milionarul român care merge cu metroul şi care în trecut repara televizoare
Ce avere are acum milionarul român care merge cu metroul şi care în trecut repara televizoare
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: Avea 2 ani. Reacția surprinzătoare a micuței
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: „Avea 2 ani”. Reacția surprinzătoare a micuței
Cum a aflat fiica cea mare a Andreei Antonescu că mama ei a pozat în Playboy: „Avea 2 ani”. Reacția surprinzătoare a micuței
Alina Boz a trecut de la actorie la regie de filme și seriale. Care este următorul pas în viața personală a vedetei
Alina Boz a trecut de la actorie la regie de filme și seriale. Care este următorul pas în viața personală a vedetei
Alina Boz a trecut de la actorie la regie de filme și seriale. Care este următorul pas în viața personală a vedetei
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Tartă cu vinete, roșii și feta, în foi de plăcintă
Tartă cu vinete, roșii și feta, în foi de plăcintă
Tartă cu vinete, roșii și feta, în foi de plăcintă
O voce interioară“ pozitivă în perioada sarcinii. De ce te ajută acest lucru
O „voce interioară“ pozitivă în perioada sarcinii. De ce te ajută acest lucru
O „voce interioară“ pozitivă în perioada sarcinii. De ce te ajută acest lucru
Akon a fost părăsit de soție cu doar patru zile înainte de aniversarea a 29 de ani de căsnicie. Motivul invocate de Tomeka Thiam
Akon a fost părăsit de soție cu doar patru zile înainte de aniversarea a 29 de ani de căsnicie. Motivul invocate de Tomeka Thiam
Akon a fost părăsit de soție cu doar patru zile înainte de aniversarea a 29 de ani de căsnicie. Motivul invocate de Tomeka Thiam
Diferențele dintre dermatita seboreică și psoriazisul scalpului. Cum le poți deosebi
Diferențele dintre dermatita seboreică și psoriazisul scalpului. Cum le poți deosebi
Diferențele dintre dermatita seboreică și psoriazisul scalpului. Cum le poți deosebi
fresh
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide

Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide

Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie

Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat

Brioșe cu mere răzuite, nuci și scorțișoară. Un desert gustos și aromat

Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă

Orez cremos cu ciuperci și cimbru proaspăt, pentru o cină elegantă
închide