Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece

Salatele sunt delicioase oricând, dar parcă toamna este nevoie de preparate calde, cu dressinguri cremoase și cu o combinație echilibrată de carbohidrați și proteine. Îți propunem trei idei de salate calde de toamnă din care să te inspiri.

Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salatele calde de toamnă pot fi servite atât ca aperitiv, cât și ca fel principal / Shutterstock

Salatele calde pot fi servite și ca aperitiv și ca fel principal și sunt excelente pentru pachetul de la birou pentru că, de obicei, sunt foarte sățioase.

Conțin atât legume, cât și carne și au avantajul de a fi adaptate în funcție de preferințe. Poți scoate sau înlocui oricând unul sau mai multe ingrediente dacă nu le ai la îndemână sau dacă nu îți plac.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Salată de avocado și cartofi

Salata de avocado și cartofi poate fi chiar un fel de mâncare de sine stătător, pentru că este foarte sățioasă. În plus, este cremoasă și plină de grăsimi sănătoase.

O farfurie plină cu salată de avocado și cartofi

Ingrediente 

  • 800 g cartofi, curățați, tăiați pe jumătate pe lungime
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • fulgi de sare de mare
  • 6 felii de bacon
  • 4 ouă
  • 150 g maioneză
  • 2 linguri de muștar
  • 2 anșoa, scurse, tocate mărunt
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 400 g fileuri de piept de pui, tăiate pe jumătate
  • 1 salată verde
  • 1 avocado, cu sâmbure, feliat subțire

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pun cartofii pe o tavă de copt. Se ung cu ulei și presară deasupra lor sare de mare. Se dau la cuptor pentru 35 de minute sau până devin aurii și crocanți. Într-o altă tavă în care se pune hârtie de copt se pune baconul și se dă la cuptor pentru 8 minute.

Între timp, se fierb ouăle tari, se curăță de coajă și se taie pe jumătate. Într-un bol se combină maioneza, muștarul, fileurile de anșoa, usturoiul, zeama de lămâie și o lingură apă.

Se pune pe foc o tigaie grill. Se asezonează fileurile de piept de pui cu sare și piper, apoi se pun pe tigaie și se gătesc 2-3 minute pe fiecare parte sau până când sunt gata. Apoi se taie în fâșii groase.

Pentru a asambla salata, se aranjează frunzele de salată verde pe un platou. Se pun deasupra cartofi, bucățile de carne de pui, baconul, ouăle și feliile de avocado. Se toarnă dressingul și se servește.

Salată cu chiftele de pui și ierburi aromatice

Salata cu chiftele de pui și ierburi aromatice este potrivită și pentru pachetul de la birou sau pentru picnicuri.

Salată cu chiftele de pui și ierburi aromatice, servită pe o farfurie albastră

Ingrediente 

  • 500 g pulpe de pui dezosate tocate grosier
  • 1 bulb mediu de fenicul, feliat subțire
  • 3 fire de mărar proaspăt
  • 3 fire de pătrunjel
  • 170 g fulgi fini de ovăz
  • 2 linguri de boia măcinată
  • 500 ml supă de pui
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă, feliată subțire
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 200 g ciuperci champignon, feliate subțire

Pentru salată de fenicul

  • 1 fenicul mare, ras fin
  • pătrunjel proaspăt
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1 lingură de ulei de măsline

Mod de preparare

Carnea de pui, frunzele de fenicul, firele de mărar și cele de pătrunjel se procesează într-un robot de bucătărie până se toacă mărunt. Se asezonează cu sare și piper.

Folosind mâinile ușor umede din compoziția de carne de pui se formează chiftele. Se dau la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, într-o cratiță, se amestecă fulgii de ovăz și boiaua de ardei într-o cratiță medie. Se toarnă peste ele jumătate din cantitatea de supă și 250 ml de apă.

Se pune la foc mare și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul la mic și se gătește timp de 15-20 de minute sau până când fulgii de ovăz sunt fragezi.

Se adaugă jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie și se dă la foc mediu. Se prăjesc chiftele pe rând, fără a aglomera tigaia, întorcându-le des, timp de 3-5 minute sau până se rumenesc. Când sunt gata se transferă pe o farfurie.

Apoi se adaugă uleiul rămas în tigaie. Se pune ceapa și se gătește, amestecând, timp de 5-8 minute sau până când devine aurie. Apoi se adaugă usturoiul și se gătește timp de 1 minut. După aceea, se pun feniculul feliat și ciupercile. Se gătesc amestecând timp de 5 minute sau până când legumele sunt fragede.

Peste ele se pune compoziția de fulgi de ovăz și se amestecă. Deasupra se aranjează chiftelele și se acoperă vasul. Se lasă pe foc 15-20 de minute, iar apoi se ia de pe foc și mai lasă 10 minute să se odihnească.

Între timp, pentru a face salata de fenicul ras, se combină feniculul, pătrunjelul, sucul de lămâie, coaja de lămâie și uleiul de măsline. Compoziția de chiftele se împarte în 4 boluri, iar deasupra se pune salată de fenicul.

Salată caldă de dovlecei și haloumi

Salată caldă de dovlecei și haloumi este perfectă drept garnitură pentru feluri de mâncare din carne, dar și pentru alte legume la cuptor.

Un bol cu o salată caldă de zucchini

Ingrediente 

  • 3 dovlecei, tăiați pe jumătate
  • frunze proaspete de rozmarin, tocate
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 250 g haloumi, feliat
  • rucola

Pentru dressingul de iaurt

  • 100 g iaurt simplu în stil grecesc
  • mărar proaspăt tocat
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare

Iaurtul, mărarul, usturoiul, sucul de lămâie și uleiul se pun într-un robot de bucătărie. Se procesează până se omogenizeză. Se asezonează cu sare și piper și se lasă deoparte.

Dovlecelul, rozmarinul și jumătate din cantitatea de ulei se pun într-un bol și se amestecă. Între tip se încinge o tigaie mare, antiaderentă, la foc mediu.

Se adaugă dovlecelul și se gătește 2 minute pe fiecare parte sau până devin aurii. Apoi se transferă într-un bol termorezistent și se acoperă pentru a se menține calzi.

Se combină haloumi cu uleiul rămas într-un castron și se amestecă. Apoi se pune într-o tigaie încinsă și se lasă câte 1 minut pe fiecare parte. Dovleceii se aduc în tigaie și se amestecă pentru a combina.

Rucola, dovlecelul și haloumi se pun pe un platou de servire. Se asezonează cu piper și se pune deasupra dressing de iaurt. Se servește imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
25 noiembrie, 05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
închide