Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Dintre cele mai delicioase rețete de post pe care le poți prepara pentru masa de prânz sau cină, rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi ocupă un loc fruntaș.

Maria Udrea
Publicat: 6 decembrie 2022, 06:00 / Actualizat: 7 decembrie 2022, 17:09

Galerie foto

Ciulamaua este delicioasă servită cu mămăliguță caldă / Shutterstock

Ciupercile sunt alimente care se găsesc într-o mare varietate, pe toată perioada anului. Cele mai populare sunt ciupercile champignon albe. Sunt un soi de ciuperci cu un conținut bogat în fibre și în amidon. Consumul lor are beneficii multiple pentru sănătatea organismului. În primul rând, acestea contribuie la funcționarea eficientă a sistemului digestiv menținând și sănătatea colonului. Sunt bogate în antioxidanți necesari pentru întărirea sistemului imunitar.

Citește și

Mai conțin și o serie de vitamine și minerale printre care vitaminele B1, B2; B3, B5, B6, B9, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu și zinc.

Sunt recomandate și în foarte multe diete pentru că sunt bogate și în în apă. Consumate periodic ciupercile au efecte antiinflamatoare, diuretice, antiseptice și antibacteriene. Dar proprietățile benefice ale ciupercilor nu se opresc aici, introdu-le în alimentația ta pentru a te convinge. Îți oferim în acest scop una dintre rețetele cu ciuperci pe care să o încerci, mai ales în zilele de post.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu aducerea pe masa de lucru a ingredientelor din listă, dar și a ustensilelor necesare pregătirii acestora. Apoi cureți legumele, le speli și le toci. Nu este recomandat să speli ciupercile, mai ales prin interior, pentru a nu pătrunde apa în ele. Șterge-le bine cu prosoape de hârtie umezite. Dacă apa pătrunde în ciuperci, acestea nu se vor mai sota corect și vor fierbe, iar gustul nu va mai fi același.

Descoperă aici și o rețetă de paste cu ciuperci, care se prepară în doar câteva minute.

Pașii necesari pentru a prepara ciulama de ciuperci cu usturoi

După ce ai șters bine ciupercile și ai îndepărtat impuritățile taie-le în felii mai grosiere, menținându-le și codițele. Toacă ceapa cât mai mărunt. Toacă și doi căței de usturoi. Păstrează unul pentru finalul de preparare.

Când ai terminat de pregătit ciupercile și ceapa cu usturoiul, pune uleiul într-o tigaie adâncă. Așaz-o pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă uleiul să se încingă bine și călește în el ceapa și cei doi căței de usturoi. Presară peste acestea și puțină sare, pentru a nu se arde.

Sarea ajută ceapa să elimine din apă și astfel nu se va mai arde și nu va avea nici acel gust neplăcut de prăjeală. Amestecă constant ingredientele pentru a se căli uniform.

Când ceapa este pătrunsă și devine transparentă adaugă ciupercile feliate. Amestecă-le bine cu ceapa și usturoiul călite și lasă-le să se prepare pentru 10-12 minute.

Adaugă supa de legume și continuă prepararea ciupercilor până când sunt bine pătrunse. Amestecă 2-3 linguri din supa rece cu făina și adaugă amestecul peste ciuperci. Adaugă și smântâna vegetală și amestecă intens pentru a se desface bine făina în lichidul din tigaie.

Potrivește gustul delicioasei ciulama de ciuperci cu usturoi, cu sare și piper. În ultimele 5 minute de preparare, adaugă și al treilea cățel de usturoi răzuit. Acesta va oferi ciupercilor o aromă plăcută și un gust ușor picant.

Servește ciulamaua de ciuperci garnisită cu mărar verde sau cu pătrunjel verde. Este delicioasă mai ales servită cu mămăliguță. Descoperă și cum se prepară corect mămăliga. Este o rețetă simplă și rapidă, de la bunica.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Te-ar mai putea interesa și
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Salată de fasole boabe, cu ceapă și roșii cherry
Salată de fasole boabe, cu ceapă și roșii cherry
Mâncare de ștevie cu orez. Rețetă de post pentru masa de prânz
Mâncare de ștevie cu orez. Rețetă de post pentru masa de prânz
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
06:00
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
06:00
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
30 aprilie, 09:41
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
30 aprilie, 07:25
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
30 aprilie, 06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob