Cum să mănânci paste ca un italian. Reguli de etichetă la restaurant

Pentru italieni pastele sunt aproape o religie. Nu sunt doar un fel de mâncare, ci o experiență în sine. Dacă ai mâncat vreodată la masă cu italieni probabil că ai observat că există o etichetă legată de modul în care se mănâncă pastele. Iată câteva reguli pe care nu trebuie să le încalci dacă vrei să mănânci pastele care în Italia. Descoperă cum să mănânci paste ca un italian. Reguli simple și ușoare de etichetă la restaurant.

Cum să mănânci paste
Pastele cer o etichetă și un set de reguli pentru a fi savurate ca un italian/ Shutterstock

New York Times scria că în epoca Renașterii Italia era „centrul etichetei”. Era singurul loc de pe continent unde oamenii foloseau tacâmurile pentru mânca.

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în zilele noastre pentru că italienii își respectă mâncarea poate mai mult decât oricare alt popor. Dacă mergi în Italia trebuie să înțelegi bine modul în care ei mănâncă pastele și regulile pe care trebuie să le respecți.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să mănânci paste ca un italian

Sfaturile îți vor fi utile nu numai pentru a te bucura mai mult de mâncarea italiană, pentru că la urma urmei, eticheta de mesele italienilor este în primul rând pentru a maximiza plăcerea de a mânca, ci și pentru a evita privirile dezaprobatoare ale localnicilor, potrivit TastingTable.com.

Nu tăia spaghetele

Spaghetele nu sunt ușor de mâncat, este adevărat. Dacă nu ai experiență te vei trezi să tot sosul ajunge pe hainele tale. Poate părea mai ușor să le tai.

Doar că, dacă vrei să le mănânci corect, nu este varianta potrivită. Italienilor le place să mănânce încet, să savureze fiecare mușcătură. În plus, dacă spaghetele ar fi fost menite să fie consumate repede, ar fi fost făcute mai scurte de la început.

Nici folosirea unei linguri nu este potrivită dacă vrei să mănânci pastele la fel ca un italian. Ceea ce ar trebui să faci în schimb, este să iei furculița, să o bagi undeva în mijlocul farfuriei și să o răsucești până când este înconjurată de spaghete. Abia atunci o poți aduce la gură. În felul acesta nu vei împrăștia sos peste tot.

Cum se mănâncă sosul de paste rămas

Poate părea ciudat, dar sunt oameni care după ce termină de mâncat pastele continuă cu sosul. Înmoaie în el pâine până când farfuria rămâne curată.

Nu este nimic neobișnuit, ba chiar este considerat elegant. În Italia, dacă ești la un restaurant decent, nu îți vei găsi preparatele cu paste scăldate în sos. Va fi suficient cât să acopere pastele și a le dea gust. La urma urmei, nu este o supă.

Dacă totuși rămâne puțin sos pe fundul farfuriei ai nevoie de „scarpetta”. Cuvântul se traduce prin „pantof” și se referă la o bucată de pâine care ți-a fost adusă la masă pentru a răzui sosul rămas.

Nu bea imediat cafea

Dacă se întâmplă să-ți comanzi cafeaua în timp ce te bucuri în continuare de farfuria cu paste, se poate întâmpla ca ea să nu vină niciodată. Dacă ai un pahar de vin pe masă cu siguranță nu vei mai primi și cafea în Italia.

Ospătarul s-ar putea chiar să îți explice că îți va aduce cafeaua când vei fi pregătit să o bei, iar acest moment poate fi diferit de ceea ce crezi tu.

Cu cât aștepți mai mult să comanzi cafeaua, cu atât va fi mai bine. Practic trebuie să o bei când ești pe punctul de a ieși din restaurant. Dacă mergi la un bar vei primi cafeaua imediat, indiferent de momentul zilei.

Parmezanul nu se potrivește cu orice

Indiferent de restaurantul la care mergi în Italia, vei primi la masă un bol cu parmezan răzuit. Vei fi tentată ca imediat ce îți sunt aduse pastele să vrei să adaugi cu generozitate brânza peste ele. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că parmezanul nu se potrivește cu orice fel de preparate.

Poți pune parmizan peste pastele cu sosuri robuste, aromate, cum ar fi marinara, bolognese și variante ale acestora. Dacă în schimb conțin ingrediente mai speciale precum trufele sau care au un profil de aromă unic nu se vor combina bine cu acesta. Parmezanul nu se potrivește nici cu fructele de mare, nici cu peștele.

Pastele vor fi aduse înaintea felurilor de mâncare ce conțin carne

În Italia, la prânz, se servesc mai multe feluri. Pastele vor fi considerate primul fel, alături de orez și alte preparate cu amidon, în timp ce carnea sau preparatele din pește intră în categoria felurilor secundare.

Dacă nu ai fost până acum în Italia trebuie să știi că porțiile sunt ceva mai mici. Totuși, dacă te așezi la masă și îți este foarte foame, nu mânca cu poftă primul fel pentru că trebuie să mai lași loc și pentru cele ce vin apoi.

De asemenea, este recomandat să nu mănânci prea multă pâine, oricât de bună ar fi.

Nu te plânge dacă pastele sunt al dente

„Al dente”, care înseamnă „până la dinte” în italiană. Este considerat nivelul ideal de gătit pentru paste pentru că sunt sunt suficient de moi pentru a fi mâncate ușor, dar nu atât de moi încât să ți se lipsească de dinți. În plus, pastele gătite al dente au un indice glicemic mai mic decât pastele moi, spun specialiștii de la Delish.

Sunt mai multe tipuri de paste

Poate fi greu să comanzi într-un restaurant italienesc dacă nu știi ce cauți. Unele feluri de mâncare sunt cu siguranță emblematice și nu mai au nevoie de prezentare, dar dacă vrei să încerci ceva nou s-ar putea să fie complicat. În acest caz ai două variante.

Una dintre ele este să te apuci să cauți pe internet informații despre felul respectiv de mâncare. A doua este să te arunci în aventură și să comanzi după intuiție. Oricum, nu ai cum să dai greș, pentru că în Italia mâncarea este delicioasă.

Nu cere pastele rămase la pachet

În Italia nu prea există conceptul de a lua mâncarea rămasă la pachet. În general oamenii se duc la restaurant când le este foame, porțiile nu sunt foarte mari, așa că rar se întâmplă ca cineva să ceară să i se împacheteze ce a rămas.

În plus, felul de mâncare care ți se servește în restaurant este menit să fie perfect așa cum este. Este perfect gătit din punct de vedere al aromă și al texturii.

Dacă îl iei acasă să îl mănânci mai târziu, încălzindu-l la cuptorul cu microunde, i se vor schimba toate aceste caracteristici.

Totuși, nu te va obliga nimeni să mănânci mai mult decât ai nevoie. Dacă vrei să iei acasă ce rămâne, poți cere ospătarului să îți aducă o caserolă. Problema este că s-ar putea să nu aibă disponibile astfel de recipiente, nefiind o practică obișnuită în Italia.

Informează-te despre tipurile de sosuri

Înainte de a pleca în vacanță în Italia ar trebui să te documentezi despre felurile de mâncare din acea zonă. În felul acesta îți vei face o idee despre ingredientele cele mai comune, despre combinațiile dintre ele și vei știi la ce să te aștepți.

Când ajungi la restaurant, întreabă ospătarul despre felul de mâncare comandat pentru a fi sigur că este ceea ce ai nevoie. Cu siguranță vei obține informațiile de care ai nevoie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
mai multe tipuri de paste
Galerie foto
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide