Bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Rețeta ușoară și rapidă

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz

Bulzul este o mâncare tradițională românească, pe care o vei găsi mai ales în zona Moldovei și a Munteniei. Este o bilă delicioasă de mămăligă în mijlocul căreia se pun brânzeturi, ca mai apoi să fie coaptă. Brânza din interior se topește, mămăliga capătă o crustă crocantă, ceea ce face bulzul delicios. Descoperă rețeta de bulz la cuptor cu mămăligă și brânză.

bulz la cuptor cu mămăligă și brânză
Bulzul la cuptor cu mămăligă și brânză poate fi o masă de prânz delicioasă și sățioasă / Shutterstock

Bulzul este un preparat atât de complex, încât este greu să nu îți placă. Îți găsești în orice restaurant din zona de munte, la orice stână turistică sau la orice târg tradițional. Se servește fierbinte, cu ceapă verde sau murături alături.

Este o rețetă simplă și tradițională, care a fost transmisă din generație în generație și de aceea, există și mai multe rețete. Cele mai multe dintre ele sunt similare, diferența făcând-o umplutura. Se folosesc diferite tipuri de brânzeturi, în combinații diferite, în unele cazuri de pun și slană sau alte tipuri de cărnuri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În regiunea Moldovei, se folosește adesea brânza de burduf pentru umplutura bulzului, iar mămăliga poate fi aromatizată cu pătrunjel sau mărar. În zona Maramureșului, vei mânca bulz fie cu brânză de burduf fie cu brânza proaspătă de oaie. Mămăliga este adesea lăsată să se răcească puțin înainte de a forma bulgării, pentru a deveni mai ușor de modelat.

Bulzul din Oltenia este pregătit adesea cu brânză de vacă proaspătă sau telemea, iar mămăliga poate fi aromatizată cu usturoi. În zona Ardealului se folosesc diverse tipuri de brânză, precum telemea sau brânza proaspătă. Uneori, bulzul ardelenesc poate fi învelit în slănină și apoi gătit la grătar.

Poți face bulz chiar și la tine acasă, folosind cuptorul. Va fi aproape la fel de gustos ca cel pe care îl mănânci în vacanțe și nici nu este foarte greu de făcut.

Ingrediente

Mod de preparare

Se prepară mămăliga. Se adaugă apa într-un vas și se aduce la punctul de fierbere. În timp ce apa fierbe, se adaugă sare. Când clocotește, se reduce focul la minim și se începe adăugarea mălaiului în ploaie, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor.

Se continuă amestecarea pe foc mic până când mămăliga se îngroașă și devine omogenă, dezlipindu-se de pe pereții vasului, aproximativ 5-7 minute. După ce mămăliga a fiert se varsă pe un tocător de lemn. Se lasă să se răcească puțin, astfel încât să poată fi manevrată ușor.

Încearcă și rețeta de mămăligă în straturi.

Cum prepari rețeta de bulz

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se unge o tavă de copt cu unt. Când mămăliga s-a răcit suficient se formează bulgări de mărimea unei mingi de golf, folosind mâinile ude cu apă pentru a preveni lipirea.

Cu degetul, se face o adâncitură în mijlocul fiecărui bulz și se adaugă brânză în golul creat. Se închid bine bulgării astfel încât brânza să fie complet acoperită. Se așează bulzul în tava de copt pregătită.

Într-un bol separat, se bat ouăle împreună cu smântâna și puțină sare. Se toarnă amestecul de ouă și smântână peste bulgării de mămăligă. Se presară cașcaval sau telemea rasă deasupra bulgărilor. Se taie untul în bucăți mici și se presară peste toată suprafața preparatului.

Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se dă la cuptor timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când suprafața devine frumos rumenită. După ce sunt gata, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească puțin înainte de a-i servi.

Trucuri pentru cel mai bun bulz la cuptor

Pentru a obține cel mai bun bulz acasă există câteva trucuri și sfaturi pe care le poți urma. Chiar dacă nu vei obține atmosfera de vacanță, vei reuși să ai un bulz cu o textură și un gust cât mai apropiat de cel am celui pe care îl mănânci când ești în excursie la munte.

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul este că trebuie să folosești mălai de de calitate superioară, brânză gustoasă și cașcaval sau telemea proaspăt rase pentru a avea un gust cât mai puternic.

Dacă vrei ca bulzul tău să fie mai aromat poți amesteca în mămăligă sau în umplutură ierburi proaspete sau uscate, cum ar fi mărar, pătrunjel sau cimbru. De asemenea, puteți adăuga puțin usturoi sau ceapă verde tocată fin.

Asigură-te că brânza este bine ascunsă în mijlocul bulzului și este în cantitate suficientă pentru ca preparatul să aibă un gust echilibrat. Închide bine bulzul pentru ca după topire brânza să nu se scurgă.

Poți face bulz la cuptor fără să mai adaugi deasupra sosul de smântână, însă acest lucru ajută la menținerea umidității și îi dă și un gust mai bogat. Nu lăsa bulzul să se răcească prea mult după ce este gata. Mănâncă-l atunci când temperatura lui este suportabilă pentru tine.

Cum se face bulzul tradițional

Bulzul tradițional este o mâncare românească specifică, care în esență este un amestec de mămăligă și brânză. Felul cum este preparat și servit îl face atât de special și de apreciat. Rețeta de bază, tradițională, este una simplă: mămăligă cu o consistență potrivită spre tare și brânză de burduf.

În unele zone, tipul de brânză diferă, însă este important să se folosească un sortiment tare, maturat, cu un gust puternic pentru a-l echilibra pe cel am mămăligii.

În mod tradițional, bulzul se gătește în ceaun de fontă sau pe plită sau pe cărbuni timp de aproximativ 10-15 minute, întorcându-i pentru a se găti uniform pe toate părțile. Trebuie să fie rumeni la exterior, iar în interior brânza este topită.

CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
bulz moldovenesc servit pe un platou de lemn
Bulz moldovenesc. Rețeta pe care o poți face la tine acasă
Bulz moldovenesc. Rețeta pe care o poți face la tine acasă
Muhlama preparată după rețeta tradițională turncească
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
Rețetă de mămăligă cu brânză ca în serialele turcești. Muhlama sau kuymak
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfiha
05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
închide