Sos chimichurri. Sos rece de pătrunjel, perfect pentru fripturi și garnituri
Dacă îți plac fripturile și garniturile servite cu diferite sosuri delicioase, încearcă-le și cu un sos de pătrunjel. Este un sos rece, ușor acrișor și ușor picant, având ca ingredient principal pătrunjelul verde și denumit sos chimichurri.
Galerie foto
Rețeta sosului este inspirată din bucătăria argentiniană. Sosul este perfect pentru glazurarea fripturilor și a garniturilor, servite atât calde cât și reci. În special fripturile la grătar, dar și cartofii prăjiți sau copți vor fi delicioase servite cu acest sos.
Rețeta sosului este ușor asemănătoare cu rețeta de sos pesto de busuioc. Sosul de pătrunjel are un gust delicios și aromat și o textură cremoasă și frumos colorată. Încearcă-l și tu urmărind lista de ingrediente și modul de preparare pe care ți le oferim mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de procesarea ingredientelor, ocupă-te de pregătirea acestora. Adună-le de la început pe masa de lucru pentru a nu omite niciunul dintre ele. Spală crenguțele cu frunzele de pătrunjel verde și lasă-le într-o sită la scurs. Curăță ceapa și grăunții de usturoi și clătește-le cu apă rece. Spală bine lămâia și răzuiește-i coaja fin.
Descoperă și o rețetă de sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar.
Cum prepari sos chimichurri
Pune oregano uscat într-un bol și toarnă 100 ml de oțet peste el. Lasă-l la hidratat timp de 10 minute. Adaugă și fulgii de chili și amestecă-i bine cu oregano pentru a-l aromatiza.
Toacă mărunt ceapa și usturoiul și pune-le într-un bol. Toacă și crenguțele de pătrunjel verde, frunzele de busuioc și adaugă-le în bolul cu ingrediente. Toacă ingredientele cu cuțitul, sau cu ajutorul unui chopper. Le poți pisa și într-un mojar ca pentru sosul pesto, însă cel mai interesant este sosul în care ingredientele sunt tocate la cuțit. Astfel se obține o textură deosebită cu un contrast de culori, mai atractiv. Poți înlocui fulgii de chili cu un ardei iute, roșu, proaspăt.
Peste ingredientele din bol adaugă și oregano împreună cu oțetul în care a fost hidratat. Adaugă și uleiul de măsline, sare și piper și amestecă bine totul. Iar restul de oțet îl vei adăuga în mai multe etape pentru a nu ieși sosul prea acru. De asemeni, oțetul poate fi înlocuit cu suc de lămâie proaspăt stors, în cazul în care nu agreezi oțetul.
Adaugă și puțin zahăr pentru a regla aciditatea sosului.
Sosul Chimichurri se poate folosi și la condimentarea altor sosuri cum ar fi cele de roșii, de ardei, etc. Dacă nu servești sosul imediat, îl poți depozita în borcane închise ermetic și păstrate la frigider. Acoperit cu un strat de ulei, poate fi păstrat la frigider timp de 2-3 zile. Te vei bucura mai târziu de gustul acestuia servindu-l cu friptura sau garnitura preferată. Iar dacă ești în căutarea mai multor rețete de sosuri dulci sau picante, îți oferim un articol cu patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.
Galerie foto