Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă
Vanilia este una dintre cele mai iubite arome din lume, recunoscută pentru dulceața sa subtilă și profunzimea gustului. Această prețioasă aromă este obținută din boabele plantei de vanilie și este adesea folosită pentru a îmbunătăți gustul diverselor produse culinare, de la deserturi la băuturi. Extractul de vanilie este unul dintre cele mai comune produse derivate din vanilie și este un ingredient esențial în bucătărie, cofetărie și patiserie.
De cele mai multe ori cumperi extract de vanilie de la magazin, dar îl poți face chiar la tine acasă, fără mari bătăi de cap. Nu ai nevoie decât de două ingrediente și de multă răbdare. Așteptarea de aproape două luni va merita pentru că vei avea un produs cu adevărat curat și cu un cost mult mai mic decât cel de la supermarket.
Ingrediente
Mod de preparare
Se iau păstăile de vanilie și se despart lăsând aproximativ un centimetru de fiecare margine. Trebuie să rămână împreună. Se pun într-un borcan sau sticlă curate și se toarnă vodka. Se lasă să stea timp de 6-8 săptămâni. Se agită în fiecare săptămână.
Cum se obține extractul de vanilie în mod industrial
Procesul de producție industrială al extractului de vanilie este unul laborios. Necesită atenție la detalii pentru a obține aroma și gustul caracteristice ale vaniliei. Primul pas constă în recoltarea boabelor de vanilie cât când sunt încă verzi și necoapte.
Acestea sunt apoi scufundate în apă clocotită pentru a opri procesul de creștere. După aceea, sunt expuse la soare timp de săptămâni sau luni pentru a se usca și pentru a-și dezvolta aroma și gustul caracteristice.
Următorul pas în procesul de producție al extractului de vanilie este fermentarea boabelor uscate. După aceea sunt stocate într-o cutie ermetică timp de câteva luni până la câțiva ani. Acest proces de îmbătrânire îi conferă vaniliei aroma și gustul bogate, scrie Helthline.
După ce au fost pregătite corespunzător, boabele de vanilie sunt macerate în alcool și apă pentru a extrage aroma și esența vaniliei. După extracție, extractul de vanilie este filtrat pentru a îndepărta resturile solide. Apoi, este îmbuteliat în sticle opace pentru a proteja aroma de lumină și aer.
La ce se utilizează extractul de vanilie
Extractul de vanilie este un ingredient versatil și se regăsește în numeroase preparate culinare și produse de patiserie din întreaga lume. Cel mai des este folosit în deserturi de la prăjituri la fursecuri, checuri, înghețată, budinci și clătite.
De asemenea, se pune în băuturi calde sau reci, cum ar fi cafea, ciocolată caldă, cappuccino și milkshake-uri, pentru a le conferi un gust deosebit. Se poate folosi și în băuturile alcoolice, în special în lichioruri.
Încearcă și rețeta de prăjitură cu biscuiți și budincă de vanilie. Un desert simplu și delicios.
Extractul de vanilie este folosit pentru a îmbunătăți aroma aluatului pentru pâine, chifle, croissante și alte produse de patiserie.
Îl vei găsi și în unele sosuri dulci, cum ar fi sosul de caramel sau sosul de ciocolată. De asemenea, se poate adăuga în amestecuri pentru condimentarea mâncărurilor de casă, cum ar fi budinca de orez sau terciul de ovăz.