Borș de sfeclă cu găluști. Rețeta intrată în Patrimoniul UNESCO

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

O porție de borș de sfeclă este specifică bucătăriei ucrainiene. Are un gust aparte, este plin de culoare și de savoare datorită multitudinii de legume folosite. De obicei, i se adaugă și găluști umplute cu carne sau alte legume. Borșul vegetarian cu vushka poate fi pregătit în orice anotimp și este gustos atât cald, cât și rece.

Borș de sfeclă cu găluști servit într-un bol alb
Găluștile sunt umplute cu legume / Shutterstock

Pentru ucrainieni borșul are aceiași însemnătate ca ciorba pentru noi. Este gustul de acasă, reprezintă amintirea bunicilor și a mamei, a meselor în familie. Fiecare casă are rețeta preferată, cu combinațiile de legume proprii. Sfecla este ingredientul care se găsește aproape peste tot, ceea care îi dă culoarea roșie specifică.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se pun în apă ciupercile uscate și se lasă 30 de minute. Se spală sfecla și se pune la fiert pentru o oră. Apoi se lasă deoparte.

Fasolea roșie se fierbe în 150 ml apă pentru 1-1,5 ore și se lasă deoparte.

Se pun 3 l de apă într-o oală mare și se adaugă varza, morcovul, ceapa, țelina, ardeiul gras, pătrunjelul, ienibaharul, foile de dafin și sarea. Se gătesc la foc mediu pentru 30 de minute.

Cum prepari aluatul pentru găluști

Între timp se face aluatul. Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă până când aluatul devine elastic. Se acoperă vasul și se lasă deoparte.

Se curăță cartofii și se taie cubulețe. Se pun la fiert în apă cu sare pentru 25 de minute. Când sunt moi se pasează până devin piure.

Se curăță și se toacă mărunt ceapa. Toate ciupercile se toacă mărunt. Într-o tigaie se încinge uleiul și se pun la călit ceapa și ciupercile. Se asezonează și se lasă până când se evaporă toată apa din ciuperci. Apoi compoziția se amestecă cu piureul de cartofi până se omogenizează.

Se presară făină pe o suprafață și se întinde aluatul. Se formează cercuri cu diametrul de aproximativ 9,5 cm. În mijlocul fiecărui cerc ce pune umplutură. Se împăturește și se sigilează bine cu degetele.

Cum gătești borșul cu găluștile vashka

Se pune apă într-un vas și se aduce la punctul de fierbere. Se pun vashka și se gătesc 3 minute. Se scot într-un bol și se stropesc cu puțin ulei.

Sfecla fiartă se curăță de coajă și se dă pe răzătoare. Se stropește cu zeama de lămâie, zahărul și sarea. Se lasă 1 oră să se marineze. Se scot toate legumele din supă. În afară de morcov, toate se aruncă sau se folosesc pentru alt preparat. Morcovul se dă pe răzătoarea mare.

Sfecla, morcovul și fasolea se pun în zeama în care au fiert legumele și se mai lasă pe foc pentru 10 minute. Se pune supă în bol și se adaugă 5-6 vushka în fiecare porție.

Cum a intrat rețeta în Patrimoniul UNESCO

Boșul a fost menționat pentru prima dată în 1548 în jurnalul de călătorie al unui neamț care călătorea în Kiev. De-a lungul timpului numeroase state din spațiul sovietic au încercat să demonstreze că această supă este originală din zona lor, însă în iulie 2022 Ucraina a reușit să înregistreze borșul pe lista Patrimoniului UNESCO, fiind declarat ”moștenire intangibilă ce trebuie protejată”. Încearcă și rețeta de borș tradițional de miel.

În decizia forului mondial scrie că ”borșul este parte integrantă a familiilor și comunităților din Ucraina.”

Primele rețete de borș gătite acum câteva sute de ani erau vegetariene. Gospodinele foloseau doar sfeclă și legume pe care le cultivau în grădina proprie. Cartofii și roșiile au fost incluse mai târziu, când acestea au fost aduse din America. Carnea a fost folosită mult mai târziu, cu doar 150 de ani în urmă.

Rețeta borșului de sfeclă de-a lungul anilor

Această istorie de secole a făcut ca borșul să nici nu aibă o rețetă exactă. Baza o reprezintă o supă preparată în principal din rădăcină de țelină, ceapă și morcovi, care se fierb pentru 40 de minute. Descoperă mai multe și despre cum să tai ceapa fără să lăcrimezi.

Nu contează dacă dacă este proaspătă, coaptă, dată prin răzătoare sau tocată, important este să fie sfeclă din belșug. Al treilea strat este reprezentat de orice alte legume ai la îndemână. Nota finală este dată de gustul afumat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos în bol, alături de crutoane, frunze de busuioc și un bol cu lapte de cocos
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Sfeclă roșie la borcan cu oțet
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Salată de sfeclă roșie cu nuci și usturoi în bol negru, alături de o sticlă cu ulei, un bol cu sare, nuci și căței de usturoi
Galerie foto
Salată de sfeclă roșie cu nuci și usturoi. Rețetă plină de culoare și savoare
Salată de sfeclă roșie cu nuci și usturoi. Rețetă plină de culoare și savoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 31, 32 și 33 din 28 martie 2025. Anda află un secret. Ce îl roagă Silvia pe Albert
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 31, 32 și 33 din 28 martie 2025. Anda află un secret. Ce îl roagă Silvia pe Albert
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 31, 32 și 33 din 28 martie 2025. Anda află un secret. Ce îl roagă Silvia pe Albert
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide