Înainte de a începe să amesteci ingredientele pentru aluatul de brioșe, adună-le pe masa de lucru. Lasă-le timp de 40 de minute să se încălzească la temperatura camerei, așa cum procedezi și în cazul rețetelor de cozonac.

Cum prepari aluatul pentru brioșe din aluat rulat cu ciocolată

În bolul de frământare trece făina prin sită. Formează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo drojdia amestecată cu o lingură de zahăr.

Încălzește ușor laptele și adaugă puțin peste drojdia cu zahăr, în timp ce amesteci ușor pentru omogenizare. Așază o folie deasupra bolului și  lasă compușii din drojdie să se activeze timp de 10 minute.

Între timp, dizolvă zahărul laptele cald, iar gălbenușurile amestecă-le cu sarea, esența de vanilie, coaja de lămâie răzuită fin și uleiul. Păstrează puțin din ulei pentru a unge masa de lucru cu el.

Când drojdia din interiorul făinii este activată, adaugă peste ea compoziția de gălbenușuri. Apoi toarnă treptat laptele cald, în timp ce amesteci bine toate ingredientele din bol. Amestecă aluatul mai întâi în bol, apoi frământă-l puțin și pe masa unsa cu ulei, așa cum procedezi și cu aluatul de cozonac. Pune-l înapoi în bol acoperă bolul cu folie și lasă aluatul la dospit timp de 30 de minute.

Cum formezi și coci brioșele

În timp ce aluatul pentru brioșe din aluat rulat cu ciocolată se dospește, adaugă laptele cu ciocolata și untul într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului. Amestecă bine, până când ingredientele se topesc și compoziția devine omogenă.

Pentru a forma brioșele, întinde aluatul pe masa unsă cu ulei într-o foaie dreptunghiulară, groasă de 5-6 mm.

Secționează foaia în trei părți egale, pe lungime. Peste foaia de la mijloc întinde compoziția de ciocolata topită și răcită.

Adună celelalte două părți de aluat peste partea cu ciocolată. Pachetul de aluat format mai împachetează-l odată, aducând marginile la centru, apoi îndoaie aluatul pe jumătate. Trece cu sucitorul de aluatul peste pachetul format, până când obții din nou o foaie dreptunghiulară.

Secționează foaia de aluat în două părți egale, apoi rulează-le separat.

Taie bucăți de 3-4 cm lungime din fiecare rulou și așază-le în formele de brioșe sau de savarine, unse cu puțin ulei. Lasă-le pe masa de lucru timp de 10-15 minute să se mai dezvolte și  încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Amestecă un ou într-un bol și unge cu el suprafața brioșelor. Coace delicioasele brioșe din aluat rulat cu ciocolată pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, scoate-le din formele de copt, lasă-le să se răcească și decorează-le cu zahăr pudră.

Descoperă și o rețetă de brioșe proteice cu afine, pentru un mic dejun gustos și foarte sățios.