Brânză de vaci preparată în casă, mai gustoasă și mai sănătoasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 24 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă obișnuiești să consumi cât mai des brânză, atât proaspătă cât și sărată, avem pentru tine o rețetă de brânză de vaci preparată în casă. Este mult mai gustoasă, dar și mai sănătoasă și se prepară foarte simplu și ușor.

Brânză de vaci preparată în casă pe un platou de lemn și în lingură, alături de un bol cu smântână și o carafă cu lapte
Galerie foto

Galerie foto

Brânza proaspătă de vaci este ideală pentru prepararea deserturilor / Shutterstock

Brânza proaspătă de vaci este ideală pentru a fi consumată la micul dejun, alături de legume proaspete, sau de omletă, ouă ochiuri, etc. Dar este perfectă și pentru plăcinte sau tarte, pentru aluaturi sau pentru creme de prăjituri. Brânza, în general, este cunoscută ca fiind o sursă sigură de calciu. Dar pe lângă acesta mai conține și grăsimi și proteine. Din conținutul brânzeturilor nu lipsesc nici vitaminele precum vitamine A și B12, Vitamina K, Vitamina D. Dintre mineralele conținute de brânză amintim zincul, fosforul și riboflavină. Brânza obținută din laptele animalelor crescute 100% cu iarbă mai conține și acizi grași omega-3 și vitamina K-2. Aceasta este un nutrient esențial corpului nostru cu rol în coagularea sângelui.

Citește și

Pentru a te bucura de toate aceste proprietăți ale brânzei proaspete de vaci, este necesar să folosești lapte de calitate. Nu folosi lapte din magazinele alimentare pentru că este degresat sau pasteurizat. Folosește lapte procurat direct de la fermele de vaci sau de la proprietarii individuali, care hrănesc vacile cu iarbă și nutrețuri furajere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de unt preparat în casă, precum și două metode simple de preparare.
Iar mai jos îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru brânză de vaci preparată în casă.

Ingrediente

Mod de preparare

Dacă dorești să prepari brânza de vaci în cel mai natural mod, nu vei folosi pentru prepararea acesteia decât un singur ingredient: laptele. Însă va trebui să aștepți aproximativ 36 de ore până la rezultatul final.  Dacă dorești un timp mai scurt de preparare, poți folosi, pe lângă lapte, suc de lămâie sau oțet de vin alb.

Pașii necesari pentru brânză de vaci preparată în casă

Dacă folosești doar lapte, pune laptele într-o oală curată, de inox sau de ceramică. Acoperă oala cu un ștergar de bucătărie curat sau un tifon cu țesătura mai deasă. Pune oala undeva la loc mai cald, ferită de curenți de aer. Pe bufetul de la bucătărie ar fi ideal dacă ar avea loc. Lasă laptele să se coaguleze, sau să se prindă, în termeni populari.

Vei observa că deasupra se formează un strat cremos care este smântâna. Dacă dorești brânza mai degresată, poți înlătura acest strat. Te vei bucura și de o smântână naturală, foarte gustoasă pe care o poți folosi la creme pentru prăjituri sau la sosuri.

Descoperă și rețeta Cușma lui Guguță, desertul moldovenesc din clătite și cremă de smântână.

Pune oala cu lapte pe flacăra aragazului și lasă-l să se încălzească până la maxim 50 de grade Celsius. Ar fi foarte util dacă ai deține un termometru de bucătărie. Dacă nu ai, degetul mic de la mână poate fi sursa ta de măsurat temperatura. Introdu din când în când degetul în lapte și când începe să nu mai suporte temperatura laptelui ridică oala de pe flacăra aragazului.  Nu amesteca laptele nici în timpul fierberii nici după stingerea focului. Poți verifica dacă laptele s-a coagulat introducând o spatulă de lemn în mijlocul acestuia și ridicând-o cu puțin din lapte.

Lasă laptele să se răcească și amestecă-l doar atunci când nu mai este fierbinte. Nu amesteca circular, ci doar introducând lingura până la bază și ridicând-o în sus. La suprafață se va ridica zerul. Și acesta este util la preparate culinare cum ar fi aluaturile sau sosurile.

Pune un tifon curat într-o sită așezată deasupra unui bol sau a unei cratițe. Răstoarnă laptele coagulat în tifon, apoi strânge tifonul în jurul brânzei și lasă-l în sită. Când se va scurge tot zerul te vei bucura de o brânză de vaci preparată în casă, gustoasă și sănătoasă.

Cum prepari brânza cu suc de lămâie sau oțet

Pune laptele proaspăt la fiert și adaugă sucul de lămâie sau oțetul. Fierbe laptele până când începe să se coaguleze. Nu îl lăsa să fiarbă decât până când se separă zerul de granulele de lapte coagulat. Lasă-l să se răcească și amestecă-l ușor, apoi strecoară brânza printr-un tifon curat, ca la pasul anterior.

Poți folosi brânza proaspătă la rețeta tradițională de papanași.

Citește și
Brânză feliată pe un platou de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Brânză de vaci preparată în casă pe un platou de lemn și în lingură, alături de un bol cu smântână și o carafă cu lapte
Fată presând brânza în tifon pentru a se scurge
Brânză de vaci preparată în casă pe un platou de lemn și în lingură, alături de un bol cu smântână și o carafă cu lapte
+21
CELE MAI CITITE
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Porție de curry de năut cu legume
Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Înghețată de casă, sănătoasă, pusă într-un bol
Înghețată de casă cu brânză de vaci. Este sănătoasă și are puține calorii
Înghețată de casă cu brânză de vaci. Este sănătoasă și are puține calorii
Prăjitură cu brânză de vaci fără aluat
Prăjitură cu brânză de vaci. Rețeta fără aluat
Prăjitură cu brânză de vaci. Rețeta fără aluat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
20 martie, 05:57
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
4 zodii compatibile cu Gemenii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii compatibile cu Gemenii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii compatibile cu Gemenii, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Investiție de 50 de milioane de euro în România. Se deschide cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din Sud-Estul Europei
Investiție de 50 de milioane de euro în România. Se deschide cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din Sud-Estul Europei
Investiție de 50 de milioane de euro în România. Se deschide cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din Sud-Estul Europei
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Moment istoric la Chefi la cuțite, în această seară: toți cei patru Chefi oferă cuțitele de aur după o jurizare
Moment istoric la Chefi la cuțite, în această seară: toți cei patru Chefi oferă cuțitele de aur după o jurizare
Moment istoric la Chefi la cuțite, în această seară: toți cei patru Chefi oferă cuțitele de aur după o jurizare
Mireasa sezonul 11, 26 martie 2025. Tatăl lui Ștefan a intrat în direct. Ce a spus despre Mihaela și ce cuplu a votat
Mireasa sezonul 11, 26 martie 2025. Tatăl lui Ștefan a intrat în direct. Ce a spus despre Mihaela și ce cuplu a votat
Mireasa sezonul 11, 26 martie 2025. Tatăl lui Ștefan a intrat în direct. Ce a spus despre Mihaela și ce cuplu a votat
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Justin Bieber a recunoscut că are probleme cu nervii și că uneori se urăște pe sine. Compozitorul părea absorbit de muzică într-un nou videoclip enigmatic
Justin Bieber a recunoscut că are „probleme cu nervii” și că uneori „se urăște pe sine”. Compozitorul părea absorbit de muzică într-un nou videoclip enigmatic
Justin Bieber a recunoscut că are „probleme cu nervii” și că uneori „se urăște pe sine”. Compozitorul părea absorbit de muzică într-un nou videoclip enigmatic
Factori care cresc riscul de boli cardiace. Ce semne indică un infarct
Factori care cresc riscul de boli cardiace. Ce semne indică un infarct
Factori care cresc riscul de boli cardiace. Ce semne indică un infarct
fresh
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
închide