Cele mai cunoscute mezeluri italienești. Iată ce trebuie să știi despre ele

Vei găsi cele mai cunoscute mezeluri italienești în aproape orice țară în care vei merge. Unele sortimente sunt apreciate și au fost integrate chiar și în feluri de mâncare locale. Mezelurile italienești sunt apreciate în întreaga lume. Prosciutto, coppa, pancetta sau mortadela se găsesc în magazine de pe întreg globul.

mezeluri italienești pe un platou de lemn
Cele mai cunoscute mezeluri italienești sunt prosciutti și mortadela / Shutterstock

În italiană termenul de mezeluri este definit prin salumi și include, ca și la noi, tipuri de mușchi întreg și salamuri.

Există în fiecare categorie zeci de preparate, unele dintre ele regionale, altele recunoscute la nivel internațional. Dacă vrei să știi ce să alegi iată care sunt cele mai cunoscute mezeluri italienești.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai cunoscute mezeluri italienești

Mezelurile italienești nu trebuie să lipsească de pe platoul tău de aperitive. Dacă îți dorești să-ți impresionezi invitații, atunci trebuie să optezi pentru unul dintre aceste sortimente.

Bresaola

Bresaola este singurul produs din această listă care nu este preparat din carne de porc. Are culoarea purpurie datorită cărnii de vită și se potrivește perfect pe orice platou cu aperitive. Are o aromă puternică și este mai puțin sărat decât alte mezeluri. Bresaola este preparat din carne slabă, fără aproape niciun fir de grăsime.

Mai multe felii de bresaola pe un tocător de lemn
Bresaola poate fi maturată între 2 săptămâni și câteva luni în funcție de cât de aromată se vrea / Shutterstock

Coppacola

Coppacola este cunoscut și sub denumirea de coppa, coppocollo sau gabbagool. Este similar cu prosciutto, dar se mănâncă doar la micul-dejun. 

Coppacola pe un blat negru de lemn
Coppacola este preparată din ceafă de porc / Shutterstock

Coppa se prepară din carnea provenită de pe gâtul sau de pe umărul porcului. Majoritatea sortimentelor sunt fie dulci, fie iuți. Zahărul se adaugă în același timp cu sarea pentru a-i da echilibru acestui mezel delicios.

Pentru sortimentul dulce sunt adăugați fulgi de chili și uneori și cuișoare sau nucșoară, în funcție de regiunea în care este preparat. Încearcă și rețeta de chili con carne. Este simplă și rapidă.

Lardo

Lardo este preparat din carne și grăsime de pe spatele porcului, frecate cu un amestec de condimente, inclusiv piper negru, rozmarin, usturoi, coriandru și anason. Uneori este confundară cu untura, însă este doar unul dintre tipurile de mezeluri italienești.

Lardo feliat pe un tocător de lemn
Lardo este condimentată cu usturoi, rozmarin și piper / Shutterstock

Poți tăia felii subțiri ca hârtie, pe care să le servești simple. Vei simți cum ți se topesc în gură și vei savura aromele delicioase.

Mortadela

Mortadela autentică are o textură foarte mătăsoasă, cu mici bucăți de grăsime, uneori cu adaos de boabe de piper negru și fistic.

Mortadela alături de câteva felii de salată
Mortadela provine din regiunea Emilia-Romagna / Shutterstock

Este perfectă pentru sandvișuri alături de unt, felii de roșii, salată verde, brânzeturi, dar și pentru rețeta de pizza.

‘Nduja

‘Nduja este echivalentul italienesc al chorizo. Este un cârnat puternic condimentat, fermentat, care se mănâncă crud, originar din regiunea Calabria.

‘Nduja alături de mai multe bucăți de ardei iute
‘Nduja se servește cel mai des întins pe pâine / Shutterstock

Este preparat din resturile de carne ce îi rămân măcelarului, amestecate cu o cantitate mare de grăsime, condimente și ardei iute calabrian.

Se poate pune pe pizza, în polenta, se poate amesteca cu legume prăjite sau îl poți pune într-un sandviș simplu.

Pancetta

Denumită uneori „slănină italiană”, pancetta este o burtă de porc neafumată. Este adesea rulată într-un sul rotund și împânzită cu mult piper negru. 

Pancetta pe un tocător de lemn alături de câteva felii de salată
Pancetta se folosește în supe, pizza, salate, sosuri / Shutterstock

Pancetta este adesea un ingredient pentru preparate gătite, mai ales pentru grăsimea sa. Cu toate acestea are și bucăți de carne ușor crocante.

Prosciutto

Prosciutto este cel mai cunoscut tip de mezel italienesc. Se poate traduce prin „șuncă”, dar este mult mai mult decât atât. Prosciutto provine din carnea de pe picioarele din spate ale porcului sau mistrețului și se maturează între 1 și 3 ani. Prosciutto este de obicei uscat acoperit cu sare, fără să fie afumat sau gătit.

Prosciutto pe un tocător de lemn alături de câteva felii de pâine
Prosciutto este maturată în sare pentru a extrage umiditatea din carne / Shutterstock

Există totuși o excepție de la această regulă: prosciutto cotto. Acesta este un produs care este mai aproape de șunca fiartă. Există multe tipuri, cum ar fi Prosciutto di Toscano, care este condimentat cu un amestec de mirodenii în plus față de sarea standard și lăudatul Prosciutto di Parma, care este considerat un produs de lux.

Salami

Salamul cuprinde o mulțime de variante de mezeluri italienești. De cele mai multe ori este preparat din carne de porc, însă vei găsi și sortimente din carne de vită, mistreț, rață, gâscă.

Salami alături de câteva măsline negre
În Italia există zeci de sortimente de salami / Shutterstock

Carnea este presată împreună cu o cantitate de aproximativ 25% grăsime și condimente. Există sute de combinații de arome diferite, de la picant până la sărat-dulce, spun specialiștii de la Delish.

Salamul de Genova probabil cel mai cunoscut dintre tipurile de salamuri italienești. Este destul de simplu, condimentat doar cu piper negru, sare și usturoi. Salamul de Genova este un salam mai moale, potrivit pentru sandvișuri, pizza sau o gustare rapidă.

Un alt sortiment popular de salam este soppressata. Originară din Calabria, soppressata este un salam tare și subțire. Este condimentat cu boabe de piper întreg și uneori și cu chili din Calabria.

Speck

Speck este o combinație între prosciutto și slănină, dar mai sărat și mai picant.

Speck pe un tocător de lemn
Speck este perfect pe un platou cu antipasto / Shutterstock

Ca și prosciutto, speck-ul este preparat din pulpa de porc și este condimentat cu sare, frecat cu condimente, afumat și lăsat la maturat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
persoana care încălzește mâncare la microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
marry me chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
Galerie foto
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
Frico veneto
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
Trei cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii pe o farfurie albastră
Galerie foto
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
femeie făcând piure de cartofi
11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
4 decembrie, 05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Imaginile dezastrului după golirea barajelor de pe Argeș. Ferme și adăposturi, înghițite de ape în câteva ore
Imaginile dezastrului după golirea barajelor de pe Argeș. Ferme și adăposturi, înghițite de ape în câteva ore
Imaginile dezastrului după golirea barajelor de pe Argeș. Ferme și adăposturi, înghițite de ape în câteva ore
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Mireasa, sezon 12. Ce fete au intrat în cursa de eliminare și de ce a sunat AdrenaLINIA la finalul galei
Mireasa, sezon 12. Ce fete au intrat în cursa de eliminare și de ce a sunat AdrenaLINIA la finalul galei
Mireasa, sezon 12. Ce fete au intrat în cursa de eliminare și de ce a sunat AdrenaLINIA la finalul galei
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
închide