Cele mai populare deserturi din România. Preparatele dulci pe care românii le adoră

România este țara unde încă se mai gătesc deserturi preparate în casă. Din bucătăriile noastre încă mai vine miros de plăcinte și gogoși tradiționale, așa cum le făceau bunicile sau străbunicile noastre acum zeci de ani. Descoperă și tu care sunt cele mai populare deserturi din România. Am selectat pentru tine unele dintre cele mai apreciate preparate dulci de către români.

Colaj cu unele dintre cele mai populare deserturi din România: papanași, mucenici și amandine.
Galerie foto

Galerie foto

Cele mai iubite deserturi din România sunt cele făcute în casă/ Shutterstock

Fiecare regiune din România are deserturile tradiționale, inspirate din gastronomia popoarelor care au trecut pe acolo. Se simt influențe orientale, germane, rusești, italienești, tătărăști, ungurești și franțuzești. Ce avem noi pe masă astăzi sunt variantele adaptate la cultura noastră.

Cele mai populare deserturi din România

Cei de la TasteAtlas.com au realizat un clasament în care au inclus cele mai populare deserturi din România. Descoperă și tu care preparatele dulci, delicioase, pe care românii adoră să le savureze la mesele în familie sau cu ocazii festive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Plăcinta cu urdă

Plăcinta cu urdă este un desert ușor, din foi de plăcintă cu umplutură de urdă, brânză dulce, ouă, zahăr și zahăr vanilat. Uneori se mai adaugă și stafide înmuiate în suc de portocale sau rom, smântână grasă, coajă răzuită de lămâie sau de portocale. Se servește fie caldă, fie rece, cu zahăr pudră presărat deasupra.

Există și o variantă sărată a acestei plăcinte. Urda se amestecă cu mărar proaspăt tocat.

Plăcinta cu urdă se prepară în toate zonele din România, fiecare zonă având o rețetă specifică. În unele zone aluatul se face cu untură, în altele cu unt sau cu ulei.

Plăcinta cu urdă se face în toate zonele României / Shutterstock

Plăcintă cu mere

Plăcinta cu mere este un desert tradițional românesc, care se gătește în toate zonele țării. De obicei, se face cu mere date prin răzătoare, scorțișoară, zahăr și unt topit. Compoziția este pusă ori între două foi de aluat, ori aluatul este rulat. Uneori se mai adaugă în amestecul de mere și zahăr vanilat, nuci, coajă de lămâie.

Există multe variante ale acestei plăcinte. În funcție de regiune, diferă atât aluatul, cât și modul în care este făcută compoziția. Plăcinta cu mere este deseori consumată în timpului postului, iar atunci aluatul nu conține decât făină, apă, un praf de sare și ulei. Uneori aluatul este cumpărat congelat.

Plăcinta cu mere se face mai ales în perioada de post / Shutterstock
Citește și

Gogoși

Gogoșile sunt unele dintre cele mai apreciate deserturi din România. Se pot face atât în varianta ”de dulce”, cât și de post. De fapt, există poate zeci de rețete. Unele sunt lăsate moștenire în familie de la bunici și străbunici.

Gogoșile se fac simplu, din făină, ouă, lapte, zahăr și drojdie. Această rețetă este adaptată în funcție de gusturi, de regiune, de perioada anului. Uneori se pun diverse esențe – de vanilie, de rom, alteori se pune coajă rasă de lămâie sau de portocale. În unele zone, aluatul conține untură sau smântână foarte grasă. Ce este comun tuturor rețetelor este faptul că se coc în ulei și au formă rotundă.

Gogoșile sunt de cele mai multe ori simple, însă se pot umple cu brânză dulce sau cu dulceață, însă acestea sunt variante mai moderne.

Gogoșile se servesc cu zahăr pudră / Shutterstock

Papanași

Orice turist care vine în România trebuie să încerce măcar o dată papanașii. Sunt desert tradițional, bogat, gustos, cu o mulțime de texturi care te fac să mai vrei încă și încă o porție.

Papanașii sunt un fel de gogoși, făcute dintr-un aluat de făină, ouă și brânză de vaci. Se pot fierbe sau prăji. Indiferent de metoda de gătire, deasupra și se pune smântână fermentată și dulceață. Uneori se mai adaugă și zahăr pudră.

Papanașii de servesc cu dulceață de fructe acrișoare / Shutterstock

Savarină

Savarina nu este un desert tradițional românesc, dar varianta servită în cofetăriile noastre este una adaptată local. Francezii au baba au rhum, polonezii au ponczowa.

Savarina este de fapt un aluat copt, apoi însiropat foarte bine în sirop de zahăr, peste care se pune frișcă, iar deasupra are un capac subțire de aluat acoperit cu un strat fin de jeleu de vișine. De obicei se găsește în cofetării, însă se poate face și acasă.

Savarina se găsește în aproape toate cofetăriile / Shutterstock

Mucenici

Mucenicii sunt un desert tradițional românesc, care se mănâncă doar în data de 9 martie, când în calendarul creștin-ortodox sunt pomeniți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Există două variante de mucenici, ambele sunt modelate în forma cifrei 8.

În Muntenia se mănâncă mucenici fierți sau zeamă. Aluatul se face din făină și apă, se modelează și apoi se lasă la uscat. În ultimii ani majoritatea oamenilor îi cumpără de la magazin. Apoi, sunt fierți în apă cu sare. Se servesc cu zahăr, nucă măcinată, scorțișoară, esență de vanilie și/sau coajă de lămâie sau portocală.

Mucenicii moldovenești se fac dintr-un aluat de cozonac, se coc în cuptor, după care sunt însiropați într-un sirop din miere.  

Mucenicii muntenești se gătesc cu zeamă / Shutterstock

Amandină

Amandinele sunt un desert românesc, devenit popular în anii 1960. Sunt preparate din mai multe straturi de blat de pandișpan cu cacao, bine însiropat, între care se pune cremă de ciocolată. Deasupra are glazură de ciocolată și puțină frișcă. Este nelipsită din cofetării.

O amandină bună este foarte bine însiropată / Shutterstock

Lapte de pasăre

Laptele de pasăre este un desert de inspirație franceză. În țara de origine poartă denumirea de Île flottante sau insulă plutitoare. Laptele de pasăre este de fapt o bezea așezată într-o cremă de vanilie acoperită cu sos de caramel și migdale mărunțite.

Variante ale desertului lapte de pasăre se găsesc și în Austria (schneenockerln), Ungaria (madártej), Croația și Serbia (šnenokle), dar și Italia (uova di neve). 

Desertul lapte de pasăre se mai întâlnește și în alte țări din Europa/ Shutterstock

Prăjitură cu caise

Prăjitura cu caise este una dintre cele mai populare prăjituri de casă din România. Blatul este de obicei un pandișpan, peste care se pun bucăți de caise coapte bine, după care desertul se dă la cuptor. Există și varianta cu vișine a acestei prăjituri și se poate face cu orice fruct, după preferință.

Prăjitura cu caise se fac cel mai adesea în casă / Shutterstock

Vargabeles

Vargabeles este de fapt o budincă de tăieței cu brânză. Se găsește de cele mai multe ori în zona Ardealului, fiind un desert de inspirație maghiară. Unii spun că a fost preparat prima dată la Cluj, alții o atribuie unui anumit Varga, venit din Ungaria în România.

Budinca de tăieței este specifică Ardealului / Shutterstock
Citește și
Bucăți de plăcintă cu urdă, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe o farfurie albă.

Galerie foto

Bucăți de plăcintă cu mere, așezate într-un decor roșu, alături de rulouri de scorțișoară.
Gogoși, unul dintre cele mai populare deserturi din România, așezate pe un platou din lemn, alături de conuri de brad.
Un papanaș acoperit din abundență cu smântână și dulceață.
+21
CELE MAI CITITE
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Galerie foto
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Galerie foto
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de mascarpone și afine, secționată la un capăt
Galerie foto
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de mascarpone și afine, fără coacere
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de mascarpone și afine, fără coacere
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
08:00
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Mai multe brânzeturi vegane puse pe o masă
07:00
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Chec cu lămâie servit pe un grătar special
06:00
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
pudră de unt de arahide într-un bol pentru a ilustra cel mai simplu mod de a consuma proteine
24 septembrie, 07:00
Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
24 septembrie, 06:00
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
24 septembrie, 06:00
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
23 septembrie, 08:00
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Porții de prăjitura cu gem și aluat ras pe o farfurie
23 septembrie, 07:00
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
1
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Data viitoare când mergi la cumpărături pune în coșul tău și o cutie cu ouă de prepeliță. Sunt gustoase și mai ales foarte bogate în nutrienți, așa că ar fi bine...
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
2
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Mămăliga este, în aparență, foarte simplu de preparat. Apă, sare, mălai și atât. Totuși, proporția între aceste ingrediente, timpul de fierbere și momentul în care adaugi mălaiul sunt foarte importante. Iată...
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
3
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Rețeta de chec marmorat cu cafea este rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să faci o prăjitură simplă, cu o aromă care să îl facă deosebit. Este o combinație...
Trei porții de plăcintă cu prune ca la bunica pe un platou alb, rotund, alături de un bol cu prune
4
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Dacă te-a cuprins nostalgia după deserturile mult adorate în copilărie, avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica. Este simplă și ușor de preparat, iar gustul ei...
Plăcinta cu brânză servită de o doamnă după ce au fost aduse de pe tigaie
5
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Rețeta de plăcintă cu brânză, preparată la tigaie, este o rețetă tradițională românească care îți va readuce în memorie gustul copilăriei și al meselor de acasă. Această plăcintă este ușor de...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Preiau firme cu datorii. Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins

"Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins

"Preiau firme cu datorii". Schema prin care escrocii se îmbogăţesc şi sunt aproape imposibil de prins
Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat

Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat

Călin Donca, atacat dur de vecinii săi: „Un milionar de carton, un escroc”! Declaraţii uluitoare despre afaceristul arestat
Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba

Cele 3 zodii din horoscop care sunt binecuvântate în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie 2023. Despre ce nativi este vorba
Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa

Natalia Oreiro ar fi actriță cel mai bine plătită din lume. Ce sume ar încasa
Cel mai lacom prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure
Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși

Nevus simplex, unul dintre semnele din naștere la bebeluși
Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței
Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate
fresh
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
închide