11 utilizări ale siropului de arțar. Cum poți să-ți îndulcești preparatele în mod sănătos
Siropul de arțar este un îndulcitor natural, fabricat din sevă concentrată de arțar. Descoperă 11 utilizări ale siropului de arțar. Află cum poți să-ți îndulcești preparatele în mod sănătos.
La începutul primăverii, copacii de arțar sunt tăiați, seva este colectată, apoi este transformată într-un sirop bogat și cu note ușor amărui. Este cel mai adesea savurat cu clătite, dar este folosit și pentru glazuri, sosuri și pentru a da o aromă dulce mâncărurilor sărate.
Siropul de arțar este clasificat în funcție de culoare și de momentul în care a fost colectată seva. Cu procesul s-a făcut mai târziu în sezon, cu atât siropul devine mai închis.
Utilizări ale siropului de arțar
În 2015, Departamentul pentru Agricultură al SUA și-a reînnoit sistemul de clasificare a siropului de arțar pentru a se potrivi mai bine standardelor internaționale:
- gradul A Golden este cel mai ușor și are o aromă blândă. Este bun pentru deserturi;
- gradul A chihlimbar are o aromă bogată și poate fi folosit pentru mai multe tipuri de preparate;
- gradul A Dark este cel mai aromat și excelent pentru gătit.
Dacă ai în dulap o sticlă de sirop de arțar și nu știi ce să mai faci cu el în afară de a-I adăuga peste clătite trebuie să știi că ai este foarte versatil și poate fi folosit într-o mulțime de alte preparate. Iată 11 întrebuințări ale siropului de arțar.
Glazură pentru rulouri cu scorțișoară
De obicei rulourile cu scorțișoară sunt glazurate cu diverse creme, dar dacă vrei să încerci ceva diferit poți să folosești siropul de arțar.
Aroma acestuia se combină foarte bine cu cea de scorțișoară și este o variantă foarte bună pentru mic-dejun sau o gustare dulce.
Îndulcitor în cafea
Dacă nu vrei să îți mai îndulcești cafeaua cu zahăr poți să folosești cu încredere siropul de arțar. Cafeaua va avea un gust mai special și te vei simți ca la o cafenea sofisticată.
Este una dintre cele mai populare întrebuințări ale siropului de arțar.
Sosuri pentru salată
Poți amesteca sirop de arțar cu oțet balsamic, muștar dijon, ulei de măsline, sare și piper și vei obține un dressing savuros pentru salata verde .
Topping penru iaurt
Dacă îți plac iaurturile dulci, poți să adaugi ca topping sirop de arțar.
Este o variantă mult mai sănătoasă decât produsele care vin deja combinate cu amestecuri de fructe sau alte combinații dulci. De asemenea, poți pune și o lingură de nuci trase la tigaie și mărunțite fin.
Sos pentru carnea la grătar
Carnea la grătar, fie că este de porc, sau de pui, se potrivește foarte bine cu aromele dulci. Gustul puternic al siropului de arțar se va completa foarte bine cu cel al cărnii și vei avea un preparat foarte gustos.
Topping pentru popcorn
Cea mai comună aromă dulce pentru popcorn este caramelul, dar ai putea din când în când să îl înlocuiești cu siropul de arțar. În Canada „maple corn” este una dintre cele mai populare gustări pentru iarnă.
Glazură pentru bacon
În Canada unde siropul de arțar este consumat în cantități foarte mari este folosit pentru a matura baconul.
Se face un amestec de zahăr brun, muștar dijon, sirop de arțar și piper cayenne pentru a glazura baconul și este lăsat așa pentru mai multe zile.
Pentru plăcintă de zahăr Quebec
În Quebec există o prăjitură tradițională, de inspirație franceză. Rețeta originală are o umplutură groasă de sirop de arțar, zahăr brun și amidon de porumb.
Topping pentru terci de ovăz
Siropul de arțar este o alegere potrivită pentru a-ți completa terciul de ovăz. Mai poți adăuga și câteva fructe proaspete, nuci și vei avea un mic-dejun complet și complex din punct de vedere nutritiv.
Marinadă pentru carne
În mod surpinzător, siropul de arțar se potrivește foarte bine cu peștele, în special cu somonul. Poți face o marinadă cu sare, piper și sirop de arțar, iar amestecul de gust dulce și sărat îți va bucura papilele gustative.
Glazură pentru legume
Siropul de arțar se potrivește foarte bine cu orice fel de legume de la cartofi dulci, la zucchini, morcovi, ceapă, conopidă.