10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des

Mangostanul este un fruct exotic cu un gust dulce-agrișor, pe care îl găsești în supermarketuri în perioada verii. Descoperă 10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des. Uite de ce îl recomandă nutriționiștii în dieta ta.

O mână care ține un fruct de mangostan
Mangostantul conține antioxidanți foarte puternici / Shutterstock

Fructul de mangostan are coaja mov și miezul alb, foarte zemos. Nu este foarte cunoscut, însă merită mai multă atenție nu doar datorită gustului său, dar și pentru beneficiile asupra sănătății.

Este originar din Asia, însă a fost aclimatizat în mai multe zone de pe glob, așa că ai șanse să îl consumi aproape în orice țară.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des

Mangostanul nu are foarte multe calorii, dar are minerale și vitamine care susțin o bună funcționare a organismului. Potrivit Healthline.com, 200 de grame de fruct aduc următorii nutrienți:

  • Calorii: 143
  • Carbohidrați : 35 g
  • Fibre: 3,5 g
  • Grăsime: 1 g
  • Proteine: 1 g
  • Vitamina C: 9% din aportul zilnic de referință (RDI)
  • Vitamina B9 (acid folic): 15% din RDI
  • Vitamina B1 (tiamină): 7% din RDI
  • Vitamina B2 (riboflavină): 6% din RDI
  • Mangan: 10% din RDI
  • Cupru: 7% din CDI
  • Magneziu: 6% din RDI

Toate aceste vitamine și minerale ajută la creșterea imunității, la susținerea sănătății sistemului muscular și a celui nervos. În plus, prin cantitatea însemnată de fibre este de ajutor în funcționarea corectă a sistemului digestiv.

Este bogat în antioxidanți puternici

Unul dintre cele mai importante beneficii ale mangostanului este că are un conținut semnificativ de antoxidanți. Aceștia pot neutraliza efectele dăunătoare ale radicalilor liberi despre care numeroase studii au arătat că joacă un rol important în apariția bolilor cronice și a cancerelor.

Antioxidanții din mangostan sunt vitamina C și acidul folic, dar și xanthone. Acestea sunt substanțele cu acțiune antiinflamatorie care luptă împotriva diverșilor agenți patogeni, reduc inflamațiile, durerea și febra. Există 200 de xanthone, iar mangosteen conține 46.

Poate avea proprietăți antiinflamatorii

Substanțele din categoria xanthone conținute de mangostan ajută la reducerea inflamațiilor din organism. Studiile au arătat că nu doar reduc inflamațiile, dar și previn apariția bolilor inflamatorii. Fibrele ajută și ele la reducerea inflamației din organism.

Totuși, este nevoie de mai multe studii, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru ca aceste efecte să fie dovedite în deplinătatea lor.

Poate avea efecte anticancerigene

Un studiu realizat de cercetări chinezi și publicat de National Center for Biotechnology Information arată că dietele bogate în legume și fructe, cum ar fi mangostanul, sunt asociate cu o incidență redusă a cancerului.

Compușii mangostan – inclusiv xanthone – au efecte antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la combaterea dezvoltării și răspândirii celulelor canceroase. Studiile pe cobai arată că efectele anticancerigene mai ales dacă vorbim despre sâni, stomac sau plămâni.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, cercetările insuficiente au fost efectuate la oameni.

Ajută la menținerea greutății corecte

Un studiu publicat de National Center for Biotechnology Information a arătat că șoarecii care urmau o dietă bogată în grăsimi, dar care au primit și cantități importante de mangostan, nu au luat foarte mult în greutate față de grupul de control.

O explicație a oamenilor de știință, care este totuși insuficient cercetată, este că mangostanul ajută la reglarea metabolismului grăsimilor, ceea ce duce la prevenirea creșterii în greutate.

În cele din urmă, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine cum se poate integra mangostanul într-un plan eficient de slăbire.

Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Xanthonele sunt responsabile pentru menținerea unui nivel echilibrat de zahăr în sânge. Un studiu publicat de National Center for Biotechnology Information a scos la iveală faptul că femeilor obeze cărora li s-a administrat zilnic 400 mg de extract de mangostan au avut un nivel mai redus de rezistență la insulină.

Fructul este, de asemenea, o sursă bună de fibre, un nutrient care poate ajuta la stabilizarea zahărului din sânge și la îmbunătățirea controlului diabetului.

Întărește sistemul imunitar

Conținutul ridicat de fibre și de vitamina C din mangostan fac din acest fruct un susținător al sistemului imunitar puternic.

Fibrele sunt importante pentru un sistem digestiv sănătos, care este unul dintre elementele unei imunități puternice. Vitamina C este cunoscută drept antioxidat cu rol esențial în lupta cu radicalii liberi.

În plus, unele cercetări sugerează că anumiți compuși vegetali din mangostan pot avea proprietăți antibacteriene.

Ajută la menținerea pielii sănătoase

Un studiu efectuat pe cobai arată că  extractul de mangostan are efect protector împotriva radiațiilor ultraviolete și protejează pielea.

Mai mult, o altă cercetare de mici dimensiuni a relevat că persoanele care au luat zilnic 100 mg de extract de mangostan au avut o piele mai elastică și nu au dezvoltat pentosidină, compus care contribuie la îmbătrânirea pielii.

Descoperă și o listă cu 9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Sunt ideale pentru un stil de viață sănătos.

Efecte benefice asupra inimii

Studiile pe animale au scos la iveală faptul că extractul de mangostan reduce colesterolul LDL și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul HDL.

Efecte benefice asupra creierului

Extractul de mangostan ajută la prevenirea declinului mental, la scăderea inflamației creierului și la îmbunătățirea simptomelor depresiei, arată cercetări de mici dimensiuni realizate pe cobai.

Cum se mănâncă mangostanul

Mangostanul se găsește de cele mai multe ori în secțiunea destinată fructelor exotice din supermarketuri, însă nu te aștepta să le găsești peste tot și în orice perioadă a anului. Mai multe șanse să cumperi mangostan ai căutând în magazinele cu specific asiatic, dar nu proaspăt, ci în conservă.

Dacă ai norocul să găsești fructe proaspete, alege-le pe cele cu coaja netedă, de culoare violet închis. Coaja nu se mănâncă, dar o poți îndepărtata cu ușurință cu un cuțit zimțat.

Pulpa interioară este albă și foarte suculentă când este coaptă. Această parte a fructelor poate fi consumată crudă sau adăugată în smoothie-uri sau salate de fructe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Carambola pus într-un castron de lemn
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de Regina Întunericului. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
închide