Prăjitură cu caise și bezea sau cum să îți impresionezi oaspeții cu un desert elegant

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Nu poate trece vara fără o prăjitură cu caise și bezea. Este dulce și răcoritoare în același timp, plus că are un aspect elegant. În plus, vei avea o împletire atât de armonioasă de texturi încât vei vrea să o faci iar și iar.  

Publicat: 13 iulie 2022, 07:36 / Actualizat: 8 august 2022, 16:01
Prăjitură cu caise și bezea, pe o tavă rotundă, cu o cafea alături
Caisele sunt unele dintre fructele care sunt foarte gustoase crude, dar și gătite / Shutterstock

Caisele sunt unele dintre fructele care sunt foarte gustoase crude, dar și gătite. Se pot folosi în prăjituri, în gemuri, dulcețuri, marmelade, sosuri, pot fi puse pe grătar, se pot transforma în compot sau se pot servi alături de preparate cu carne, gătite la cuptor. Când vine vorba de prăjituri, caisele pot fi folosite întregi, tocate sau făcute piure.

Fructe uscate în prăjitura cu caise și bezea

Pentru că sunt foarte perisabile, caisele sunt de obicei uscate. Le poți folosi și pe acestea pentru a face prăjitură cu caise și bezea. Nu trebuie decât să rehidratezi caisele în sirop de zahăr sau în coniac, dacă prăjitura este consumată doar de adulți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Apoi, urmezi aceeași pași ca atunci când folosești caisele proaspete. Dacă nu ai timp suficient, le poți toca și pune direct pe foc cu zahăr și apă, dar trebuie să le lași ceva mai mult timp, ca să aibă timp să se înmoaie.

O altă variantă pentru a te bucura de gustul acestor fructe este prăjitură răsturnată cu caise. Cu siguranță te va ajuta să satisfaci și cele mai rafinate gusturi.

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă făina cu jumătate din cantitatea de zahăr. Apoi se adaugă untul și se amestecă până rezultă un aluat sfărâmicios.

Se separă ouăle. Gălbenușurile se adaugă în aluat împreună cu esența de vanilie. Se amestecă până se omogenizează. Într-o tavă de 38x25x3 cm se pune hârtie de copt. Întinde aluatul apăsând cu degetele.

Caisele se taie bucăți mici și se pun la foc mic împreună cu 100 g zahăr și esență de vanilie. Se lasă până se înmoiaie, iar compoziția rezultată se pune în tavă peste aluat.

Cum se prepară bezeaua

Într-un castron mic, se bat albușurile la viteză medie până devin o bezea moale. Se adaugă treptat zahărul rămas, câte 1 lingură, la viteză mare, până se întărește bezeaua și devine lucioasă. Se întinde uniform bezeaua peste umplutură și se presară nucile pecan.

Se coace la 180°C timp de 25-30 de minute sau până când bezeaua se rumenește ușor. Se lăsă să se răcească complet și apoi se taie.

Citește și

Beneficiile nutriționale ale caiselor

Pe lângă faptul că sunt dulci și aromate, caisele sunt și o sursă excelentă de fibre care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a creșterii în greutate și a unor tipuri de cancer.

Trei caise uscate întregi conțin 5 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din necesarul zilnic. De asemenea, acestea sunt bogate în vitamina A, vitamina C, potasiu, zinc, fier, calciu și mangan.

În secolul al XVI-lea, caisele erau considerate afrodisiace, după cum sugerează și William Shakespeare în ”Visul unei nopți de vară”. 

Când Titania, Regina Zânelor, vrea ca Bottom țesătorul să se îndrăgostească de ea, le spune ajutoarelor ei:  “Fii bun și politicos cu acest domn. Sări în plimbarea lui și gamblă în ochi. Hrănește-l cu caise și fructe de rouă, cu struguri violet, smochine verzi și dude.”

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025: doar 64% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5, la limba română
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025: doar 64% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5, la limba română
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025: doar 64% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5, la limba română
Ion Ţiriac „l-a certat” pe prietenul Ilie Năstase: „Eu să fac pe idiotul nu era rolul meu”
Ion Ţiriac „l-a certat” pe prietenul Ilie Năstase: „Eu să fac pe idiotul nu era rolul meu”
Ion Ţiriac „l-a certat” pe prietenul Ilie Năstase: „Eu să fac pe idiotul nu era rolul meu”
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Relația cu mama, influențată de zodia în care te-ai născut. Ce impact are Luna asupra acestei legături
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide