Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salatele sunt delicioase oricând, dar parcă toamna este nevoie de preparate calde, cu dressinguri cremoase și cu o combinație echilibrată de carbohidrați și proteine. Îți propunem trei idei de salate calde de toamnă din care să te inspiri.
Salatele calde pot fi servite și ca aperitiv și ca fel principal și sunt excelente pentru pachetul de la birou pentru că, de obicei, sunt foarte sățioase.
Conțin atât legume, cât și carne și au avantajul de a fi adaptate în funcție de preferințe. Poți scoate sau înlocui oricând unul sau mai multe ingrediente dacă nu le ai la îndemână sau dacă nu îți plac.
Salată de avocado și cartofi
Salata de avocado și cartofi poate fi chiar un fel de mâncare de sine stătător, pentru că este foarte sățioasă. În plus, este cremoasă și plină de grăsimi sănătoase.
Ingrediente
- 800 g cartofi, curățați, tăiați pe jumătate pe lungime
- 2 linguri de ulei de măsline
- fulgi de sare de mare
- 6 felii de bacon
- 4 ouă
- 150 g maioneză
- 2 linguri de muștar
- 2 anșoa, scurse, tocate mărunt
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 1 lingură de suc de lămâie
- 400 g fileuri de piept de pui, tăiate pe jumătate
- 1 salată verde
- 1 avocado, cu sâmbure, feliat subțire
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun cartofii pe o tavă de copt. Se ung cu ulei și presară deasupra lor sare de mare. Se dau la cuptor pentru 35 de minute sau până devin aurii și crocanți. Într-o altă tavă în care se pune hârtie de copt se pune baconul și se dă la cuptor pentru 8 minute.
Între timp, se fierb ouăle tari, se curăță de coajă și se taie pe jumătate. Într-un bol se combină maioneza, muștarul, fileurile de anșoa, usturoiul, zeama de lămâie și o lingură apă.
Se pune pe foc o tigaie grill. Se asezonează fileurile de piept de pui cu sare și piper, apoi se pun pe tigaie și se gătesc 2-3 minute pe fiecare parte sau până când sunt gata. Apoi se taie în fâșii groase.
Pentru a asambla salata, se aranjează frunzele de salată verde pe un platou. Se pun deasupra cartofi, bucățile de carne de pui, baconul, ouăle și feliile de avocado. Se toarnă dressingul și se servește.
Salată cu chiftele de pui și ierburi aromatice
Salata cu chiftele de pui și ierburi aromatice este potrivită și pentru pachetul de la birou sau pentru picnicuri.
Ingrediente
- 500 g pulpe de pui dezosate tocate grosier
- 1 bulb mediu de fenicul, feliat subțire
- 3 fire de mărar proaspăt
- 3 fire de pătrunjel
- 170 g fulgi fini de ovăz
- 2 linguri de boia măcinată
- 500 ml supă de pui
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 ceapă, feliată subțire
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 200 g ciuperci champignon, feliate subțire
Pentru salată de fenicul
- 1 fenicul mare, ras fin
- pătrunjel proaspăt
- coaja rasă de la 1 lămâie
- sucul de la 1 lămâie
- 1 lingură de ulei de măsline
Mod de preparare
Carnea de pui, frunzele de fenicul, firele de mărar și cele de pătrunjel se procesează într-un robot de bucătărie până se toacă mărunt. Se asezonează cu sare și piper.
Folosind mâinile ușor umede din compoziția de carne de pui se formează chiftele. Se dau la frigider pentru 30 de minute.
Între timp, într-o cratiță, se amestecă fulgii de ovăz și boiaua de ardei într-o cratiță medie. Se toarnă peste ele jumătate din cantitatea de supă și 250 ml de apă.
Se pune la foc mare și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul la mic și se gătește timp de 15-20 de minute sau până când fulgii de ovăz sunt fragezi.
Se adaugă jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie și se dă la foc mediu. Se prăjesc chiftele pe rând, fără a aglomera tigaia, întorcându-le des, timp de 3-5 minute sau până se rumenesc. Când sunt gata se transferă pe o farfurie.
Apoi se adaugă uleiul rămas în tigaie. Se pune ceapa și se gătește, amestecând, timp de 5-8 minute sau până când devine aurie. Apoi se adaugă usturoiul și se gătește timp de 1 minut. După aceea, se pun feniculul feliat și ciupercile. Se gătesc amestecând timp de 5 minute sau până când legumele sunt fragede.
Peste ele se pune compoziția de fulgi de ovăz și se amestecă. Deasupra se aranjează chiftelele și se acoperă vasul. Se lasă pe foc 15-20 de minute, iar apoi se ia de pe foc și mai lasă 10 minute să se odihnească.
Între timp, pentru a face salata de fenicul ras, se combină feniculul, pătrunjelul, sucul de lămâie, coaja de lămâie și uleiul de măsline. Compoziția de chiftele se împarte în 4 boluri, iar deasupra se pune salată de fenicul.
Salată caldă de dovlecei și haloumi
Salată caldă de dovlecei și haloumi este perfectă drept garnitură pentru feluri de mâncare din carne, dar și pentru alte legume la cuptor.
Ingrediente
- 3 dovlecei, tăiați pe jumătate
- frunze proaspete de rozmarin, tocate
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 250 g haloumi, feliat
- rucola
Pentru dressingul de iaurt
- 100 g iaurt simplu în stil grecesc
- mărar proaspăt tocat
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 2 linguri de suc de lămâie
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare
Iaurtul, mărarul, usturoiul, sucul de lămâie și uleiul se pun într-un robot de bucătărie. Se procesează până se omogenizeză. Se asezonează cu sare și piper și se lasă deoparte.
Dovlecelul, rozmarinul și jumătate din cantitatea de ulei se pun într-un bol și se amestecă. Între tip se încinge o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu.
Se adaugă dovlecelul și se gătește 2 minute pe fiecare parte sau până devin aurii. Apoi se transferă într-un bol termorezistent și se acoperă pentru a se menține calzi.
Se combină haloumi cu uleiul rămas într-un castron și se amestecă. Apoi se pune într-o tigaie încinsă și se lasă câte 1 minut pe fiecare parte. Dovleceii se aduc în tigaie și se amestecă pentru a combina.
Rucola, dovlecelul și haloumi se pun pe un platou de servire. Se asezonează cu piper și se pune deasupra dressing de iaurt. Se servește imediat.