Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Ciorba de perișoare cu borș este un preparat tradițional în bucătăria românească, o combinație delicioasă de gusturi și texturi care a încântat generații întregi. Există mai multe variante în funcție de regiunea țării în care este preparată. Rețeta de ciorbă de perișoare cu borș este simplă și gustoasă.

Ciorba de perișoare cu borș într-un castron alb
Ciorba de perișoare cu borș se prepară de obicei din carne de porc și vită / Shutterstock

Ciorba de perișoare moldovenească este adesea făcută cu carne de porc și vită, iar condimentele caracteristice includ usturoiul și pătrunjelul. Este servită adesea cu smântână și ardei iute. În Maramureș, ciorba de perișoare este pregătită uneori cu adăugarea orezului în compoziția de carne și este servită cu multă mărar și ardei iute. Ciorba de perișoare transilvăneană poate fi făcută cu carne de porc și vită, adăugând în compoziție și orez. Condimentele caracteristice includ cimbru și foaie de dafin.

Citește și

Deși pentru varianta clasică de ciorbă de perișoare cu borș, rețetele mai recente conțin și perisoare din carne de pui sau de curcan sau dintr-un amestec între cele două. În felul acesta vei avea un preparat cu mai puțină grăsime, mai dietetic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă bine carnea tocată, ceapa tocată, usturoiul mărunțit, oul, orezul, pesmetul și verdețurile tocate.

Cum se prepară perișoarele

Se condimentează cu sare și piper după gust și se frământă bine compoziția până când toate ingredientele sunt omogenizate.

Se formează perișoare mici, rotunde, din compoziția de carne. Se pun perișoarele formate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă să se odihnească în frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Cum prepari rețeta de ciorbă de perișoare

Într-o oală mare, se pun la fiert în apă rece oasele de porc cu sare. Se lasă să fiarbă și se spumează ori de câte ori este nevoie. Când carnea se desprinde de pe oase, se scot din vas și se adaugă morcovii, pătrunjelul, țelina și ceapa tocată în supa fierbinte și lăsați-le să fiarbă până când legumele sunt aproape moi.

Apoi se pun perișoarele și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. După aceea, se pun roșiile și se lasă să dea un clocot. Apoi se pune și borșul delicios și se lasă să mai fiarbă încă 5-10 minute. Apoi se stinge focul, se pune leușteanul și se acoperă vasul.

Cum poți obține perișoare moi

Pentru a obține perișoare moi și suculente este important să amesteci bine ingredientele, dar nu prea mult. În felul acesta vei evita să ai o textură prea densă.

Un alt truc este să înmoi pesmetul în lapte sau supă de carne sau de legume înainte de a-l adăuga în compoziția de carne pentru a menține perișoarele moi. Perișoarele trebuie să aibă aceeași dimensiune pentru a te asigura că se gătesc uniform, în același timp.

Dacă îți plac perișoarele mai aromate, poți adăuga în compoziția lor pe lângă sare și piper și alte condimente sau chiar ierburi aromatice și verdețuri. Mărarul și pătrunjelul vor asigura nu doar gust, ci și culoare. În unele zone se pune usturoi, iar în altele și un strop de zeamă de lămâie.

Cum se servește ciorba de perișoare

Ciorba de perișoare se servește de obicei fierbinte, garnisită cu ierburi proaspete tocate, cum ar fi pătrunjel, mărar, leuștean sau frunze de țelină tocate. Uneori, este servită cu o lingură de smântână pentru a adăuga o notă cremoasă și bogată.

Poți avea alături și un ardei iute, dacă îți place să mănânci mai picant. Nu trebuie să lipsească nici pâinea de calitate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de mazăre cu găluște într-un bol alb
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
ciorba de ciuperci servită într-un bol maro
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
ciorba de burtă servită într-un bol plin
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, a cucerit patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
„Mergeţi duminică la vot?” Apelul făcut de Gică Hagi înaintea alegerilor prezidenţiale: „Mă interesează mult”
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
fresh
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
închide