Cușma lui Guguță, desertul moldovenesc din clătite și cremă de smântână
Cușma lui Guguță este un desert tradițional din Republica Moldova. Numele îi vine de la un personaj din poveștile pentru copii ale scriitorului Spiridon Vanghelie. Băiețelul Guguță avea pe cap o cușmă, adică o căciulă de cioban.
Cușma lui Guguță poate fi servită ca tort sau ca desert simplu. Oricum o vei face în mod cert îți vei impresiona oaspeții. Este dulce și răcoritor în același timp, cremos și aromat, exact cum ar trebui să fie un desert.
Varianta originală nu era preparată cu clătite, ci cu tuburi de aluat fraged umplute cu vișine din compot. Aceasta avea o textură ușor crocantă, însă este mai dificil de realizat decât cea modernă cu clătite.
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a face Cușma lui Guguță. Cel mai mult timp îți va lua să faci clătitele, însă îndată ce ele sunt gata mai ai doar câțiva pași și desertul este gata.
Pentru cremă se folosește în mod tradițional smântână foarte grasă, însă mai poți pune și brânză mascarpone sau ricotta.
Ingrediente
Mod de preparare
Se încălzește foarte puțin laptele pentru aproximativ 1-2 minute într-o oală pe aragaz. Apoi se pune într-un castron mare și se adaugă o lingură de zahăr, o linguriță de vanilie și un praf de sare. Se încorporează și cele 50 de grame de unt topit.
Ouăle se bat într-un castron separat și apoi se pun în amestecul de lapte. Cu ajutorul unui tel, se încorporează încet cele 250 de grame de făină până când aluatul este omogen și nu mai rămân cocoloașe. Apoi se încinge tigaia și se coc clătitele.
Pentru umplutură se amestecă smântâna cu zahărul. Dacă este nevoie se mai adaugă zahăr. Se acoperă vasul și se lasă la frigider timp de o oră. Încearcă și rețeta de chec simplu și economic.
Cum se asamblează desertul Cușma lui Guguță
Se ia fiecare clătită, se umple cu vișine și se rulează. Se pune pe o farfurie suficient de mare una lângă alta. Primul strat va avea 4 clătite. Se acoperă cu crema de smântână. Al doilea strat va avea 3 clătite. Se pune și deasupra lui smântână. Al treilea strat va avea două clătite. Se acoperă și el cu smântână, iar apoi se pune ultima clătită. Totul se acoperă cu smântână din belșug.
Batonul de ciocolată se răzuiește deasupra clătitelor. Se dau la frigider până se servesc.