Ce să comanzi la tavernele grecești ca să mănânci ca un localnic

Grecia este un paradis gastronomic pentru cei care iubesc bucătăria mediteraneană. Mâncarea este sănătoasă, aromată și cel mai des bazată pe ingrediente din surse locale. Deși există multe opțiuni de mâncare internațională disponibile în Grecia, dacă ajungi acolo este păcat să nu încerci mâncărurile tradiționale elene. Află ce să comanzi la tavernele grecești ca să mănânci ca un localnic.

Publicat: 10 iulie 2022, 07:37 / Actualizat: 19 iulie 2022, 16:15
O masă cu preparate tradiționale din Grecia, la un restaurant local, la malul mării
Trebuie să iei masa la taverne grecești autentice dacă vrei să cunoști adevărata Grecie / Shutterstock

Grecia poate fi faimoasă pentru cultura sa și peisajele uimitoare. Dar nu mergi doar pentru statui, plaje și băi de soare. Bucătăria grecească se află în centrul culturii grecești și nimeni nu poate să ajungă în Grecia fără să treacă pe la o tavernă tradițională.

Toată mâncarea grecească este proaspătă, bogată în arome, texturi și foarte nutritivă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor destinații de vacanță, poate fi o provocare să alegi localul potrivit unde să iei masa.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce să comanzi la tavernele grecești tradiționale

În primul rând, ar trebui să înțelegi că pentru greci mesele în oraș sunt adevărate evenimente sociale, mai degrabă decât o simplă activitate prin care își potolesc foamea. Mâncarea grecească trebuie să fie împărțită între toți cei de la masă. Comandă delicatese locale și mănâncă-le împreună cu prietenii și familia, fără să te grăbești, scrie theculturetrip.com.

În Grecia este normal, chiar indicat, ca mesele să dureze mult. Acestea au multe feluri de mâncare, vin și cafea, fructe sau produse de patiserie ca desert. E posibil ca în multe taverne, chiar să te invite în bucătăria lor pentru a-ți arăta specialitatea zilei.

De îndată ce te așezi la masă, chelnerul îți va aduce cel mai probabil un coș cu pâine moale sau prăjită, alteori cu puțină sare și oregano.

Aperitive populare pe teritoriul Greciei

Pe tot teritoriul Greciei, în funcție de locul în care ești, aperitivele vor fi diferite. Totuși, peste tot vei găsi tzatzikitirokafteri (tartină de brânză picantă), taramoslata (icre de pește), melitzanosalata (salată de vinete) și, bineînțeles, horiatiki salata ( salată grecească). Horiatiki este o mâncare foarte iubită și de obicei vine servită într-un castron enorm.

În afară de salata tipică grecească, există destul de multe salate care merită încercate. Salata cretană Dakos este cu adevărat delicioasă și constă în pâine rusk dakos. Aceasta se dă prin ulei de măsline și e asezonată cu roșii, măsline, capere, ierburi și brânză feta sau mizithra.

Așa cum orice român își întâmpină musafirii din străinătate cu un platou tradițional, cu siguranță și preparatele grecilor stârnesc curiozitatea ta.

Spanakopita este o plăcintă cu spanac pe care grecii o servesc la aperitiv / Shutterstock

Alte aperitive delicioase de încercat sunt Dolmadakia (frunze de viță de vie umplute cu orez), Keftedes (chiftele), brânză saganaki (brânză prăjită), Spanakopita (plăcintă cu spanac) și Skordalia (un piure de cartofi, usturoi, ulei de măsline și oțet, care se potrivește în mod normal cu oțet).

Preparate cu carne specifice Greciei

Felurile principale pe care le poți comanda variază în funcție de partea Greciei în care te afli. În tavernele tradiționale, care nu sunt de obicei în zonele turistice, vei găsi preparate grecești gătite ca la ei acasă. Urmărește lista de mai jos pentru a afla ce să comanzi la tavernele grecești.

Melitzanes Papoutsakia sunt o versiune mai mică de moussaka / Shutterstock

Pastichio e un fel de lasagna grecească, constând de obicei în carne tocată de vită sau de miel îmbibată într-un sos bechamel cu straturi de foi de paste între ele. Melitzanes Papoutsakia este un preparat orginar din Grecia care constă în vinete umplute cu carne tocată și sos bechamel, gătite la cuptor.

La tavernele Grecești, în cazul în care vei vrea să consumi felurile de mâncare cu carne, trebuie sî încerci Loukanika, cârnați grecești ori Souvlaki. Acesta din urmă este un fel de carne la grătar (fie miel, porc sau pui) servită pe o frigăruie, învelită în pita cu roșii, ceapă, tzatziki, salată verde și cartofi prăjiți crocanți. E recomandat să încerci și Arni sto fourno me patates, miel la cuptor cu cartofi și usturoi, aromat cu multă zeamă de lămâie

Grecia este atât de norocoasă pentru că, deși are climatul perfect pentru a cultiva multe fructe și legume, are și acces la fructe de mare proaspete. Așadar, nu uita să întrebi chelnerul despre captura zilei și dacă există mâncăruri locale specifice zonei. 

În Grecia ai toate șansele să mănânci cea mai bună caracatiță proaspătă / Shutterstock

Printre felurile principale din Grecia cu fructe de mare se numără Chtapodi, caracatița la grătar fiartă și marinată cu oțet, de obicei servită ca aperitiv. Nu uita nici de Kalamari, calmar prăjit sau de Astakomakaronada, un preparat din spaghete și homar.

Preparate vegetariene în Grecia

Grecia este cel mai bun loc pentru vegetarieni, deoarece are una dintre cele prietenoase bucătării vegane din lume. 

Spanakorizo are o aromă deosebită dată de lămâie / Shutterstock

Dacă ajungi în Grecia vara aceasta și ești vegetariană, încearcă Gemista. Deși acesta este și un fel de mâncare din carne, varianta vegetariană presupune legume umplute la cuptor (cum ar fi roșii sau ardei) cu orez și ierburi. Trebuie să guști și Kolokythakia Tiganita. E un preparat din dovlecei, înveliți într-un aluat crocant ce a fost făcut cu apă minerală. Întreabă și de Horta, verdețuri sălbatice aburite și stropite cu suc de lămâie și ulei de măsline. Cei care au explorat deja bucătăria grecească recomandă și Spanakorizo​, un orez gătit cu spanac și ceapă, stropit cu suc de lămâie. De asemenea, încearcă și Tomatokeftedes, roșii și mentă prăjite în ulei de măsline.

Ce deserturi găsești la tavernele locale

Grecii au deserturi legendare. Cu toate acestea, în multe taverne tradiționale, nu te vei bucura de o selecție uriașă de dulciuri.

Portokalopita este una dintre prăjiturile tradiționale ale Greciei/ Shutterstock

Localnicii tind să prefere cofetăriile pentru un desert delicios după masa lor principală. Totuși, de multe ori, după masă, s-ar putea să primești pepene verde sau o felie de tort Ravani. Acesta din urmă e o prăjitură pe bază de griș.

Băuturi la tavernele grecești

În Grecia se face vin de aproape 6.500 de ani. Poți încerca Retsina, un vin alb sec. Considerat pe nedrept un „vin al poporului” nerafinat, acest termen în sine ar trebui fi văzut într-o altă lumină. Într-o zi fierbinte de vară, un pahar de bere rece ca gheața este tot ce ai nevoie. Asigură-te că încerci berile locale Mythos, Fix-Hellas sau Alpha.

Ouzo este băutura națională a grecilor/ Shutterstock

Ouzo este băutura tradițională a Greciei. Cu toate acestea, există o mulțime de alte băuturi mai puțin cunoscute pe care le poți încerca. Dacă ești un pasionat de brandy, încearcă Metaxa. Aceasta se numără printre cele mai puternice 100 de mărci de băuturi spirtoase din lume. Este un amestec de coniac și vin făcut din soiuri de struguri Savatiano, Sultana și Black Corinth, uscați la soare.

Grecia este savuroasă din orice punct de vedere ai privi-o și te face să revii la ea mereu!

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
varza murata si zeama de varza
06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Fructul exotic, vedetă în România: vânzările au crescut cu peste 170%, iar fermierii îl cultivă deja intens
Fructul exotic, vedetă în România: vânzările au crescut cu peste 170%, iar fermierii îl cultivă deja intens
Fructul exotic, vedetă în România: vânzările au crescut cu peste 170%, iar fermierii îl cultivă deja intens
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide