Cum să mănânci paste ca un italian. Reguli de etichetă la restaurant

Pentru italieni pastele sunt aproape o religie. Nu sunt doar un fel de mâncare, ci o experiență în sine. Dacă ai mâncat vreodată la masă cu italieni probabil că ai observat că există o etichetă legată de modul în care se mănâncă pastele. Iată câteva reguli pe care nu trebuie să le încalci dacă vrei să mănânci pastele care în Italia. Descoperă cum să mănânci paste ca un italian. Reguli simple și ușoare de etichetă la restaurant.

Cum să mănânci paste
Pastele cer o etichetă și un set de reguli pentru a fi savurate ca un italian/ Shutterstock

New York Times scria că în epoca Renașterii Italia era „centrul etichetei”. Era singurul loc de pe continent unde oamenii foloseau tacâmurile pentru mânca.

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în zilele noastre pentru că italienii își respectă mâncarea poate mai mult decât oricare alt popor. Dacă mergi în Italia trebuie să înțelegi bine modul în care ei mănâncă pastele și regulile pe care trebuie să le respecți.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să mănânci paste ca un italian

Sfaturile îți vor fi utile nu numai pentru a te bucura mai mult de mâncarea italiană, pentru că la urma urmei, eticheta de mesele italienilor este în primul rând pentru a maximiza plăcerea de a mânca, ci și pentru a evita privirile dezaprobatoare ale localnicilor, potrivit TastingTable.com.

Nu tăia spaghetele

Spaghetele nu sunt ușor de mâncat, este adevărat. Dacă nu ai experiență te vei trezi să tot sosul ajunge pe hainele tale. Poate părea mai ușor să le tai.

Doar că, dacă vrei să le mănânci corect, nu este varianta potrivită. Italienilor le place să mănânce încet, să savureze fiecare mușcătură. În plus, dacă spaghetele ar fi fost menite să fie consumate repede, ar fi fost făcute mai scurte de la început.

Nici folosirea unei linguri nu este potrivită dacă vrei să mănânci pastele la fel ca un italian. Ceea ce ar trebui să faci în schimb, este să iei furculița, să o bagi undeva în mijlocul farfuriei și să o răsucești până când este înconjurată de spaghete. Abia atunci o poți aduce la gură. În felul acesta nu vei împrăștia sos peste tot.

Cum se mănâncă sosul de paste rămas

Poate părea ciudat, dar sunt oameni care după ce termină de mâncat pastele continuă cu sosul. Înmoaie în el pâine până când farfuria rămâne curată.

Nu este nimic neobișnuit, ba chiar este considerat elegant. În Italia, dacă ești la un restaurant decent, nu îți vei găsi preparatele cu paste scăldate în sos. Va fi suficient cât să acopere pastele și a le dea gust. La urma urmei, nu este o supă.

Dacă totuși rămâne puțin sos pe fundul farfuriei ai nevoie de „scarpetta”. Cuvântul se traduce prin „pantof” și se referă la o bucată de pâine care ți-a fost adusă la masă pentru a răzui sosul rămas.

Nu bea imediat cafea

Dacă se întâmplă să-ți comanzi cafeaua în timp ce te bucuri în continuare de farfuria cu paste, se poate întâmpla ca ea să nu vină niciodată. Dacă ai un pahar de vin pe masă cu siguranță nu vei mai primi și cafea în Italia.

Ospătarul s-ar putea chiar să îți explice că îți va aduce cafeaua când vei fi pregătit să o bei, iar acest moment poate fi diferit de ceea ce crezi tu.

Cu cât aștepți mai mult să comanzi cafeaua, cu atât va fi mai bine. Practic trebuie să o bei când ești pe punctul de a ieși din restaurant. Dacă mergi la un bar vei primi cafeaua imediat, indiferent de momentul zilei.

Parmezanul nu se potrivește cu orice

Indiferent de restaurantul la care mergi în Italia, vei primi la masă un bol cu parmezan răzuit. Vei fi tentată ca imediat ce îți sunt aduse pastele să vrei să adaugi cu generozitate brânza peste ele. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că parmezanul nu se potrivește cu orice fel de preparate.

Poți pune parmizan peste pastele cu sosuri robuste, aromate, cum ar fi marinara, bolognese și variante ale acestora. Dacă în schimb conțin ingrediente mai speciale precum trufele sau care au un profil de aromă unic nu se vor combina bine cu acesta. Parmezanul nu se potrivește nici cu fructele de mare, nici cu peștele.

Pastele vor fi aduse înaintea felurilor de mâncare ce conțin carne

În Italia, la prânz, se servesc mai multe feluri. Pastele vor fi considerate primul fel, alături de orez și alte preparate cu amidon, în timp ce carnea sau preparatele din pește intră în categoria felurilor secundare.

Dacă nu ai fost până acum în Italia trebuie să știi că porțiile sunt ceva mai mici. Totuși, dacă te așezi la masă și îți este foarte foame, nu mânca cu poftă primul fel pentru că trebuie să mai lași loc și pentru cele ce vin apoi.

De asemenea, este recomandat să nu mănânci prea multă pâine, oricât de bună ar fi.

Nu te plânge dacă pastele sunt al dente

„Al dente”, care înseamnă „până la dinte” în italiană. Este considerat nivelul ideal de gătit pentru paste pentru că sunt sunt suficient de moi pentru a fi mâncate ușor, dar nu atât de moi încât să ți se lipsească de dinți. În plus, pastele gătite al dente au un indice glicemic mai mic decât pastele moi, spun specialiștii de la Delish.

Sunt mai multe tipuri de paste

Poate fi greu să comanzi într-un restaurant italienesc dacă nu știi ce cauți. Unele feluri de mâncare sunt cu siguranță emblematice și nu mai au nevoie de prezentare, dar dacă vrei să încerci ceva nou s-ar putea să fie complicat. În acest caz ai două variante.

Una dintre ele este să te apuci să cauți pe internet informații despre felul respectiv de mâncare. A doua este să te arunci în aventură și să comanzi după intuiție. Oricum, nu ai cum să dai greș, pentru că în Italia mâncarea este delicioasă.

Nu cere pastele rămase la pachet

În Italia nu prea există conceptul de a lua mâncarea rămasă la pachet. În general oamenii se duc la restaurant când le este foame, porțiile nu sunt foarte mari, așa că rar se întâmplă ca cineva să ceară să i se împacheteze ce a rămas.

În plus, felul de mâncare care ți se servește în restaurant este menit să fie perfect așa cum este. Este perfect gătit din punct de vedere al aromă și al texturii.

Dacă îl iei acasă să îl mănânci mai târziu, încălzindu-l la cuptorul cu microunde, i se vor schimba toate aceste caracteristici.

Totuși, nu te va obliga nimeni să mănânci mai mult decât ai nevoie. Dacă vrei să iei acasă ce rămâne, poți cere ospătarului să îți aducă o caserolă. Problema este că s-ar putea să nu aibă disponibile astfel de recipiente, nefiind o practică obișnuită în Italia.

Informează-te despre tipurile de sosuri

Înainte de a pleca în vacanță în Italia ar trebui să te documentezi despre felurile de mâncare din acea zonă. În felul acesta îți vei face o idee despre ingredientele cele mai comune, despre combinațiile dintre ele și vei știi la ce să te aștepți.

Când ajungi la restaurant, întreabă ospătarul despre felul de mâncare comandat pentru a fi sigur că este ceea ce ai nevoie. Cu siguranță vei obține informațiile de care ai nevoie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Jandarmii din Teleorman, pe urmele panterei fugite din Bulgaria. Doi localnici ar fi văzut-o în spatele casei
Jandarmii din Teleorman, pe urmele panterei fugite din Bulgaria. Doi localnici ar fi văzut-o în spatele casei
Jandarmii din Teleorman, pe urmele panterei fugite din Bulgaria. Doi localnici ar fi văzut-o în spatele casei
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Fiica lui Eminem a vorbit despre lupta dusă în tăcere de tatăl ei: Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
fresh
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
închide