Cum să mănânci paste ca un italian. Reguli de etichetă la restaurant

Pentru italieni pastele sunt aproape o religie. Nu sunt doar un fel de mâncare, ci o experiență în sine. Dacă ai mâncat vreodată la masă cu italieni probabil că ai observat că există o etichetă legată de modul în care se mănâncă pastele. Iată câteva reguli pe care nu trebuie să le încalci dacă vrei să mănânci pastele care în Italia. Descoperă cum să mănânci paste ca un italian. Reguli simple și ușoare de etichetă la restaurant.

Cum să mănânci paste
Pastele cer o etichetă și un set de reguli pentru a fi savurate ca un italian/ Shutterstock

New York Times scria că în epoca Renașterii Italia era „centrul etichetei”. Era singurul loc de pe continent unde oamenii foloseau tacâmurile pentru mânca.

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în zilele noastre pentru că italienii își respectă mâncarea poate mai mult decât oricare alt popor. Dacă mergi în Italia trebuie să înțelegi bine modul în care ei mănâncă pastele și regulile pe care trebuie să le respecți.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să mănânci paste ca un italian

Sfaturile îți vor fi utile nu numai pentru a te bucura mai mult de mâncarea italiană, pentru că la urma urmei, eticheta de mesele italienilor este în primul rând pentru a maximiza plăcerea de a mânca, ci și pentru a evita privirile dezaprobatoare ale localnicilor, potrivit TastingTable.com.

Nu tăia spaghetele

Spaghetele nu sunt ușor de mâncat, este adevărat. Dacă nu ai experiență te vei trezi să tot sosul ajunge pe hainele tale. Poate părea mai ușor să le tai.

Doar că, dacă vrei să le mănânci corect, nu este varianta potrivită. Italienilor le place să mănânce încet, să savureze fiecare mușcătură. În plus, dacă spaghetele ar fi fost menite să fie consumate repede, ar fi fost făcute mai scurte de la început.

Nici folosirea unei linguri nu este potrivită dacă vrei să mănânci pastele la fel ca un italian. Ceea ce ar trebui să faci în schimb, este să iei furculița, să o bagi undeva în mijlocul farfuriei și să o răsucești până când este înconjurată de spaghete. Abia atunci o poți aduce la gură. În felul acesta nu vei împrăștia sos peste tot.

Cum se mănâncă sosul de paste rămas

Poate părea ciudat, dar sunt oameni care după ce termină de mâncat pastele continuă cu sosul. Înmoaie în el pâine până când farfuria rămâne curată.

Nu este nimic neobișnuit, ba chiar este considerat elegant. În Italia, dacă ești la un restaurant decent, nu îți vei găsi preparatele cu paste scăldate în sos. Va fi suficient cât să acopere pastele și a le dea gust. La urma urmei, nu este o supă.

Dacă totuși rămâne puțin sos pe fundul farfuriei ai nevoie de „scarpetta”. Cuvântul se traduce prin „pantof” și se referă la o bucată de pâine care ți-a fost adusă la masă pentru a răzui sosul rămas.

Nu bea imediat cafea

Dacă se întâmplă să-ți comanzi cafeaua în timp ce te bucuri în continuare de farfuria cu paste, se poate întâmpla ca ea să nu vină niciodată. Dacă ai un pahar de vin pe masă cu siguranță nu vei mai primi și cafea în Italia.

Ospătarul s-ar putea chiar să îți explice că îți va aduce cafeaua când vei fi pregătit să o bei, iar acest moment poate fi diferit de ceea ce crezi tu.

Cu cât aștepți mai mult să comanzi cafeaua, cu atât va fi mai bine. Practic trebuie să o bei când ești pe punctul de a ieși din restaurant. Dacă mergi la un bar vei primi cafeaua imediat, indiferent de momentul zilei.

Parmezanul nu se potrivește cu orice

Indiferent de restaurantul la care mergi în Italia, vei primi la masă un bol cu parmezan răzuit. Vei fi tentată ca imediat ce îți sunt aduse pastele să vrei să adaugi cu generozitate brânza peste ele. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că parmezanul nu se potrivește cu orice fel de preparate.

Poți pune parmizan peste pastele cu sosuri robuste, aromate, cum ar fi marinara, bolognese și variante ale acestora. Dacă în schimb conțin ingrediente mai speciale precum trufele sau care au un profil de aromă unic nu se vor combina bine cu acesta. Parmezanul nu se potrivește nici cu fructele de mare, nici cu peștele.

Pastele vor fi aduse înaintea felurilor de mâncare ce conțin carne

În Italia, la prânz, se servesc mai multe feluri. Pastele vor fi considerate primul fel, alături de orez și alte preparate cu amidon, în timp ce carnea sau preparatele din pește intră în categoria felurilor secundare.

Dacă nu ai fost până acum în Italia trebuie să știi că porțiile sunt ceva mai mici. Totuși, dacă te așezi la masă și îți este foarte foame, nu mânca cu poftă primul fel pentru că trebuie să mai lași loc și pentru cele ce vin apoi.

De asemenea, este recomandat să nu mănânci prea multă pâine, oricât de bună ar fi.

Nu te plânge dacă pastele sunt al dente

„Al dente”, care înseamnă „până la dinte” în italiană. Este considerat nivelul ideal de gătit pentru paste pentru că sunt sunt suficient de moi pentru a fi mâncate ușor, dar nu atât de moi încât să ți se lipsească de dinți. În plus, pastele gătite al dente au un indice glicemic mai mic decât pastele moi, spun specialiștii de la Delish.

Sunt mai multe tipuri de paste

Poate fi greu să comanzi într-un restaurant italienesc dacă nu știi ce cauți. Unele feluri de mâncare sunt cu siguranță emblematice și nu mai au nevoie de prezentare, dar dacă vrei să încerci ceva nou s-ar putea să fie complicat. În acest caz ai două variante.

Una dintre ele este să te apuci să cauți pe internet informații despre felul respectiv de mâncare. A doua este să te arunci în aventură și să comanzi după intuiție. Oricum, nu ai cum să dai greș, pentru că în Italia mâncarea este delicioasă.

Nu cere pastele rămase la pachet

În Italia nu prea există conceptul de a lua mâncarea rămasă la pachet. În general oamenii se duc la restaurant când le este foame, porțiile nu sunt foarte mari, așa că rar se întâmplă ca cineva să ceară să i se împacheteze ce a rămas.

În plus, felul de mâncare care ți se servește în restaurant este menit să fie perfect așa cum este. Este perfect gătit din punct de vedere al aromă și al texturii.

Dacă îl iei acasă să îl mănânci mai târziu, încălzindu-l la cuptorul cu microunde, i se vor schimba toate aceste caracteristici.

Totuși, nu te va obliga nimeni să mănânci mai mult decât ai nevoie. Dacă vrei să iei acasă ce rămâne, poți cere ospătarului să îți aducă o caserolă. Problema este că s-ar putea să nu aibă disponibile astfel de recipiente, nefiind o practică obișnuită în Italia.

Informează-te despre tipurile de sosuri

Înainte de a pleca în vacanță în Italia ar trebui să te documentezi despre felurile de mâncare din acea zonă. În felul acesta îți vei face o idee despre ingredientele cele mai comune, despre combinațiile dintre ele și vei știi la ce să te aștepți.

Când ajungi la restaurant, întreabă ospătarul despre felul de mâncare comandat pentru a fi sigur că este ceea ce ai nevoie. Cu siguranță vei obține informațiile de care ai nevoie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cozonac de casă
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cârnați de porc de casă
05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
22 decembrie, 05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri usturătoare. Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri "usturătoare". Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
Crăciunul în Bucovina, între tradiții și preţuri "usturătoare". Turiştii cheltuie şi 2000 €/sejur de 4 nopţi
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
La ce i-a fost cel mai greu să renunţe femeii de 76 de ani pentru a arăta ca o adolescentă. Dieta minune
Enrique Iglesias și Anna Kournikova au devenit părinți pentru a patra oară. Prima fotografie cu bebelușul
Enrique Iglesias și Anna Kournikova au devenit părinți pentru a patra oară. Prima fotografie cu bebelușul
Enrique Iglesias și Anna Kournikova au devenit părinți pentru a patra oară. Prima fotografie cu bebelușul
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
închide