Ce să comanzi la tavernele grecești ca să mănânci ca un localnic

Grecia este un paradis gastronomic pentru cei care iubesc bucătăria mediteraneană. Mâncarea este sănătoasă, aromată și cel mai des bazată pe ingrediente din surse locale. Deși există multe opțiuni de mâncare internațională disponibile în Grecia, dacă ajungi acolo este păcat să nu încerci mâncărurile tradiționale elene. Află ce să comanzi la tavernele grecești ca să mănânci ca un localnic.

Publicat: 10 iulie 2022, 07:37 / Actualizat: 19 iulie 2022, 16:15
O masă cu preparate tradiționale din Grecia, la un restaurant local, la malul mării
Trebuie să iei masa la taverne grecești autentice dacă vrei să cunoști adevărata Grecie / Shutterstock

Grecia poate fi faimoasă pentru cultura sa și peisajele uimitoare. Dar nu mergi doar pentru statui, plaje și băi de soare. Bucătăria grecească se află în centrul culturii grecești și nimeni nu poate să ajungă în Grecia fără să treacă pe la o tavernă tradițională.

Toată mâncarea grecească este proaspătă, bogată în arome, texturi și foarte nutritivă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor destinații de vacanță, poate fi o provocare să alegi localul potrivit unde să iei masa.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce să comanzi la tavernele grecești tradiționale

În primul rând, ar trebui să înțelegi că pentru greci mesele în oraș sunt adevărate evenimente sociale, mai degrabă decât o simplă activitate prin care își potolesc foamea. Mâncarea grecească trebuie să fie împărțită între toți cei de la masă. Comandă delicatese locale și mănâncă-le împreună cu prietenii și familia, fără să te grăbești, scrie theculturetrip.com.

În Grecia este normal, chiar indicat, ca mesele să dureze mult. Acestea au multe feluri de mâncare, vin și cafea, fructe sau produse de patiserie ca desert. E posibil ca în multe taverne, chiar să te invite în bucătăria lor pentru a-ți arăta specialitatea zilei.

De îndată ce te așezi la masă, chelnerul îți va aduce cel mai probabil un coș cu pâine moale sau prăjită, alteori cu puțină sare și oregano.

Aperitive populare pe teritoriul Greciei

Pe tot teritoriul Greciei, în funcție de locul în care ești, aperitivele vor fi diferite. Totuși, peste tot vei găsi tzatzikitirokafteri (tartină de brânză picantă), taramoslata (icre de pește), melitzanosalata (salată de vinete) și, bineînțeles, horiatiki salata ( salată grecească). Horiatiki este o mâncare foarte iubită și de obicei vine servită într-un castron enorm.

În afară de salata tipică grecească, există destul de multe salate care merită încercate. Salata cretană Dakos este cu adevărat delicioasă și constă în pâine rusk dakos. Aceasta se dă prin ulei de măsline și e asezonată cu roșii, măsline, capere, ierburi și brânză feta sau mizithra.

Așa cum orice român își întâmpină musafirii din străinătate cu un platou tradițional, cu siguranță și preparatele grecilor stârnesc curiozitatea ta.

Spanakopita este o plăcintă cu spanac pe care grecii o servesc la aperitiv / Shutterstock

Alte aperitive delicioase de încercat sunt Dolmadakia (frunze de viță de vie umplute cu orez), Keftedes (chiftele), brânză saganaki (brânză prăjită), Spanakopita (plăcintă cu spanac) și Skordalia (un piure de cartofi, usturoi, ulei de măsline și oțet, care se potrivește în mod normal cu oțet).

Preparate cu carne specifice Greciei

Felurile principale pe care le poți comanda variază în funcție de partea Greciei în care te afli. În tavernele tradiționale, care nu sunt de obicei în zonele turistice, vei găsi preparate grecești gătite ca la ei acasă. Urmărește lista de mai jos pentru a afla ce să comanzi la tavernele grecești.

Melitzanes Papoutsakia sunt o versiune mai mică de moussaka / Shutterstock

Pastichio e un fel de lasagna grecească, constând de obicei în carne tocată de vită sau de miel îmbibată într-un sos bechamel cu straturi de foi de paste între ele. Melitzanes Papoutsakia este un preparat orginar din Grecia care constă în vinete umplute cu carne tocată și sos bechamel, gătite la cuptor.

La tavernele Grecești, în cazul în care vei vrea să consumi felurile de mâncare cu carne, trebuie sî încerci Loukanika, cârnați grecești ori Souvlaki. Acesta din urmă este un fel de carne la grătar (fie miel, porc sau pui) servită pe o frigăruie, învelită în pita cu roșii, ceapă, tzatziki, salată verde și cartofi prăjiți crocanți. E recomandat să încerci și Arni sto fourno me patates, miel la cuptor cu cartofi și usturoi, aromat cu multă zeamă de lămâie

Grecia este atât de norocoasă pentru că, deși are climatul perfect pentru a cultiva multe fructe și legume, are și acces la fructe de mare proaspete. Așadar, nu uita să întrebi chelnerul despre captura zilei și dacă există mâncăruri locale specifice zonei. 

În Grecia ai toate șansele să mănânci cea mai bună caracatiță proaspătă / Shutterstock

Printre felurile principale din Grecia cu fructe de mare se numără Chtapodi, caracatița la grătar fiartă și marinată cu oțet, de obicei servită ca aperitiv. Nu uita nici de Kalamari, calmar prăjit sau de Astakomakaronada, un preparat din spaghete și homar.

Preparate vegetariene în Grecia

Grecia este cel mai bun loc pentru vegetarieni, deoarece are una dintre cele prietenoase bucătării vegane din lume. 

Spanakorizo are o aromă deosebită dată de lămâie / Shutterstock

Dacă ajungi în Grecia vara aceasta și ești vegetariană, încearcă Gemista. Deși acesta este și un fel de mâncare din carne, varianta vegetariană presupune legume umplute la cuptor (cum ar fi roșii sau ardei) cu orez și ierburi. Trebuie să guști și Kolokythakia Tiganita. E un preparat din dovlecei, înveliți într-un aluat crocant ce a fost făcut cu apă minerală. Întreabă și de Horta, verdețuri sălbatice aburite și stropite cu suc de lămâie și ulei de măsline. Cei care au explorat deja bucătăria grecească recomandă și Spanakorizo​, un orez gătit cu spanac și ceapă, stropit cu suc de lămâie. De asemenea, încearcă și Tomatokeftedes, roșii și mentă prăjite în ulei de măsline.

Ce deserturi găsești la tavernele locale

Grecii au deserturi legendare. Cu toate acestea, în multe taverne tradiționale, nu te vei bucura de o selecție uriașă de dulciuri.

Portokalopita este una dintre prăjiturile tradiționale ale Greciei/ Shutterstock

Localnicii tind să prefere cofetăriile pentru un desert delicios după masa lor principală. Totuși, de multe ori, după masă, s-ar putea să primești pepene verde sau o felie de tort Ravani. Acesta din urmă e o prăjitură pe bază de griș.

Băuturi la tavernele grecești

În Grecia se face vin de aproape 6.500 de ani. Poți încerca Retsina, un vin alb sec. Considerat pe nedrept un „vin al poporului” nerafinat, acest termen în sine ar trebui fi văzut într-o altă lumină. Într-o zi fierbinte de vară, un pahar de bere rece ca gheața este tot ce ai nevoie. Asigură-te că încerci berile locale Mythos, Fix-Hellas sau Alpha.

Ouzo este băutura națională a grecilor/ Shutterstock

Ouzo este băutura tradițională a Greciei. Cu toate acestea, există o mulțime de alte băuturi mai puțin cunoscute pe care le poți încerca. Dacă ești un pasionat de brandy, încearcă Metaxa. Aceasta se numără printre cele mai puternice 100 de mărci de băuturi spirtoase din lume. Este un amestec de coniac și vin făcut din soiuri de struguri Savatiano, Sultana și Black Corinth, uscați la soare.

Grecia este savuroasă din orice punct de vedere ai privi-o și te face să revii la ea mereu!

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort de ciocolată cu glazură oglindă decorat cu fructe
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Cornulețe cu cremă de mac și cacao pe un platou alb, alături de un cuțit, o sită cu zahăr și un vas alb
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
05:02
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Clătite de post cu bere pe un tocător de lemn
04:48
Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake, porționată în tavă
04:10
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
03:40
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
17 aprilie, 07:59
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
17 aprilie, 05:56
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
mai multe tipuri de cafea pe o masă
17 aprilie, 05:27
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi 18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
Clătite de post cu praf de copt pe o farfurie albă
17 aprilie, 04:36
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
Rețetă de mochi. Desert tradițional japonez
Întoarce-te acasă la tine. Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai calce pragul
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
"Întoarce-te acasă la tine". Spaniolii protestează împotriva supraturismului. Măsurile luate de localnici ca să descurajeze turiştii să le mai "calce pragul"
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a „ţinut-o ascunsă”
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Drama prin care a trecut Olgun Toker din serialul Povești nespuse. Actorul a pierdut o persoană dragă în urmă cu doi ani
Drama prin care a trecut Olgun Toker din serialul Povești nespuse. Actorul a pierdut o persoană dragă în urmă cu doi ani
Drama prin care a trecut Olgun Toker din serialul Povești nespuse. Actorul a pierdut o persoană dragă în urmă cu doi ani
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Singurele 3 joburi care vor supraviețui erei AI, potrivit lui Bill Gates. Ce slujbe vor fi la mare căutare în continuare
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Aperitiv lalele din roșii cu brânză și ceapă verde
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Shakira a dezvăluit primele orașe în care va ajunge noul ei turneu. Cântăreața a pozat sexy pentru afișul oficial al evenimentului
Shakira a dezvăluit primele orașe în care va ajunge noul ei turneu. Cântăreața a pozat sexy pentru afișul oficial al evenimentului
Shakira a dezvăluit primele orașe în care va ajunge noul ei turneu. Cântăreața a pozat sexy pentru afișul oficial al evenimentului
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
fresh
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere

Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos

Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos

Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake

Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
închide