Cele mai populare deserturi din România. Preparatele dulci pe care românii le adoră

România este țara unde încă se mai gătesc deserturi preparate în casă. Din bucătăriile noastre încă mai vine miros de plăcinte și gogoși tradiționale, așa cum le făceau bunicile sau străbunicile noastre acum zeci de ani. Descoperă și tu care sunt cele mai populare deserturi din România. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai apreciate preparate dulci de către români.

Colaj cu unele dintre cele mai populare deserturi din România: papanași, mucenici și amandine.
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai iubite deserturi din România sunt cele făcute în casă/ Shutterstock

Fiecare regiune din România are deserturile tradiționale, inspirate din gastronomia popoarelor care au trecut pe acolo. Se simt influențe orientale, germane, rusești, italienești, tătărăști, ungurești și franțuzești. Ce avem noi pe masă astăzi sunt variantele adaptate la cultura noastră.

Cele mai populare deserturi din România

Cei de la TasteAtlas.com au realizat un clasament în care au inclus cele mai populare deserturi din România. Descoperă și tu care preparatele dulci, delicioase, pe care românii adoră să le savureze la mesele în familie sau cu ocazii festive.

Plăcinta cu urdă

Plăcinta cu urdă este un desert ușor, din foi de plăcintă cu umplutură de urdă, brânză dulce, ouă, zahăr și zahăr vanilat. Uneori se mai adaugă și stafide înmuiate în suc de portocale sau rom, smântână grasă, coajă răzuită de lămâie sau de portocale. Se servește fie caldă, fie rece, cu zahăr pudră presărat deasupra.

Există și o variantă sărată a acestei plăcinte. Urda se amestecă cu mărar proaspăt tocat.

Plăcinta cu urdă se prepară în toate zonele din România, fiecare zonă având o rețetă specifică. În unele zone aluatul se face cu untură, în altele cu unt sau cu ulei.

Plăcinta cu urdă se face în toate zonele României / Shutterstock

Plăcintă cu mere

Plăcinta cu mere este un desert tradițional românesc, care se gătește în toate zonele țării. De obicei, se face cu mere date prin răzătoare, scorțișoară, zahăr și unt topit. Compoziția este pusă ori între două foi de aluat, ori aluatul este rulat. Uneori se mai adaugă în amestecul de mere și zahăr vanilat, nuci, coajă de lămâie.

Există multe variante ale acestei plăcinte. În funcție de regiune, diferă atât aluatul, cât și modul în care este făcută compoziția. Plăcinta cu mere este deseori consumată în timpului postului, iar atunci aluatul nu conține decât făină, apă, un praf de sare și ulei. Uneori aluatul este cumpărat congelat.

Plăcinta cu mere se face mai ales în perioada de post / Shutterstock
Citește și

Gogoși

Gogoșile sunt unele dintre cele mai apreciate deserturi din România. Se pot face atât în varianta ”de dulce”, cât și de post. De fapt, există poate zeci de rețete. Unele sunt lăsate moștenire în familie de la bunici și străbunici.

Gogoșile se fac simplu, din făină, ouă, lapte, zahăr și drojdie. Această rețetă este adaptată în funcție de gusturi, de regiune, de perioada anului. Uneori se pun diverse esențe – de vanilie, de rom, alteori se pune coajă rasă de lămâie sau de portocale. În unele zone, aluatul conține untură sau smântână foarte grasă. Ce este comun tuturor rețetelor este faptul că se coc în ulei și au formă rotundă.

Gogoșile sunt de cele mai multe ori simple, însă se pot umple cu brânză dulce sau cu dulceață, însă acestea sunt variante mai moderne.

Gogoșile se servesc cu zahăr pudră / Shutterstock

Papanași

Orice turist care vine în România trebuie să încerce măcar o dată papanașii. Sunt desert tradițional, bogat, gustos, cu o mulțime de texturi care te fac să mai vrei încă și încă o porție.

Papanașii sunt un fel de gogoși, făcute dintr-un aluat de făină, ouă și brânză de vaci. Se pot fierbe sau prăji. Indiferent de metoda de gătire, deasupra și se pune smântână fermentată și dulceață. Uneori se mai adaugă și zahăr pudră.

Papanașii de servesc cu dulceață de fructe acrișoare / Shutterstock

Savarină

Savarina nu este un desert tradițional românesc, dar varianta servită în cofetăriile noastre este una adaptată local. Francezii au baba au rhum, polonezii au ponczowa.

Savarina este de fapt un aluat copt, apoi însiropat foarte bine în sirop de zahăr, peste care se pune frișcă, iar deasupra are un capac subțire de aluat acoperit cu un strat fin de jeleu de vișine. De obicei se găsește în cofetării, însă se poate face și acasă.

Savarina se găsește în aproape toate cofetăriile / Shutterstock

Mucenici

Mucenicii sunt un desert tradițional românesc, care se mănâncă doar în data de 9 martie, când în calendarul creștin-ortodox sunt pomeniți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Există două variante de mucenici, ambele sunt modelate în forma cifrei 8.

În Muntenia se mănâncă mucenici fierți sau zeamă. Aluatul se face din făină și apă, se modelează și apoi se lasă la uscat. În ultimii ani majoritatea oamenilor îi cumpără de la magazin. Apoi, sunt fierți în apă cu sare. Se servesc cu zahăr, nucă măcinată, scorțișoară, esență de vanilie și/sau coajă de lămâie sau portocală.

Mucenicii moldovenești se fac dintr-un aluat de cozonac, se coc în cuptor, după care sunt însiropați într-un sirop din miere.  

Mucenicii muntenești se gătesc cu zeamă / Shutterstock

Amandină

Amandinele sunt un desert românesc, devenit popular în anii 1960. Sunt preparate din mai multe straturi de blat de pandișpan cu cacao, bine însiropat, între care se pune cremă de ciocolată. Deasupra are glazură de ciocolată și puțină frișcă. Este nelipsită din cofetării.

O amandină bună este foarte bine însiropată / Shutterstock

Lapte de pasăre

Laptele de pasăre este un desert de inspirație franceză. În țara de origine poartă denumirea de Île flottante sau insulă plutitoare. Laptele de pasăre este de fapt o bezea așezată într-o cremă de vanilie acoperită cu sos de caramel și migdale mărunțite.

Variante ale desertului lapte de pasăre se găsesc și în Austria (schneenockerln), Ungaria (madártej), Croația și Serbia (šnenokle), dar și Italia (uova di neve). 

Desertul lapte de pasăre se mai întâlnește și în alte țări din Europa/ Shutterstock

Prăjitură cu caise

Prăjitura cu caise este una dintre cele mai populare prăjituri de casă din România. Blatul este de obicei un pandișpan, peste care se pun bucăți de caise coapte bine, după care desertul se dă la cuptor. Există și varianta cu vișine a acestei prăjituri și se poate face cu orice fruct, după preferință.

Prăjitura cu caise se fac cel mai adesea în casă / Shutterstock

Vargabeles

Vargabeles este de fapt o budincă de tăieței cu brânză. Se găsește de cele mai multe ori în zona Ardealului, fiind un desert de inspirație maghiară. Unii spun că a fost preparat prima dată la Cluj, alții o atribuie unui anumit Varga, venit din Ungaria în România.

Budinca de tăieței este specifică Ardealului / Shutterstock
Citește și
Bucăți de plăcintă cu urdă, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe o farfurie albă.

Galerie foto

Bucăți de plăcintă cu mere, așezate într-un decor roșu, alături de rulouri de scorțișoară.
Gogoși, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe un platou din lemn, alături de conuri de brad.
Un papanaș acoperit din abundență cu smântână și dulceață.
+21
CELE MAI CITITE
Blat de tort cu amidon pe un platou alb cu picior.
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată porționat pe platou și pe o farfurie
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Două porții din prăjitura Fanta
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone porționată
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Trei avocado copt care se află pe o masă rotundă
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone porționată
Galerie foto
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
O masă plină cu ce să mănânci în noaptea de Revelion ca să ai noroc
Ce să mănânci în noaptea de Revelion ca să ai noroc tot anul care vine
Ce să mănânci în noaptea de Revelion ca să ai noroc tot anul care vine
Gogoși de post la cuptor pe o farfurie
Gogoși de post la cuptor. Rețeta dietetică
Gogoși de post la cuptor. Rețeta dietetică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Rețeta de mac and cheese într-un vas amre alb aranjat pe o masă de lemn
06:00
Macaroni cu brânză. De ce este specială rețeta de „mac and cheese” a americanilor Macaroni cu brânză. De ce este specială rețeta de „mac and cheese” a americanilor
Smântână într-un bol alături de o lingură albă
4 februarie, 08:00
3 motive pentru care nu trebuie să înlocuiești smântâna din aluaturi 3 motive pentru care nu trebuie să înlocuiești smântâna din aluaturi
Somon cu broccoli la air fryer aranjat pe o farfurie care stă pe o masă
4 februarie, 07:00
Somon cu broccoli la air fryer, cea mai sănătoasă și gustoasă cină Somon cu broccoli la air fryer, cea mai sănătoasă și gustoasă cină
Sos de ciocolată în bol alb și în linguriță
4 februarie, 06:00
Sos de ciocolată. Rețeta rapidă a celui mai delicios sos pentru glazurat deserturi Sos de ciocolată. Rețeta rapidă a celui mai delicios sos pentru glazurat deserturi
Panna cotta cu sos de ciocolată decorată cu frunze de mentă
3 februarie, 08:00
Panna cotta cu sos de ciocolată. Desert simplu și delicios Panna cotta cu sos de ciocolată. Desert simplu și delicios
Un borcan cu confit de usturoi aranjat frumos pe o masă de lemn
3 februarie, 07:00
Confit de usturoi, delicatesa simplă care va da eleganță meselor tale Confit de usturoi, delicatesa simplă care va da eleganță meselor tale
Creveți cu sos de roșii decorați cu pătrunjel verde, în bol alb
3 februarie, 06:00
Creveți cu sos de roșii. Una dintre cele mai simple rețete cu creveți Creveți cu sos de roșii. Una dintre cele mai simple rețete cu creveți
Săculeți care arată depozitarea cepei și a cartofilor
2 februarie, 08:00
Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Săculeți care arată depozitarea cepei și a cartofilor
1
Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an
Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an
Cartofii și ceapa sunt nelipsiți din bucătăria noastră. Ne salvează de multe ori din situația în care nu știm ce să gătim. În cazul în care ai cumpărat cantități mai mari...
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone porționată
2
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Dacă ți-ai propus să-ți impresionezi familia și prietenii cu un desert delicios și spectaculos, rețeta de ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone, poate fi soluția ideală. Pe lângă gustul...
Trei avocado copt care se află pe o masă rotundă
3
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Pe cât de bun este avocado pe atât de dificil pare să alegi din magazin unul care să fie perfect copt pentru a fi consumat imediat. Hai să aflăm împreună cum...
Creveți cu sos de roșii decorați cu pătrunjel verde, în bol alb
4
Creveți cu sos de roșii. Una dintre cele mai simple rețete cu creveți
Creveți cu sos de roșii. Una dintre cele mai simple rețete cu creveți
Dacă îți plac preparatele pe bază de creveți, îți oferim o rețetă de creveți cu sos de roșii, pentru una dintre mesele principale ale zilei. Este una dintre cele mai simple...
Mai multe boluri cu supe bogate în proteine pe o masă gri
5
6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie
6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie
Iarna e vremea supelor cremoase, aromate și pline de vitamine. E vremea unei supe bogate în proteine care să te hrănească și să îți asigure vitaminele și minerale care să te...
Parteneri
Zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Nativii care au probleme în dragoste

Zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Nativii care au probleme în dragoste

Zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Nativii care au probleme în dragoste
Războiul din Ucraina, simulat în România. Divizia Aeropurtată americană îi învaţă pe militarii români tactici de război urban

Războiul din Ucraina, "simulat" în România. Divizia Aeropurtată americană îi învaţă pe militarii români tactici de război urban

Războiul din Ucraina, "simulat" în România. Divizia Aeropurtată americană îi învaţă pe militarii români tactici de război urban
Cum i-a schimbat Cristi Borcea viața Valentinei Pelinel. Vedeta a dat cărțile pe față: „Uită-te la mine!”

Cum i-a schimbat Cristi Borcea viața Valentinei Pelinel. Vedeta a dat cărțile pe față: „Uită-te la mine!”

Cum i-a schimbat Cristi Borcea viața Valentinei Pelinel. Vedeta a dat cărțile pe față: „Uită-te la mine!”
Cristina Ciobănașu, într-un costum de baie de senzație. Cât de bine arată actrița și ce i-au spus fanii când au văzut-o

Cristina Ciobănașu, într-un costum de baie de senzație. Cât de bine arată actrița și ce i-au spus fanii când au văzut-o

Cristina Ciobănașu, într-un costum de baie de senzație. Cât de bine arată actrița și ce i-au spus fanii când au văzut-o
Angelique Boyer a fost surprinsă în timpul unei scene, pe platouri. Imagini din spatele camerelor de filmat pe care fanii nu le-au văzut până astăzi

Angelique Boyer a fost surprinsă în timpul unei scene, pe platouri. Imagini din spatele camerelor de filmat pe care fanii nu le-au văzut până astăzi

Angelique Boyer a fost surprinsă în timpul unei scene, pe platouri. Imagini din spatele camerelor de filmat pe care fanii nu le-au văzut până astăzi
Bill Gates a fost surprins că a devenit ținta teoriilor conspirației legate de Covid. Ce crede miliardarul că s-a întâmplat, de fapt

Bill Gates a fost surprins că a devenit ținta teoriilor conspirației legate de Covid. Ce crede miliardarul că s-a întâmplat, de fapt

Bill Gates a fost surprins că a devenit ținta teoriilor conspirației legate de Covid. Ce crede miliardarul că s-a întâmplat, de fapt
Ruladă cu ciocolată albă și vișine

Ruladă cu ciocolată albă și vișine

Ruladă cu ciocolată albă și vișine
Back in time. Cum arată casa în care a copilărit Kanye West

Back in time. Cum arată casa în care a copilărit Kanye West

Back in time. Cum arată casa în care a copilărit Kanye West
fresh
Creveți cu sos de roșii decorați cu pătrunjel verde, în bol alb
Creveți cu sos de roșii. Una dintre cele mai simple rețete cu creveți
Creveți cu sos de roșii. Una dintre cele mai simple rețete cu creveți
Panna cotta cu sos de ciocolată. Desert simplu și delicios
Panna cotta cu sos de ciocolată. Desert simplu și delicios
Confit de usturoi, delicatesa simplă care va da eleganță meselor tale
Confit de usturoi, delicatesa simplă care va da eleganță meselor tale
Somon cu broccoli la air fryer, cea mai sănătoasă și gustoasă cină
Somon cu broccoli la air fryer, cea mai sănătoasă și gustoasă cină
Sos de ciocolată. Rețeta rapidă a celui mai delicios sos pentru glazurat deserturi
Sos de ciocolată. Rețeta rapidă a celui mai delicios sos pentru glazurat deserturi
închide