Cum să mănânci paste ca un italian. Reguli de etichetă la restaurant

Pentru italieni pastele sunt aproape o religie. Nu sunt doar un fel de mâncare, ci o experiență în sine. Dacă ai mâncat vreodată la masă cu italieni probabil că ai observat că există o etichetă legată de modul în care se mănâncă pastele. Iată câteva reguli pe care nu trebuie să le încalci dacă vrei să mănânci pastele care în Italia. Descoperă cum să mănânci paste ca un italian. Reguli simple și ușoare de etichetă la restaurant.

Cum să mănânci paste
Pastele cer o etichetă și un set de reguli pentru a fi savurate ca un italian/ Shutterstock

New York Times scria că în epoca Renașterii Italia era „centrul etichetei”. Era singurul loc de pe continent unde oamenii foloseau tacâmurile pentru mânca.

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în zilele noastre pentru că italienii își respectă mâncarea poate mai mult decât oricare alt popor. Dacă mergi în Italia trebuie să înțelegi bine modul în care ei mănâncă pastele și regulile pe care trebuie să le respecți.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să mănânci paste ca un italian

Sfaturile îți vor fi utile nu numai pentru a te bucura mai mult de mâncarea italiană, pentru că la urma urmei, eticheta de mesele italienilor este în primul rând pentru a maximiza plăcerea de a mânca, ci și pentru a evita privirile dezaprobatoare ale localnicilor, potrivit TastingTable.com.

Nu tăia spaghetele

Spaghetele nu sunt ușor de mâncat, este adevărat. Dacă nu ai experiență te vei trezi să tot sosul ajunge pe hainele tale. Poate părea mai ușor să le tai.

Doar că, dacă vrei să le mănânci corect, nu este varianta potrivită. Italienilor le place să mănânce încet, să savureze fiecare mușcătură. În plus, dacă spaghetele ar fi fost menite să fie consumate repede, ar fi fost făcute mai scurte de la început.

Nici folosirea unei linguri nu este potrivită dacă vrei să mănânci pastele la fel ca un italian. Ceea ce ar trebui să faci în schimb, este să iei furculița, să o bagi undeva în mijlocul farfuriei și să o răsucești până când este înconjurată de spaghete. Abia atunci o poți aduce la gură. În felul acesta nu vei împrăștia sos peste tot.

Cum se mănâncă sosul de paste rămas

Poate părea ciudat, dar sunt oameni care după ce termină de mâncat pastele continuă cu sosul. Înmoaie în el pâine până când farfuria rămâne curată.

Nu este nimic neobișnuit, ba chiar este considerat elegant. În Italia, dacă ești la un restaurant decent, nu îți vei găsi preparatele cu paste scăldate în sos. Va fi suficient cât să acopere pastele și a le dea gust. La urma urmei, nu este o supă.

Dacă totuși rămâne puțin sos pe fundul farfuriei ai nevoie de „scarpetta”. Cuvântul se traduce prin „pantof” și se referă la o bucată de pâine care ți-a fost adusă la masă pentru a răzui sosul rămas.

Nu bea imediat cafea

Dacă se întâmplă să-ți comanzi cafeaua în timp ce te bucuri în continuare de farfuria cu paste, se poate întâmpla ca ea să nu vină niciodată. Dacă ai un pahar de vin pe masă cu siguranță nu vei mai primi și cafea în Italia.

Ospătarul s-ar putea chiar să îți explice că îți va aduce cafeaua când vei fi pregătit să o bei, iar acest moment poate fi diferit de ceea ce crezi tu.

Cu cât aștepți mai mult să comanzi cafeaua, cu atât va fi mai bine. Practic trebuie să o bei când ești pe punctul de a ieși din restaurant. Dacă mergi la un bar vei primi cafeaua imediat, indiferent de momentul zilei.

Parmezanul nu se potrivește cu orice

Indiferent de restaurantul la care mergi în Italia, vei primi la masă un bol cu parmezan răzuit. Vei fi tentată ca imediat ce îți sunt aduse pastele să vrei să adaugi cu generozitate brânza peste ele. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că parmezanul nu se potrivește cu orice fel de preparate.

Poți pune parmizan peste pastele cu sosuri robuste, aromate, cum ar fi marinara, bolognese și variante ale acestora. Dacă în schimb conțin ingrediente mai speciale precum trufele sau care au un profil de aromă unic nu se vor combina bine cu acesta. Parmezanul nu se potrivește nici cu fructele de mare, nici cu peștele.

Pastele vor fi aduse înaintea felurilor de mâncare ce conțin carne

În Italia, la prânz, se servesc mai multe feluri. Pastele vor fi considerate primul fel, alături de orez și alte preparate cu amidon, în timp ce carnea sau preparatele din pește intră în categoria felurilor secundare.

Dacă nu ai fost până acum în Italia trebuie să știi că porțiile sunt ceva mai mici. Totuși, dacă te așezi la masă și îți este foarte foame, nu mânca cu poftă primul fel pentru că trebuie să mai lași loc și pentru cele ce vin apoi.

De asemenea, este recomandat să nu mănânci prea multă pâine, oricât de bună ar fi.

Nu te plânge dacă pastele sunt al dente

„Al dente”, care înseamnă „până la dinte” în italiană. Este considerat nivelul ideal de gătit pentru paste pentru că sunt sunt suficient de moi pentru a fi mâncate ușor, dar nu atât de moi încât să ți se lipsească de dinți. În plus, pastele gătite al dente au un indice glicemic mai mic decât pastele moi, spun specialiștii de la Delish.

Sunt mai multe tipuri de paste

Poate fi greu să comanzi într-un restaurant italienesc dacă nu știi ce cauți. Unele feluri de mâncare sunt cu siguranță emblematice și nu mai au nevoie de prezentare, dar dacă vrei să încerci ceva nou s-ar putea să fie complicat. În acest caz ai două variante.

Una dintre ele este să te apuci să cauți pe internet informații despre felul respectiv de mâncare. A doua este să te arunci în aventură și să comanzi după intuiție. Oricum, nu ai cum să dai greș, pentru că în Italia mâncarea este delicioasă.

Nu cere pastele rămase la pachet

În Italia nu prea există conceptul de a lua mâncarea rămasă la pachet. În general oamenii se duc la restaurant când le este foame, porțiile nu sunt foarte mari, așa că rar se întâmplă ca cineva să ceară să i se împacheteze ce a rămas.

În plus, felul de mâncare care ți se servește în restaurant este menit să fie perfect așa cum este. Este perfect gătit din punct de vedere al aromă și al texturii.

Dacă îl iei acasă să îl mănânci mai târziu, încălzindu-l la cuptorul cu microunde, i se vor schimba toate aceste caracteristici.

Totuși, nu te va obliga nimeni să mănânci mai mult decât ai nevoie. Dacă vrei să iei acasă ce rămâne, poți cere ospătarului să îți aducă o caserolă. Problema este că s-ar putea să nu aibă disponibile astfel de recipiente, nefiind o practică obișnuită în Italia.

Informează-te despre tipurile de sosuri

Înainte de a pleca în vacanță în Italia ar trebui să te documentezi despre felurile de mâncare din acea zonă. În felul acesta îți vei face o idee despre ingredientele cele mai comune, despre combinațiile dintre ele și vei știi la ce să te aștepți.

Când ajungi la restaurant, întreabă ospătarul despre felul de mâncare comandat pentru a fi sigur că este ceea ce ai nevoie. Cu siguranță vei obține informațiile de care ai nevoie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornet cu înghețată de mentă ținut în mână
06:19
Înghețată de mentă cu lapte condensat, foarte aromată și colorată Înghețată de mentă cu lapte condensat, foarte aromată și colorată
Salată de țelină cu morcovi și maioneză pe felie de pâine
06:17
Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
26 iulie, 06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
26 iulie, 05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Lucruri pe care meteorologii nu le fac niciodată în timpul unei furtuni. Ce e recomandat să eviți
Lucruri pe care meteorologii nu le fac niciodată în timpul unei furtuni. Ce e recomandat să eviți
Lucruri pe care meteorologii nu le fac niciodată în timpul unei furtuni. Ce e recomandat să eviți
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cum și-a celebrat Jennifer Lopez zilele de naștere în trecut: de la cine romantice la petreceri fastuoase
Cum și-a celebrat Jennifer Lopez zilele de naștere în trecut: de la cine romantice la petreceri fastuoase
Cum și-a celebrat Jennifer Lopez zilele de naștere în trecut: de la cine romantice la petreceri fastuoase
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase

Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase
închide