6 idei pentru a folosi resturile de la aluatul de plăcintă

Aluatul de plăcintă ar trebui să poată fi făcut de oricine. Se prepară destul de simplu, având la bază făina, grăsime și o cantitate mică de sare și apă. Dar ce poți face cu resturile de la aluatul de plăcintă? Descoperă 6 idei delicioase pentru a folosi resturile de la aluatul de plăcintă.

Un aluat de plăcintă pus într-o tavă specială
Resturile aluat de la plăcintă se pot păstra la congelator pentru 30 de zile / Shutterstock

Dacă ți-a rămas doar o mână de aluat probabil că nu prea ai ce face cu el. Apoi poți să îl umpli cu orice îți trece prin cap, fie dulce, fie sărat.

Dacă totuși strângi la congelator resturile de la mai multe plăcinte le poți folosi pentru a prepara o mulțime de alte mâncăruri, dulci sau sărate.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Idei pentru a folosi resturile de la aluatul de plăcintă

Pentru a vă păstra resturile de aluat de la plăcinte, înfășoară-le într-o folie de plastic și dă-le la frigider pentru 30 de minute.

Apoi pune-le într-o pungă pentru congelator și îngheață-le. Vor rezista aproximativ o lună. Când vrei să le folosești scoate-le cu cel puțin jumătate de oră înainte. Iată ce poți face cu resturile de la aluat.

Biscuiți sărați

Din aluatul rămas de la plăcinte poți face niște biscuiți sărați delicioși pe care să îi mănânci cu humus, cu unt sau cu salată de vinete. Vor fi o gustare excelentă pe care o vei prepara foarte rapid.  

Pentru a face biscuiții sărați din aluatul de plăcinte este suficient să îl întinzi într-o foaie subțire și să tai pătrate de 2-3 cm. Poți să îi ungi cu un strop de ulei de măsline și deasupra să presari Parmigiano Reggiano, rozmarin uscat, sare de mare și semințe de susan.

Lista este nelimitată și ține doar de preferințe. Apoi îi dai la cuptor și îi lași până căpătă o culoare maronie. Se pot păstra într-o pungă de hârtie câteva zile. 

Mini-rulouri cu scorțișoară

Mini-rulourile cu scorțișoară din aluat de plăcinte nu vor fi la fel de pufoase ca cele originale, dar cu siguranță îți vor plăcea. Începe prin a întinde aluatul pe o suprafață curată.

Cu ajutorul unei pensule de patiserie unge-l cu unt, apoi presară scorțișoară și zahăr. Cel mai bine este să pui zahăr brun, dar dacă nu ai poți folosi orice alt tip.

Apoi rulează aluatul și taie-l în bucăți mici. Rulourile se pun pe o tavă și se dau la cuptor până când sunt aurii.

Mini quicheuri

Quicheurile sunt o idee excelentă pentru micul-dejun. Nu numai că sunt sățioase, dar poți să combini orice legume, brânzeturi sau tipuri de carne vrei. Practic, dacă ai prin frigider resturi de mezeluri, bucăți de brânză sau legume care nu par a mai avea viață lungă le poți transforma în quicheuri delicioase.

Pentru a pregăti mini quichesurile, întinde foaia de aluat subțire. Apoi, folosind un tăietor de patiserie taie-l în forme rotunde cu diametrul 4 cm.

Pulverizează cu ulei o tavă de brioșe și pune fiecare bucată de aluat în câte o formă. Apoi apasă-l în părțile laterale și pune umplutura. Dă tava la cuptor pentru aproximativ o jumătate de oră sau până când aluatul este auriu și umplutura este întărită. 

Empanadas

Empanadas sunt tot niște plăcinte, doar că umplute. Sunt perfecte mai ales că sunt ușor de mâncat și poți foarte ușor să le iei la pachet oriunde ai merge. După ce întinzi aluatul de plăcinte taie cercuri cu diametrul de 10 cm și pune câteva linguri de umplutură în fiecare centru.

Pliază pe jumătate și sigilează marginile apăsând bine cu degetul. Poți face câteva orificii în aluat pe unde să iasă aburul, apoi unge-le cu gălbenuș de ou și coace-le până se rumenesc.

Mini tarte cu legume sau fructe

Tartele sunt o modalitate excelentă de a folosi aluatul rămas de la plăcinte. Nu ai nevoie decât de o cantitate mică pentru a acoperi fundul formei. Poți folosi fie o formă de brioșe obișnuită, fie una mini.

Umplutura o poți face în funcție de ce ți-e poftă. Dacă este vară poți face o tartă cu roșii și ricotta. Poți face o tartă cu vanilie și fructe. După ce ai adăugat umplutura, coace-o 25 și 30 de minute și bucură-te de aromele ei.

Roți de pizza

Pizza poate fi delicioasă chiar dacă nu este făcută cu aluat special. Poți să o prepari și din aluatul rămas de la plăcinte dacă adaugi pe ea mozzarella și sos de pizza. 

Începe prin a întinde aluatul într-un dreptunghi și acoperă-l cu un strat de sos de pizza. Apoi, pune brânză și toppingurile preferate. Rulează aluatul și taie-l în bucăți. Pune roțile rezultate în tavă și coace-le până devin aurii. Vor fi un aperitiv perfect.

Biscuiți dulci

Copiii vor adora biscuiții cu zahăr preparați din restul aluatului de la tarte. Rulează resturile de aluat într-o bilă, înfășoar-o în folie de plastic și pune-o frigider pentru o oră. Apoi, scoate-o, întinde aluatul și taie-l în ce forme vrei. Poți folosi unele speciale sau poți să le decupezi cu marginea unui pahar.

Cu o pensulă unge-le cu gălbenuș de ou și presară deasupra zahăr, scorțișoară și/sau nucșoară. Dă-le la cuptor până se rumenesc.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
plăcintă de pește, așezată într-un ramekin, alături de boabe de mazăre și o furculiță
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă de pește. Preparatul care poate fi servit ca aperitiv, dar și la prânz sau cină
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Mesaje de La mulți ani de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Mesaje de „La mulți ani” de Sfântul Ștefan 2025: Urări creștine și felicitări cu imagini pentru sărbătoriții zilei
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide