Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Nucile de orice fel și arahidele sunt gustări sănătoase, pline de proteine și grăsimi bune, sunt ingrediente valoroase în diverse preparate datorită aromei lor și texturii crocante. Dacă le păstrezi în condiții potrivite își păstrează proprietățile. De asemenea, trebuie să fii atentă la termenul de valabilitate al nucilor și să ții cont de faptul că diferă de la soi la soi. Descoperă și tu ce termen de valabilitate au nucile. Află unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult.
Nucile sunt destul de sensibile mai ales din cauza conținutului mare de grăsimi nesaturate. Când intră în contact cu lumina, oxigenul și căldura acestea se degradează foarte repede.
Grăsimile se vor descompune în acizi grași mai mici, instabili, ceea ce va face ca nucile să râncezească și să nu mai fie bune de consum. Nu înseamnă neapărat că expiră, ci că își vor pierde calitățile și nu le vei mai putea mânca din cauza texturii și aromei lor neplăcute.
Ce termen de valabilitate au nucile
Dacă nucile au fost depozitate corespunzător, dar au râncezit din cauza trecerii timpului, vor mirosi puțin acru. Vor avea, de asemenea, o textură moale și un gust amar și acru. Dacă nucile au fost depozitate necorespunzător și se deteriorează, probabil că vor avea mucegai vizibil și vor avea urme de umezeală.
Cum se păstrează corect nucile
Depozitarea corectă a nucilor depinde de tipul acestora și de nivelul de umiditate și grăsimi pe care îl conțin, deoarece aceste elemente le influențează rapiditatea cu care se pot râncezi. În general, nucile trebuie păstrate într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină pentru a preveni oxidarea grăsimilor și degradarea gustului.
Nucile cu coajă, cum ar fi nucile clasice sau migdalele, pot fi păstrate mai mult timp într-un loc aerisit și uscat, cum ar fi o cămară răcoroasă. În schimb, dacă sunt decojite, este recomandat să fie depozitate în recipiente etanșe, de preferință din sticlă sau plastic, care să le protejeze de aer și umezeală.
Nucile bogate în grăsimi, cum ar fi nucile de Macadamia sau pin, au nevoie de mai multă grijă și ideal ar trebui să fie păstrate la frigider sau congelator pentru a-și menține prospețimea.
Același lucru este valabil și pentru nucile pecan, nucile caju sau alunele de pădure. La frigider, nucile pot rezista câteva luni, în timp ce la congelator pot fi păstrate până la un an, fără a-și pierde aroma sau textura.
Este important să se evite păstrarea nucilor în spații calde, expuse la lumină directă sau în zone cu fluctuații mari de temperatură, deoarece acestea pot accelera procesul de râncezire. Totodată, nucile pot absorbi ușor mirosuri din jur, așa că trebuie păstrate departe de alimente cu mirosuri puternice.
Ce termen de valabilitate nucile în funcție de tipul lor
Potrivit MarthaStewart.com, trebuie să ții cont de tipul de nuci și de locul în care le depozitezi pentru a estima corect care este perioada de timp în care le poți consuma în siguranță.
Migdale
- Cămară: 1 an
- Frigider: 2 ani sau mai mult
- Congelator: 2 ani sau mai mult
Nuci pecan
- Cămară: 4 luni
- Frigider: 6 luni
- Congelator: 2 ani
Nuci
- Cămară: 3 luni
- Frigider: 1 an
- Congelator: 2 ani
Arahide
- Cămară: 3 până la 6 luni
- Frigider: 6 luni până la 1 an
- Congelator: 1 până la 2 ani
Alune
- Cămară: 3 până la 6 luni
- Frigider: 1 an
- Congelator: 2 ani
Caju
- Cămară: 3 până la 6 luni
- Frigider: 1 an
- Congelator: 2 ani
Fistic
- Cămară: 6 luni
- Frigider: 1 an
- Congelator: 2 ani (în coajă), 1 an (în coajă)
Nuci de Macadamia
- Cămară: 6 luni
- Frigider: 1 an
- Congelator: 2 ani