Ce să nu gătești la air fryer, potrivit specialiștilor
Friteuza cu aer cald sau air fryerul a devenit un produs electrocasnic din ce în ce mai utilizat pentru că scutește timp, dar și pentru că preparatele rezultate au mai puține grăsimi. Totuși, nu poți găti orice folosindu-l. Hai să aflăm împreuă ce să nu gătești la air fryer.
Unele ingrediente puse la air fryer vor deveni prea uscate, altele se vor arde mult prea repede. În plus, trebuie să ții cont de faptul că sunt produse care pur și simplu nu încap în coșul friteuzei cu aer cald.
Iată ce să nu gătești la air fryer potrivit Insider.com.
Ce să nu gătești la air fryer
Fiecare air fryer vine și cu o cărticică cu rețete, însă la un moment dat te plictisești de câte ori le-ai încercat și vrei să îți folosești imaginația pentru a găti. Înainte de a te apuca de treabă verifică dacă ideea ta este potrivită pentru acest tip de aparat.
În plus, nu este o idee deloc rea să citești cu atenție manualul de instrucțiuni al air fryerului pentru că s-ar putea să găsești și acolo sfaturi utile legate de ce nu ar trebui să gătești.
Aluat
Dacă vrei să coci aluat în air fryer ține cont de faptul că cele umede nu se pretează pentru o astfel de gătire. De exemplu, dacă vrei să încerci să faci orice preparat pane—șnițele, pește dovlecei, conopidă mai bine folosește varianta clasică sau cuptorul aragazului.
Dacă vei încerca la air fryer coșul aparatului va arăta mizerabil pentru că aluatul se va scurge de pe carne sau legume, iar preparatul final nu se va coace corect și nici nu va fi crocant la exterior.
Brânzeturi
Nu este o idee bună nici să pui brânză în air fryer. În primul rând, va fi foarte greu să cureți aparatul la final. Acesta nu se încinge atât de tare încât să formeze o crustă crocantă, doar va topi brânza care va curge peste tot. Este valabil atât pentru diverse brânzeturi pane, cât și pentru sandviciuri cu cașcaval sau alt tip de brânză. Noi îți sugerăm să încerci rețeta de pui crocant la air fryer.
Burgeri medium rare
Poate părea o idee bună să pregătești carnea pentru burgeri în air fryer, dar nu îi vei obține medium rare. Exteriorul cărnii nu se va face așa cum trebuie, chiar dacă la mijloc vei obține un burger medium rare. Dacă îți place carnea bine făcută atunci poți să folosești friteuza cu aer cald.
Legume verzi
Legumele verzi ca spanacul, varza kale sau salata nu au ce să caute în air fryer. Nu se vor găti aproape de loc. Din cauza aerului cald folosit de aparat vor pluti de colo-colo prin coșul acestuia. Cel mai bine este să rămâi la gătitul pe aragaz sau la cuptor.
Ierburi aromatice și condimente
Când gătești folosind air fryerul este bine să nu asezonezi carnea sau legumele bogate în proteine foarte mult. Ierburile aromatice sau condimentele nu vor face decât să zboare prin coșul friteuzei împinse de aerul cald.
Cel mai bine este să rămâi la condimente simple, de bază, cum sunt sarea și piperul pe care să le folosești masând ușor ingredientele care urmează să fie gătite în air fryer.