Borș de sfeclă cu găluști. Rețeta intrată în Patrimoniul UNESCO

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

O porție de borș de sfeclă este specifică bucătăriei ucrainiene. Are un gust aparte, este plin de culoare și de savoare datorită multitudinii de legume folosite. De obicei, i se adaugă și găluști umplute cu carne sau alte legume. Borșul vegetarian cu vushka poate fi pregătit în orice anotimp și este gustos atât cald, cât și rece.

Borș de sfeclă cu găluști servit într-un bol alb
Găluștile sunt umplute cu legume / Shutterstock

Pentru ucrainieni borșul are aceiași însemnătate ca ciorba pentru noi. Este gustul de acasă, reprezintă amintirea bunicilor și a mamei, a meselor în familie. Fiecare casă are rețeta preferată, cu combinațiile de legume proprii. Sfecla este ingredientul care se găsește aproape peste tot, ceea care îi dă culoarea roșie specifică.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se pun în apă ciupercile uscate și se lasă 30 de minute. Se spală sfecla și se pune la fiert pentru o oră. Apoi se lasă deoparte.

Fasolea roșie se fierbe în 150 ml apă pentru 1-1,5 ore și se lasă deoparte.

Se pun 3 l de apă într-o oală mare și se adaugă varza, morcovul, ceapa, țelina, ardeiul gras, pătrunjelul, ienibaharul, foile de dafin și sarea. Se gătesc la foc mediu pentru 30 de minute.

Cum prepari aluatul pentru găluști

Între timp se face aluatul. Se pun toate ingredientele într-un bol și se amestecă până când aluatul devine elastic. Se acoperă vasul și se lasă deoparte.

Se curăță cartofii și se taie cubulețe. Se pun la fiert în apă cu sare pentru 25 de minute. Când sunt moi se pasează până devin piure.

Se curăță și se toacă mărunt ceapa. Toate ciupercile se toacă mărunt. Într-o tigaie se încinge uleiul și se pun la călit ceapa și ciupercile. Se asezonează și se lasă până când se evaporă toată apa din ciuperci. Apoi compoziția se amestecă cu piureul de cartofi până se omogenizează.

Se presară făină pe o suprafață și se întinde aluatul. Se formează cercuri cu diametrul de aproximativ 9,5 cm. În mijlocul fiecărui cerc ce pune umplutură. Se împăturește și se sigilează bine cu degetele.

Cum gătești borșul cu găluștile vashka

Se pune apă într-un vas și se aduce la punctul de fierbere. Se pun vashka și se gătesc 3 minute. Se scot într-un bol și se stropesc cu puțin ulei.

Sfecla fiartă se curăță de coajă și se dă pe răzătoare. Se stropește cu zeama de lămâie, zahărul și sarea. Se lasă 1 oră să se marineze. Se scot toate legumele din supă. În afară de morcov, toate se aruncă sau se folosesc pentru alt preparat. Morcovul se dă pe răzătoarea mare.

Sfecla, morcovul și fasolea se pun în zeama în care au fiert legumele și se mai lasă pe foc pentru 10 minute. Se pune supă în bol și se adaugă 5-6 vushka în fiecare porție.

Cum a intrat rețeta în Patrimoniul UNESCO

Boșul a fost menționat pentru prima dată în 1548 în jurnalul de călătorie al unui neamț care călătorea în Kiev. De-a lungul timpului numeroase state din spațiul sovietic au încercat să demonstreze că această supă este originală din zona lor, însă în iulie 2022 Ucraina a reușit să înregistreze borșul pe lista Patrimoniului UNESCO, fiind declarat ”moștenire intangibilă ce trebuie protejată”. Încearcă și rețeta de borș tradițional de miel.

În decizia forului mondial scrie că ”borșul este parte integrantă a familiilor și comunităților din Ucraina.”

Primele rețete de borș gătite acum câteva sute de ani erau vegetariene. Gospodinele foloseau doar sfeclă și legume pe care le cultivau în grădina proprie. Cartofii și roșiile au fost incluse mai târziu, când acestea au fost aduse din America. Carnea a fost folosită mult mai târziu, cu doar 150 de ani în urmă.

Rețeta borșului de sfeclă de-a lungul anilor

Această istorie de secole a făcut ca borșul să nici nu aibă o rețetă exactă. Baza o reprezintă o supă preparată în principal din rădăcină de țelină, ceapă și morcovi, care se fierb pentru 40 de minute. Descoperă mai multe și despre cum să tai ceapa fără să lăcrimezi.

Nu contează dacă dacă este proaspătă, coaptă, dată prin răzătoare sau tocată, important este să fie sfeclă din belșug. Al treilea strat este reprezentat de orice alte legume ai la îndemână. Nota finală este dată de gustul afumat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Coaja de portocală confiată
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Brownie de sfeclă roșie
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos în bol, alături de crutoane, frunze de busuioc și un bol cu lapte de cocos
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
baharat
05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
12 decembrie, 05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Măsuri de urgenţă la Spitalul de Pediatrie din Iaşi: Internări sistate şi apă oprită, din cauza unei bacterii
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Cum arată acum Suzy Amis, actrița din Titanic. Soția lui James Cameron a strălucit pe covorul roșu
Cum arată acum Suzy Amis, actrița din Titanic. Soția lui James Cameron a strălucit pe covorul roșu
Cum arată acum Suzy Amis, actrița din Titanic. Soția lui James Cameron a strălucit pe covorul roșu
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
închide