Cele mai populare deserturi din România. Preparatele dulci pe care românii le adoră

România este țara unde încă se mai gătesc deserturi preparate în casă. Din bucătăriile noastre încă mai vine miros de plăcinte și gogoși tradiționale, așa cum le făceau bunicile sau străbunicile noastre acum zeci de ani. Descoperă și tu care sunt cele mai populare deserturi din România. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai apreciate preparate dulci de către români.

Colaj cu unele dintre cele mai populare deserturi din România: papanași, mucenici și amandine.
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai iubite deserturi din România sunt cele făcute în casă/ Shutterstock

Fiecare regiune din România are deserturile tradiționale, inspirate din gastronomia popoarelor care au trecut pe acolo. Se simt influențe orientale, germane, rusești, italienești, tătărăști, ungurești și franțuzești. Ce avem noi pe masă astăzi sunt variantele adaptate la cultura noastră.

Cele mai populare deserturi din România

Cei de la TasteAtlas.com au realizat un clasament în care au inclus cele mai populare deserturi din România. Descoperă și tu care preparatele dulci, delicioase, pe care românii adoră să le savureze la mesele în familie sau cu ocazii festive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plăcinta cu urdă

Plăcinta cu urdă este un desert ușor, din foi de plăcintă cu umplutură de urdă, brânză dulce, ouă, zahăr și zahăr vanilat. Uneori se mai adaugă și stafide înmuiate în suc de portocale sau rom, smântână grasă, coajă răzuită de lămâie sau de portocale. Se servește fie caldă, fie rece, cu zahăr pudră presărat deasupra.

Există și o variantă sărată a acestei plăcinte. Urda se amestecă cu mărar proaspăt tocat.

Plăcinta cu urdă se prepară în toate zonele din România, fiecare zonă având o rețetă specifică. În unele zone aluatul se face cu untură, în altele cu unt sau cu ulei.

Plăcinta cu urdă se face în toate zonele României / Shutterstock

Plăcintă cu mere

Plăcinta cu mere este un desert tradițional românesc, care se gătește în toate zonele țării. De obicei, se face cu mere date prin răzătoare, scorțișoară, zahăr și unt topit. Compoziția este pusă ori între două foi de aluat, ori aluatul este rulat. Uneori se mai adaugă în amestecul de mere și zahăr vanilat, nuci, coajă de lămâie.

Există multe variante ale acestei plăcinte. În funcție de regiune, diferă atât aluatul, cât și modul în care este făcută compoziția. Plăcinta cu mere este deseori consumată în timpului postului, iar atunci aluatul nu conține decât făină, apă, un praf de sare și ulei. Uneori aluatul este cumpărat congelat.

Plăcinta cu mere se face mai ales în perioada de post / Shutterstock
Citește și

Gogoși

Gogoșile sunt unele dintre cele mai apreciate deserturi din România. Se pot face atât în varianta ”de dulce”, cât și de post. De fapt, există poate zeci de rețete. Unele sunt lăsate moștenire în familie de la bunici și străbunici.

Gogoșile se fac simplu, din făină, ouă, lapte, zahăr și drojdie. Această rețetă este adaptată în funcție de gusturi, de regiune, de perioada anului. Uneori se pun diverse esențe – de vanilie, de rom, alteori se pune coajă rasă de lămâie sau de portocale. În unele zone, aluatul conține untură sau smântână foarte grasă. Ce este comun tuturor rețetelor este faptul că se coc în ulei și au formă rotundă.

Gogoșile sunt de cele mai multe ori simple, însă se pot umple cu brânză dulce sau cu dulceață, însă acestea sunt variante mai moderne.

Gogoșile se servesc cu zahăr pudră / Shutterstock

Papanași

Orice turist care vine în România trebuie să încerce măcar o dată papanașii. Sunt desert tradițional, bogat, gustos, cu o mulțime de texturi care te fac să mai vrei încă și încă o porție.

Papanașii sunt un fel de gogoși, făcute dintr-un aluat de făină, ouă și brânză de vaci. Se pot fierbe sau prăji. Indiferent de metoda de gătire, deasupra și se pune smântână fermentată și dulceață. Uneori se mai adaugă și zahăr pudră.

Papanașii de servesc cu dulceață de fructe acrișoare / Shutterstock

Savarină

Savarina nu este un desert tradițional românesc, dar varianta servită în cofetăriile noastre este una adaptată local. Francezii au baba au rhum, polonezii au ponczowa.

Savarina este de fapt un aluat copt, apoi însiropat foarte bine în sirop de zahăr, peste care se pune frișcă, iar deasupra are un capac subțire de aluat acoperit cu un strat fin de jeleu de vișine. De obicei se găsește în cofetării, însă se poate face și acasă.

Savarina se găsește în aproape toate cofetăriile / Shutterstock

Mucenici

Mucenicii sunt un desert tradițional românesc, care se mănâncă doar în data de 9 martie, când în calendarul creștin-ortodox sunt pomeniți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Există două variante de mucenici, ambele sunt modelate în forma cifrei 8.

În Muntenia se mănâncă mucenici fierți sau zeamă. Aluatul se face din făină și apă, se modelează și apoi se lasă la uscat. În ultimii ani majoritatea oamenilor îi cumpără de la magazin. Apoi, sunt fierți în apă cu sare. Se servesc cu zahăr, nucă măcinată, scorțișoară, esență de vanilie și/sau coajă de lămâie sau portocală.

Mucenicii moldovenești se fac dintr-un aluat de cozonac, se coc în cuptor, după care sunt însiropați într-un sirop din miere.  

Mucenicii muntenești se gătesc cu zeamă / Shutterstock

Amandină

Amandinele sunt un desert românesc, devenit popular în anii 1960. Sunt preparate din mai multe straturi de blat de pandișpan cu cacao, bine însiropat, între care se pune cremă de ciocolată. Deasupra are glazură de ciocolată și puțină frișcă. Este nelipsită din cofetării.

O amandină bună este foarte bine însiropată / Shutterstock

Lapte de pasăre

Laptele de pasăre este un desert de inspirație franceză. În țara de origine poartă denumirea de Île flottante sau insulă plutitoare. Laptele de pasăre este de fapt o bezea așezată într-o cremă de vanilie acoperită cu sos de caramel și migdale mărunțite.

Variante ale desertului lapte de pasăre se găsesc și în Austria (schneenockerln), Ungaria (madártej), Croația și Serbia (šnenokle), dar și Italia (uova di neve). 

Desertul lapte de pasăre se mai întâlnește și în alte țări din Europa/ Shutterstock

Prăjitură cu caise

Prăjitura cu caise este una dintre cele mai populare prăjituri de casă din România. Blatul este de obicei un pandișpan, peste care se pun bucăți de caise coapte bine, după care desertul se dă la cuptor. Există și varianta cu vișine a acestei prăjituri și se poate face cu orice fruct, după preferință.

Prăjitura cu caise se fac cel mai adesea în casă / Shutterstock

Vargabeles

Vargabeles este de fapt o budincă de tăieței cu brânză. Se găsește de cele mai multe ori în zona Ardealului, fiind un desert de inspirație maghiară. Unii spun că a fost preparat prima dată la Cluj, alții o atribuie unui anumit Varga, venit din Ungaria în România.

Budinca de tăieței este specifică Ardealului / Shutterstock
Citește și
Bucăți de plăcintă cu urdă, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe o farfurie albă.
Galerie foto

Galerie foto

Bucăți de plăcintă cu mere, așezate într-un decor roșu, alături de rulouri de scorțișoară.
Gogoși, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe un platou din lemn, alături de conuri de brad.
Un papanaș acoperit din abundență cu smântână și dulceață.
+21
CELE MAI CITITE
Cremă de avocado cu iaurt în bol cu lingură, alături de un avocado secționat în jumătăți
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mascarpone cu nucă de cocos în bol de sticlă cu lingură
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Piure de urzici cremos și delicios în bol alb, alături de urzici proaspete și o lingură
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Ciorba țărănească de ștevie cu multe legume
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Panna cotta cu fructe de pădure în două pahare
Panna cotta cu fructe de pădure. Desert italienesc
Panna cotta cu fructe de pădure. Desert italienesc
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
minciunele pe o farfurie albastră
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
20 dintre cele mai populare preparate românești puse frumos pe o masă
Top 20 cele mai populare preparate românești
Top 20 cele mai populare preparate românești
Budincă de brânză cu afine în tavă, alături de un bol cu afine și o vază cu frunze de mentă
Galerie foto
Budincă de brânză cu afine. Rețetă de desert rapid și delicios
Budincă de brânză cu afine. Rețetă de desert rapid și delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Limonada din Angliea servită într-un pahar mic
03:06
Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță Ce vei primi în Anglia dacă comanzi limonadă. La ce să te aștepți atunci când mergi în vacanță
Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval, în felii de pâine toast, așezate pe un tocător de lemn cu cuțit și furculiță
02:57
Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast
Pastă de năut cu ardei copți în bol cu lipie, alături de ardei roșii și o sticlă de ulei
01:20
Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus
orez cu lapte în stil turcesc servit într-un bol maro
01:15
Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă
resturi de smoothie puse în mai multe sticle
16 martie, 06:35
Ce poți să faci cu resturile de smoothie ca să eviți risipa Ce poți să faci cu resturile de smoothie ca să eviți risipa
Chiftele de ciuperci preparate la cuptor și asezate în bol alb, alături de un bol cu sos de roșii și felii de ciuperci
16 martie, 06:07
Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post
Crema de zahăr ars cu blat de pandișpan pusă pe o farfurie albă
16 martie, 05:58
Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros
Un bol plin cu tocăniță de năut pentru a ilustra beneficiile acestui preparat pentru sănătate
16 martie, 04:37
Beneficiile consumului de năut. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de năut. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
1
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Atunci când vrei să prepari un desert rapid și nu ai timp pentru fierberea cremelor, poți apela cu succes la cremele preparate la rece. Una dintre acestea este și crema de...
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
2
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Pachetul pentru prânzul de la birou poate fi la fel de delicios ca un preparat comandat de la restaurant. Cu câteva salate care combină proteine și legume proaspete poți să-ți acoperi...
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
3
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Dacă îți place plăcinta grecească cu brânză și spanac, o poți prepara cu ușurință și în varianta de post. Îți oferim mai jos o variantă delicioasă pentru spanakopita de post, preparată...
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
4
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Dacă îți place fructul avocado și vrei să profiți de gustul și beneficiile lui în cât mai multe preparate, încearcă și rețeta de cremă de avocado cu iaurt. Este o rețetă...
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
5
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Odată cu venirea primăverii te poți bucura de toate verdețurile pline de vitamine. Ștevia, loboda sau urzicile se găsesc în toate piețele și este păcat să nu le iei acasă pentru...
Parteneri
Zodii norocoase în ziua de 18 martie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 18 martie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 18 martie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Staţiunea unde încă se poate schia pe o zăpadă de peste un metru. Traseul a cucerit turiştii: Unul dintre cele mai frumoase din ţară
Staţiunea unde încă se poate schia pe o zăpadă de peste un metru. Traseul a cucerit turiştii: "Unul dintre cele mai frumoase din ţară"
Staţiunea unde încă se poate schia pe o zăpadă de peste un metru. Traseul a cucerit turiştii: "Unul dintre cele mai frumoase din ţară"
Apariție spectaculoasă a primei soții a lui Laurențiu Reghecampf. Cât de frumoasă este Mariana, la 56 de ani
Apariție spectaculoasă a primei soții a lui Laurențiu Reghecampf. Cât de frumoasă este Mariana, la 56 de ani
Apariție spectaculoasă a primei soții a lui Laurențiu Reghecampf. Cât de frumoasă este Mariana, la 56 de ani
Rezultate Loto azi, 17 martie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 17 martie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 17 martie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Cine este Blanca Soto, actrița care i-a dăruit primul copil lui Fernando Colunga. Fostul ei soț a murit înainte de a împlini 1 an de căsnicie
Cine este Blanca Soto, actrița care i-a dăruit primul copil lui Fernando Colunga. Fostul ei soț a murit înainte de a împlini 1 an de căsnicie
Cine este Blanca Soto, actrița care i-a dăruit primul copil lui Fernando Colunga. Fostul ei soț a murit înainte de a împlini 1 an de căsnicie
De ce apare ora 9:41 în toate reclamele Apple. Secretul din spatele tradiției gigantului tech
De ce apare ora 9:41 în toate reclamele Apple. Secretul din spatele tradiției gigantului tech
De ce apare ora 9:41 în toate reclamele Apple. Secretul din spatele tradiției gigantului tech
Pesto de leurdă cu parmezan
Pesto de leurdă cu parmezan
Pesto de leurdă cu parmezan
Cistita la copii: cauze, simptome și prevenție
Cistita la copii: cauze, simptome și prevenție
Cistita la copii: cauze, simptome și prevenție
Selena Gomez a reflectat asupra transformării sale de la documentarul ei din 2022: Mi se face rău când aud lucrurile pe care le spuneam despre mine
Selena Gomez a reflectat asupra transformării sale de la documentarul ei din 2022: „Mi se face rău când aud lucrurile pe care le spuneam despre mine”
Selena Gomez a reflectat asupra transformării sale de la documentarul ei din 2022: „Mi se face rău când aud lucrurile pe care le spuneam despre mine”
Ce efecte poate avea ceaiul de vișine. La ce te poate ajuta
Ce efecte poate avea ceaiul de vișine. La ce te poate ajuta
Ce efecte poate avea ceaiul de vișine. La ce te poate ajuta
fresh
Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară

Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară

Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară

Soia cu legume la tigaie. Rețetă de post

Soia cu legume la tigaie. Rețetă de post

3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide

3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide

Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post

Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post

Cum poți găti broccoli congelat astfel încât să fie gustos. Trucul pe care îl folosesc bucătarii profesinoniști

Cum poți găti broccoli congelat astfel încât să fie gustos. Trucul pe care îl folosesc bucătarii profesinoniști
închide