Tocăniță de ghebe. Un preparat de toamnă savuros

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Toamna, după câteva zile cu ploi, pădurile abundă de ciuperci comestibile precum hribii, gălbiorii și ghebele. Dacă vrei să gătești din astfel de ciuperci un preparat de toamnă savuros, îți oferim o rețetă simplă de tocăniță de ghebe.

Publicat: 9 septembrie 2022, 08:38
Tocăniță de ghebe în bol alb din ceramică cu capac, pe un ștergar în carouri roșii
Galerie foto

Galerie foto

Tocănița de ghebe este delicioasă și cu pâine, dar și cu mămăliguță / Shutterstock

Ghebele sunt o specie de ciuperci parazitare care se dezvoltă în grupuri mari pe trunchiuri de copaci în putrefacție sau pe lângă acestea. Consumul de ghebe îți asigură o sursă excelentă de antioxidanți, benefici pentru neutralizarea radicalilor liberi.

Citește și

Din ghebe se pot găti o mulțime de preparate. Poți face tocăniță, salată cu usturoi, ciorbă, ghebe murate pentru iarnă, chiftele. Dar cea mai delicioasă este rețeta de zacuscă de ghebe cu care te poți răsfăța toată iarna. Le mai poți folosi și la rețeta de paste cu ciuperci, simplă și rapid de preparat. Mai jos îți oferim rețeta de tocăniță, cu listă de ingrediente și pași necesari preparării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea ghebelor. Curăță ghebele de impurități și îndepărtează-le piciorușele lemnoase. Ghebele mai tinere se pot folosi și cu piciorușe pentru că sunt moi și cărnoase. Cele mai mature au piciorușele lemnoase și nu se vor pătrunde la fierbere.

Spală bine ghebele în mai multe ape pentru că pot fi pline de impurități. După ce ai terminat cu ghebele, curăță ceapa și usturoiul și toacă-le mărunt. Curăță și ardeii de nervuri și semințe și toacă-i mărunt. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe procesul de preparare al tocăniței.

Pași necesari pentru a prepara tocăniță de ghebe

Pune multă apă într-o cratiță și așaz-o pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă o lingură de sare. Amestecă până când sarea se dizolvă și lasă apa să atingă din nou punctul de fierbere. Adaugă ghebele și lasă-le să fiarbă timp de 5-6 minute. Scurge-le și clătește-le bine în apă rece. Lasă-le 10 minute într-o sită.

Între timp, pune uleiul într-o tigaie adâncă așezată pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se înfierbânte și adaugă ceapa tocată și ardeii. Presară puțină sare pentru a nu se arde ingredientele și lasă-le să se călească ușor.  Adaugă și usturoiul tocat și pasta de roșii și amestecă bine ingredientele din tigaie. După ce omogenizezi amestecul, adaugă ghebele tăiate în bucăți mai mici.

Adaugă apă până când sunt acoperite ingredientele. Acoperă tigaia cu un capac și lasă ghebele să fiarbă alături de celelalte ingrediente timp de 20 de minute, la foc de intensitate minimă.

Potrivește gustul cu sare și piper, iar dacă lichidul scade prea mult, mai adaugă puțină apă. După ce delicioasa tocăniță de ghebe este bine fiartă, poți adăuga mărar verde, tocat mărunt, sau pătrunjel.

Este delicioasă această tocăniță, mai ales servită cu mămăliguță. Dacă nu ai timp și de preparat mămăliguță clasică, îți oferim o rețetă de mămăliguță rapidă, preparată la microunde.

Citește și
Tocăniță de ghebe în bol alb din ceramică cu capac, pe un ștergar în carouri roșii
Galerie foto

Galerie foto

Pasul de adăugare a mărarului în tigaia cu tocăniță de ghebe
Tocănița de ghebe în timpul fierberii într-o tigaie adâncă
Bol cu ghebe curățate
+21
CELE MAI CITITE
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână pe o farfuroie albă
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Papanași cu iaurt în aluat, serviți cu dulceață și smântână
Porție de musaca din vinete pe o farfurie, alături de vasul cu musaca
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Vinete marinate cu usturoi și ardei iute pe un platou negru
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Ardei multicolori umpluți cu carne la cuptor, în sos de roșii
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Un borcănaș cu gem alături de câteva felii de pâine cu gem de prune
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Pachet cu ghebe la congelator pentru iarnă
Galerie foto
Ghebe la congelator pentru iarnă, perfecte pentru preparate delicioase
Ghebe la congelator pentru iarnă, perfecte pentru preparate delicioase
Tocăniță din carne de pui cu legume la grill în bol de servire, pe un ștergar roșu
Galerie foto
Tocăniță din carne de pui cu legume la grill
Tocăniță din carne de pui cu legume la grill
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
07:47
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie secționată în forma de copt
06:14
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
5 septembrie, 06:24
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Două borcane cu dulceață de prune și nuci, un borcan cu batoane de scorțișoară și un bol cu nuci
5 septembrie, 06:17
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
4 septembrie, 07:37
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
borcan de dulceață de prune
4 septembrie, 06:53
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Gem de prune fără zahăr pus într-un singur borcan
3 septembrie, 06:56
Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
3 septembrie, 06:49
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...
Parteneri
Prune deshidratate, de casă. Mai multe metode pentru deshidratare
Prune deshidratate, de casă. Mai multe metode pentru deshidratare
Prune deshidratate, de casă. Mai multe metode pentru deshidratare
Reacţia unei turiste din Elveţia după un traseu montan în Gorj. O aventură
Reacţia unei turiste din Elveţia după un traseu montan în Gorj. "O aventură"
Reacţia unei turiste din Elveţia după un traseu montan în Gorj. "O aventură"
Cine e şi cum arată soţia lui Ionel Ganea. Bărbatul şi-ar fi bătut un vecin şi s-a ales cu dosar penal
Cine e şi cum arată soţia lui Ionel Ganea. Bărbatul şi-ar fi bătut un vecin şi s-a ales cu dosar penal
Cine e şi cum arată soţia lui Ionel Ganea. Bărbatul şi-ar fi bătut un vecin şi s-a ales cu dosar penal
Insula Iubirii sezon 8. Diandra, reacție neașteptată după ce Iustina a jignit-o în emisiune. Ce a putut să spună ispita
Insula Iubirii sezon 8. Diandra, reacție neașteptată după ce Iustina a jignit-o în emisiune. Ce a putut să spună ispita
Insula Iubirii sezon 8. Diandra, reacție neașteptată după ce Iustina a jignit-o în emisiune. Ce a putut să spună ispita
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
OpenAI va permite accesul guvernului SUA la modelul său AI. Ce vor testa autoritățile
OpenAI va permite accesul guvernului SUA la modelul său AI. Ce vor testa autoritățile
OpenAI va permite accesul guvernului SUA la modelul său AI. Ce vor testa autoritățile
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Elton John a dezvăluit că o infecție gravă i-a afectat vederea: Mă vindec, dar este un proces extrem de lent
Elton John a dezvăluit că o infecție „gravă” i-a afectat vederea: „Mă vindec, dar este un proces extrem de lent”
Elton John a dezvăluit că o infecție „gravă” i-a afectat vederea: „Mă vindec, dar este un proces extrem de lent”
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
Alimente de evitat pe căldură. Te fac să transpiri mai mult și cresc disconfortul termic
fresh
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată

Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc

Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
închide