Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz

Bulzul este o mâncare tradițională românească, pe care o vei găsi mai ales în zona Moldovei și a Munteniei. Este o bilă delicioasă de mămăligă în mijlocul căreia se pun brânzeturi, ca mai apoi să fie coaptă. Brânza din interior se topește, mămăliga capătă o crustă crocantă, ceea ce face bulzul delicios. Descoperă rețeta de bulz la cuptor cu mămăligă și brânză.

bulz la cuptor cu mămăligă și brânză
Bulzul la cuptor cu mămăligă și brânză poate fi o masă de prânz delicioasă și sățioasă / Shutterstock

Bulzul este un preparat atât de complex, încât este greu să nu îți placă. Îți găsești în orice restaurant din zona de munte, la orice stână turistică sau la orice târg tradițional. Se servește fierbinte, cu ceapă verde sau murături alături.

Este o rețetă simplă și tradițională, care a fost transmisă din generație în generație și de aceea, există și mai multe rețete. Cele mai multe dintre ele sunt similare, diferența făcând-o umplutura. Se folosesc diferite tipuri de brânzeturi, în combinații diferite, în unele cazuri de pun și slană sau alte tipuri de cărnuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În regiunea Moldovei, se folosește adesea brânza de burduf pentru umplutura bulzului, iar mămăliga poate fi aromatizată cu pătrunjel sau mărar. În zona Maramureșului, vei mânca bulz fie cu brânză de burduf fie cu brânza proaspătă de oaie. Mămăliga este adesea lăsată să se răcească puțin înainte de a forma bulgării, pentru a deveni mai ușor de modelat.

Bulzul din Oltenia este pregătit adesea cu brânză de vacă proaspătă sau telemea, iar mămăliga poate fi aromatizată cu usturoi. În zona Ardealului se folosesc diverse tipuri de brânză, precum telemea sau brânza proaspătă. Uneori, bulzul ardelenesc poate fi învelit în slănină și apoi gătit la grătar.

Poți face bulz chiar și la tine acasă, folosind cuptorul. Va fi aproape la fel de gustos ca cel pe care îl mănânci în vacanțe și nici nu este foarte greu de făcut.

Ingrediente

Mod de preparare

Se prepară mămăliga. Se adaugă apa într-un vas și se aduce la punctul de fierbere. În timp ce apa fierbe, se adaugă sare. Când clocotește, se reduce focul la minim și se începe adăugarea mălaiului în ploaie, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor.

Se continuă amestecarea pe foc mic până când mămăliga se îngroașă și devine omogenă, dezlipindu-se de pe pereții vasului, aproximativ 5-7 minute. După ce mămăliga a fiert se varsă pe un tocător de lemn. Se lasă să se răcească puțin, astfel încât să poată fi manevrată ușor.

Încearcă și rețeta de mămăligă în straturi.

Cum prepari rețeta de bulz

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se unge o tavă de copt cu unt. Când mămăliga s-a răcit suficient se formează bulgări de mărimea unei mingi de golf, folosind mâinile ude cu apă pentru a preveni lipirea.

Cu degetul, se face o adâncitură în mijlocul fiecărui bulz și se adaugă brânză în golul creat. Se închid bine bulgării astfel încât brânza să fie complet acoperită. Se așează bulzul în tava de copt pregătită.

Într-un bol separat, se bat ouăle împreună cu smântâna și puțină sare. Se toarnă amestecul de ouă și smântână peste bulgării de mămăligă. Se presară cașcaval sau telemea rasă deasupra bulgărilor. Se taie untul în bucăți mici și se presară peste toată suprafața preparatului.

Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se dă la cuptor timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când suprafața devine frumos rumenită. După ce sunt gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească puțin înainte de a-i servi.

Trucuri pentru cel mai bun bulz la cuptor

Pentru a obține cel mai bun bulz acasă există câteva trucuri și sfaturi pe care le poți urma. Chiar dacă nu vei obține atmosfera de vacanță, vei reuși să ai un bulz cu o textură și un gust cât mai apropiat de cel am celui pe care îl mănânci când ești în excursie la munte.

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul este că trebuie să folosești mălai de de calitate superioară, brânză gustoasă și cașcaval sau telemea proaspăt rase pentru a avea un gust cât mai puternic.

Dacă vrei ca bulzul tău să fie mai aromat poți amesteca în mămăligă sau în umplutură ierburi proaspete sau uscate, cum ar fi mărar, pătrunjel sau cimbru. De asemenea, puteți adăuga puțin usturoi sau ceapă verde tocată fin.

Asigură-te că brânza este bine ascunsă în mijlocul bulzului și este în cantitate suficientă pentru ca preparatul să aibă un gust echilibrat. Închide bine bulzul pentru ca după topire brânza să nu se scurgă.

Poți face bulz la cuptor fără să mai adaugi deasupra sosul de smântână, însă acest lucru ajută la menținerea umidității și îi dă și un gust mai bogat. Nu lăsa bulzul să se răcească prea mult după ce este gata. Mănâncă-l atunci când temperatura lui este suportabilă pentru tine.

Cum se face bulzul tradițional

Bulzul tradițional este o mâncare românească specifică, care în esență este un amestec de mămăligă și brânză. Felul cum este preparat și servit îl face atât de special și de apreciat. Rețeta de bază, tradițională, este una simplă: mămăligă cu o consistență potrivită spre tare și brânză de burduf.

În unele zone, tipul de brânză diferă, însă este important să se folosească un sortiment tare, maturat, cu un gust puternic pentru a-l echilibra pe cel am mămăligii.

În mod tradițional, bulzul se gătește în ceaun de fontă sau pe plită sau pe cărbuni timp de aproximativ 10-15 minute, întorcându-i pentru a se găti uniform pe toate părțile. Trebuie să fie rumeni la exterior, iar în interior brânza este topită.

CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
bulz moldovenesc servit pe un platou de lemn
Bulz moldovenesc. Rețeta pe care o poți face la tine acasă
Bulz moldovenesc. Rețeta pe care o poți face la tine acasă
Muhlama preparată după rețeta tradițională turncească
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: Au protecţia lui
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide