Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Vanilia este una dintre cele mai iubite arome din lume, recunoscută pentru dulceața sa subtilă și profunzimea gustului. Această prețioasă aromă este obținută din boabele plantei de vanilie și este adesea folosită pentru a îmbunătăți gustul diverselor produse culinare, de la deserturi la băuturi. Extractul de vanilie este unul dintre cele mai comune produse derivate din vanilie și este un ingredient esențial în bucătărie, cofetărie și patiserie.

Extractul de vanilie pus într-un borcănaș și în două sticluțe
Extractul de vanilie are nevoie de o perioadă de până la 8 săptămâni pentru macerare / Shutterstock

De cele mai multe ori cumperi extract de vanilie de la magazin, dar îl poți face chiar la tine acasă, fără mari bătăi de cap. Nu ai nevoie decât de două ingrediente și de multă răbdare. Așteptarea de aproape două luni va merita pentru că vei avea un produs cu adevărat curat și cu un cost mult mai mic decât cel de la supermarket.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se iau păstăile de vanilie și se despart lăsând aproximativ un centimetru de fiecare margine. Trebuie să rămână împreună. Se pun într-un borcan sau sticlă curate și se toarnă vodka. Se lasă să stea timp de 6-8 săptămâni. Se agită în fiecare săptămână.

Cum se obține extractul de vanilie în mod industrial

Procesul de producție industrială al extractului de vanilie este unul laborios. Necesită atenție la detalii pentru a obține aroma și gustul caracteristice ale vaniliei. Primul pas constă în recoltarea boabelor de vanilie cât când sunt încă verzi și necoapte.

Acestea sunt apoi scufundate în apă clocotită pentru a opri procesul de creștere. După aceea, sunt expuse la soare timp de săptămâni sau luni pentru a se usca și pentru a-și dezvolta aroma și gustul caracteristice.

Următorul pas în procesul de producție al extractului de vanilie este fermentarea boabelor uscate. După aceea sunt stocate într-o cutie ermetică timp de câteva luni până la câțiva ani. Acest proces de îmbătrânire îi conferă vaniliei aroma și gustul bogate, scrie Helthline.

După ce au fost pregătite corespunzător, boabele de vanilie sunt macerate în alcool și apă pentru a extrage aroma și esența vaniliei. După extracție, extractul de vanilie este filtrat pentru a îndepărta resturile solide. Apoi, este îmbuteliat în sticle opace pentru a proteja aroma de lumină și aer.

La ce se utilizează extractul de vanilie

Extractul de vanilie este un ingredient versatil și se regăsește în numeroase preparate culinare și produse de patiserie din întreaga lume. Cel mai des este folosit în deserturi de la prăjituri la fursecuri, checuri, înghețată, budinci și clătite.

De asemenea, se pune în băuturi calde sau reci, cum ar fi cafea, ciocolată caldă, cappuccino și milkshake-uri, pentru a le conferi un gust deosebit. Se poate folosi și în băuturile alcoolice, în special în lichioruri.

Încearcă și rețeta de prăjitură cu biscuiți și budincă de vanilie. Un desert simplu și delicios.

Extractul de vanilie este folosit pentru a îmbunătăți aroma aluatului pentru pâine, chifle, croissante și alte produse de patiserie.

Îl vei găsi și în unele sosuri dulci, cum ar fi sosul de caramel sau sosul de ciocolată. De asemenea, se poate adăuga în amestecuri pentru condimentarea mâncărurilor de casă, cum ar fi budinca de orez sau terciul de ovăz.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură deșteaptă pe o farfurie albă, alături de o furculiță
Prăjitura deșteaptă. Rețeta preparată cu doar 7 ingrediente
Prăjitura deșteaptă. Rețeta preparată cu doar 7 ingrediente
Înghețată de casă într-un bol alb, așezat pe un suport din lemn, alături de bucăți de caise
5 rețete de înghețată de casă cu care să te răcorești vara aceasta
5 rețete de înghețată de casă cu care să te răcorești vara aceasta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
bomboane pentru masa de Paște
08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
Cartofi și morcovi la cuptor puși alături de carnea de miel
06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic pe un platou verde
06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Ciorbă de miel cu lobodă în bol alb cu lingură și pătrunjel verde
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Porție de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu gnocchi
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
ouă vopsite în vin roșu puse pe o farfurie albă
2 mai, 06:15
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
preparate dintr-un meniu de Paște fără miel puse pe o masă albă
2 mai, 06:00
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...
Parteneri
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
fresh
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
închide