Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz

Bulzul este o mâncare tradițională românească, pe care o vei găsi mai ales în zona Moldovei și a Munteniei. Este o bilă delicioasă de mămăligă în mijlocul căreia se pun brânzeturi, ca mai apoi să fie coaptă. Brânza din interior se topește, mămăliga capătă o crustă crocantă, ceea ce face bulzul delicios. Descoperă rețeta de bulz la cuptor cu mămăligă și brânză.

bulz la cuptor cu mămăligă și brânză
Bulzul la cuptor cu mămăligă și brânză poate fi o masă de prânz delicioasă și sățioasă / Shutterstock

Bulzul este un preparat atât de complex, încât este greu să nu îți placă. Îți găsești în orice restaurant din zona de munte, la orice stână turistică sau la orice târg tradițional. Se servește fierbinte, cu ceapă verde sau murături alături.

Este o rețetă simplă și tradițională, care a fost transmisă din generație în generație și de aceea, există și mai multe rețete. Cele mai multe dintre ele sunt similare, diferența făcând-o umplutura. Se folosesc diferite tipuri de brânzeturi, în combinații diferite, în unele cazuri de pun și slană sau alte tipuri de cărnuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În regiunea Moldovei, se folosește adesea brânza de burduf pentru umplutura bulzului, iar mămăliga poate fi aromatizată cu pătrunjel sau mărar. În zona Maramureșului, vei mânca bulz fie cu brânză de burduf fie cu brânza proaspătă de oaie. Mămăliga este adesea lăsată să se răcească puțin înainte de a forma bulgării, pentru a deveni mai ușor de modelat.

Bulzul din Oltenia este pregătit adesea cu brânză de vacă proaspătă sau telemea, iar mămăliga poate fi aromatizată cu usturoi. În zona Ardealului se folosesc diverse tipuri de brânză, precum telemea sau brânza proaspătă. Uneori, bulzul ardelenesc poate fi învelit în slănină și apoi gătit la grătar.

Poți face bulz chiar și la tine acasă, folosind cuptorul. Va fi aproape la fel de gustos ca cel pe care îl mănânci în vacanțe și nici nu este foarte greu de făcut.

Ingrediente

Mod de preparare

Se prepară mămăliga. Se adaugă apa într-un vas și se aduce la punctul de fierbere. În timp ce apa fierbe, se adaugă sare. Când clocotește, se reduce focul la minim și se începe adăugarea mălaiului în ploaie, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor.

Se continuă amestecarea pe foc mic până când mămăliga se îngroașă și devine omogenă, dezlipindu-se de pe pereții vasului, aproximativ 5-7 minute. După ce mămăliga a fiert se varsă pe un tocător de lemn. Se lasă să se răcească puțin, astfel încât să poată fi manevrată ușor.

Încearcă și rețeta de mămăligă în straturi.

Cum prepari rețeta de bulz

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se unge o tavă de copt cu unt. Când mămăliga s-a răcit suficient se formează bulgări de mărimea unei mingi de golf, folosind mâinile ude cu apă pentru a preveni lipirea.

Cu degetul, se face o adâncitură în mijlocul fiecărui bulz și se adaugă brânză în golul creat. Se închid bine bulgării astfel încât brânza să fie complet acoperită. Se așează bulzul în tava de copt pregătită.

Într-un bol separat, se bat ouăle împreună cu smântâna și puțină sare. Se toarnă amestecul de ouă și smântână peste bulgării de mămăligă. Se presară cașcaval sau telemea rasă deasupra bulgărilor. Se taie untul în bucăți mici și se presară peste toată suprafața preparatului.

Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se dă la cuptor timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când suprafața devine frumos rumenită. După ce sunt gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească puțin înainte de a-i servi.

Trucuri pentru cel mai bun bulz la cuptor

Pentru a obține cel mai bun bulz acasă există câteva trucuri și sfaturi pe care le poți urma. Chiar dacă nu vei obține atmosfera de vacanță, vei reuși să ai un bulz cu o textură și un gust cât mai apropiat de cel am celui pe care îl mănânci când ești în excursie la munte.

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul este că trebuie să folosești mălai de de calitate superioară, brânză gustoasă și cașcaval sau telemea proaspăt rase pentru a avea un gust cât mai puternic.

Dacă vrei ca bulzul tău să fie mai aromat poți amesteca în mămăligă sau în umplutură ierburi proaspete sau uscate, cum ar fi mărar, pătrunjel sau cimbru. De asemenea, puteți adăuga puțin usturoi sau ceapă verde tocată fin.

Asigură-te că brânza este bine ascunsă în mijlocul bulzului și este în cantitate suficientă pentru ca preparatul să aibă un gust echilibrat. Închide bine bulzul pentru ca după topire brânza să nu se scurgă.

Poți face bulz la cuptor fără să mai adaugi deasupra sosul de smântână, însă acest lucru ajută la menținerea umidității și îi dă și un gust mai bogat. Nu lăsa bulzul să se răcească prea mult după ce este gata. Mănâncă-l atunci când temperatura lui este suportabilă pentru tine.

Cum se face bulzul tradițional

Bulzul tradițional este o mâncare românească specifică, care în esență este un amestec de mămăligă și brânză. Felul cum este preparat și servit îl face atât de special și de apreciat. Rețeta de bază, tradițională, este una simplă: mămăligă cu o consistență potrivită spre tare și brânză de burduf.

În unele zone, tipul de brânză diferă, însă este important să se folosească un sortiment tare, maturat, cu un gust puternic pentru a-l echilibra pe cel am mămăligii.

În mod tradițional, bulzul se gătește în ceaun de fontă sau pe plită sau pe cărbuni timp de aproximativ 10-15 minute, întorcându-i pentru a se găti uniform pe toate părțile. Trebuie să fie rumeni la exterior, iar în interior brânza este topită.

CELE MAI CITITE
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
bulz moldovenesc servit pe un platou de lemn
Bulz moldovenesc. Rețeta pe care o poți face la tine acasă
Bulz moldovenesc. Rețeta pe care o poți face la tine acasă
Muhlama preparată după rețeta tradițională turncească
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciuperci proaspete puse pe un tocător
08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
„Ţi se rupe inima”. Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
„Ţi se rupe inima”. Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
„Ţi se rupe inima”. Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauții Apollo. Puțini prin ce au trecut în ultimele decenii
Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauții Apollo. Puțini prin ce au trecut în ultimele decenii
Ce s-a întâmplat cu steagurile lăsate pe Lună de către astronauții Apollo. Puțini prin ce au trecut în ultimele decenii
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
închide