Ce este uleiul de canola și la ce poate fi folosit
Uleiul de canola este din ce mai folosit în bucătărie. În ciuda popularității câștigate în ultima perioadă, acesta este adesea confundat cu uleiul de rapiță. Deși seamănă la culoare și la gust, cele două tipuri de ulei sunt diferite și doar unul dintre ele este comestibil.
Uleiul de canola provine din planta de rapiță. Semințele de rapiță sunt în mod natural bogate în compuși potențial toxici, cum ar fi acidul erucic, ceea ce făcut ca uleiul extras din rapiță să nu fie bun pentru consumul uman.
Ce este uleiul de canola: mod de utilizare și depozitare
În anii 1970, oamenii de știință din Canada au încrucișat două soiuri de rapiță pentru a obține unul cu un conținut scăzut de acid erucic. Noua plantă a fost numită canola. Cuvântul este format din cuvintele Canada și oil, fiind practic o prescutare de la Canadian Oil, conform Allrecipes.
Acest produs are un punct de fum ridicat, o aromă neutră și o cantitate mare de acizi grași omega-3 și omega-6. Este o alternativă ieftină și versatilă la alte uleiuri de gătit și de aceea a devenit destul de popular.
În plus, este un ulei de gătit neutru, ceea ce înseamnă că are o aromă ușoară. Este foarte util atunci când nu vrei ca uleiul folosit să influențeze aroma preparatelor sau când vrei să prăjești ceva.
Față de alte uleiuri vegetale are un conținut scăzut de grăsimi saturate, nu conține grăsimi trans și este sursă bună de grăsimi mononesaturate.
Uleiul de rapiță pur are 43% acid erucic, în timp ce uleiul de canola trebuie să fie sub 2%, ceea ce este sigur pentru consumul uman.
Uleiul de canola este vegetal?
Uleiul vegetal este, din punct de vedere tehnic, orice ulei extras din semințe sau din alte părți ale fructelor. Canola, soia, semințele de struguri, uleiul de măsline sau cel de avocado se încadrează toate în categoria „ulei vegetal”.
Uleiul vegetal este un ulei neutru, cu o aromă ușoară și un punct de fum ridicat. Beneficiile nutriționale variază în funcție de ingredientele pe care le conține uleiul vegetal. De exemplu, majoritatea uleiurilor vegetale din comerț sunt făcute din ulei de porumb, ulei de soia sau un amestec.
Uleiul vegetal poate fi folosit în loc de ulei de canola și invers. Deși au gusturi ușor diferite, rezultatul va fi același indiferent de modalitatea de preparare.
Dacă ești pasionată de gătit și îți dorești să înveți mereu lucrui noi, îți prezentăm și câteva tehnici de aranjare a piureurilor în farfurie, oferite de Chef Roxana Blenche.
La ce temperatură poți încălzi uleiul de canola?
Punctul de fum, denumit și punct de ardere, este temperatura la care uleiul începe să se descompună și să se degradeze. Când uleiul este încălzit peste punctul său de fum, poate generează un miros neplăcut și poate da un gust acru și ars mâncărurilor.
Atât uleiul vegetal, cât și cel de canola au un punct de fum relativ ridicat. Uleiul de canola are un punct de fum de 200°C, iar uleiul vegetal (atunci când este făcut din porumb sau soia) poate ajunge la 220°C. Având în vedere acest lucru poți folosi uleiul vegetal și de canola pentru aproape orice în bucătărie.
Cum să păstrezi corect uleiul de gătit
Indiferent de uleiul pe care îl folosești, trebuie să depozitezi sticlele în mod corespunzător. Dacă este posibil, păstrează-l într-un loc întunecat și răcoros. Dacă nu folosești în mod obișnuit ulei de canola, cumpără sticle mai mici, astfel încât să nu se irosească nimic.