Brânză de vaci preparată în casă, mai gustoasă și mai sănătoasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 24 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă obișnuiești să consumi cât mai des brânză, atât proaspătă cât și sărată, avem pentru tine o rețetă de brânză de vaci preparată în casă. Este mult mai gustoasă, dar și mai sănătoasă și se prepară foarte simplu și ușor.

Brânză de vaci preparată în casă pe un platou de lemn și în lingură, alături de un bol cu smântână și o carafă cu lapte
Galerie foto

Galerie foto

Brânza proaspătă de vaci este ideală pentru prepararea deserturilor / Shutterstock

Brânza proaspătă de vaci este ideală pentru a fi consumată la micul dejun, alături de legume proaspete, sau de omletă, ouă ochiuri, etc. Dar este perfectă și pentru plăcinte sau tarte, pentru aluaturi sau pentru creme de prăjituri. Brânza, în general, este cunoscută ca fiind o sursă sigură de calciu. Dar pe lângă acesta mai conține și grăsimi și proteine. Din conținutul brânzeturilor nu lipsesc nici vitaminele precum vitamine A și B12, Vitamina K, Vitamina D. Dintre mineralele conținute de brânză amintim zincul, fosforul și riboflavină. Brânza obținută din laptele animalelor crescute 100% cu iarbă mai conține și acizi grași omega-3 și vitamina K-2. Aceasta este un nutrient esențial corpului nostru cu rol în coagularea sângelui.

Citește și

Pentru a te bucura de toate aceste proprietăți ale brânzei proaspete de vaci, este necesar să folosești lapte de calitate. Nu folosi lapte din magazinele alimentare pentru că este degresat sau pasteurizat. Folosește lapte procurat direct de la fermele de vaci sau de la proprietarii individuali, care hrănesc vacile cu iarbă și nutrețuri furajere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de unt preparat în casă, precum și două metode simple de preparare.
Iar mai jos îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru brânză de vaci preparată în casă.

Ingrediente

Mod de preparare

Dacă dorești să prepari brânza de vaci în cel mai natural mod, nu vei folosi pentru prepararea acesteia decât un singur ingredient: laptele. Însă va trebui să aștepți aproximativ 36 de ore până la rezultatul final.  Dacă dorești un timp mai scurt de preparare, poți folosi, pe lângă lapte, suc de lămâie sau oțet de vin alb.

Pașii necesari pentru brânză de vaci preparată în casă

Dacă folosești doar lapte, pune laptele într-o oală curată, de inox sau de ceramică. Acoperă oala cu un ștergar de bucătărie curat sau un tifon cu țesătura mai deasă. Pune oala undeva la loc mai cald, ferită de curenți de aer. Pe bufetul de la bucătărie ar fi ideal dacă ar avea loc. Lasă laptele să se coaguleze, sau să se prindă, în termeni populari.

Vei observa că deasupra se formează un strat cremos care este smântâna. Dacă dorești brânza mai degresată, poți înlătura acest strat. Te vei bucura și de o smântână naturală, foarte gustoasă pe care o poți folosi la creme pentru prăjituri sau la sosuri.

Descoperă și rețeta Cușma lui Guguță, desertul moldovenesc din clătite și cremă de smântână.

Pune oala cu lapte pe flacăra aragazului și lasă-l să se încălzească până la maxim 50 de grade Celsius. Ar fi foarte util dacă ai deține un termometru de bucătărie. Dacă nu ai, degetul mic de la mână poate fi sursa ta de măsurat temperatura. Introdu din când în când degetul în lapte și când începe să nu mai suporte temperatura laptelui ridică oala de pe flacăra aragazului.  Nu amesteca laptele nici în timpul fierberii nici după stingerea focului. Poți verifica dacă laptele s-a coagulat introducând o spatulă de lemn în mijlocul acestuia și ridicând-o cu puțin din lapte.

Lasă laptele să se răcească și amestecă-l doar atunci când nu mai este fierbinte. Nu amesteca circular, ci doar introducând lingura până la bază și ridicând-o în sus. La suprafață se va ridica zerul. Și acesta este util la preparate culinare cum ar fi aluaturile sau sosurile.

Pune un tifon curat într-o sită așezată deasupra unui bol sau a unei cratițe. Răstoarnă laptele coagulat în tifon, apoi strânge tifonul în jurul brânzei și lasă-l în sită. Când se va scurge tot zerul te vei bucura de o brânză de vaci preparată în casă, gustoasă și sănătoasă.

Cum prepari brânza cu suc de lămâie sau oțet

Pune laptele proaspăt la fiert și adaugă sucul de lămâie sau oțetul. Fierbe laptele până când începe să se coaguleze. Nu îl lăsa să fiarbă decât până când se separă zerul de granulele de lapte coagulat. Lasă-l să se răcească și amestecă-l ușor, apoi strecoară brânza printr-un tifon curat, ca la pasul anterior.

Poți folosi brânza proaspătă la rețeta tradițională de papanași.

Citește și
Brânză feliată pe un platou de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Brânză de vaci preparată în casă pe un platou de lemn și în lingură, alături de un bol cu smântână și o carafă cu lapte
Fată presând brânza în tifon pentru a se scurge
Brânză de vaci preparată în casă pe un platou de lemn și în lingură, alături de un bol cu smântână și o carafă cu lapte
+21
CELE MAI CITITE
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Înghețată de casă, sănătoasă, pusă într-un bol
Înghețată de casă cu brânză de vaci. Este sănătoasă și are puține calorii
Înghețată de casă cu brânză de vaci. Este sănătoasă și are puține calorii
Prăjitură cu brânză de vaci fără aluat
Prăjitură cu brânză de vaci. Rețeta fără aluat
Prăjitură cu brânză de vaci. Rețeta fără aluat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
05:22
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
27 aprilie, 09:59
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
26 aprilie, 15:06
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
25 aprilie, 05:53
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
24 aprilie, 05:40
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
23 aprilie, 09:24
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
22 aprilie, 06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Leguma care l-a îmbogăţit pe un român, după ce a investit un milion de euro în afacere
Leguma care l-a îmbogăţit pe un român, după ce a investit un milion de euro în afacere
Leguma care l-a îmbogăţit pe un român, după ce a investit un milion de euro în afacere
Ce a ales să facă fiica lui Leonard Doroftei, după ce s-a întors în ţară. Fratele ei a dat-o de gol: „Culmea. Şi-a dorit mult”
Ce a ales să facă fiica lui Leonard Doroftei, după ce s-a întors în ţară. Fratele ei a dat-o de gol: „Culmea. Şi-a dorit mult”
Ce a ales să facă fiica lui Leonard Doroftei, după ce s-a întors în ţară. Fratele ei a dat-o de gol: „Culmea. Şi-a dorit mult”
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Fructe uscate bogate în calciu. Te pot ajuta să previi deficiența acestui mineral
Fructe uscate bogate în calciu. Te pot ajuta să previi deficiența acestui mineral
Fructe uscate bogate în calciu. Te pot ajuta să previi deficiența acestui mineral
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Degețele din piept de pui în crustă de porumb
Degețele din piept de pui în crustă de porumb
Degețele din piept de pui în crustă de porumb
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
fresh
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
închide