Cele mai populare deserturi din România. Preparatele dulci pe care românii le adoră

România este țara unde încă se mai gătesc deserturi preparate în casă. Din bucătăriile noastre încă mai vine miros de plăcinte și gogoși tradiționale, așa cum le făceau bunicile sau străbunicile noastre acum zeci de ani. Descoperă și tu care sunt cele mai populare deserturi din România. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai apreciate preparate dulci de către români.

Colaj cu unele dintre cele mai populare deserturi din România: papanași, mucenici și amandine.
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai iubite deserturi din România sunt cele făcute în casă/ Shutterstock

Fiecare regiune din România are deserturile tradiționale, inspirate din gastronomia popoarelor care au trecut pe acolo. Se simt influențe orientale, germane, rusești, italienești, tătărăști, ungurești și franțuzești. Ce avem noi pe masă astăzi sunt variantele adaptate la cultura noastră.

Cele mai populare deserturi din România

Cei de la TasteAtlas.com au realizat un clasament în care au inclus cele mai populare deserturi din România. Descoperă și tu care preparatele dulci, delicioase, pe care românii adoră să le savureze la mesele în familie sau cu ocazii festive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plăcinta cu urdă

Plăcinta cu urdă este un desert ușor, din foi de plăcintă cu umplutură de urdă, brânză dulce, ouă, zahăr și zahăr vanilat. Uneori se mai adaugă și stafide înmuiate în suc de portocale sau rom, smântână grasă, coajă răzuită de lămâie sau de portocale. Se servește fie caldă, fie rece, cu zahăr pudră presărat deasupra.

Există și o variantă sărată a acestei plăcinte. Urda se amestecă cu mărar proaspăt tocat.

Plăcinta cu urdă se prepară în toate zonele din România, fiecare zonă având o rețetă specifică. În unele zone aluatul se face cu untură, în altele cu unt sau cu ulei.

Plăcinta cu urdă se face în toate zonele României / Shutterstock

Plăcintă cu mere

Plăcinta cu mere este un desert tradițional românesc, care se gătește în toate zonele țării. De obicei, se face cu mere date prin răzătoare, scorțișoară, zahăr și unt topit. Compoziția este pusă ori între două foi de aluat, ori aluatul este rulat. Uneori se mai adaugă în amestecul de mere și zahăr vanilat, nuci, coajă de lămâie.

Există multe variante ale acestei plăcinte. În funcție de regiune, diferă atât aluatul, cât și modul în care este făcută compoziția. Plăcinta cu mere este deseori consumată în timpului postului, iar atunci aluatul nu conține decât făină, apă, un praf de sare și ulei. Uneori aluatul este cumpărat congelat.

Plăcinta cu mere se face mai ales în perioada de post / Shutterstock
Citește și

Gogoși

Gogoșile sunt unele dintre cele mai apreciate deserturi din România. Se pot face atât în varianta ”de dulce”, cât și de post. De fapt, există poate zeci de rețete. Unele sunt lăsate moștenire în familie de la bunici și străbunici.

Gogoșile se fac simplu, din făină, ouă, lapte, zahăr și drojdie. Această rețetă este adaptată în funcție de gusturi, de regiune, de perioada anului. Uneori se pun diverse esențe – de vanilie, de rom, alteori se pune coajă rasă de lămâie sau de portocale. În unele zone, aluatul conține untură sau smântână foarte grasă. Ce este comun tuturor rețetelor este faptul că se coc în ulei și au formă rotundă.

Gogoșile sunt de cele mai multe ori simple, însă se pot umple cu brânză dulce sau cu dulceață, însă acestea sunt variante mai moderne.

Gogoșile se servesc cu zahăr pudră / Shutterstock

Papanași

Orice turist care vine în România trebuie să încerce măcar o dată papanașii. Sunt desert tradițional, bogat, gustos, cu o mulțime de texturi care te fac să mai vrei încă și încă o porție.

Papanașii sunt un fel de gogoși, făcute dintr-un aluat de făină, ouă și brânză de vaci. Se pot fierbe sau prăji. Indiferent de metoda de gătire, deasupra și se pune smântână fermentată și dulceață. Uneori se mai adaugă și zahăr pudră.

Papanașii de servesc cu dulceață de fructe acrișoare / Shutterstock

Savarină

Savarina nu este un desert tradițional românesc, dar varianta servită în cofetăriile noastre este una adaptată local. Francezii au baba au rhum, polonezii au ponczowa.

Savarina este de fapt un aluat copt, apoi însiropat foarte bine în sirop de zahăr, peste care se pune frișcă, iar deasupra are un capac subțire de aluat acoperit cu un strat fin de jeleu de vișine. De obicei se găsește în cofetării, însă se poate face și acasă.

Savarina se găsește în aproape toate cofetăriile / Shutterstock

Mucenici

Mucenicii sunt un desert tradițional românesc, care se mănâncă doar în data de 9 martie, când în calendarul creștin-ortodox sunt pomeniți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Există două variante de mucenici, ambele sunt modelate în forma cifrei 8.

În Muntenia se mănâncă mucenici fierți sau zeamă. Aluatul se face din făină și apă, se modelează și apoi se lasă la uscat. În ultimii ani majoritatea oamenilor îi cumpără de la magazin. Apoi, sunt fierți în apă cu sare. Se servesc cu zahăr, nucă măcinată, scorțișoară, esență de vanilie și/sau coajă de lămâie sau portocală.

Mucenicii moldovenești se fac dintr-un aluat de cozonac, se coc în cuptor, după care sunt însiropați într-un sirop din miere.  

Mucenicii muntenești se gătesc cu zeamă / Shutterstock

Amandină

Amandinele sunt un desert românesc, devenit popular în anii 1960. Sunt preparate din mai multe straturi de blat de pandișpan cu cacao, bine însiropat, între care se pune cremă de ciocolată. Deasupra are glazură de ciocolată și puțină frișcă. Este nelipsită din cofetării.

O amandină bună este foarte bine însiropată / Shutterstock

Lapte de pasăre

Laptele de pasăre este un desert de inspirație franceză. În țara de origine poartă denumirea de Île flottante sau insulă plutitoare. Laptele de pasăre este de fapt o bezea așezată într-o cremă de vanilie acoperită cu sos de caramel și migdale mărunțite.

Variante ale desertului lapte de pasăre se găsesc și în Austria (schneenockerln), Ungaria (madártej), Croația și Serbia (šnenokle), dar și Italia (uova di neve). 

Desertul lapte de pasăre se mai întâlnește și în alte țări din Europa/ Shutterstock

Prăjitură cu caise

Prăjitura cu caise este una dintre cele mai populare prăjituri de casă din România. Blatul este de obicei un pandișpan, peste care se pun bucăți de caise coapte bine, după care desertul se dă la cuptor. Există și varianta cu vișine a acestei prăjituri și se poate face cu orice fruct, după preferință.

Prăjitura cu caise se fac cel mai adesea în casă / Shutterstock

Vargabeles

Vargabeles este de fapt o budincă de tăieței cu brânză. Se găsește de cele mai multe ori în zona Ardealului, fiind un desert de inspirație maghiară. Unii spun că a fost preparat prima dată la Cluj, alții o atribuie unui anumit Varga, venit din Ungaria în România.

Budinca de tăieței este specifică Ardealului / Shutterstock
Citește și
Bucăți de plăcintă cu urdă, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe o farfurie albă.
Galerie foto

Galerie foto

Bucăți de plăcintă cu mere, așezate într-un decor roșu, alături de rulouri de scorțișoară.
Gogoși, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe un platou din lemn, alături de conuri de brad.
Un papanaș acoperit din abundență cu smântână și dulceață.
+21
CELE MAI CITITE
Clătite cu șuncă și cașcaval pe o farfurie, două clătite secționate
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Clătite cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru micul dejun
Salată Mimoza în vas de sticlă oval
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
Trei pateuri cu ciuperci și ardei, două secționate pe un platou alb și un ștergar albastru
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Ciorba de perișoare cu borș într-un castron alb
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Cuburi din supă concentrată de pui pe o farfurie albă
Cuburi din supă concentrată de pui, pentru mâncăruri delicioase
Cuburi din supă concentrată de pui, pentru mâncăruri delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
minciunele pe o farfurie albastră
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
20 dintre cele mai populare preparate românești puse frumos pe o masă
Top 20 cele mai populare preparate românești
Top 20 cele mai populare preparate românești
Budincă de brânză cu afine în tavă, alături de un bol cu afine și o vază cu frunze de mentă
Galerie foto
Budincă de brânză cu afine. Rețetă de desert rapid și delicios
Budincă de brânză cu afine. Rețetă de desert rapid și delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ouă balut puse într-un castron albastru
09:57
Balut, cel mai controversat fel de mâncare din lume Balut, cel mai controversat fel de mâncare din lume
Crochete de cartofi cu cașcaval, unua secționată, alături de un platou cu roșii și frunze de pătrunjel
08:34
Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă Crochete de cartofi cu cașcaval. Rețetă simplă de gustare delicioasă
persoana notând o retetă cu ingredientele alături
06:41
Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit
Mini tarte mărțișor, cu gem de zmeură și bezea, decorate cu mentă
06:30
Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce Mini tarte cu gem și bezea. Rețetă de mărțișor dulce
mâncare de ștevie cu usturoi
29 februarie, 06:15
Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta
Cacio e pepe puse într-o farfurie albă
29 februarie, 06:02
Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente
Bol cu năut fiert alături de un bol cu năut nefiert, pentru a afla cum se fierbe năutul
29 februarie, 05:24
Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare Cum se fierbe năutul. Proprietăți, beneficii și rețete culinare
brownie fără făină pe o tavă
29 februarie, 05:09
Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Cea mai norocoasă zi în luna martie 2024, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele
Cea mai norocoasă zi în luna martie 2024, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele
Cea mai norocoasă zi în luna martie 2024, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele
Afacerea cu care unii români au dat lovitura. Câştigă în 2-3 luni cam cât în jumătate de an la un job de birou
Afacerea cu care unii români au dat lovitura. Câştigă în 2-3 luni cam cât în jumătate de an la un job de birou
Afacerea cu care unii români au dat lovitura. Câştigă în 2-3 luni cam cât în jumătate de an la un job de birou
Răsfăţ total pentru soţia lui Dorin Goian. Nadia este de o frumuseţe răpitoare şi a întors toate privirile pe Insula Milionarilor
Răsfăţ total pentru soţia lui Dorin Goian. Nadia este de o frumuseţe răpitoare şi a întors toate privirile pe Insula Milionarilor
Răsfăţ total pentru soţia lui Dorin Goian. Nadia este de o frumuseţe răpitoare şi a întors toate privirile pe Insula Milionarilor
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături la Bacău | Imagini emoționante
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături la Bacău | Imagini emoționante
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături la Bacău | Imagini emoționante
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Serialul Osman Întemeietorul – Kuruluş Osman cu Burak Özçivit în rol principal a câștigat 4 premii importante. Continuă succesul în sezonul 5
Tinder a fost dat în judecată din cauza efectului pe care l-ar avea asupra utilizatorilor. De ce e acuzată aplicația de dating
Tinder a fost dat în judecată din cauza efectului pe care l-ar avea asupra utilizatorilor. De ce e acuzată aplicația de dating
Tinder a fost dat în judecată din cauza efectului pe care l-ar avea asupra utilizatorilor. De ce e acuzată aplicația de dating
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Penne cu roșii cherry și cașcaval
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Încărcătura mentală: ce este și cum o poți gestiona
Ariana Grande a vorbit despre scandalul din 2023 în care fost implicat și Ethan Slater: Asta fac tabloidele, în special femeilor
Ariana Grande a vorbit despre scandalul din 2023 în care fost implicat și Ethan Slater: „Asta fac tabloidele, în special femeilor”
Ariana Grande a vorbit despre scandalul din 2023 în care fost implicat și Ethan Slater: „Asta fac tabloidele, în special femeilor”
Alimente bogate în seleniu. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea
Alimente bogate în seleniu. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea
Alimente bogate în seleniu. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea
fresh
Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Prăjitură Mărțișor. Rețetă de desert pentru ziua de 1 Martie

Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă

Piept de pui cu lămâie la cuptor. Rețetă de friptură fragedă și delicioasă

Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta

Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta

Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente

Brownie fără făină sau zahăr. Desertul sănătos din doar 3 ingrediente

Ruladă de cacao cu migdale și creme de ciocolată. Rețeta cu caise din compot

Ruladă de cacao cu migdale și creme de ciocolată. Rețeta cu caise din compot
închide