Cele mai populare deserturi din România. Preparatele dulci pe care românii le adoră

România este țara unde încă se mai gătesc deserturi preparate în casă. Din bucătăriile noastre încă mai vine miros de plăcinte și gogoși tradiționale, așa cum le făceau bunicile sau străbunicile noastre acum zeci de ani. Descoperă și tu care sunt cele mai populare deserturi din România. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai apreciate preparate dulci de către români.

Colaj cu unele dintre cele mai populare deserturi din România: papanași, mucenici și amandine.
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai iubite deserturi din România sunt cele făcute în casă/ Shutterstock

Fiecare regiune din România are deserturile tradiționale, inspirate din gastronomia popoarelor care au trecut pe acolo. Se simt influențe orientale, germane, rusești, italienești, tătărăști, ungurești și franțuzești. Ce avem noi pe masă astăzi sunt variantele adaptate la cultura noastră.

Cele mai populare deserturi din România

Cei de la TasteAtlas.com au realizat un clasament în care au inclus cele mai populare deserturi din România. Descoperă și tu care preparatele dulci, delicioase, pe care românii adoră să le savureze la mesele în familie sau cu ocazii festive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plăcinta cu urdă

Plăcinta cu urdă este un desert ușor, din foi de plăcintă cu umplutură de urdă, brânză dulce, ouă, zahăr și zahăr vanilat. Uneori se mai adaugă și stafide înmuiate în suc de portocale sau rom, smântână grasă, coajă răzuită de lămâie sau de portocale. Se servește fie caldă, fie rece, cu zahăr pudră presărat deasupra.

Există și o variantă sărată a acestei plăcinte. Urda se amestecă cu mărar proaspăt tocat.

Plăcinta cu urdă se prepară în toate zonele din România, fiecare zonă având o rețetă specifică. În unele zone aluatul se face cu untură, în altele cu unt sau cu ulei.

Plăcinta cu urdă se face în toate zonele României / Shutterstock

Plăcintă cu mere

Plăcinta cu mere este un desert tradițional românesc, care se gătește în toate zonele țării. De obicei, se face cu mere date prin răzătoare, scorțișoară, zahăr și unt topit. Compoziția este pusă ori între două foi de aluat, ori aluatul este rulat. Uneori se mai adaugă în amestecul de mere și zahăr vanilat, nuci, coajă de lămâie.

Există multe variante ale acestei plăcinte. În funcție de regiune, diferă atât aluatul, cât și modul în care este făcută compoziția. Plăcinta cu mere este deseori consumată în timpului postului, iar atunci aluatul nu conține decât făină, apă, un praf de sare și ulei. Uneori aluatul este cumpărat congelat.

Plăcinta cu mere se face mai ales în perioada de post / Shutterstock
Citește și

Gogoși

Gogoșile sunt unele dintre cele mai apreciate deserturi din România. Se pot face atât în varianta ”de dulce”, cât și de post. De fapt, există poate zeci de rețete. Unele sunt lăsate moștenire în familie de la bunici și străbunici.

Gogoșile se fac simplu, din făină, ouă, lapte, zahăr și drojdie. Această rețetă este adaptată în funcție de gusturi, de regiune, de perioada anului. Uneori se pun diverse esențe – de vanilie, de rom, alteori se pune coajă rasă de lămâie sau de portocale. În unele zone, aluatul conține untură sau smântână foarte grasă. Ce este comun tuturor rețetelor este faptul că se coc în ulei și au formă rotundă.

Gogoșile sunt de cele mai multe ori simple, însă se pot umple cu brânză dulce sau cu dulceață, însă acestea sunt variante mai moderne.

Gogoșile se servesc cu zahăr pudră / Shutterstock

Papanași

Orice turist care vine în România trebuie să încerce măcar o dată papanașii. Sunt desert tradițional, bogat, gustos, cu o mulțime de texturi care te fac să mai vrei încă și încă o porție.

Papanașii sunt un fel de gogoși, făcute dintr-un aluat de făină, ouă și brânză de vaci. Se pot fierbe sau prăji. Indiferent de metoda de gătire, deasupra și se pune smântână fermentată și dulceață. Uneori se mai adaugă și zahăr pudră.

Papanașii de servesc cu dulceață de fructe acrișoare / Shutterstock

Savarină

Savarina nu este un desert tradițional românesc, dar varianta servită în cofetăriile noastre este una adaptată local. Francezii au baba au rhum, polonezii au ponczowa.

Savarina este de fapt un aluat copt, apoi însiropat foarte bine în sirop de zahăr, peste care se pune frișcă, iar deasupra are un capac subțire de aluat acoperit cu un strat fin de jeleu de vișine. De obicei se găsește în cofetării, însă se poate face și acasă.

Savarina se găsește în aproape toate cofetăriile / Shutterstock

Mucenici

Mucenicii sunt un desert tradițional românesc, care se mănâncă doar în data de 9 martie, când în calendarul creștin-ortodox sunt pomeniți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Există două variante de mucenici, ambele sunt modelate în forma cifrei 8.

În Muntenia se mănâncă mucenici fierți sau zeamă. Aluatul se face din făină și apă, se modelează și apoi se lasă la uscat. În ultimii ani majoritatea oamenilor îi cumpără de la magazin. Apoi, sunt fierți în apă cu sare. Se servesc cu zahăr, nucă măcinată, scorțișoară, esență de vanilie și/sau coajă de lămâie sau portocală.

Mucenicii moldovenești se fac dintr-un aluat de cozonac, se coc în cuptor, după care sunt însiropați într-un sirop din miere.  

Mucenicii muntenești se gătesc cu zeamă / Shutterstock

Amandină

Amandinele sunt un desert românesc, devenit popular în anii 1960. Sunt preparate din mai multe straturi de blat de pandișpan cu cacao, bine însiropat, între care se pune cremă de ciocolată. Deasupra are glazură de ciocolată și puțină frișcă. Este nelipsită din cofetării.

O amandină bună este foarte bine însiropată / Shutterstock

Lapte de pasăre

Laptele de pasăre este un desert de inspirație franceză. În țara de origine poartă denumirea de Île flottante sau insulă plutitoare. Laptele de pasăre este de fapt o bezea așezată într-o cremă de vanilie acoperită cu sos de caramel și migdale mărunțite.

Variante ale desertului lapte de pasăre se găsesc și în Austria (schneenockerln), Ungaria (madártej), Croația și Serbia (šnenokle), dar și Italia (uova di neve). 

Desertul lapte de pasăre se mai întâlnește și în alte țări din Europa/ Shutterstock

Prăjitură cu caise

Prăjitura cu caise este una dintre cele mai populare prăjituri de casă din România. Blatul este de obicei un pandișpan, peste care se pun bucăți de caise coapte bine, după care desertul se dă la cuptor. Există și varianta cu vișine a acestei prăjituri și se poate face cu orice fruct, după preferință.

Prăjitura cu caise se fac cel mai adesea în casă / Shutterstock

Vargabeles

Vargabeles este de fapt o budincă de tăieței cu brânză. Se găsește de cele mai multe ori în zona Ardealului, fiind un desert de inspirație maghiară. Unii spun că a fost preparat prima dată la Cluj, alții o atribuie unui anumit Varga, venit din Ungaria în România.

Budinca de tăieței este specifică Ardealului / Shutterstock
Citește și
Bucăți de plăcintă cu urdă, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe o farfurie albă.
Galerie foto

Galerie foto

Bucăți de plăcintă cu mere, așezate într-un decor roșu, alături de rulouri de scorțișoară.
Gogoși, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe un platou din lemn, alături de conuri de brad.
Un papanaș acoperit din abundență cu smântână și dulceață.
+7
CELE MAI CITITE
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
cartofi copți crocanți
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz într-un vas ceramic, alb, cu lingură
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
06:02
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
ce beneficii are sfecla pentru sănătate
05:09
Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate Cum să gătești sfecla roșie și ce beneficii are sfecla pentru sănătate
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
05:03
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
plăcintă de dovleac în stil american
8 noiembrie, 06:37
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
paste cu ton și roșii
8 noiembrie, 05:44
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, una în furculiță, secționată
8 noiembrie, 05:40
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Pumpkin Spice Latte
7 noiembrie, 06:51
Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume în bol negru cu lingură, doi morcovi și pătrunjel verde
7 noiembrie, 06:20
Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Kate Middleton a avut o apariție elegantă la Remembrance Sunday. Evenimentul a marcat un moment important pentru Prințul George
Kate Middleton a avut o apariție elegantă la Remembrance Sunday. Evenimentul a marcat un moment important pentru Prințul George
Kate Middleton a avut o apariție elegantă la Remembrance Sunday. Evenimentul a marcat un moment important pentru Prințul George
Destinaţie exotică pentru români, de Revelion. Cât costă o noapte în apartamentul Angelinei Jolie
Destinaţie exotică pentru români, de Revelion. Cât costă o noapte în apartamentul Angelinei Jolie
Destinaţie exotică pentru români, de Revelion. Cât costă o noapte în apartamentul Angelinei Jolie
Ce se va întâmpla dacă Rinat Ahmetov va cumpăra una dintre cele mai mari afaceri din România
Ce se va întâmpla dacă Rinat Ahmetov va cumpăra una dintre cele mai mari afaceri din România
Ce se va întâmpla dacă Rinat Ahmetov va cumpăra una dintre cele mai mari afaceri din România
Zodiile care trăiesc un miracol până la finalul anului 2025. Viața lor se va schimba complet
Zodiile care trăiesc un miracol până la finalul anului 2025. Viața lor se va schimba complet
Zodiile care trăiesc un miracol până la finalul anului 2025. Viața lor se va schimba complet
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Beneficiile consumului de ridichii negre
Beneficiile consumului de ridichii negre
Beneficiile consumului de ridichii negre
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Este bine să vă certați în fața copiilor? Psihologii explică ce se întâmplă cu cei mici când asistă la conflicte?
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
Câte repetări și serii să faci pentru creșterea masei musculare dacă ești începător
fresh
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare

Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare

Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare

Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne

Ciorbă de ciuperci Pleurotus cu legume. Rețetă fără carne

Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă

Pumpkin Spice Latte, cafeaua de care ai nevoie toamna aceasta. Rețeta pe care o poți face acasă

Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi

Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi

Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă

Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
închide